Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Να μην εκδοθεί στην Τουρκία ο αγωνιστής Τουργκούτ Καγιά


Ο Τουργκούτ Καγιά, 45χρονος ιστορικός και δημοσιογράφος σε αριστερή τουρκική εφημερίδα, με δημόσια πολιτική δράση από τα φοιτητικά του χρόνια ως αριστερός με φιλοκουρδικές απόψεις, για τις οποίες και έχει υποστεί σοβαρές διώξεις από τις τουρκικές αρχές, όπως αυθαίρετες συλλήψεις και κρατήσεις, βασανιστήρια και κακομεταχείριση, 6ετή προφυλάκιση σε φυλακές τύπου F, κατηγορίες με βάσει τον αντιτρομοκρατικό νόμο, είναι σήμερα αιτών άσυλο στην Ελλάδα και κρατείται προς έκδοσή του στην Τουρκία.
Οι τουρκικές αρχές τον εκζητούν ως μέλος παράνομης οργάνωσης κατόπιν μια άδικης δίκης και αμετάκλητης απόφασης τουρκικού δικαστηρίου για να εκτίσει υπόλοιπο ποινής φυλάκισης. Η καταδίκη αυτή αποτελεί δίωξη και τιμωρία των πολιτικών φρονημάτων και των δημοκρατικών δραστηριοτήτων του. Σε περίπτωση που επιστρέψει στην Τουρκία, ο Τουργκούτ Καγιά θα φυλακιστεί για τις πολιτικές του πεποιθήσεις, θα κινδυνεύσει να υποστεί βασανιστήρια και κακομεταχείριση, ενώ θα αντιμετωπίσει και έτερες ποινικές διώξεις και καταδίκες εις βάρος του λόγω των πολιτικών του φρονημάτων και της υποστήριξής του στον αγώνα του κουρδικού λαού. 

Το Συμβούλιο Εφετών Θράκης με μία πρωτοφανή απόφαση αποφάσισε την έκδοσή του στην Τουρκία, ενώ στις 15/5/2018 κατά την εκδίκαση της έφεσής του στον Άρειο Πάγο, ο Εισαγγελέας πρότεινε και πάλι την έκδοσή του. Ο Άρειος Πάγος θα εκδώσει την τελική απόφαση στις 30/5/2018.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο Τουργκούτ Καγιά είχε συλληφθεί και παλαιότερα, το 2015, στην Ελλάδα ύστερα από αίτημα του τουρκικού κράτους. Η απελευθέρωσή του, όπως και άλλων συντρόφων του, ήταν αποτέλεσμα του πλατιού κινήματος συμπαράστασης.

Είναι καθήκον του αριστερού και δημοκρατικού κινήματος της χώρας μας να καταγγείλει και να αποτρέψει αυτήν την εγκληματική ενέργεια για την οποία την τελική ευθύνη θα έχει η ελληνική κυβέρνηση.


https://antigeitonies.blogspot.gr/2018/05/blog-post_17.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου