Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη, 1 Μαρτίου 2017

Ρωσία – Κίνα, σε στενή συνεργασία ενάντια στη Δύση, μπλοκάρουν κυρώσεις στη Συρία

ρωσία

Η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά την ψηφοφορία για το σχέδιο ψηφίσματος που θα επέβαλε νέες κυρώσεις στη Συρία αναφορικά με τις κατηγορίες για χρήση χημικών όπλων.

Το σχέδιο είχε παρουσιαστεί από Γαλλία και Βρετανία και ήταν η έβδομη φορά που η Ρωσία χρησιμοποιεί το βέτο της υπέρ της Δαμασκού -αυτή τη φορά, με το επιχείρημα πως οι κυρώσεις θα έβλαπταν την προσπάθεια για ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη.
Ήταν επίσης η έκτη φορά που η Κίνα χρησιμοποίησε το δικό της βέτο στο Συμβούλιο συμπαρατασσόμενη με την Μόσχα στο ζήτημα της Συρίας.
Από τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου, τα μη μόνιμα (τα οποία και δεν έχουν δικαίωμα βέτο), καταψήφισε η Βολιβία ενώ απέιχαν Αιθιοπία, Αίγυπτος και Καζακστάν.
Σφοδρή αντιπαράθεση ΗΠΑ – Ρωσίας στο ΣΑ του ΟΗΕ για τις κυρώσεις στη Συρία
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να γίνει ξανά τo θέατρο μιας νέας αντιπαράθεσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, οι οποίες διαφωνούν βαθιά για την επιβολή κυρώσεων στη Συρία που κατηγορείται ότι έκανε χρήση χημικών όπλων.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεδριάσει για να ψηφίσει επί σχεδίου ψηφίσματος το οποίο προβλέπει την επιβολή κυρώσεων εναντίον 11 Σύρων αξιωματούχων και δέκα οντοτήτων που συνδέονται με τη χρήση χημικών όπλων σε τρεις περιπτώσεις το 2014 και το 2015.
Όμως η Μόσχα έχει ήδη προειδοποιήσει ότι θα ασκήσει το βέτο της, όπως το έχει ήδη κάνει έξι φορές προκειμένου να προστατεύσει τη σύμμαχό της Συρία.
Η ψηφοφορία είναι προγραμματισμένη για τις 11:30 (τοπική ώρα, 18:30 ώρα Ελλάδας) και θα είναι η πρώτη μεγάλη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος φαίνεται να προσπαθεί να προσεγγίσει τη Ρωσία.
Οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται ανήσυχοι τις τελευταίες εβδομάδες για το ενδεχόμενο ριζικής αλλαγής στάσης των ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία. Όμως η Ουάσινγκτον προς το παρόν θα ταχθεί στο πλευρό της Βρετανίας και της Γαλλίας και θα προσπαθήσει να δει πόσο μακριά είναι διατεθειμένη να πάει η Μόσχα για να προστατεύσει τη Συρία.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε την Τρίτη ότι η Μόσχα δεν έχει συζητήσει το θέμα των κυρώσεων με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ και ότι δεν έχει ζητήσει από την Ουάσινγκτον την άρση τους.
Παράλληλα, σημείωσε -σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax- ότι οι σχέσεις Ρωσίας και ΗΠΑ βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου και ότι η Μόσχα περιμένει να αναλύσει τα σημάδια που θα προκύψουν από την ομιλία του Τραμπ στο Κογκρέσο.
Η Αμερικανίδα πρέσβης στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι βρέθηκε τη Δευτέρα στην Ουάσινγκτον για γεύμα με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, στη διάρκεια του οποίου συζήτησαν την εξωτερική πολιτική.
«Πόσο καιρό ακόμη η Ρωσία θα συνεχίσει να προστατεύει το συριακό καθεστώς και να του βρίσκει δικαιολογίες;», διερωτήθηκε την Παρασκευή η Χέιλι έπειτα από μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία.
Ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βλαντίμιρ Σαφρόνκοφ εξήγησε για ποιο λόγο η χώρα του θα ασκήσει βέτο στο προσχέδιο απόφασης: σύμφωνα με τον ίδιο, οι αποδείξεις για τη χρήση χημικών όπλων είναι «ανεπαρκείς». Το προσχέδιο της απόφασης είναι αντίθετο «στη βασική αρχή του τεκμήριου της αθωότητας μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα», υπογράμμισε.
Το προσχέδιο απόφασης, το οποίο υπέβαλαν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία, προβλέπει την επιβολή ταξιδιωτικής απαγόρευσης και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων 11 Σύρων, κυρίως στρατιωτικών, και 10 οργανισμών.
Επίσης θα προβλέπει την πώληση, την παροχή ή τη μεταφορά στον στρατό και τη συριακή κυβέρνηση ελικοπτέρων και άλλου εξοπλισμού.
Το προσχέδιο της απόφασης αποτελεί συνέχεια στην κοινή έρευνα που διεξήγαγε ο ΟΗΕ μα τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα τον Οκτώβριο ότι το συριακό καθεστώς διεξήγαγε τουλάχιστον τρεις επιθέσεις με χημικά όπλα το 2014 και το 2015 εναντίον των πόλεων Ταλ Μάνας, Κμένας και Σάρμιν.
Οι ερευνητές κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι οι μαχητές του Ισλαμικού κράτους χρησιμοποίησαν αέριο μουστάρδας το 2015.
http://www.iskra.gr/%CF%81%CF%89%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B1-%CF%83%CE%B5-%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%BD%CE%AE-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CE%B5%CE%BD%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B9/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου