Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

Βιβλιογραφία για οργανώσεις ένοπλης πάλης

Του Γ. Γ.

Πιστεύουμε ότι αυτή η ενότητα που ξεκινήσαμε με αναφορά στην ένοπλη πάλη, είτε αυτή γινόταν και γίνετε από οργανώσεις ένοπλης μειοψηφικής βίας με κομμουνιστικό ή αναρχικό προσανατολισμό, είτε προερχόταν/ται από κομμουνιστικά κόμματα –τα οποία προχωρούσαν σε παρτιζάνικες ενέργειες, όπως έλεγε ο Λένιν-   παράλληλα με την νόμιμη τους παρουσία θα είναι κάτι ολοκληρωμένο.


Θα παραθέσουμε τόσες ιστορικές και θεωρητικές αναφορές με την προσδοκία ο/η αναγνώστης/α μας να σχηματίσει την δική του απάντηση στο βασικό ερώτημα που είχαμε θέση απ’ την αρχή. Αν δηλαδή οι οργανώσεις ένοπλης πάλης είναι μέρος του επαναστατικού κινήματος για την κοινωνική ανατροπή ή όχι.

Ταυτόχρονα ήδη έχουμε εξασφαλίσει ότι άτομα που συμμετείχαν στο ελληνικό αντάρτικο πόλης θα κάνουν παρεμβάσεις, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα θα δώσουμε και σε θεωρητικά ζητήματα. Όπως π.χ αν ισχύει ότι «η βία είναι η μαμή της ιστορίας» και αν «είναι ή όχι η επαναστατική βία η κόκκινη γραμμή που χωρίζει επαναστάτες και ρεφορμιστές».

Και προφανώς, για μας, το πότε και με τι μορφές ασκείτε η βία αν είναι επαναστατικά σκόπιμη στη μια ή την άλλη ιστορική συγκυρία, είναι ένα ποιοτικό ζήτημα που έχει να κάνει με τη στρατηγική του κινήματος, τις πολιτικές συγκυρίες κλπ.

Σ’ αυτό το αφιέρωμα μας, λοιπόν, επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε αποσπάσματα απ’ τα παρακάτω βιβλία που διαθέτουμε. Δεκτή κάθε πρόταση.

          
 

http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2017/06/blog-post_4.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου