Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Παραίτηση «βόμβα» της Ελένης Ράικου

Παραίτηση «βόμβα» της Ελένης Ράικου

Παραίτηση «βόμβα» υπέβαλε το μεσημέρι της Παρασκευής η προϊσταμένη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου, καταγγέλλοντας ενορχηστρωμένη επίθεση σε βάρος της από συγκεκριμένα συμφέροντα που συνδέονται με το σκάνδαλο της Novartis, τα οποία επιχειρούν τη στοχοποίησή της.

Kατά πληροφορίες του zougla.gr, σε λίγες ημέρες θα κρινόταν η ανανέωση της θητείας της για τρίτη φοράΣτην παραίτηση που υπέβαλε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η κα Ράικου τονίζει ότι δεν θα μετατραπεί σε «Ιφιγένεια» συμφερόντων στον χώρο του φαρμάκου αλλά και κρατικών αξιωματούχων, οι οποίοι βρίσκονται πίσω από την κλιμακούμενη επίθεση εναντίον της με σκοπό να εξοντώσουν την ίδια ηθικά, προκειμένου να μπορέσουν τελικά να μπλοκάρουν την έρευνα που διενεργεί για τη Novartis. 

Ειδικότερα, η αιφνίδια παραίτησή της, όπως σημειώνεται στο έγγραφό της, προκλήθηκε από διαφημιστικό σποτ της κυριακάτικης εφημερίδας «Documento», το οποίο θεωρεί συκοφαντικό, ανυπόστατο και «ότι υπηρετεί μεγάλα συμφέροντα», ενώ φέρεται να υποστηρίζει πως «έχει στοχοποιηθεί από παράκεντρα εξουσίας και διαφθοράς που στόχο έχουν τη μία και μόνη συγκάλυψη των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών που αποκομίζουν διαχρονικά εκατομμύρια ευρώ και επιζητούν μανιωδώς την ακύρωση του έργου και την παρεμπόδιση της παραπάνω έρευνας (Nοvartis) και όχι μόνο».

Kατά πληροφορίες του zougla.gr, σε λίγες ημέρες θα κρινόταν η ανανέωση της θητείας της για τρίτη φορά.

Ολόκληρη η επιστολή της

Τις τελευταίες ημέρες μετά από σειρά ερευνών και επίπονης προσπάθειας καταφέραμε να συλλέξουμε και να επεξεργαστούμε τα πρώτα κρίσιμα και ουσιώδη στοιχεία που οδηγούν μετά βεβαιότητας στο συμπέρασμα ότι μεγάλος αριθμός κρατικών αξιωματούχων (κυρίως ιατρών δημόσιων νοσοκομείων ) δωροδοκούνταν απευθείας από λογαριασμό της εταιρείας Novartis Ελβετίας, με εμβάσματα σημαντικών χρηματικών ποσών που κατετίθεντο στους προσωπικούς τους λογαριασμούς.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι αντίστοιχα εμβάσματα εισέρχονταν από τον ίδιο λογαριασμό, επίσης απευθείας, σε λογαριασμούς νομικών προσώπων, τα οποία πιθανολογούνται ότι χρησίμευαν ως οχήματα προκειμένου να διοχετευθούν ως «δώρο» στους τελικούς αποδέκτες τους, προφανώς αξιωματούχους. Αυτό σήμανε αμέσως συναγερμό στην υπηρεσία μας, γιατί προμήνυε πιθανή ύπαρξη παρόμοιων εμβασμάτων και σε άλλους εμπλεκόμενους, ενδεχομένως και πολιτικούς, δεδομένου ότι δεν έχει περιέλθει το σύνολο των αιτηθέντων στοιχείων στην υπηρεσία μας. Το συνολικό ποσό που κατευθύνθηκε στους παραπάνω ανέρχεται με τα μέχρι σήμερα στοιχεία σε περίπου 28 εκατομμύρια ευρώ.

Και ενώ τα πράγματα είχαν έτσι και η υπηρεσία μας είχε εστιάσει όλες τις προσπάθειες και τις δυνάμεις της στη σημαντικότατη αυτή υπόθεση, η οποία αποτελεί την κορωνίδα της διαφθοράς στη χώρα μας, όπως έχει τονιστεί κατ' επανάληψη από όλους τους θεσμικούς παράγοντες, έγινα αντικείμενο στοχοποίησης από συγκεκριμένη εβδομαδιαία εφημερίδα. 

Συγκεκριμένα όλως «τυχαίως και συμπτωματικώς», όταν πλέον ήταν κοινό μυστικό ότι έχουμε τα πρώτα σημαντικά στοιχεία στην κατοχή μας που αποδείκνυαν περίτρανα τη μεγάλη διαφθορά, αλλά και τον μηχανισμό με τον οποίο δωροδοκούνταν οι ως άνω κρατικοί λειτουργοί σε διαφημιστικό βίντεο στα ΜΜΕ προβαλλόταν το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ με τίτλο «Αποκάλυψη: Ανακρίτρια κατηγορεί γνωστή εισαγγελέα για απόκρυψη στοιχείων σε δικογραφίες για Γιάννο Παπαντωνίου και Θωμά Λιακουνάκο». 

Το ανυπόστατο του δημοσιεύματος, που είναι άκρως συκοφαντικό και υποβολιμαίο, προκύπτει από πλήθος εγγράφων στοιχείων, τα οποία θέτω στη διάθεσή σας. Αρκεί μόνο τούτο, ότι ο Θωμάς Λιακουνάκος προφυλακίστηκε και θα δικαστεί μετά από τεκμηριωμένη ποινική δίωξη του γραφείου μας, εκκρεμούν, δε, σε βάρος του ακόμα τρεις ποινικές διώξεις, που έχουν ασκηθεί επίσης από το γραφείο μας. Όσον αφορά τον Γιάννο Παπαντωνίου, ήδη έχουν αποσταλεί επίσης από την υπηρεσία μας στη Βουλή πλήρη αντίγραφα όλων των παραπάνω δικογραφιών και μάλιστα ταυτόχρονα με την άσκηση της ποινικής δίωξης και τη διαβίβαση των σχετικών δικογραφιών στον κύριο διευθύνοντα, το Πρωτοδικείο Αθηνών. Επιπλέον, εκκρεμεί απάντηση επί αιτήματός μας δικαστικής συνδρομής προς τις ελβετικές αρχές, από όπου και αναμένουμε σημαντικά ευρήματα.

Εκτός, δε, αυτού, έχει ασκηθεί από εμένα προσωπικά σε βάρος του ποινική δίωξη για παράβαση του νόμου για το πόθεν έσχες.

Κυρία εισαγγελέα, ζητώ την αντικατάστασή μου, γιατί αρνούμαι να μετατραπώ σε «Ιφιγένεια» στον βωμό των συμφερόντων των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών και των μεγάλων συμφερόντων στον χώρο του φαρμάκου, οι οποίοι εν όψει των αποκαλύψεων που προφανώς διέρρευσαν και οι οποίες με βεβαιότητα θα τους οδηγούσαν να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη και ίσως κάποιους από αυτούς στη φυλακή δεν δίστασαν να σχεδιάσουν την ηθική μου εξόντωση, έτσι ώστε να είναι δυνατή η αποδόμηση της έρευνάς μας.

Με αστειότητες και εκμεταλλευόμενοι την τουλάχιστον ανεξήγητη ενέργεια συγκεκριμένης ανακρίτριας «έστησαν» μία πρωτοφανή ιστορία συκοφάντησής μου. Επειδή έχω στοχοποιηθεί από παράκεντρα εξουσίας και διαφθοράς που σκοπό έχουν τη μία και μόνη συγκάλυψη των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών που αποκομίζουν διαχρονικά εκατομμύρια ευρώ και επιζητούν μανιωδώς την ακύρωση του έργου μου και την παρεμπόδιση της παραπάνω έρευνας και όχι μόνο, και επειδή δεν αισθάνομαι ότι απολαμβάνω της θεσμικής προστασίας που δικαιούμαι, ζητώ την αντικατάστασή μου.
Τι αποκαλύπτει στην 4σέλιδη επιστολή της

Η κα Ράικου, η οποία βρίσκεται στο «τιμόνι» της Εισαγγελίας Διαφθοράς από το 2013, μόλις δηλαδή δημιουργήθηκε το εν λόγω Τμήμα στο Εφετείο με σκοπό την εξιχνίαση των υποθέσεων που συνδέονται με τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος, είναι η πρώτη γυναίκα εισαγγελέας με τέτοια κομβική θέση, από τα χέρια της οποίας πέρασαν δεκάδες «βαριές» δικογραφίες για οικονομικές ατασθαλίες.
Με την αιφνιδιαστική παραίτησή της αφήνει σαφείς υπόνοιες πως το «μακρύ χέρι» των συμφερόντων που υποκινούν τη σε βάρος της επίθεση είναι η εφημερίδα «DOCUMENTO», η οποία έχει αναλάβει να συνδράμει δημοσιογραφικά την «αποδόμηση» της έρευνας με «υποβολιμαία» και ανυπόστατα δημοσιεύματα. Η εφημερίδα, όπως σημειώνει η κα Ράικου, επικαλείται αναφορά ανακρίτριας σε βάρος της και καταλογίζει «παραλείψεις και καθυστερήσεις» στην υπόθεση Λιακουνάκου - Παπαντωνίου, καθώς υπήρξαν στοιχεία για συγκεκριμένη υπόθεση εξοπλιστικών προγραμμάτων που - εκ παραδρομής- είχαν ξεχαστεί και δεν είχαν σταλεί στην ανακρίτρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, δε, η συγκεκριμένη αναφορά έχει παραμείνει επί μακρόν στα χέρια του κ. Δασκαλόπουλου. 

«Εν όψει των αποκαλύψεων που προφανώς διέρρευσαν και οι οποίες με βεβαιότητα θα τους οδηγούσαν να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη και ίσως κάποιους από αυτούς στη φυλακή, δεν δίστασαν να σχεδιάσουν την ηθική μου εξόντωση, έτσι ώστε να είναι δυνατή η αποδόμηση της έρευνάς μας» τονίζει χαρακτηριστικά η εισαγγελέας.

Η κα Ράικου χαρακτηρίζει «κορωνίδα της διαφθοράς» την υπόθεση της Novartis, στην οποία, όπως αναφέρει, έχει εστιάσει όλες τις προσπάθειες και τις δυνάμεις της που τώρα απέδωσαν τους πρώτους «καρπούς». Για τον λόγο αυτόν δεν θεωρεί καθόλου τυχαίο και συμπτωματικό το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες η Εισαγγελία Διαφθοράς εντόπισε άμεσο χρηματισμό μεγάλου αριθμού κρατικών αξιωματούχων (κυρίως γιατρών δημοσίων νοσοκομείων) που δωροδοκούνταν από λογαριασμό της Novartis από την Ελβετία με σημαντικά ποσά και ότι διαπιστώθηκε ότι από τον ίδιο λογαριασμό χρηματικά ποσά εισέπρατταν και νομικά πρόσωπα που χρησίμευαν ως «οχήματα» προκειμένου να δίδονται μίζες με τελικούς αποδέκτες άλλους κρατικούς αξιωματούχους.

Η κυρία Ράικου εκτιμά ότι είναι πιθανή η ύπαρξη παρόμοιων εμβασμάτων και σε άλλους εμπλεκομένους, ενδεχομένως και πολιτικούς, και σημειώνει πως έως τώρα έχουν εντοπιστεί μίζες 28 εκατ. ευρώ.

Αφήνει, δε, αιχμές ότι τα συμφέροντα που βάλλουν εναντίον της δρουν ανενόχλητα και με άνωθεν
 καλύψεις, καθώς, όπως αναφέρει, δεν αισθάνεται ότι απολαμβάνει τη θεσμική προστασία που δικαιούται και ως εκ τούτου ζητεί την άμεση αντικατάστασή της.

Απαντώντας, δε, στις καταγγελίες της ανακρίτριας για ολιγωρία στις υποθέσεις Λιακουνάκου και Παπαντωνίου, αναφέρεται σε ενέργειες της ιδίας και της υπηρεσίας της κατά του Γιάννου Παπαντωνίου και του Θωμά Λιακουνάκου, και χαρακτηρίζει τα αναφερόμενα σε βάρος της ως υποβολιμαία, ενώ παραθέτει συγκεκριμένες διώξεις σε βάρος των δύο αυτών προσώπων και στοιχεία για την αποκάλυψη των υποθέσεων που ερευνήθηκαν.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου βρίσκεται στην Κύπρο για προγραμματισμένες συναντήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις επιστρέψει, θα αναπέμψει το θέμα στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο που είναι αρμόδιο για την αντικατάσταση της εισαγγελέως διαφθοράς.

Aνακοινώσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης


Μαξίμου



«Η παραίτηση της Εισαγγελέως Διαφθοράς, λίγο πριν τη λήξη της θητείας της, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά», σημειώνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κυβερνητικοί κύκλοι και υπογραμμίζουν: «Το λιγότερο που αναμένουμε είναι να κατονομάσει όλους εκείνους που την εμπόδισαν να παράξει έργο, όπως ισχυρίζεται. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη στα θέματα διαφθοράς να φτάσει μέχρι το τέλος».

«Αδειάζει» τη Ράϊκου ο Κοντονής

«Αδειάζει» την κ. Ράϊκου ο Υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής ο οποίος με δήλωσή του θεωρεί ότι η επιστολή παραίτησης της Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς προκαλεί εύλογα ερωτηματικά. Επιπλέον χαρακτηρίζει «ασύνδετους» τους ισχυρισμούς της οι οποίοι δείχνουν, σύμφωνα με τον υπουργό, «εκνευρισμό και σπασμωδικότητα». 

Αναλυτικά ο κ. Κοντονής δήλωσε τα εξής:

«Εύλογα ερωτηματικά προκαλεί η υποβολή παραίτησης της Εισαγγελέως κυρίας Ράϊκου, δύο μήνες πριν τη λήξη της θητείας της, με αφορμή δημοσίευμα εβδομαδιαίας εφημερίδας. Η υποβολή παραίτησης διανθιζόμενη με ασύνδετους ισχυρισμούς που στοιχειοθετούν εκνευρισμό και σπασμωδικότητα, υπεβλήθη τη στιγμή που είχα τονίσει προς την κα Εισαγγελέα την απόλυτη στήριξη για τη διερεύνηση και αποκάλυψη του σκανδάλου Novartis και των εμπλεκομένων σ’ αυτό. 

Στήριξη που από την πρώτη στιγμή της είχε παρασχεθεί εμπράκτως. Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει τον πολιτικό αγώνα για να σπάσει οριστικά ο φαύλος κύκλος της διαφθοράς και της διαπλοκής και θα συνεχίσει να εμπιστεύεται τους εισαγγελικούς λειτουργούς για τη διαλεύκανση των κρίσιμων αυτών υποθέσεων, ως των μόνων αρμοδίων να τις διεκπεραιώσουν».


 ΝΔ


Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για την παραίτηση της Εισαγγελέως Διαφθοράς κυρίας Ελένης Ράικου, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η σημερινή παραίτηση – βόμβα της Εισαγγελέως Διαφθοράς επιβεβαιώνει, με τον χειρότερο τρόπο, όσα καταγγέλλει η Νέα Δημοκρατία για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Η Κυβέρνηση και οι αρμόδιοι Υπουργοί οφείλουν να δώσουν απαντήσεις για τη λειτουργία παράκεντρων εξουσίας και διαφθοράς». 


 Δημοκρατική Συμπαράταξη

Ανακοίνωση εξέδωσε η Δημοκρατική Συμπαράταξη για την υπόθεση της Εισαγγελέως Διαφθοράς.

Παρά την ανάγκη για περισσότερη διαφάνεια και λογοδοσία στη δημόσια ζωή, η ανεξαρτησία των διωκτικών αρχών παραμένει στη χώρα μας ακόμη ζητούμενο.

Κάποιοι βλέπουν τη «μάχη κατά της διαφθοράς» ως μέσο πολιτικής επιβίωσης. Επιδιώκουν τη διαρκή δημιουργία σκιών, συντηρούν τη «σκανδαλολογία» μέσω ελεγχόμενων μέσων ενημέρωσης. Αποκρύπτοντας βέβαια ότι δεν τους συμφέρει.

Αυτοί δεν θα ηρεμήσουν αν δεν αλώσουν την Ελληνική Δικαιοσύνη.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη εμμένει στην αδήριτη ανάγκη να διαφυλαχθεί η θεσμική νομιμότητα.

Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύει τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς από κάθε απόπειρα επηρεασμού και εκβιασμού. Και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. 


Ποτάμι
 
Η εισαγγελέας που έπιασε μεταξύ άλλων τον Άκη Τσοχατζόπουλο (όταν τα κόμματα τον είχαν αθωώσει) έχει μπει πολλές φορές στο στόχαστρο σκοτεινών κύκλων που θέλουν να έχουν ασυλία. Σήμερα η παραίτηση της Ελένης Ράϊκου από τη θέση της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς και οι βαριές καταγγελίες για “σχέδιο ηθικής της εξόντωσης από μεγάλα συμφέροντα στο χώρο του φαρμάκου”, δείχνουν ότι τα πράγματα στη χώρα μας γίνονται πολύ επικίνδυνα.

Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να προστατεύσει τους θεσμούς και να αφεθεί η δικαιοσύνη να κάνει απρόσκοπτα τη δουλειά της. Ο πολιτικός κόσμος, η ηγεσία της Δικαιοσύνης και οι δικαστικές ενώσεις οφείλουν να στηρίξουν την προσπάθεια της κυρίας Ράικου. Η ίδια η εισαγγελέας πρέπει με αυτή τη στήριξη να συνεχίσει το έργο της και να αγνοήσει τις απειλές. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει κράτος δικαίου κι όχι χώρα που κάνουν κουμάντο διάφορες μαφίες.



http://www.zougla.gr/greece/article/paretisi-vomva-tis-elenis-raikou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου