Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

(Εξαιρετικό)! Ναρκωτικά: Προσεγγίζοντας το τέλος μιας εποχής

Ο 26χρονος ρώσος Κωνσταντίν έχει ήδη πάρει θέση στην πολυθρόνα ενός χειρουργείου της κακιάς ώρας. Οι γιατροί απολυμαίνουν με «betadine» το σκελετωμένο δεξί κάτω άκρο του που έχει πρηστεί πολύ και τα δάχτυλα έχουν μαυρίσει. Στη συνέχεια, αφαιρούν τις γάζες από το φασκιωμένο αριστερό πόδι του. Το θέαμα είναι για πολύ γερά στομάχια. Δεκαπέντε εκατοστά από το γόνατο, το κόκκαλο της κνήμης και της περόνης είναι γυμνό. Η σάρκα σε αυτή την περιοχή έχει εξαφανιστεί και η γκρίζα άμορφη υγρή μάζα που κρέμεται πιο κάτω ίσα που θυμίζει ότι αυτό ήταν κάποτε πόδι.
Οι γιατροί πριονίζουν πρόχειρα με χειρουργικό πριόνι το σημείο του ποδιού στο γυμνό κόκκαλο. Ο Κωνσταντίν δεν έχει ανάγκη από αναισθητικό, γιατί πολύ απλά έχουν καταστραφεί μαζί με τη σάρκα, όλα τα νεύρα. Ο υπόλοιπος ακρωτηριασμός, αρκετά πιο πάνω από το γόνατο, θα γίνει αργότερα σε κανονικό χειρουργείο. Σύμφωνα με την ιατρική ορολογία ο Κωνσταντίν πάσχει από «ξηρά γάγγραινα» στο δεξί πόδι, «υγρή γάγγραινα» στο αριστερό και επιπλέον είναι ασθενής από «Ηπατίτιδα C».
Αυτό είναι το περιεχόμενο ενός βίντεο (από τις λίγες δεκάδες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο), τραβηγμένο με ερασιτεχνική κάμερα, από τους γιατρούς και νοσοκόμους. Το θέαμα σοκάρει τον ανυποψίαστο θεατή, όχι όμως τους συνηθισμένους, σε ακρωτηριασμούς νεαρών ατόμων ηλικίας 17-25, γιατρούς. Η γάγγραινα και ο συνεπακόλουθος ακρωτηριασμός και τελικά ο θάνατος από σηψαιμία, πνευμονική εμβολή, βακτηριακή ενδοκαρδίτιδα και πολυοργανική ανεπάρκεια, είναι η κατάληξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των χρηστών των λεγόμενων «φαρμακευτικών ναρκωτικών», δηλαδή ναρκωτικών που είναι δυνατόν να παρασκευαστούν «στο σπίτι» (homemade) από «νόμιμα» φάρμακα, όπως αντικαταθλιπτικά, αμφεταμίνες και άλλα. Ένας μόνο χειρούργος στο νοσοκομείο Ν15 της Μόσχας που ειδικεύεται στις αγγειακές παθήσεις, χειρουργεί (ακρωτηριάζει) καθημερινά, 2-3 άτομα, χρήστες του «νέου» ναρκωτικού, του Coaxil, επί τρία χρόνια και ο αριθμός αυξάνεται σταθερά.
Ο Κωνσταντίν, που πρόκειται να χάσει και τα δύο του πόδια, είναι ένας από τους δεκάδες χιλιάδες χρήστες του Coaxil στη Μόσχα. Ο αριθμός των χρηστών είναι αδύνατον να καταμετρηθεί, όλοι, όμως, όσοι γνωρίζουν μιλούν για τεράστια επιδημία. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι πρώην χρήστες ηρωίνης, αν και αυξάνεται το ποσοστό των ανθρώπων που ξεκινούν την χρήση Coaxil και δεν προέρχονται από την παραδοσιακή δεξαμενή των εξαθλιωμένων νεαρών που κατοικούν στα καταθλιπτικά και γκρίζα blocks, τα οποία ανεγέρθηκαν κατά την διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος. Γόνοι μεσοαστικών οικογενειών, μαθητές και φοιτητές αποτελούν τα νέα θύματα των «φαρμακευτικών» ναρκωτικών. Το μαρτυρούν οι κατακόρυφες πωλήσεις και τα τεράστια κέρδη των φαρμακευτικών εταιριών αλλά και τα εκατοντάδες ακρωτηριασμένα νεαρά θύματα που περιφέρονται στα προάστια της Μόσχας. Αρκετοί είναι αυτοί που νοσηλεύονται για μήνες στα νοσοκομεία, σαπίζοντας στην κυριολεξία, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των χρηστών απλώς πεθαίνουν στους δρόμους ή σε κάποιο βρώμικο διαμέρισμα.
Το Coaxil δεν είναι καθεαυτό ναρκωτικό, τουλάχιστον με την στενή έννοια. Είναι η εμπορική ονομασία του αντικαταθλιπτικού φαρμάκου Tianeptine. Το Coaxil, λοιπόν, είναι ένα «νόμιμο» φάρμακο που χορηγείται μετά από συνταγή ψυχιάτρου για τον έλεγχο των επιπέδων της ντοπαμίνης, μιας εγκεφαλικής ορμόνης που ρυθμίζει την ψυχολογική διάθεση του ανθρώπου. Σε ποσότητες πάνω από την συνιστώμενη λειτουργεί όπως ακριβώς η ηρωίνη. Στην ρωσική ομοσπονδία, όμως, αυτοί οι περιορισμοί είναι στα χαρτιά. Πάρα πολλά φαρμακεία στη Μόσχα και σε άλλες πόλεις πωλούν το Coaxil χωρίς συνταγή ιατρού και μάλιστα για να μην ταλαιπωρούνται οι πωλήτριες, για τους χρήστες Coaxil υπάρχει κάτω από τον πάγκο έτοιμο σετ από χάπια και σύριγγες. Πάνω από όλα η ευκολία. Αρκετά από αυτά τα φαρμακεία λειτουργούν όλο το 24ωρο και υπολογίζεται ότι πάνω από το 25% των κερδών τους προέρχεται από την πώληση τέτοιων φαρμάκων. Η Όλγα, χρήστης Coaxil, διηγείται ότι βρήκε ένα τέτοιο φαρμακείο, βγαίνοντας από το μετρό της Μόσχας, απλώς ακολουθώντας τα πεταμένα άδεια κουτιά από Zoldiar και Coaxil. Αυτή η «ελευθερία» έχει μαγέψει τον χρήστη Λέσα Πετρόφ: «Αυτή η πόλη είναι καταπληκτική, είναι η Μέκκα των ναρκωτικών! Φαντάσου ότι έρχονται πολλοί στη Μόσχα για να πάρουν ουσίες που είναι δύσκολο να βρουν αλλού».
Πράγματι, τα βόρεια προάστια της Μόσχας ήταν για πολλά χρόνια το μέρος για άφθονη ηρωίνη, τα δυτικά προάστια και οι περιοχές κοντά στο κέντρο, για όποιον ήθελε να βρει αμφεταμίνες.
Το ρωσικό κράτος, σύμφωνα με τις στατιστικές του ΟΗΕ, είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ηρωίνης και οπιούχων στον πλανήτη. Μόνο οι χρήστες ηρωίνης στην ρωσική ομοσπονδία ξεπερνούν τα 2.000.000, ενώ μη κυβερνητικές οργανώσεις και χριστιανικά δόγματα που αναλαμβάνουν το κύριο βάρος της απεξάρτησης («στεγνής» κατά κανόνα, αφού η μεθαδόνη απαγορεύεται από το ρωσικό κράτος) ανεβάζουν τον αριθμό σε 3.000.000. Η Ρωσία και οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες απορροφούν το 60-70% της αφγανικής παραγωγής οπίου που υπερβαίνει το 90% της παγκόσμιας παραγωγής. Οι καταγεγραμμένοι θάνατοι από ηρωίνη ξεπερνούν τους 30.000 ετησίως, δηλαδή το 1/3 (!!!) του παγκόσμιου αριθμού θανάτων από ηρωίνη. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια αθόρυβη αλλά συστηματική γενοκτονία, έναν τρίτο «Πόλεμο του Οπίου» και είναι βέβαιο ότι δεν θα περιοριστεί στα σύνορα των πρώην σοβιετικών χωρών. Η κατακόρυφη άνοδος της χρήσης ναρκωτικών στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, συνδέεται άμεσα με την εξαθλίωση μεγάλων κοινωνικών στρωμάτων, που βίωσαν με οδυνηρό τρόπο τις «μεταρρυθμίσεις», ως άμεση συνέπεια της ενοποίησης των κυριαρχικών σχηματισμών στον ευρωπαϊκό χώρο.
Τα τελευταία χρόνια η ηρωίνη είναι αρκετά πιο ακριβή και όχι φυσικά χάρη στις προσπάθειες της ρωσικής «δίωξης» ναρκωτικών (τι να περιμένουν ακόμα και οι αφελείς από ένα κράτος που διαφήμιζε τον αλκοολισμό ως …πατριωτικό καθήκον επί ΕΣΣΔ), αλλά από την σκιά που ρίχνει η επέλαση των Ταλιμπάν στις τεράστιες φυτείες παπαρούνας του ασταθούς Αφγανιστάν. Τώρα πια, τα «φαρμακευτικά προϊόντα», γνωστά και ως «ναρκωτικά των φτωχών» έχουν κατακλύσει ήδη τα «στέκια» των εξαρτημένων στον ευρωπαϊκό χώρο. Η κρατική εξουσία εντατικοποιεί την μαζική εξόντωση, διαθέτοντας ακόμα πιο δολοφονικά όπλα.
Άλλωστε, είναι τόσο απλό. Ο χρήστης του Coaxil μπορεί, μέσα από μια απλή επεξεργασία, να το παρασκευάσει. Η τοξικότητα της ουσίας είναι τόσο ισχυρή που μπορεί να προκαλέσει γρήγορα καταστροφικά αποτελέσματα στον οργανισμό του χρήστη. Ακόμα και ο πιο σχολαστικός χρήστης δεν έχει ζωή πάνω από ένα χρόνο, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Πώς, όμως, τόσο φρικτά αποτελέσματα δεν αποθαρρύνουν τους επίδοξους νέους χρήστες ή δεν σοκάρουν αρκετά τους ήδη χρήστες; Επειδή είναι τόσο ισχυρό εξαρτησιογόνο, ώστε δεν μπορεί κανείς να το κόψει, ακόμα και μετά από μία και μόνο δόση που θα έδινε την δυνατότητα σε έναν υγιή άνθρωπο χωρίς προηγούμενες εξαρτήσεις, να την «βγάλει καθαρή» με μερικές ουλές και μικρά προβλήματα υγείας. Η καταστροφή του εγκεφάλου είναι τόσο εκτεταμένη και η θανατηφόρα επίδραση τόσο ισχυρή που οι περισσότεροι χρήστες, θυσιάζουν, χωρίς δισταγμό, το ένα μετά το άλλο, τα άκρα τους…
Η χαμηλή τιμή του άλλωστε, που το καταξιώνει σαν το «ναρκωτικό του φτωχού», κοστίζει 500 ρούβλια το πακέτο αντί 1.500 ρουβλιών, που κοστίζει ένα γραμμάριο ηρωίνης, αμφιβόλου ποιότητας, προσελκύει τους περισσότερους χρόνιους χρήστες ηρωίνης που δεν μπορούν πια να αγοράσουν την ακριβή και δυσεύρετη ηρωίνη.
Ένα ακόμα τρομερό φάντασμα, προορισμένο να εξοντώνει μαζικά τους χρήστες ηρωίνης και όσους κάνουν το θανάσιμο λάθος να εμπιστευτούν το σάπιο «ιδεολόγημα» της ναρκωκουλτούρας, ακούει στο απαίσιο όνομα «κροκόδειλος». Ονομάζεται έτσι γιατί οι χρήστες του αποκτούν πρασινωπό φολιδωτό δέρμα αλλά και γιατί κατατρώει τις σάρκες των χρηστών του. Η γάγγραινα και τα ανεπούλωτα δυσώδη έλκη σε όλο το σώμα συντροφεύουν, από τις πρώτες κιόλας δόσεις, το θύμα μέχρι τον θάνατο, μέσα σε λίγους μήνες.
Το δραστικό συστατικό του «κροκόδειλου» είναι η δεσομορφίνη, (δι-υδρο-δεσοξυ-μορφίνη), ένα ημισυνθετικό παράγωγο της μορφίνης με οκτώ φορές ισχυρότερη αναλγητική δράση από την μορφίνη και τρεις φορές πάνω από την ηρωίνη, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για λίγο χρονικό διάστημα, την δεκαετία του ’30, ως αναλγητικό. Εγκαταλείφτηκε, σχεδόν αμέσως λόγω της ισχυρότατης εξαρτησιογόνου επίδρασης στον χρήστη. Η δεσομορφίνη προκαλεί τα υψηλότερα επίπεδα εξάρτησης και είναι πολύ πιο δύσκολη να απεξαρτηθεί που προκαλείται από την χρήση ηρωίνης. «Οι πόνοι είναι αφόρητοι, διαρκούν πάνω από ένα μήνα και χορηγούμε ισχυρότατα ηρεμιστικά μόνο και μόνο για να διατηρούν τις αισθήσεις τους», εξηγεί ένας γιατρός σε μια κλινική απεξάρτησης στο Τβερ, μια πόλη του μισού εκατομμυρίου, σε απόσταση δύο ωρών από τη Μόσχα.
Αν αυτά φαντάζουν εφιαλτικά, αφού αφορούν την αποστειρωμένη, καθαρή και ενέσιμη δεσομορφίνη, η πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη. Οι χρήστες που δεν μπορούν να αγοράσουν ηρωίνη, φτιάχνουν μόνοι τους την δόση τους, έχοντας ως πρώτη ύλη χάπια κωδεΐνης. Μετά από μια πολύπλοκη, αλλά σύντομη διαδικασία, αποστάζεται η καραμελόχρωμη ουσία που λέγεται «κροκόδειλος». Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται απλώς για δεσομορφίνη αλλά για ένα εξαιρετικά τοξικό και διαβρωτικό μείγμα, που περιέχει οξέα, ιώδιο και φώσφορο από ατελείς αντιδράσεις, χλωρίδια του σιδήρου και του ψευδαργύρου και διάφορα παραπροϊόντα, όπως ιωδομορφίνη κτλ. Το ιώδιο καταστρέφει τον θυρεοειδή αδένα, τα νεφρά και το συκώτι, τα οξέα προκαλούν εσωτερικά και εξωτερικά εγκαύματα, ο φώσφορος καταστρέφει τα οστά και παραμορφώνει το οστό της κάτω γνάθου (phossy jaw). Η δεσομορφίνη προκαλεί ισχυρότατη ευφορία που διαρκεί μόλις μιάμιση ώρα, και έτσι ο χρήστης οδηγείται στο να φτιάξει ξανά την δόση του. Ουσιαστικά πρόκειται για μια κατάσταση «πλήρoυς απασχόλησης». Η συνταγή έγινε γνωστή γύρω στο 2002 και τα πρώτα κρούσματα του «κροκόδειλου» εμφανίστηκαν σε κάποιες απομακρυσμένες πόλεις-πρώην γκουλάκ της Σιβηρίας, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει εξαπλωθεί στο 25% των χρηστών, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ρωσικής αστυνομίας.
Όπως αναφέραμε παραπάνω, η πρώτη ύλη γι΄ αυτό το ναρκωτικό είναι τα χάπια κωδεΐνης που πουλιούνται ελεύθερα στο εμπόριο. Η Pharmstandard, ανακοίνωσε το 2007, ότι έξη από τα κωδεϊνούχα φάρμακα της, Terpincod, Codelac και Pentalgin βρέθηκαν στο top-20 των φαρμάκων στην ρωσική ομοσπονδία.
Το φθινόπωρο του 2009, το νομικό γραφείο της επαρχίας Krasnoyarsk, επιχείρησε να αναγκάσει τα φαρμακεία της επαρχίας να χορηγούν κωδεϊνούχα χάπια μόνο με συνταγή ιατρού σε μια προσπάθεια να ελεγχτεί η μάστιγα του «κροκόδειλου». Αμέσως η Pharmstandard κίνησε την διαδικασία προσφυγής στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανταγωνισμού, παραπονούμενη για τους περιορισμούς στην διάθεση του εμπορεύματος της. Η άμεση ακύρωση της απόφασης της επαρχίας Krasnoyarsk από τα ομοσπονδιακά όργανα, ίσως να οφείλεται στο ότι ο γιος της υπουργού υγείας και του υπουργού εμπορίου (οι δύο υπουργοί είναι ανδρόγυνο) εργάζεται ως διευθυντικό στέλεχος στην εν λόγω εταιρία…
Από το μακάβριο μενού των «ναρκωτικών του φτωχού» δεν θα μπορούσε να λείπει η «κοκαΐνη του φτωχού» γνωστή και ως μεθαμφεταμίνη. Γνωστή και ως «μεθ», ice, ή «σίσα», είναι μια συνθετική διεγερτική ουσία, παραπροϊόν της αμφεταμίνης που γνωρίζει ευρύτατη διάδοση σε ολόκληρο τον κόσμο, από τις ΗΠΑ και την Σουηδία ως την πλατεία Ομονοίας.
Σύμφωνα με την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα η παγκόσμια παραγωγή των διεγερτικών τύπου αμφεταμίνης, στην οποία περιλαμβάνεται και η μεθαμφεταμίνη, είναι 500 τόνοι το χρόνο, ενώ οι χρήστες είναι περισσότεροι από 24,7 εκατομμύρια.
Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ανέφερε ότι το 2008, περίπου 13 εκατομμύρια άτομα πάνω από την ηλικία των 12, έχουν κάνει χρήση μεθαμφεταμίνης και 529.000 από αυτά είναι τακτικοί χρήστες. Στα πλαίσια «πληροφόρησης» του κοινού, η αμερικάνικη κυβέρνηση δημοσίευσε σοκαριστικές φωτογραφίες «πριν και μετά» χρηστών μεθαμφεταμίνης με τα παραμορφωμένα και τρομαγμένα πρόσωπα των χρηστών, μόλις μετά από ένα χρόνο «μέτριας» χρήσης.
Η μεθαμφεταμίνη χρησιμοποιήθηκε ευρέως κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου πολέμου, καθώς τη χρησιμοποίησαν και οι δύο πλευρές για να κρατήσουν τα στρατεύματα άγρυπνα. Χορηγούνταν υψηλές δόσεις στους Ιάπωνες πιλότους καμικάζι πριν από τις αποστολές αυτοκτονίας. Μετά τον πόλεμο, η ενδοφλέβια χρήση μεθαμφεταμίνης πήρε επιδημικές διαστάσεις, καθώς οι προμήθειες που αποθηκεύτηκαν για στρατιωτική χρήση στην Ιαπωνία διατέθηκαν στο κοινό. Χρησιμοποιήθηκε επίσης ως διεγερτικό από σπουδαστές κολεγίων, οδηγούς φορτηγών και αθλητές. Από το 1970 που απαγορεύτηκε η χρήση του στις ΗΠΑ, ξεκίνησε η παρασκευή των κρυστάλλων μεθαμφεταμίνης σε «παράνομα» εργαστήρια στο Μεξικό και στην Καλιφόρνια.
Η κύρια πηγή της μεθαμφεταμίνης είναι τα χάπια που περιέχουν το αναβολικό ψευδοεφεδρίνη ή εφεδρίνη που μετά από μια κατεργασία με μεταλλικό λίθιο από αλκαλικές μπαταρίες, καυστική ποτάσσα, αμμωνία και άλλα χημικά που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία, δίνει μια εξαιρετικά τοξική ουσία που προκαλεί ισχυρό εθισμό (το 93% των χρηστών δεν μπορεί να απεξαρτηθεί με τις συνήθεις μεθόδους), οι δε σωματικές και εγκεφαλικές βλάβες οδηγούν στην πλήρη κατάρρευση.
Έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές για το διαχρονικό ρόλο των κρατών σε σχέση με τη νάρκωση και τις ναρκωτικές ουσίες. Το κείμενο αυτό δεν επιδίωξε να προκαλέσει σοκ με σκοπό την αποτροπή της χρήσης. Αυτό ουδέποτε ήταν στις προθέσεις μας. Πρόθεσή μας είναι να βοηθήσει στην κατανόηση κάποιων «ανεξήγητων».
Εκείνο που νομίζουμε πως θα μπορούσε να βγει σαν συμπέρασμα είναι πως οι εξουσιαστές, οι καταστροφείς της ανθρώπινης θέλησης για ζωή και ελευθερία, σε κάθε περίοδο «ανανέωσης», προχωρούν σε αναθεώρηση των όρων εξάρτησης και υποταγής.
Παλιές μέθοδοι μπαίνουν στο περιθώριο και καινούργιες δοκιμάζονται και προωθούνται (γι’ αυτό και τους χρειάζονται διαφημιστές και προπαγανδιστές της νάρκωσης). Αλλά, κάθε περίοδος χρειάζεται μαζί με την εξάλειψη ή περιθωριοποίηση των προηγουμένων συνθηκών και την καταστροφή-εξαφάνιση-μετασχηματισμό συγκεκριμένων κοινωνικών κομματιών. Αυτό ισχύει σε κάθε περίπτωση. Οπότε, εύκολα μπορεί κάποιος να συμπεράνει το πού οδηγεί αυτή η μαζική διευκόλυνση στην εξεύρεση και χρήση ουσιών που επισπεύδουν το θάνατο των χρηστών. Ουσιών που από την πρώτηστιγμή κάνουν τον χρήστη να «χάνει κάθε έλεγχο».
Όσο κι αν φαίνεται ωμό, αυτή είναι η αλήθεια. Οι εξουσιαστές είναι αδίστακτοί. Αλλά δεν απαλλοτριώνουν ούτε στιγμή τη μανία τους για κέρδος. Τα «ναρκωτικά των φτωχών» φτιάχνουν γερές μπάζες στις φαρμακευτικές εταιρείες και τα διάφορα κυκλώματα που προωθούν την νάρκωση.
Η νέα περίοδος νάρκωσης και καταστολής έχει έλθει, με νέες μορφές και τρόπους και μέσα εξάρτησης. Μια προηγούμενη κλείνει. Ας βγάλουμε τα συμπεράσματα που θα μας βοηθήσουν να δράσουμε με γνώση και αποτελεσματικότητα. Μια αποτελεσματικότητα, όχι επιφανειακή, αλλά ουσιαστική. Και κυρίως ανθρώπινη και απελευθερωτική.
Α.Τ. K.
Από την ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, φ. 107, Ιούλιος-Αύγουστος 2011

https://anarchypress.wordpress.com/2017/06/10/%CE%BD%CE%B1%CF%81%CE%BA%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%B5%CE%B3%CE%B3%CE%AF%CE%B6%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%BF-%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%BC%CE%B9/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου