Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης κηρύσσουν οι υπάλληλοι Π. Αττικής




Αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης κηρύσσει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι λόγοι της απόφασης του συλλόγου είναι:

  • Απέχουμε από κάθε διαδικασία αξιολόγησης, γιατί δεν θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση, στους Περιφερειάρχες και τους Δημάρχους να δίνουν «bonus» μισθολογικά κλιμάκια σε όποιο εργαζόμενο θέλουν. Να πληρωνόμαστε διαφορετικά εργαζόμενοι στο ίδιο γραφείο, με τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία.
  • Απέχουμε από κάθε διαδικασία αξιολόγησης, γιατί δεν θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση, στους Περιφερειάρχες και τους Δημάρχους να προωθούν μισθολογικά και βαθμολογικά όποιον εργαζόμενο θέλουν,  «βαφτίζοντας» όποιες θέσεις εργασίας θέλουν ως ιδιαίτερης σημασίας!!!
  • Απέχουμε από κάθε διαδικασία αξιολόγησης γιατί δεν θέλουμε να συνυπογράψουμε την απόλυση κανενός συναδέλφου.
Αναλυτικότερα, ολόκληρη η ανακοίνωση του Συλλόγου:
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσπαθεί να προχωρήσει την λεγόμενη αξιολόγηση στους δημοσίους υπαλλήλους πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε ο Μητσοτάκης.
Κι όσο κι αν άλλαξε το περιτύλιγμα της προηγούμενης αξιολόγησης με το νόμο Βερναρδάκη (ν.4369/2016), η ουσία παραμένει ίδια.
Αφού ακόμα και τις περιβόητες ποσοστώσεις του Μητσοτάκη (15% ακατάλληλοι υπάλληλοι) τις βρίσκουμε στον ν. 4369/2016 με νέο ραφιναρισμένο τρόπο. Όσοι υπάλληλοι βαθμολογηθούν έως 24, θεωρούνται «ακατάλληλοι»…, και οι «ακατάλληλοι» σύμφωνα με τον Υπαλληλικό Κώδικα απολύονται!!!
Ταυτόχρονα η αξιολόγηση συνδέεται με το μισθολόγιο (ν.4354/2015) και την μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων, αφού με το άρθρο 12 παρέχει στους «άριστους» επιπλέον μισθολογικό κλιμάκιο κ.α. και με το άρθρο 17 θα προχωρήσει, όπως προβλέπεται στη σύνδεση της αμοιβής με την αξιολόγηση της θέσης εργασίας… !!!
Αυτά η κυβέρνηση προσπαθεί να τα κρύψει καλά!!!
Θυμίζουμε εξάλλου και τα λόγια του Βερναρδάκη στη Βουλή κατά τη συζήτηση του σχετικού νόμου: «Απάντησα (είπε) ότι στο νέο μισθολόγιο αυτό που ψηφίστηκε το Δεκέμβριο περιλαμβάνονταν μελλοντικές προβλέψεις για τη σύνδεση της αξιολόγησης με μια ταχύτερη μισθολογική εξέλιξη ή και με μια βαθμολογική εξέλιξη. Επιπλέον η νέα αρχιτεκτονική του βαθμολογίου συνδέεται οργανικά με την αξιολόγηση, αφού αυτή η καλή βαθμολογία επιφέρει ταχύτερη ανέλιξη στο σύστημα σταδιοδρομίας (πρακτικά Βουλής σελ 6304 στις 23-2-2016)».
Και βέβαια βασικό στοιχείο της αξιολόγησης, της επιλογής σε θέσεις ευθύνης, της κινητικότητας κλπ αποτελεί και η συνέντευξη!!! Για τέτοια αντικειμενικότητα μιλάμε!!!
Κι ας μας πουν αλήθεια πόσο αντικειμενική μπορεί να είναι η αξιολόγηση ενός προϊστάμενου, όταν ξέρει ότι η όποια θετική αξιολόγηση ενός υπαλλήλου, μπορεί να τον οδηγήσει να χάσει τη θέση ευθύνης, που έχει;
Για φέτος βέβαια η κυβέρνηση προκειμένου να κρύψει όσο μπορεί τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της αξιολόγησης δεν θα «μοριοδοτήσει» την στοχοθεσία. Όπως και σε άλλες περιπτώσεις εφαρμόζει κομματιαστά τα μέτρα, για να τα περάσει πιο εύκολα, αφού προσπαθεί να κρύψει το νήμα που συνδέει την αξιολόγηση με την υλοποίηση των αντιλαϊκών στόχων.
Και μπορεί μέσα από τους στόχους στις υπηρεσίες που υπηρετούμε εμείς, όταν μπουν, να μην περικόπτονται κοινωνικά δικαιώματα ή να μην κινούνται άμεσα οι μηχανές της καπιταλιστικής κερδοφορίας, όμως ήδη βλέπουμε μέσα από την εφαρμογή της στοχοθεσίας να περνάει το πλαφόν στη συνταγογράφηση των φαρμάκων, των ιατρικών εξετάσεων κλπ, η υλοποίηση της φοροληστείας κ.α.
Συνολικά επιταχύνεται η υλοποίηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στο κράτος και τους φορείς του, με την αξιολόγηση,  τη στοχοθεσία, την κινητικότητα, το νέο κλαδολόγιο-προσοντολόγιο, το μητρώο επιτελικών στελεχών, τις αποφάσεις των Οργανισμών Εσωτερικής Λειτουργίας κ.α.
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Όσοι θεωρούν ότι με την αξιολόγηση θα αντιμετωπιστούν υπαρκτά προβλήματα λειτουργίας και παροχής υπηρεσιών, πρέπει να πάρουν υπόψη τους ότι για να έχεις σύγχρονες και ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες για τα λαϊκά στρώματα πρέπει πρώτα από όλα η πολιτική που εφαρμόζεις να μην είναι αντιλαϊκή, να μην υπηρετεί την οικονομία της αγοράς, την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Πρέπει να στοχεύει στην αναβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών, να έχεις υπηρεσίες που διαθέτουν επάρκεια πόρων και προσωπικού.
Όσοι θεωρούν ότι το πρόβλημα με την αξιολόγηση σχετίζεται κυρίως με το γεγονός ότι οι περισσότεροι αξιολογητές – προϊστάμενοι, διευθυντές – είναι με «ανάθεση» και όχι με επιλογή πρέπει να απαντήσουν: η σύνδεση της αξιολόγησης με την μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη, με τις απολύσεις και την στοχοθεσία, θα πάψει να υπάρχει αν γίνουν «κρίσεις» για προϊσταμένους και οι προϊστάμενοι αυτοί στη συνέχεια γίνουν αξιολογητές;
Όσοι ζητούν να εφαρμοστεί το τμήμα του Ν.4369/2016 ως προς την επιλογή και τοποθέτηση των Προϊσταμένων και Διευθυντών οφείλουν να απαντήσουν: συμφωνούν με την συνέντευξη; Υπάρχει αντικειμενικότητα στη συνέντευξη; Είναι ή δεν είναι «σημαδεμένα χαρτιά» η διαδικασία μοριοδότησης της ανάθεσης σε θέση ευθύνης;
Όσοι μιλάνε για «καλή και κακή αξιολόγηση» κρύβουν ότι είτε με μόρια, είτε με ποσοστώσεις η εφαρμογή της αξιολόγησης συνδέεται με την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών, με την επιχειρηματική λειτουργία των νοσοκομείων και των σχολείων, με τις απολύσεις, με την παραπέρα υποβάθμιση των δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών, την παραπέρα αντιδραστικοποίηση του κράτους. Ο αντιδραστικός κρατικός έλεγχος (αξιολόγηση) υπηρετεί την αντιδραστική αναδιοργάνωση του κράτους, ώστε αυτό να γίνει πιο αποτελεσματικό στην υπηρεσία της καπιταλιστικής ανάπτυξης, πιο ταξικό, πιο αυταρχικό απέναντι στο εργατικό κίνημα και τους λαϊκούς αγώνες. Αυτό εννοούν η κυβέρνηση και τα κόμματα του κεφαλαίου όταν λένε ότι έχουμε ανάγκη από ένα νοικοκυρεμένο και μικρότερο κράτος.
Κυβέρνηση, αστικό κράτος και ΕΕ, με το βούρδουλα της αξιολόγησης επιδιώκουν να επιβάλλουν στους χώρους εργασίας το νόμο του φόβου και της σιωπής στους δημόσιους υπαλλήλους. Δεν το κάνουν για να χτυπήσουν τα όποια παρασιτικά φαινόμενα υπάρχουν γύρω μας.
Θέλουν να προχωρήσουν την αξιολόγηση γιατί θέλουν να έχουν ένα  χειραγωγημένο υπαλληλικό προσωπικό που θα εξειδικεύει και θα εφαρμόζει αδιαμαρτύρητα όλες τις αντιλαϊκές της αποφάσεις. Αυτό εξάλλου αποτελεί την κοινή γραμμή και αυτής και της προηγούμενης κυβέρνησης.
Ας κοιτάξουμε στις Περιφέρειες: Το ανθρώπινο δυναμικό έχει μειωθεί κατά 40% από το 2010 έως σήμερα, προσλήψεις δεν γίνονται, τα «παράλληλα καθήκοντα» στους συναδέλφους πάνε σύννεφο, οι δαπάνες μετακίνησης για να εκτελούνται υπηρεσίες εκτός έδρας πετσοκόπηκαν, υπηρεσίες υπολειτουργούν, τα περισσότερα δημόσια ΚΤΕΟ με το τρικ της πιστοποίησης παραμένουν κλειστά, αρμοδιότητες που αφορούσαν τεχνικές υπηρεσίες, δημόσια έργα (ηλεκτροφωτισμός, ασφαλτόστρωση κλπ) εκχωρήθηκαν σε ιδιώτες, προωθούνται συστηματικά τα ΣΔΙΤ και οι ΚΟΙΝΣΕΠ, κατασκευάζονται έργα με κριτήριο την προσέλκυση των επενδύσεων, αγροτικά κτηνιατρεία έκλεισαν, καταργήθηκαν μια σειρά διαδικασίες αδειοδοτήσεων και ελέγχων στο όνομα των επενδύσεων. Ταυτόχρονα μειώθηκαν δραστικά οι ΚΑΠ, δηλ. η χρηματοδότηση των Περιφερειών, ενισχύεται παραπέρα η ανταποδοτικότητα και τα χαράτσια για το λαό μέσα και από τον νέο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ενώ χορηγούνται κίνητρα και διευκολύνσεις στο κεφάλαιο.
Και μετά από όλα αυτά η κυβέρνηση θέλει να μας αξιολογήσει!!!
Δεν θα της κάνουμε τη χάρη. Ήρθε η ώρα και πάλι να οργανώσουμε τον αγώνα μας απέναντι στην «αξιολόγηση».
Θα αποκαλύψουμε σε όλους τον αντιδραστικό της χαρακτήρα, γιατί βαδίζει μαζί με την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής.
Έχουμε την πείρα, από την ακύρωση στη πράξη της αξιολόγησης Μητσοτάκη. Μπορούμε και τώρα να τα καταφέρουμε.
Μπορούμε με τη δράση μας για να μπλοκάρουμε
την αξιολόγηση του νόμου Βερναρδάκη.
ΑΠΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
ΔΕΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΕΝΤΥΠΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
ΤΑ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΜΕ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
ΚΑΝΕΙΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΗΣ
Με μαζικές διαδικασίες και συλλογικό αγώνα
προχωράμε απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική.
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Απέχουμε από κάθε διαδικασία αξιολόγησης, γιατί δεν θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση, στους Περιφερειάρχες και τους Δημάρχους να δίνουν «bonus» μισθολογικά κλιμάκια σε όποιο εργαζόμενο θέλουν. Να πληρωνόμαστε διαφορετικά εργαζόμενοι στο ίδιο γραφείο, με τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία.
Απέχουμε από κάθε διαδικασία αξιολόγησης, γιατί δεν θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση, στους Περιφερειάρχες και τους Δημάρχους να προωθούν μισθολογικά και βαθμολογικά όποιον εργαζόμενο θέλουν,  «βαφτίζοντας» όποιες θέσεις εργασίας θέλουν ως ιδιαίτερης σημασίας!!!
Απέχουμε από κάθε διαδικασία αξιολόγησης γιατί δεν θέλουμε να συνυπογράψουμε την απόλυση κανενός συναδέλφου.
Αν δεν αντιδράσουμε τώρα, αύριο θα είναι αργά… Αν δεν αντιδράσουμε θα έχουμε συμβάλλει στον διαχωρισμό και την διάσπαση των εργαζομένων, στις ατομικές συμβάσεις εργασίας.
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΙΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ
ΑΠΟ ΟΣΟΥΣ ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΝ ΓΡΑΝΑΖΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΛΑΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ
Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΖΑΒΕΡΔΙΝΟΣ ΑΛΚΗΣ
http://www.aftodioikisi.gr/ergasiaka-ypallilwn-ota/apoxi-apo-kathe-diadikasia-axiologisis-kirissoun-oi-ipalliloi-p-attikis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου