Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Κουτσούμπας: 'Γάγγραινα' που υπονομεύει τα λαϊκά συμφέροντα ο ΣΥΡΙΖΑ



Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας λίγες ημέρες πριν την έναρξη του 20ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, αναφέρεται στο βασικό καθήκον που θα συζητήσει το κόμμα στο Συνέδριο, και επισημαίνει ποια ζητήματα ανέδειξε το ΚΚΕ, την τελευταία τετραετία, με σημαντικότερο την προσφορά του κόμματος, στην αποκάλυψη του ρόλου του ΣΥΡΙΖΑ "που, και ως κυβέρνηση πλέον, λειτουργεί ως «γάγγραινα» που υπονομεύει τα λαϊκά συμφέροντα και κυρίως τα ίδια τα ιδανικά και τις αξίες του σοσιαλισμού".


 Ο κ. Κουτσούμπας σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναλύει τη θέση ότι η συνοχή της Ε.Ε.-Ευρωζώνης θα δοκιμαστεί στο επόμενο διάστημα, ενώ σε ό,τι αφορά στην αξιολόγηση τονίζει πως "το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει έτοιμο το επόμενο αντιλαϊκό πακέτο που έχει συμφωνήσει με την Ε.Ε., το ΔΝΤ."
Ακόμα αναφέρεται στην μία και μοναδική επιλογή που, όπως λέει, έχει ο λαός απέναντι στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.
Ο γ.γ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην συνέντευξή του, εντάσσει την τουρκική προκλητικότητα στο πλαίσιο των γενικότερων εξελίξεων στην περιοχή, στο οποίο περιλαμβάνει και την όξυνση του ανταγωνισμού ελληνικής και τουρκικής αστικής τάξης.
Ο κ. Κουτσούμπας τοποθετείται, επίσης, για την εν εξελίξει αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού της χώρας, ενώ διατυπώνει, τέλος, το μήνυμα του ΚΚΕ στον ελληνικό λαό για ενδυνάμωση της λαϊκή αντίστασης και πάλης, της κοινωνικής συμμαχίας ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό, στον αγώνα για το σοσιαλισμό.
Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Κουτσούμπα:
Με δεδομένο ότι είναι το τρίτο Συνέδριο του ΚΚΕ από τότε που ξεκίνησε η οικονομική κρίση, ποιο είναι το βασικό καθήκον που θα συζητήσει το ΚΚΕ στο Συνέδριό του και θα καθορίσει την περαιτέρω πορεία του;
Το σύνθημα του 20ου Συνεδρίου «ισχυροποιούμε το ΚΚΕ για δυνατό εργατικό κίνημα, κοινωνική συμμαχία, για το σοσιαλισμό», αποτυπώνει με δύο λόγια και το βασικό περιεχόμενο του. Και πραγματικά όλη η προσυνεδριακή συζήτηση που προηγήθηκε μέσα στο κόμμα, στο δημόσιο διάλογο και στις ανοιχτές εκδηλώσεις που έγιναν σε όλη τη χώρα αναδείχτηκε το πώς θα δυναμώσει το κόμμα μας για να μπορέσει να συμβάλει στην ανασύνταξη τους εργατικού κινήματος, στην οικοδόμηση της κοινωνικής συμμαχίας των εργατών, των αυτοαπασχολουμένων αγροτών και ΕΒΕ, σε αντικαπιταλιστική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, που θα ανοίξει το δρόμο για την έξοδο από την κρίση για την ανάπτυξη σε όφελος του λαού, την εργατική εξουσία. Η συζήτηση αυτή δεν αφορά μόνο τα μέλη του, αλλά τον ίδιο το λαό και τη δυνατότητά του να προετοιμαστεί για να αναμετρηθεί με τους εκμεταλλευτές του. Όλη αυτή η συζήτηση που θα κορυφωθεί σε λίγες μέρες, πραγματοποιείται στο έδαφος των σημερινών εκτιμήσεων μας για την πορεία της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας, την πορεία της κρίσης, τις εξελίξεις στην Ε.Ε. και στην Ελλάδα, τον κίνδυνο γενίκευσης των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων.
Στο διάστημα που μεσολάβησε από το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ, έως σήμερα ποια είναι τα βασικά ζητήματα στα οποία επικεντρώθηκε και τα οποία επεξεργάστηκε το ΚΚΕ;
Μια από τις σημαντικότερες προσφορές του ΚΚΕ στον τόπο μας, στο λαό μας, αυτή ειδικά την τετραετία, είναι η αποκάλυψη του ρόλου το ΣΥΡΙΖΑ που, και ως κυβέρνηση πλέον, λειτουργεί ως «γάγγραινα» που υπονομεύει τα λαϊκά συμφέροντα και κυρίως τα ίδια τα ιδανικά και τις αξίες του σοσιαλισμού, για όλα όσα έδωσαν τη ζωή τους ακόμα γενιές και γενιές αγωνιστών και ηρώων του λαού μας, η παραχάραξη της αγωνιστικής ιστορικής μνήμης, το τσάκισμα του λαϊκού κινήματος, κάτι που δεν μπορούσε να κάνει μια διακυβέρνηση της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ. Γι αυτό και το κεφάλαιο επέλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ότι «μένουμε ακόμα ζωντανοί» σαν λαός, σαν εργατικό λαϊκό κίνημα, είναι μεγάλη, μοναδική θα έλεγα, η συνεισφορά του ΚΚΕ. Ιδιαίτερα, αυτά τα χρόνια, δώσαμε βάρος στην διαμόρφωση στόχων πάλης ενάντια στις πολιτικές που μας έφερε το 2ο (ΝΔ- ΠΑΣΟΚ) και 3ο (ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ) μνημόνια, τα συνεχή αντεργατικά μέτρα που γονατίζουν το λαό μας και την οργάνωση της πάλης του λαϊκού κινήματος για το εισόδημά του, τις σχέσεις εργασίας του, τις συλλογικές συμβάσεις, το κοινωνικοασφαλιστικό του σύστημα, τα ζητήματα υγείας και πρόνοιας κλπ. Μελετήσαμε την πρότασή μας για το ενιαίο δημόσιο 12χρονο σχολείο, για την έρευνα, για την φυσική αγωγή στην εκπαίδευση κλπ. Παρουσιάσαμε τις θέσεις μας πλατιά μέσα στο λαό και τη νεολαία. Μελετήσαμε και συμβάλαμε στην πάλη του λαού ενάντια στην λυκοσυμμαχία της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ, στην πολύπλευρη ιδεολογική πολιτική οργανωτική προετοιμασία του εργατικού λαϊκού κινήματος ενάντια στους πολέμους και τις επεμβάσεις, για μια δίκαιη και βιώσιμη πραγματικά λύση στο κυπριακό, για την αλληλεγγύη των λαών, του διεθνούς κινήματος. Κάναμε ότι μπορούσαμε για να προβάλουμε τον πολιτισμό μας, την τέχνη, αναδειχθήκαμε ως η δύναμη που μπορεί να δέσει τον αγώνα των εργατών, της νεολαίας, του λαού, με τις πρωτοπόρες ιδέες, τη μουσική, το θέατρο, τον κινηματογράφο, όλες τις μορφές της τέχνης. Μας απασχολεί όμως κυρίαρχα, η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και η οικοδόμηση της κοινωνικής συμμαχίας. Έτσι μπορεί να ανοίξει πραγματικά ο μόνος ελπιδοφόρος δρόμος για το σύνολο του λαού μας
Το τελευταίο διάστημα έχει τεθεί στο τραπέζι η συζήτηση για την Ε.Ε. των «πολλών ταχυτήτων». Το ΚΚΕ είχε έγκαιρα, επισημάνει, την πιθανότητα μιας τέτοιας εξέλιξης. Βάσει ποιας μεθοδολογικής ανάλυσης, κάνατε μια τέτοια πρόβλεψη; Τι σημαίνει μια τέτοια εξέλιξη για τη χώρα;
Η συζήτηση για την Ε.Ε. των «πολλών ταχυτήτων» επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ ότι η συνοχή της Ε.Ε.-Ευρωζώνης η οποία δεν είναι δεδομένη, θα δοκιμαστεί το επόμενο διάστημα. Αυτό απορρέει από τον ίδιο το χαρακτήρα της ΕΕ, η οποία παρά τα όσα παραμύθιαζαν τους ευρωπαϊκούς λαούς, είναι ένωση καπιταλιστικών κρατών των οποίων οι αντιθέσεις οξύνονται λόγω της κρίσης, της ανισομετρίας, της αλλαγής στο συσχετισμό δύναμης. Γι αυτό ακριβώς ενισχύεται το ρεύμα και του εθνικισμού, του προστατευτισμού και του ευρωσκεπτικισμού ταυτόχρονα στις ΗΠΑ, στη Γαλλία, στην Ιταλία αλλά και σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ που εκφράζει και τις επιλογές τμημάτων του κεφαλαίου σ' αυτές τις χώρες. Άρα το ζητούμενο για τον ελληνικό λαό, είναι να μην εγκλωβιστεί σ' αυτές τις επιλογές - παγίδες να βαδίσει το δικό του δρόμο.
Πώς εκτιμάτε τις εξελίξεις σχετικά με την αξιολόγηση λαμβάνοντας υπόψη ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο, ενώ στην ανακοίνωση των εκπροσώπων του κουαρτέτου γίνεται λόγος και για την περίοδο μετά την λήξη του προγράμματος, αλλά και για συμμετοχή του ΔΝΤ με δικό του πρόγραμμα.
Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει έτοιμο το επόμενο αντιλαϊκό πακέτο που έχει συμφωνήσει με την ΕΕ, το ΔΝΤ. Και παρά τα όσα λέγονται για το πότε αυτά θα νομοθετηθούν, το σίγουρο είναι ότι φορτώνονται στις πλάτες του λαού, πολλά δις ευρώ με νέα μέτρα. Μαζί φυσικά με τις νέες ανατροπές στα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Βέβαια μπροστά στην αξιολόγηση στήνουν παγίδες για να εγκλωβίσουν τη δυσαρέσκεια του λαού, για να αποσπάσουν την ανοχή του στα μέτρα, στις μεταρρυθμίσεις, για να τον πείσουν να υπογράψει λευκή επιταγή που θα εξαργυρώσουν για λογαριασμό του κεφαλαίου. Ο ένας κόβει κι άλλος ράβει. Ο ΣΥΡΙΖΑ με τη «σκληρή διαπραγμάτευση» τα «αντισταθμιστικά», τη «δίκαιη ανάπτυξη» εξαπατά το λαό. Και η ΝΔ με «την αξιολόγηση που καθυστερεί», «τις αναδιαρθρώσεις που δεν γίνονται», εκβιάζει και πιέζει. Και οι δύο κινούνται στις ίδιες ράγες του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστών εταίρων τους. Κι επειδή ο καθένας πλέον καταλαβαίνει ότι το βαρέλι των αντιλαϊκών μέτρων δεν έχει πάτο, τώρα πρέπει με μια φωνή να εκφραστεί μαζικά, οργανωμένα, δυναμικά αυτό που ο καθένας πλέον λέει: «Φτάνει πια».
Από ορισμένες πλευρές αρχίζει και τίθεται το ερώτημα «αν συμφέρει την χώρα η παραμονή στην Ευρωζώνη, ακόμα και στην Ε.Ε.», ενώ υποστηρίζεται ταυτόχρονα ότι αυτό συνιστά, τώρα, το μείζον πολιτικό ερώτημα. Γιατί εκτιμάτε ότι τίθεται αυτό το ερώτημα;
Ποιος αλήθεια ωφελήθηκε από την Ε.Ε., οι λαοί της ή τα μονοπώλια; Την απάντηση μπορούν να τη δώσουν τα εκατομμύρια των ανέργων σε όλη την Ε.Ε., των φτωχών, των άστεγων. Και στη χώρα μας οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες έχουν μεγάλη αρνητική πείρα από την ένταξη της χώρας μας στην Ε.Ε., τη συνθήκη του Μάαστριχτ, την ένταξη στην ΟΝΕ. Ο λαός μας έχει πείρα και πρέπει αυτήν να αξιοποιήσει. Σήμερα μία είναι η επιλογή, ο μόνος δρόμος που θα μας οδηγήσει σε ανάπτυξη σε όφελος του λαού και όχι των μονοπωλίων. Κι αυτή η επιλογή είναι τώρα να διεκδικήσουμε και να επιβάλλουμε ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την εξουσία, αποδέσμευση της χώρας από την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, κοινωνικοποίηση του πλούτου, παίρνοντας στα χέρια μας τις μεγάλες και υπαρκτές παραγωγικές δυνατότητες της χώρας. Είναι η επιλογή που βοηθά τον λαό μας να αντιμετωπίσει και εκβιασμούς και απειλές που σίγουρα θα κάνουν οι ισχυροί σε βάρος του, να θέσει τελικά στο επίκεντρο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του.
Το ΚΚΕ είχε πάντα στο επίκεντρο της προσοχής του τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Εκτός από τις προκλήσεις της Τουρκίας, εκφράσατε ανησυχία και για πιθανή εμπλοκή χωρών των Βαλκανίων.
Την τουρκική προκλητικότητα πρέπει να τη δούμε ενταγμένη στις γενικότερες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, όπου αυτή την περίοδο έχουν βγει τα μαχαίρια ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ισχυρά καπιταλιστικά κράτη για το μοίρασμα των ΑΟΖ, των δρόμων ενέργειας, των υποδομών μεταφοράς των εμπορευμάτων κ.ο.κ., έχουν πέσει πάνω η Ε.Ε., οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ το οποίο δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο, και πρωτοστατούν στις επεμβάσεις, στον πόλεμο. Σ' αυτές τις συνθήκες οξύνεται ο ανταγωνισμός Ελλάδας - Τουρκίας, ελληνικής και τούρκικης αστικής τάξης, με τη δεύτερη να αναπτύσσει στενές σχέσεις και να βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος με βαλκανικές χώρες όπως η Αλβανία και άλλες. Μ' αυτή την έννοια οι συνεχείς εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες μπορεί να πυροδοτήσουν γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων.
Ως ΚΚΕ έχετε μιλήσει για αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού της χώρας. Πως βλέπετε να εξελίσσεται το ζήτημα αυτό;
Παρακολουθούμε τις διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα που είναι σε εξέλιξη με κύριο στόχο βέβαια να εγκλωβίσουν για άλλη μια φορά τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Από τη μια είναι η προσπάθεια να διαμορφωθεί το δίπολο ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, με τα δύο κόμματα να διαγκωνίζονται για το ποιος μπορεί να υλοποιήσει πιο αποτελεσματικά τις μεταρρυθμίσεις για λογαριασμό του κεφαλαίου και από την άλλη η προσπάθεια να πλασαριστεί ανάμεσα στο δίπολο η λεγόμενη κεντροαριστερά. Βέβαια, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και οι υπόλοιποι δυσκολεύονται να ανασυγκροτηθούν, να τα βρουν γιατί τους έχει φάει το ψωμί ο ΣΥΡΙΖΑ, η σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία. Αλλά και γιατί δεν έχουν καταλήξει σε ποιον από τους δύο πόλους θα ακουμπήσουν. Βέβαια στην προσπάθεια αναμόρφωσης και θωράκισης του αστικού πολιτικού συστήματος σε ακόμη πιο αντιδραστική κατεύθυνση εντάσσεται και η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση την οποία προσπαθεί να ντύσει με δημοκρατικό περιτύλιγμα για τη χειραγώγηση και ενσωμάτωση του λαού.
Μέσα σε τόσο δύσκολες συνθήκες, ποιο είναι το μήνυμα που στέλνει το ΚΚΕ στον ελληνικό λαό;
Απευθυνόμαστε σε όλους και όλες που αγανακτούν, είναι δυσαρεστημένοι από την σημερινή κατάσταση. Δεν χρειάζεται να ψάχνουμε άλλες δικαιολογίες. Σήμερα, η θέση όλων όσων αισθάνονται αριστεροί, ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές, μπορούν να βρουν την πραγματική θέση τους, μόνο εδώ, μέσα στις γραμμές του εργατικού λαϊκού κινήματος που θα έχει στόχο και κατεύθυνση την πάλη κατά των μονοπωλίων, του καπιταλισμού, κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, σε συμπόρευση και συμπαράταξη με το ΚΚΕ. Για να δυναμώσουμε όλοι μαζί τη λαϊκή αντίσταση και πάλη, την κοινωνική συμμαχία ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό, στον αγώνα για το σοσιαλισμό.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://news247.gr/eidiseis/politiki/koytsoumpas-gaggraina-poy-yponomeuei-ta-laika-symferonta-o-syriza.4583146.html

1 σχόλιο:

  1. ΘΕΜΑ: ΕΠΙΚΑΙΡΑ (Ποιός το Είπε; Πού και Πότε; Και Γιατί;)

    «Ο Πατριωτισμός ενός κόμματος ή Ατόμου δεν κρίνεται κυρίως από την θέση του κόμματος ή του Ατόμου στον πολιτικό και κοινωνικό Αγώνα στο εσωτερικό της Χώρας. Και ιδίως όταν ο αγώνας οξύνεται, οπότε δεν υπάρχει όριο σε συκοφαντίες ! Ο Πατριωτισμός ενός κόμματος ή ενός Ατόμου κρίνεται όταν κινδυνεύει η Ανεξαρτησία και η Ελευθερία της Πατρίδας ΜΑΣ! Εκεί η Λυδία Λίθος».

    《Ετσι Αγαπάμε Εμείς την Ελλάδα. Με την Καρδιά ΜΑΣ (την Ψυχή ΜΑΣ) και με το Αίμα ΜΑΣ.》


    «Ολα δείχνουν ότι ο Αμερικάνικος Ιμπεριαλισμός την Ελλάδα και τα Βαλκάνια διαλέγει σαν πεδία για την επόμενη πολεμική του πρόκληση. Πρέπει οι Αμερικανοί οι πλουτοκράτες και τα ρέστα που τρέφονται από τον πόλεμο, να καταλάβουν πως τα πολεμικά τους σχέδια ΔΕΝ θα περάσουν. Ο Λαός της Ελλαδος Αδούλωτος και Περήφανος ΞΑΝΑΛΕΕΙ το ΟΧΙ. Και αν τον κάνουνε τον πόλεμο θα πιάσει πάλι τα Ταμπούρια, θ' ανεβεί με τους Αντάρτες στα βουνά, θα τους κάνει τον πόλεμο τάφο τους. Αν οι εκμεταλευτές τολμήσουν, θα τους Τσακίσουμε (Τώρα)! Θα τους χτυπήσουμε και από πίσω μαζί με τους στρατούς των Λαϊκών Δυνάμεων! Δεν θα πολεμήσουμε τη Σοβ. Ενωση (Ρωσία)! Δεν θα ξαναγίνει 2η Ουκρανία»!!!

    Υ.Γ. Προφητικά Φτυσίματα στους Σημερινούς Αριστερούλιδες !

    ΑπάντησηΔιαγραφή