Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

(Ιδιωτικοποίηση, αρρώστια και πείνα! Ιδιωτικοποίηση, αρρώστια και πείνα! Ιδιωτικοποίηση, αρρώστια και πείνα)! Παρέμβαση-βόμβα Στούρναρα για το ασφαλιστικό



Αυξήσεις των ορίων ηλικίας και δραστικές περικοπές των κρατικών δαπανών υγείας, αλλά κι αλλαγή θεσμικού πλαισίου για τη στήριξη των επαγγελματικών ταμείων και του τρίτου πυλώνα ασφάλισης της ιδιωτικής δηλαδή ασφάλισης προτείνει ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας. Μιλώντας σε συνέδριο του Economist για την ιδιωτική ασφάλιση τόνισε:

«Αυτό το πλαίσιο εκτυλισσόμενων περικοπών στις συντάξεις δείχνει ότι ένα επαρκές και, ταυτόχρονα, βιώσιμο «αμιγώς κοινωνικοασφαλιστικό» σύστημα δεν είναι οικονομικά εφικτό υπό τις παρούσες συνθήκες στην Ελλάδα. Η οικειοποίηση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών είναι δύσκολη, αλλά μπορεί να ενισχυθεί με πολιτικές που αυξάνουν το εισόδημα των συνταξιούχων στο μέλλον, παρέχοντας έτσι ένα κατάλληλο κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας και μετριάζοντας τις κοινωνικοπολιτικές αντιδράσεις ή τον κίνδυνο αντιστροφής των μεταρρυθμίσεων. Οι πολιτικές αυτές περιλαμβάνουν την παράταση του εργασιακού βίου και την αύξηση της απασχολησιμότητας των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας, την ενθάρρυνση της ιδιωτικής αποταμίευσης ή, η μέθοδος που είναι συνηθέστερη και πιο πρόσφορη, τη συμπλήρωση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων που συσσωρεύονται στο πλαίσιο των δημόσιων συστημάτων του πρώτου πυλώνα με συστήματα επαγγελματικής ασφάλισης του δεύτερου πυλώνα και με προσωπικά συνταξιοδοτικά προϊόντα του τρίτου πυλώνα», δήλωσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.
Ο Γ. Στουρνάρας, επίσης, τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις του 2012 δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, καθώς ο ενιαίος τύπος υπολογισμού για τις κύριες συντάξεις και ο κανόνας μηδενικού ελλείμματος των επικουρικών ταμείων δεν εφαρμόστηκαν όπως είχε σχεδιαστεί, οι μειώσεις των συντάξεων (που αναμενόταν να οδηγήσουν σε ακαθάριστη εξοικονόμηση δαπανών ύψους 2¼% του ΑΕΠ) κρίθηκαν αντισυνταγματικές με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2015, οι αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης δεν είχαν ουσιαστικό αποτέλεσμα, καθώς διάφορες ευνοϊκές ρυθμίσεις επέτρεπαν στους ασφαλισμένους να κάνουν χρήση επιλογών πρόωρης συνταξιοδότησης υπό το προϊσχύσαν και πιο «γενναιόδωρο» καθεστώς.
Ευθυγραμμισμένος με όσα λέει το ΔΝΤ και οι άλλοι θεσμοί είπε επικαλούμενος τη Eurostat, ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι οι συνολικές μεταβιβάσεις προς τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης από άλλους τομείς της γενικής κυβέρνησης ανήλθαν σε 7,1% του ΑΕΠ το 2015, έναντι 3,3% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο στη ζώνη του ευρώ. Ειδικά, δε, για το 2017, με δεδομένο ότι ο ΕΦΚΑ αναλαμβάνει και τις εισφορές του Δημοσίου, οι μεταβιβάσεις είναι πολύ πιθανόν να ξεπεράσουν την πρόβλεψη του 9,9% του ΑΕΠ, καθώς αφενός υπάρχει μεγάλος αριθμός εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης αφετέρου παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα στην είσπραξη των εισφορών, που εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν τελικά σε υστέρηση έναντι των στόχων.
Αναφερόμενος στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, αλλά και τον τρίτο πυλώνα που είναι η ιδιωτική ασφάλιση, σημείωσε ότι είναι ανενεργά καθώς δυνατότητες αποταμίευσης και φορολογικά κίνητρα που απλά δεν υπάρχουν.
Σχολιάζοντας τις δαπάνες υγείας τόνισε ότι ο σχεδιασμός ενός συστήματος υγείας απαιτεί αναπόφευκτα την επιλογή του αν αυτό θα έχει δημόσιο ή ιδιωτικό χαρακτήρα ή ένα συνδυασμό των δύο, ιδίως όσον αφορά τη χρηματοδότηση. «Αναπόφευκτα ο ιδιωτικός τομέας αναμένεται να διαδραματίσει ολοένα σημαντικότερο ρόλο στην κάλυψη των αναγκών των πολιτών για υπηρεσίες υγείας. Αν η πρώτη προτεραιότητα είναι η παροχή υπηρεσιών σε όλους, τότε δεν μπορούν να παρέχονται όλες οι υπηρεσίες υγείας. Μια αποδεκτή, αλλά μικρότερου εύρους, προσέγγιση θα ήταν να γίνεται διάκριση μεταξύ αφενός «αναγκών», και σ’ αυτή την κατεύθυνση να επιδιωχθεί η παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας στους πολίτες, και αφετέρου «επιθυμιών», που μπορεί να αφορούν ιατρικές ή και μη ιατρικές υπηρεσίες, οι οποίες, παρότι οι ασθενείς τις θεωρούν σημαντικές, συμβάλλουν μόνο έμμεσα στην υγεία του πληθυσμού», τόνισε χαρακτηριστικά ο Διοικητής της ΤτΕ, συμπληρώνοντας ότι
«Αναμφίβολα, το κράτος πρέπει να μεριμνά για την προστασία των πολιτών του. Αλλά η πατερναλιστική στήριξη προς τους πολίτες που έχουν ανάγκη θα πρέπει να παρέχεται με τρόπο που να προστατεύει τους φορολογούμενους. Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να επιτευχθεί αυτό είναι η δημιουργία μιας επαρκώς ρυθμιζόμενης αγοράς ιδιωτικής ασφάλισης για αυτούς τους κινδύνους, στην οποία η συμμετοχή θα είναι υποχρεωτική», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Γιώργος Αλεξάκης
http://www.aftodioikisi.gr/oikonomia/stournaras-energopoiisi-tis-idiotikis-asfalisis-anagkaia-gia-igeia-fisikes-katastrofes-kai-sintaxeis/

1 σχόλιο:

  1. Κόψε Φάτσα και βγάλε Συμπέρασμα! Ανοστοι, Άγνωστοι, Αγευστοι, Ανοργασμικοί και Άνελεύθεροι! Ραγιάδες Κοτσαμπάσιδες και Αποικιοκρατούμενο Λακέδες! Όπως Είναι το Σήμερα της "Ελληνικής" Πολιτείας Ετσι Είτανε το Χθες και Προχθές της Χώρας Μας! Πότε ΘΑ Κάνει Ξαστεριά για τον Ελληνικό Λαό, το Ελληνικό Έθνος, το Ελληνικό Γένος; Το Μέγιστο Της Ντροπής Για Όλους τους .. "Θεσμούς" Τους Θεσμούς Των Ξένων Δυναστών με την Βοήθεια Των Ντόπιων Λακέδων και Γόνων Εφιαλτών! Εμείς Τους Φτύνουμε ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΎΣ - ΌΛΟΥΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή