Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Η αύξηση των αμερικάνικων στρατιωτικών δαπανών, κατατάσσει τη Ρωσία στους «εχθρούς»

Η αύξηση των αμερικάνικων στρατιωτικών δαπανών, κατατάσσει τη Ρωσία στους «εχθρούς»

 Του Κώστα Μπετινάκη 


Στην πρώτη ομιλία του ενώπιον και των δύο σωμάτων του αμερικάνικου Κογκρέσου, ο πρόεδρος Τραμπ, ανακοίνωσε πως απαιτείται η μεγαλύτερη ως τώρα αύξηση των αμυντικών δαπανών, στην αμερικάνικη ιστορία, καθώς και στις δαπάνες για τους βετεράνους των ενόπλων δυνάμεων.


Ο Τραμπ υποσχέθηκε «μεγαλύτερη υποστήριξη στο ΝΑΤΟ και είπε πως παρ΄όλο η δουλειά του είναι να αντιπροσωπεύει τον αμερικάνικο λαό «όλοι γνωρίζουμε πως οι ΗΠΑ είναι καλύτερα όταν υπάρχουν λιγότερες εμπόλεμες συγκρούσεις».

Είπε ακόμη, πως «οι μικρονοϊκές σκέψεις έχουν τελειώσει και η εποχή των ασήμαντων συγκρούσεων έχει τερματισθεί», για να προκαλέσει μπερδεμένες αντιδράσεις από το ακροατήριό του.

Οι αμυντικές δαπάνες Τραμπ, αποτελούν το 80% του παγκόσμιου αμυντικού προϋπολογισμού



Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ήδη δαπανούν περισσότερα από $600 δισεκατομμύρια το χρόνο, για στρατιωτικές δαπάνες, ποσό σημαντικά μεγαλύτερο κι από τις επόμενες πέντε χώρες στον κατάλογο των παγκόσμιων αμυντικών δαπανών συμπεριλαμβανομένων της Κίνας και τη Ρωσίας. Και ο Τραμπ επιδιώκει αύξηση κατά άλλα $54 δισεκατομμύρια.

Το παράδοξο που σημειώνεται αυτή την εποχή στις ΗΠΑ, είναι πως οι φιλελεύθεροι και θεωρούμενοι προοδευτικοί, έχουν συμμαχήσει με τους πολεμοχαρείς νεοσυντηρητικούς εναντίον του Τραμπ. Έχουν ανασύρει τον πυρηνικό Αρμαγεδόνα από τον τάφο του εκεί που ο Ρήγκαν με τον Γκορμπατσόφ είχαν εναποθέσει. 

Κι έχουμε την αμερικάνικη Αριστερά να επιδιώκει την εκδίωξη του προέδρου επειδή έθεσε ως στόχο του την βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία. Και την πλήρωσε με αποπομπή πριν συμπληρώσει μήνα στην θέση του, ο Mάικ Φλίν, από το προεδρικό Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας, λόγω «καλών σχέσεων» με τη Μόσχα.



Με άλλα λόγια, καθώς τα ΝΑΤΟϊκά γυμνάσια με στόχο τη Ρωσία συνεχίζονται, γίνονται εξαγγελίες για αύξηση των στρατιωτικών εξοπλισμών στις ΗΠΑ, οι Ρώσοι παρατηρούν πως όσα έχουν λεχθεί για τις «ευνοϊκές προοπτικές» της διακυβέρνησης Τραμπ με τον «μόνιμο αντίπαλο» δεν έχουν κάποια σχέση.
Όταν μάλιστα, τα ίδια Μέσα που δαιμονοποιούν την Ρωσία του Πούτιν, έχουν πρωτοστατήσει στα χιλιάδες ψέματα για τον Ρώσο πρόεδρο, την ανάμειξή τους στην κρίση της Ουκρανίας και της Γεωργίας πιο πριν, αλλά και τις απειλές που υποτίθεται πως αποτελεί η Ρωσία για την Ευρώπη.

Χώρια που τα ίδια Μέσα αποκαλούν συχνά τον Πούτιν, «δολοφόνο», τον έχουν παρομοιάσει με «νέο Χίτλερ» και την ίδια εχθρική αντιμετώπιση είχε γνωρίσει και από την υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος Χίλαρι Κλίντον.

Την ίδια ώρα που οι Αμερικάνοι στρατηγοί περιγράφουν την Ρωσία ως «την πρωταρχική απειλή για τις ΗΠΑ», ενώ ο γγ του ΝΑΤΟ διαβεβαιώνει πως «υπάρχουν ρωσικά σχέδια για την κατάληψη των χωρών της Βαλτικής ή και της Πολωνίας, από στιγμή σε στιγμή».

Σ΄όλα αυτά έρχεται η απάντηση από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, που δήλωσε πως «η μετα-Δυτική παγκόσμια Τάξη μπορεί να δημιουργηθεί επειδή η Ρωσία είναι ανοικτή στις προοπτικές της, όσο ανοικτές φανούν και οι ΗΠΑ».



Ποιες όμως δημοκρατικές προοπτικές διαφαίνονται στο παγκόσμιο σκηνικό; Όταν στις εκλογές στην Ινδία –για παράδειγμα- επικρατούν οι Ινδουιστές εθνικιστές. Στην Παλαιστίνη οι της Χαμάς. Στο Λίβανο οι Χεσμπολά. Στην Τουρκία ο Ερντογάν, συνεργάζεται με τους ακροδεξιούς εθνικιστές «Γκρίζους Λύκους». Στην Αίγυπτο, οι εκλεγμένοι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» ανατρέπονται απός τρατιωιτκό πραξικόπημα το οποίο καλωσορίζει η «μεγαλύτερη Δημοκρατία». Ή μήπως δεν ήταν οι ΗΠΑ που έβαλαν το χεράκι τους για να ανατραπεί η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση στο Κίεβο και να κατηγορήσουν κατόπιν την Ρωσία για «εισβολή». Επειδή στους ακροδεξιούς εθνικιστές που κατέλαβαν πραξικοπηματικά την εξουσία στο Κίεβο, αντέδρασαν οι Ρώσοι (ρωσόφωνοι οπωσδήποτε, αλλά όχι και ρωσόφιλοι) στην ανατολική Ουκρανία.

Κάπου εδώ θα πρέπει να διαχωριστεί η πίστη στην ελευθερία από την θρησκευτική ευλάβεια στις «παγκόσμιες αμερικάνικες αξίες». 


http://www.zougla.gr/kosmos/article/i-afksisi-ton-amerikanikon-stratiotikon-dapanon-katatasi-ti-rosia-stous-ex8rous


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου