Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Σοκ από ΑΚΕΛ: Προτείνει για Πρόεδρο Δημοκρατίας τραπεζίτη, πρώην διευθύνοντα της Coca Cola Τουρκίας και μνημονιακό

ΑΚΕΛ

Σοκ προκάλεσε στην αριστερή προοδευτική και δημοκρατική κοινή γνώμη της Κύπρου αλλά και της Ελλάδας, η επιλογή από την ΚΕ του ΑΚΕΛ με 66 υπέρ, 17 ψήφους κατά και 5 αποχές του επιχειρηματία Μάϊκ Σπανού.

Ο Μάϊκ Σπανός υποστηρικτής του μνημονίου στην Κύπρο διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος και της Coca Cola Τουρκίας αλλά και της Κύπρου, ενώ είναι και ανώτερο στέλεχος της Τράπεζας Κύπρου.
Κύκλοι της Αριστεράς τόνιζαν στην Iskra ότι η επιλογή ΑΚΕΛ, πέραν των πολλών άλλων συνεπειών, δείχνει, για να το πούμε κομψά όπως τόνιζαν, ότι το ιστορικό αυτό κόμμα της Αριστεράς ακολουθεί ένα όλο και πιο ολισθηρό δρόμο οπισθοχωρήσεων, ο οποίος, δυστυχώς, σε τούτες τις κρίσιμες ώρες βλάπτει τα μέγιστα την Κύπρο.
Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι με αυτήν την επιλογή του ΑΚΕΛ διευκολύνεται μάλλον ο δρόμος για να κλείσει άρον – άρον το Κυπριακό με μια απαράδεκτη λύση, χειρότερη από το σχέδιο Ανάν, για την οποία πιέζουν ανυπόφορα ΗΠΑ, ΕΕ, Ισραήλ και το λόμπι των γιγάντιων ενεργειακών εταιρειών που θέλουν να εκμεταλλευτούν απρόσκοπτα τα υποθαλάσσια ενεργειακά κοιτάσματα της Κύπρου και της περιοχής.
Ο Μάικ Σπανός, επιχειρηματίας και υποστηρικτής της διάσωσης της Κύπρου μέσω μνημονίου, εξελέγη χθες ως ο υποψήφιος πρόεδρος Δημοκρατίας του ΑΚΕΛ, από την Κεντρική Eπιτροπή του κόμματος. Ο κ. Σπανός θα είναι ο υποψήφιος για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας στις εκλογές του Φεβρουαρίου του 2018, καθώς είναι η μοναδική πρόταση του ΑΚΕΛ. Ως προς τα ενδοκομματικά του ΑΚΕΛ, η υποψηφιότητα του κ. Σπανού είναι εντυπωσιακή διότι ο ίδιος είχε επικρίνει σφοδρότατα την προεδρική πενταετία του Δημήτρη Χριστόφια περιγράφοντάς την ως καταστροφική. Ο κ. Σπανός είχε ταχθεί ανοικτά υπέρ του μνημονίου, περιγράφοντας την τρόικα ως μέλη ναυαγοσωστών της κυπριακής οικονομίας. Ο κ. Σπανός έχει σπουδάσει στις ΗΠΑ. Αυτή τη στιγμή είναι διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας M.S. Business Power Ltd και ιδρυτικός πρόεδρος της Green Dot.
Ο κ. Σπανός διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος της τουρκικής Coca-Cola, η οποία είναι η 5η μεγαλύτερη σε εμφιαλώσεις στο δίκτυο της μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας. Από το 1981 έως και το 2008 ήταν γενικός διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος της κυπριακής Coca-Cola (Λανίτης), ενώ και τώρα διατηρεί θέση μη εκτελεστικού μέλους στο Δ.Σ. της εταιρείας. Στο πλούσιο βιογραφικό του κ. Σπανού περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η περίοδος της αντιπροεδρίας του στο Δ.Σ. του CIIM (2005-2009), ενώ από το 2014 διατηρεί θέση ανώτερου ανεξάρτητου διευθυντή στην Τράπεζα Κύπρου, καθώς και ανεξάρτητου μη εκτελεστικού διευθυντή. Παράλληλα, κατείχε θέση διευθυντή στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου.
Τ.Ζ
Στεφάνου, εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ: Δεν είναι προπατορικό αμάρτημα το βιογραφικό του Σπανού
Ως προτέρημα παρά μειονέκτημα αντικρίζει το βιογραφικό του Μάικ Σπανού το ΑΚΕΛ, απαντώντας στα όσα ακούγονται για το επιχειρηματικό και τραπεζικό του γίγνεσθαι. Μιλώντας το πρωί στον ACTIVE 107,4 και 102,5 ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Στέφανος Στεφάνου, έστειλε το μήνυμα προς όλους όσοι επικρίνουν την πρόταση που διαμορφώθηκε από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος ότι κάνουν οικτρό λάθος νομίζοντας ότι ο κόσμος του ΑΚΕΛ δεν θα υποστηρίξει την επιλογή Σπανού.
Την πεποίθηση ότι όλος ο κόσμος του ΑΚΕΛ θα υποστηρίζει τον υποψήφιο που υποδεικνύεται από το κόμμα εξέφρασε μιλώντας στον Active ο εκπρόσωπος τύπου Στέφανος Στεφάνου.
Σχολιάζοντας τους 17 διαφωνούντες και τις 6 αποχές στην χθεσινή συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής ο κύριος Στεφάνου, υπέδειξε ότι η διαδικασία αφορά την ελεύθερη συζήτηση και έκφραση, υποδεικνύοντας πως δεν είναι η πρώτη φορά που μία επιλογή προεδρικού υποψηφίου δεν υποστηρίζεται ομόφωνα από όλα τα μέλη της επιτροπής.
«Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το ΑΚΕΛ δεν κατεβαίνει συσπειρωμένο για να εργαστεί για την όποια υποψηφιότητα», απάντησε ο κ. Στεφάνου, αναφέροντας ότι πάντοτε στο τέλος καταγράφεται υψηλό ποσοστό συσπείρωσης.
Συνέχισε λέγοντας, «Αυτοί που θεωρούν ότι μπορεί να οδηγηθούμε σε αποφάσεις που δεν θα υποστηριχθούν από όλο τον ακελικό κόσμο λανθάνονται οικτρά».
Σχολιάζοντας τις απουσίες 20 συνολικά μελών της ΚΕ από τη χθεσινή συνεδρία, ο Στέφανος Στεφάνου απέρριψε ότι αυτές οφείλονται στη διαφωνία τους με τις διαδικασίες που υπεδείκνυαν προς την επιλογή Σπανού, υποστηρίζοντας ότι ορισμένοι δεν παρευρέθηκαν είτε γιατί εργάζονταν, είτε γιατί απουσίαζαν στο εξωτερικό.
Δεν είναι προπατορικό αμάρτημα
Απαντώντας σε όσους κάνουν λόγο για αντισυυμβατική επιλογή της αριστεράς με τις πολιτικές της θέσεις για το κεφάλαιο, ο εκπρόσωπος του κόμματος πρόβαλε την άποψη ότι το να ήταν κάποιος μέλος του ΔΣ της ΚΤΚ στην μετά το 2013 εποχή ή να έχει επιχειρηματική δραστηριότητα, δεν αποτελεί προπατορικό αμάρτημα.
Αντίθετα η επικρατούσα άποψη των μελών της ΚΕ είναι ότι οι εργαζόμενοι χρειάζονται ένα άνθρωπο που θα διαθέτει τα εχέγγυα για την εδραίωση μίας βιώσιμης οικονομίας με σταθερές βάσεις, διαμοιράζοντας τον πλούτο όσο το δυνατόν δικαιότερα.
«Δεν θέλουμε μια υποψηφιότητα η οποία να απευθύνεται στον ακελικό κόσμο αλλά να επεκτείνεται ευρύτερα σε εκείνη την μεγάλη μερίδα της κοινωνίας που είναι απογοητευμένη και νιώθει ότι η Κύπρος χρειάζεται κάποια αλλαγή γιατί δεν πάει καλά», κατέληξε ο κύριος Στεφάνου.
http://www.iskra.gr/%CF%83%CE%BF%CE%BA-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CE%BB-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B5%CE%B4%CF%81%CE%BF-%CE%B4%CE%B7%CE%BC/

2 σχόλια:

  1. Γιατί Ρέ σείς;;;
    Νομίζετε ΌΤΙ ΣΚΑΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ;;;

    Εντέλη μόνο οι ..... Εχθροί μας (Τούρκοι κ.α.) θα μας .... ΣΩΣΟΥΝ ΑΠΌ ΤΑ ΣΚΑΤΆ!!!!! (και όποιος κατάλαβε... κατάλαβε).

    Αλλά Τώρα δεν θα υπάρχει φράση του στυλ "Καραμανλής και Τάνκς"!

    Τώρα θα υπάρχει το ... "Πρόδοσες πλήρωσε με την Ζωή σου αναδρομικά"!

    Τώρα ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ .... "Δώσε Τόπο Στην Οργή!"

    Αλλά "Δώσε Θάνατο Στον Θάνατο*!"

    Σκέψη και Περισυλλλογή!



    *Αυτοί εκπροσωπούν τον Θάνατο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί Ρέ σείς;;;
    Νομίζετε ΌΤΙ ΣΚΑΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ;;;

    Εντέλη μόνο οι ..... Εχθροί μας (Τούρκοι κ.α.) θα μας .... ΣΩΣΟΥΝ ΑΠΌ ΤΑ ΣΚΑΤΆ!!!!! (και όποιος κατάλαβε... κατάλαβε).

    Αλλά Τώρα δεν θα υπάρχει φράση του στυλ "Καραμανλής ή Τάνκς"!

    Τώρα θα υπάρχει το ... "Πρόδοσες πλήρωσε με την Ζωή σου αναδρομικά"!

    Τώρα ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ .... "Δώσε Τόπο Στην Οργή!"

    Αλλά "Δώσε Θάνατο Στον Θάνατο*!"

    Σκέψη και Περισυλλλογή!



    *Αυτοί εκπροσωπούν τον Θάνατο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή