Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

«ΛΟΥΚΕΤΟ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙ.Κ.Η.

Αντεπίθεση των Εργαζομένων

«ΛΟΥΚΕΤΟ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙ.Κ.Η.
Τα αφεντικά της αλλαντοβιομηχανίας «ΒΙΚΗ», έκαναν αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 106 του πτωχευτικού κώδικα, την οποία όμως λίγους μήνες αργότερα απέσυραν, βάζοντας λουκέτο στο εργοστάσιο και αφήνοντας ξεκρέμαστους τους εργαζόμενους, τινάζοντας στον αέρα τις θέσεις εργασίας και το μέλλον της εταιρίας!
Η εταιρεία που το 2016 είχε τζίρο 20 εκατομμύρια ευρώ και εμφάνισε κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ, χρωστάει τους μισθούς σχεδόν όλου του 2017 στους εργαζομένους της, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι τα οφειλόμενα δεδουλευμένα τους ξεπερνούν το 1,5 εκατομμύριο ευρώ! Το εργοστάσιο ΒΙΚΗ, της οικογένειας Παπαγιάννη, βρίσκεται στην Άρτα, διαθέτει δικό του χοιροστάσιο, συνεργάζεται με 50 κτηνοτρόφους της περιοχής και καλύπτει το 6% της παραγωγής των αλλαντοβιομηχανιών στην Ελλάδα. Οι εργαζόμενοι της ΒΙΚΗ ανέρχονται στους 200, εκ των οποίων οι 130 δουλεύουν στο εργοστάσιο της Άρτας (τμήμα παραγωγής) και οι υπόλοιποι στις αποθήκες ΒΙΚΗ-ΤΡΟΦΟ στην Αθήνα (τμήμα εμπορίου). Η υπόθεση της ΒΙΚΗ είναι σε μεγάλο βαθμό και μια «παράπλευρη απώλεια» όντας εκτεθειμένη στο «κανόνι» της Μαρινόπουλος, στο δάνειο που είχε πάρει από την ΑΤΕ, αλλά στα μεγαλεπήβολα πλάνα της επιχείρησης.

Η κατάσταση μέσα στο εργοστάσιο επιδεινώθηκε από τον Νοέμβριο του 2017, όπου οι εργαζόμενοι έμεναν απλήρωτοι για συνεχόμενους μήνες, οι αποθήκες άδειασαν από πρώτες ύλες και η εργοδοσία τους ζητούσε να δουλεύουν 2 με 3 φορές την εβδομάδα. Παρόλα αυτά η εργοδοσία της ΒΙΚΗ θεώρησε περιττό να ενημερώσει τους εργαζόμενους ότι βρίσκεται σε διαδικασία πτώχευσης. Οι εργαζόμενοι της ΒΙΚΗ, έμαθαν για την κατάσταση της εταιρείας, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, από την προσωρινή διαταγή που εξέδωσε στις 6 Φεβρουαρίου 2018 το Πολυμελές Πρωτοδικείο Άρτας με ισχύ έως τις 11 Μαΐου 2018, όπου είχε ορισθεί να συζητηθεί η αίτηση υπαγωγής της στο άρθρο 106α παρ. 6, του πτωχευτικού κώδικα. Η εργοδοσία της ΒΙΚΗ όλως αιφνιδίως και χωρίς να ενημερώσει για άλλη μια φορά τους εργαζόμενους, παραιτήθηκε του αιτήματός υπαγωγής στο 106α παρ. 6, και εκβιαστικά κάνει αίτηση για το άρθρο 99 βάζοντας ταυτόχρονα λουκέτο στο εργοστάσιο. Η κατάσταση ομηρίας όλον αυτό τον καιρό που επικρατούσε στο εργοστάσιο από την πλευρά της εργοδοσίας, είχε σαν αποτέλεσμα απολύσεις δεκάδων εργαζομένων, μειώσεις μισθών και εκτεταμένες καθυστερήσεις πληρωμών, τώρα έρχεται να διώξει και όσους εργαζόμενους είχαν απομείνει.
Παρά τις χρόνιες διαβεβαιώσεις για εξόφληση αλλά και την επίκληση στην υπομονή των εργαζομένων η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο. Η εργοδοσία της ΒΙΚΗ αφού δε μπόρεσε να πουλήσει το εργοστάσιο πίσω από τις πλάτες των εργατών, το τελευταίο διάστημα «επέβαλλε» στους εργαζόμενους σύστημα εκ περιτροπής εργασίας, μια εβδομάδα τον μήνα εργασία και μια εβδομάδα άδεια, εναλλάξ, δηλαδή να πληρώνονται τον μισό μήνα, μέχρι την εκδίκαση του αιτήματός υπαγωγής της στο άρθρο 106 τον Μάιο, δήθεν για να βοηθήσουν την ομαλή λειτουργία του εργοστασίου!
Η αντίσταση των εργαζομένων
Η πρώτη απάντηση των εργαζομένων ήρθε μέσα από το Σωματείο όπου στην Γενική Συνέλευση πάρθηκε απόφαση για απεργία η οποία διήρκησε από τις 1 έως τις 7 Φεβρουαρίου και συνέχισαν με επίσχεση εργασίας, κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων και διαταγές πληρωμών. Εκείνες τις ημέρες πραγματοποιήθηκε πορεία στο κέντρο της Άρτας με τους εργαζόμενους να ενημερώνουν την τοπική κοινωνία, ζητώντας παράλληλα να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα δεδουλευμένα τους. Στη τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο εργασίας τον Μάρτιο του 2018, παρουσία του Σωματείου εργαζομένων, η εργοδοσία της ΒΙΚΗ, δεν δεσμεύτηκε ξεκάθαρα και συγκεκριμένα, ούτε ως προς την εξόφληση των δεδουλευμένων ούτε προς την διαφύλαξη των θέσεων εργασίας σε περίπτωση ένταξή της στο άρθρο 106. Αρκέστηκε στην επίκληση της καλής της θέλησης και πίστης να σώσει το εργοστάσιο κοροϊδεύοντας και ζητώντας από τους εργαζόμενους μάλιστα να στηρίξουν το νέο επιχειρηματικό της πλάνο για το οποίο οι εργαζόμενοι δεν φέρουν καμία γνώση και η ίδια δεν κατέθεσε ποτέ!
Μόνο ο αγώνας μπορεί να εξασφαλίσει τα συμφέροντα των εργαζομένων
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσουν οι εργαζόμενοι ότι το εργοστάσιο της ΒΙΚΗ θα συνεχίσει να λειτουργεί, ότι οι εργαζόμενοι δεν θα χάσουν τις θέσεις εργασίας τους, ότι θα πληρωθούν το σύνολο των δεδουλευμένων τους, δεν είναι οι συμφωνίες, καλή τη πίστει,με τα υπουργεία και την εργοδοσία αλλά οι μαχητικοί και ανυποχώρητοι αγώνες. Η στάση της εργοδοσίας της ΒΙΚΗ (όσο και του υπουργείου) ήταν από την αρχή ξεκάθαρη. Δε νοιάστηκε για τη σωτηρία του εργοστασίου, δε νοιάστηκε για τη αποπληρωμή των δεδουλευμένων, αλλά προσπάθησε να κερδίσει χρόνο, ρίχνοντας στάχτη στα μάτια των εργαζομένων ώστε να τους φορτώσει την ζημιά από την χρεοκοπία της εταιρίας.
Ενώ η άθλια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ζει μέσα στο ψεύτικο μυθιστόρημα του δικού της success story («άρχισε η ανάπτυξη», «βγαίνουμε από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018» κ.ά.), η κτηνωδία των μνημονίων ρημάζει την εργατική νομοθεσία, εκτοξεύει τα λουκέτα στις επιχειρήσεις, αυξάνει τη φτώχεια και την εξαθλίωση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.
Ο κίνδυνος να ξεχαρβαλωθεί ότι έχει απομείνει από εργατικά δικαιώματα είναι μεγάλος και συλλογικά πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε. Σε αυτή την συγκυρία κάθε θέση εργασίας που χάνεται, κάθε μισθός που δεν καταβάλλεται, ισοδυναμεί με έγκλημα. Δεν υπάρχουν σωτήρες, εμείς οι ίδιοι, με την οργάνωση και τον αγώνα μας, μπορούμε να διασφαλίσουμε και να επιβάλουμε τα συμφέροντα μας:
Να ενεργοποιηθεί άμεσα το Σωματείο και οι εργαζόμενοι παίρνοντας αγωνιστικές αποφάσεις με απεργίες και διαδηλώσεις! Έσπασαν οι αυταπάτες για τις προθέσεις της εργοδοσίας και του υπουργείου!
Να απαιτήσουμε την πληρωμή του συνόλου των δεδουλευμένων. Να μην χαρίσουμε ούτε ένα ευρώ από τον ιδρώτα μας. Την κρίση και την χρεοκοπία να την πληρώσουν κυβέρνηση και εργοδοσία.
Να μην χαθεί καμία θέση εργασίας, να κρατήσουμε ανοιχτό το εργοστάσιο. Να προχωρήσουμε σε κατάληψη και αυτοδιαχείριση για να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας μας. Να δούμε το παράδειγμα του αυτοδιαχειριζόμενου εργοστασίου της ΒΙΟΜΕ.
Πλήρης και σταθερή εργασία για όλους. Όχι άλλες κοροϊδίες, όχι στον αργό θάνατο,όχι στα λουκέτα!
ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΤΗΛ.6980122011, antepithesitonergazomenon.blogspot.com



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου