Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

Πρόστιμο-ρεκόρ στους γιους του Δημ. Σιούφα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων μέσω καμερών

Πρόστιμο-ρεκόρ στους γιους του Δημ. Σιούφα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων μέσω καμερών

Υψηλό πρόστιμο, το μεγαλύτερο που έχει στιγμής επιβληθεί για παραβίαση προσωπικών δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα μέσω καμερών, καλείται να πληρώσει η δικηγορική εταιρεία των γιων του πρώην υπουργού και πρώην προέδρου της Βουλής Δημ. Σιούφα. Το πρόστιμο που ανέρχεται στα 50.000 ευρώ επιβλήθηκε από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στη δικηγορική εταιρεία «Σιούφας και Συνεργάτες» για το εκτεταμένο δίκτυο καμερών που έχει τοποθετήσει στις εγκαταστάσεις της, σαρώνοντας κάθε κίνηση εντός αλλά και εκτός κτιρίου.


Η δικηγορική εταιρεία η οποία στεγάζεται σε ένα τεράστιο πολυτελές κτίριο στον Ταύρο και απασχολεί πλειάδα συνεργατών, ανήκει στους δύο γιους του κ. Δημήτρη Σιούφα, Γιώργο και Μάριο και δραστηριοποιείται στους πλειστηριασμούς ακινήτων και στην αγορά των κόκκινων δανείων. Θεωρείται μάλιστα ως μία πανίσχυρη νομική βιομηχανία με δεσπόζουσα θέση στις υποθέσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών, είσπραξης απαιτήσεων, διαταγές πληρωμής κλπ.

Ύστερα από καταγγελία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, για τη λειτουργία των καμερών στις εγκαταστάσεις της δικηγορικής εταιρείας, πραγματοποιήθηκε αιφνιδιαστικός έλεγχος , με εντολή του προέδρου της Αρχής Κωνσταντίνου Μενουδάκου. Στο πόρισμα ελέγχου καταγράφηκε ότι:

• Το σύστημα βιντεοεπιτήρησης δεν περιορίζεται σε χώρους εισόδου και εξόδου ή στο ταμείο, αλλά καλύπτει επιπλέον χώρους εργασίας όπου κινούνται σχεδόν αποκλειστικά εργαζόμενοι. Οι συγκεκριμένοι χώροι εργασίας περιλαμβάνουν θέσεις εργασίας, τόσο των εργαζομένων στο τηλεφωνικό κέντρο, όσο και των υπαλλήλων στον ενιαίο χώρο του γραφείου. 
• Το σύστημα βιντεοεπιτήρησης λαμβάνει εικόνα από τη δημόσια οδό, τα πεζοδρόμια, απέναντι κτίρια και την απέναντι κάθετη οδό, εξωτερικά της κεντρικής εισόδου της εγκατάστασης του υπευθύνου, χωρίς η λήψη να περιορίζεται σε χώρο κοντά στην είσοδο.
• Ο υπεύθυνος επεξεργασίας έχει αναρτήσει ενημερωτικές πινακίδες αλλά μόνο στο εσωτερικό του χώρου.
• Ο υπεύθυνος επεξεργασίας καθυστέρησε να γνωστοποιήσει τη λειτουργία του
συστήματος βιντεοεπιτήρησης στην Αρχή.

Οι εκπρόσωποι της δικηγορικής εταιρείας απέδωσαν τις τυχόν παραβιάσεις στο φόβο του…. Ρουβίκωνα υποστηρίζοντας ότι « συντρέχουν αντικειμενικές συνθήκες που δικαιολογούν και καθιστούν ανεκτή τη χρήση του συστήματος βιντεοεπιτήρησης χάριν της ασφάλειας των χώρων της εργασίας, την προστασία των προσώπων και των περιουσιακών αγαθών». 

Σε συμπληρωματικό υπόμνημα μάλιστα που απέστειλε στη συνέχεια η εταιρεία υποστήριζε μεταξύ άλλων, πως τον περασμένο Μάρτιο δέχθηκε τηλεφώνημα στα γραφεία της για επικείμενη επίθεση από το Ρουβίκωνα καθώς και για παραλαβή ύποπτου δέματος, περιστατικά για τα οποία επιλήφθηκε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πειραιά.

Οι ισχυρισμοί αυτοί ωστόσο δεν έπεισαν την Αρχή καθώς σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης «τα σημεία εγκατάστασης των καμερών και ο τρόπος λήψης των δεδομένων πρέπει να προσδιορίζονται με τέτοιο τρόπο, ώστε τα δεδομένα που συλλέγονται να μην είναι περισσότερα από όσα είναι απολύτως αναγκαία για την εκπλήρωση του σκοπού της επεξεργασίας και να μη θίγονται τα θεμελιώδη δικαιώματα των προσώπων που ευρίσκονται στο χώρο που επιτηρείται και ιδίως να μην παραβιάζεται αυτό το οποίο μπορεί να θεωρηθεί ως «νόμιμη προσδοκία ορισμένου βαθμού προστασίας της ιδιωτικής ζωής» σε συγκεκριμένο χώρο. 

Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 7 της με αρ. 1/2011 Οδηγίας, το σύστημα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για την επιτήρηση των εργαζομένων εντός των χώρων εργασίας, εκτός από ειδικές εξαιρετικές περιπτώσεις όπου αυτό δικαιολογείται από τη φύση και τις συνθήκες εργασίας και είναι απαραίτητο για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων ή την προστασία κρίσιμων χώρων εργασίας (π.χ.στρατιωτικά εργοστάσια, τράπεζες, εγκαταστάσεις υψηλού κινδύνου). ..».Επιπλέον σημειώνεται στο σκεπτικό πως «πριν ένα πρόσωπο εισέλθει στην εμβέλεια του συστήματος βιντεοεπιτήρησης, ο υπεύθυνος επεξεργασίας οφείλει να το ενημερώνει, με τρόπο εμφανή και κατανοητό, ότι πρόκειται να εισέλθει σε χώρο που βιντεοσκοπείται….»


http://www.zougla.gr/greece/article/prostimo-rekor-stous-gious-tou-dim-sioufa-gia-paraviasi-prosopikon-dedomenon-meso-kameron

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου