Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη, 9 Μαρτίου 2017

ΑΠΟ την "παρέα του Λονδίνου" (και τα ομόλογα) στην Τράπεζα Πειραιώς! ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ του Χρ. Μεγάλου...Γράφει ο Τραπεζικός. 

O Χρήστος Μεγάλου αναλαμβάνει τα "ηνία" της Τράπεζας Πειραιώς που εδώ και πάνω από έναν χρόνο , αναζητούσε διευθύνοντα σύμβουλο, μετά την αποχώρηση της διοίκησης Μιχάλη Σάλλα.Η είδηση επιβεβαιώθηκε χθες το βράδυ. Τον κ. Μεγάλου έχουν εγκρίνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η Τράπεζα της Ελλάδος ( η οποία είναι ενήμερη), στο πλαίσιο της πρώτης πρότασης της Επιτροπής Επιλογής (Nomination Committee).

Τελευταίο πόστο του κ. Μεγάλου ήταν τα γραφεία της Fairfax στον Καναδά και μετά στο Λονδίνο, από όπου επέστρεψε. Ο κ. Μεγάλου κέρδισε την εκτίμηση του Prem Watsa της Fairfax, όταν το αμερικανικό fund έγινε στρατηγικός μέτοχος της Eurobank , στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησής της, μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση.

Στην Τράπεζα Πειραιώς ο μεγαλύτερος μέτοχος είναι ο Αμερικανός J. Paulson ο οποίος είχε μεγάλη κόντρα με την πλευρά Σάλλα. 

Ο Χρ. Μεγάλου όμως είναι γνωστός και από το παρελθόν στους παροικούντες την Αθήνα.
Παλιός ΟΝΝΕΔίτης, ανήκε στη λεγόμενη "παρέα του Λονδίνου" όπως χαρακτήριζε το 2007 η εφημερίδα "Εθνος" τη γαλάζια ομάδα που δούλευε σε μεγάλες τράπεζες και σε εταιρείες επνδύσεων, κάνοντας χοντρές business. Η "παρέα του Λονδίνου" βρισκόταν σε σε ανοικτή γραμμή με τον Γ. Αλογοσκούφη -με τον οποίο ο Χρ. Μεγάλου είχε αναπτύξει στενή προσωπική και οικογενειακή φιλία- και την Ρηγίλλης.
Ο κ. Μεγάλου αναφερόταν επίσης ως κουμπάρος του Λάμπρου Παπακωσταντίνου της Π&Κ και φίλος του τότε διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Τάκη Αράπογλου. Επίσης ως φίλος με τον Γ.  Παπαμαρκάκη, όπως και με έναν Ρέπλια, φίλο του πρίγκιπα Νικολάου, τον μικρό γιο του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ.

Για την παρέα του Λονδίνου είχαν αρχίσει να γράφονται πολλά όταν έσκασε τότε η ιστορία  των δομημένων ομολόγων. Όπως έγραφε τότε χαρακτηριστικά το "Εθνος" ήταν "ατσίδες με... άσπρα κολάρα, που με εργαλείο τα κρυφά ομόλογα έβαλαν χέρι στα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων. Τις παρέες που δημιουργήθηκαν και συνδέθηκαν με στενούς δεσμούς φιλίας, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 κιόλας, χαρακτηρίζει η γαλάζια καταγωγή. Ετσι βρέθηκαν σε θέσεις-κλειδιά από το 2004 και μετά και χάρη των γνωριμιών τους και των κομματικών τους διασυνδέσεων κατάφεραν να κάνουν χρυσές δουλειές.Επίλεκτα μέλη από τις τρεις ισχυρές παρέες που παρουσιάζει σήμερα το «Εθνος» μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές και επιχειρηματικές «συγγένειες» βρέθηκαν να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διακίνηση των υπερτιμολογημένων ομολόγων".

Έγραφε τότε η εφημερίδα ειδικά για την "ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ"
Από εκεί πέρασε και "φούσκωσε" το ομόλογο
Στο Λονδίνο είναι η έδρα της δεύτερης παρέας, οι δραστηριότητες της οποίας μέσω και των Νήσων Καϊμάν... ταρακουνούν την Αθήνα.
Οι ανώτατες σπουδές σε Αγγλία και ΗΠΑ, ο άριστος χειρισμός των χρηματοοικονομικών εργαλείων και οι υψηλές πολιτικές διασυνδέσεις με το κυβερνών κόμμα είναι τα κύρια γνωρίσματά της.
Σε πρώτο πλάνο βρίσκουμε τον Γιώργο Παπαμαρκάκη, διευθύνοντα σύμβουλο της North Asset Μanagement.
Το 1998, όντας στέλεχος της Morgan Stanley, έβγαλε τρελά κέρδη από τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, προβλέποντας και ποντάροντας στη σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Μαζί του στη νέα εταιρεία που δημιούργησε πήρε και τον Αλέξη Χαϊδά, λόγω της μεγάλης του εμπειρίας στα δομημένα ομόλογα. Ο Χαϊδάς προερχόταν από την J. Ρ. Morgan, εταιρεία στην οποία λύνει και δένει σήμερα σε ό,τι αφορά την ελληνική αγορά ο κ. Χ. Αδαμόπουλος.
Από τα τρία πρώτα μέλη της παρέας του Λονδίνου πέρασε και «φούσκωσε» το δομημένο ομόλογο των 280 εκ. ευρώ.

Αλλά οι «συμπτώσεις» δεν σταματούν εδώ.
Ο Αδαμόπουλος, που το 1992 δουλεύοντας για την Credit Suisse είχε συμμετάσχει σε αποκρατικοποιήσεις, φέρεται να είναι από παλιά φίλος του Γιώργου Κουρή, γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομίας, ο οποίος προϊσταται και της υπηρεσίας που εξέδωσε το ομόλογο.
Ο κ. Κουρής παραδέχεται ότι γνωρίζει τον κ. Αδαμόπουλο, αλλά δεν αποδέχεται ότι τους συνδέει φιλία.
Οι εκλεκτές... συγγένειες συνεχίζονται, καθώς σε ένα παρακλάδι των επιχειρήσεων του Παπαμαρκάκη, τη Royal Estate Opportunity Fund, δίνει τις συμβουλές του ο Πάνος Τσουπίδης, επικεφαλής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και στενός συνεργάτης του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη.
Ο κ. Τσουπίδης υποστηρίζει ότι συμμετέχει αμισθί στη συμβουλευτική επιτροπή της εταιρείας και διαψεύδει ότι έχει ενεργό ρόλο σε αυτήν.
Αυτό που είναι, όμως, δύσκολο να διαψευστεί είναι η σχέση του με τον κ. Παπαμαρκάκη.
Στην παρέα των χρηματιστών του Λονδίνου βρίσκουμε και τον φίλο του κ. Τσουπίδη, τον κ. Χρήστο Μεγάλου της Credit Suisse, του οποίου η σύζυγος είναι σύμβουλος δημοσίων σχέσεων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Στη βρετανική πρωτεύουσα θήτευσε και ο αντιπρόεδρος του Τ-Τα, ο Αντ. Καμινάρης, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης Λονδίνου της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Χ. Μεγάλου είχε πρωταγωνιστήσει και στην εξαγορά της τουρκικής τράπεζας Financebank από την Εθνική Τράπεζα που το ΠΑΣΟΚ είχε χαρακτηρίσει τότε σκάνδαλο.

Ο κ. Μεγάλου από το 1986 έως το 1989 εργάστηκε στην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ από το 1984 έως το 1986 εργάστηκε στην Arthur Andersen & Co, στην Ελλάδα
Την περίοδο 1989-1997, ήταν Διευθυντής στην BZW (Barclays de Zoete Wedd), την επενδυτική τράπεζα της Barclays Worldwide. Την περίοδο 1997-2002 διετέλεσε Διευθυντής της Credit Suisse Europe και υπεύθυνος για την Ελλάδα και Κύπρο.
Αρχικά εργάστηκε στην Αθήνα και κατόπιν μεταφέρθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από το 2002 μέχρι το 2010, διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της Credit Suisse, υπεύθυνος για την Ελλάδα και Κύπρο. Από τον Μάιο 2010 μέχρι τον Φεβρουάριο 2013, ήταν Διευθύνων Σύμβουλος και επικεφαλής Νοτίου Ευρώπης της Credit Suisse Europe.
Από το Φεβρουάριο 2013, μέχρι την εκλογή του στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου Eurobank, από την οποία αποχώρησε στη συνέχεια, διετέλεσε Αντιπρόεδρος Νοτίου Ευρώπης (Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Κύπρος), της Επενδυτικής Τράπεζας Credit Suisse Europe με έδρα του το Λονδίνο.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς :" Ο κ. Μεγάλου είναι ένα εξαιρετικά έμπειρο στέλεχος που κατείχε υψηλές θέσεις ευθύνης στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Κατά το μεγαλύτερο μέρος των 31 ετών της σταδιοδρομίας του, εργάσθηκε σε διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς με έδρα το Λονδίνο. Ο κ. Μεγάλου διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος στη Eurobank Ergasias, μια από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα. Προηγουμένως κατείχε υψηλόβαθμες διοικητικές θέσεις στο investment banking του oμίλου Credit Suisse. Η μεγάλη διεθνής εμπειρία του κ. Μεγάλου, σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία στην αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, θα προσδώσει ιδιαίτερη αξία στον ηγετικό του ρόλο στην Τράπεζα Πειραιώς".


http://www.press-gr.com/2017/03/blog-post_3352.html

1 σχόλιο:

  1. Που Πας Ευρώπη; ή Που Πας Ευρώπη!

    Δεν χρειάζεται να ΜΑΣ το εξηγήσουνε οι μέχρι χθες Ελιτοψευτοδημοκράτες! Μας το έκανε ... στραγγάλια τότε ο Λένιν! Η Ευρώπη είτε θα ενωθείτε κάτω από μια Απόλυτη Αυταρχική Δικτατορία είτε δεν θα υπάρξει Ενωμένη Ευρώπη! Άλλωστε και ο Ναζισμός Αυτό δεν ήθελε;; Μια Ενωμένη Ευρώπη αλλά με άλλα μέσα ... του τότε και γρήγορα μάλιστα (Clausewitz:Ο Πόλεμος είναι η Πολιτική με Αλλά Μέσα!)!! Το Drang nach Osten της Ε.Ε. σε συνάρτηση (πάντα) με το πολεμικό ΝΑΤΟ είναι μπροστά μας λες και βρισκόμαστε αρχές του 39-40! (Ουκρανία, Βαλτικές Χώρες, Πολωνία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ελλάδα,κ.α.) Μία Σοβαρή Επιστημονικοοικονομικό Ανάλυση θα Σας κάνει ... Προφήτες!
    Όλα τα άλλα που γράφονται και ακούγονται είναι από συνειδητές ή ασυνείδητες παραφυάδες του Σάπιου ΚαπιταλιστηκοΟικονομικού Συστήματος! Η ΧΏΡΑ ΜΑΣ το βιώνει ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ!!! ΤΟ TTIP and CETA ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΓΓΡΑΜΑΤΟΣ (Το Ανώτερο Στάδιο/Μορφή του Καπιταλισμός Εστί ο Ιμπεριαλισμός!)! Καί Ένα Μυστικό: Το TTIP and CETA δρομολογείθεικε χρονικά μέσα δεκαετίας του 90 για εφαρμογή του μέχρι το ...2020!!! Πώς είναι Δυνατόν Εμείς να το γνωρίζουμε και Εσείς όχι ;; Για βοήθεια Σας, Ούτε Θεοί ούτε Προφήτες Είμαστε!! ΑΠΛΆ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΙΣΈΠΡΑΞΕ ΠΟΤΈ ΤΟ ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΎΣΤΗΜΑ! Δεν Είπαμε Ποτέ ψέματα στον ... Εαυτούλη ΜΑΣ!!! Απλά γενηθείκαμε Έλληνες Επιστήμονες Επαναστάτες!!!... Καλημέρα Πέρα ώς Πέρα !!!☇����

    ΑπάντησηΔιαγραφή