Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

Φωτιά Κύθηρα: Καταγγελίες - σοκ για λάθη τις κρίσιμες ώρες - Το «κατηγορώ» που «καίει»

 Φωτιά Κύθηρα: Καταγγελίες - σοκ για λάθη τις κρίσιμες ώρες - Το «κατηγορώ» που «καίει»
 Σχεδόν το 1/3 του νησιού έγινε στάχτη από τη μανία της πύρινης λαίλαπας - Τι καταγγέλει ο αντιδήμαρχος Κυθήρων - Ποια η εικόνα σήμερα Δευτέρα (07/08)
Τρεις εξαιρετικά δύσκολες ημέρες πέρασαν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες στα Κύθηρα καθώς η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής (04/08), ενισχυμένη από τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή, κατέκαψε με ιδιαίτερη μανία μεγάλη έκταση του νησιού.
kithira2
Οι πρώτες εκτιμήσεις, όπως αυτή του αντιπεριφερειάρχη νήσων, Παναγιώτη Χατζηπέρου στον ΣΚΑΪ, κάνουν λόγο για 20.000 στρέμματα καμένης γης.
4197012
Η θετική εξέλιξη που έρχεται σήμερα Δευτέρα, 7 Αυγούστου από τα Κύθηρα είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τους αρμόδιους, η φωτιάδεν έχει πλέον ενεργό μέτωπο αλλά μόνο κάποιες διάσπαρτες μικρές εστίες.
«Αυτήν την ώρα στα Κύθηρα υπάρχουν κάποιες εστίες φωτιάς μόνο στις καμένες εκτάσεις και κυρίως στο νοτιοδυτικό μέτωπο του νησιού, που αντιμετωπίζονται δραστικά από τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, αλλά και από τα εναέρια μέσα. Δεν υπάρχει πλέον ενεργό μέτωπο. Η εικόνα της πυρκαγιάς είναι καλύτερη. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι» τονίζει, σε δηλώσεις της στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Σταυρούλα Μαλλίρη.
4196615
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η δήλωση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.  «Η κατάσταση είναι καλύτερη στα Κύθηρα. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ενεργό μέτωπο πυρκαγιάς» δηλώνει και υπογραμμίζει ότι όλες οι δυνάμεις είναι σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις.
Το έργο των πυροσβεστών βοηθάει σήμερα το γεγονός ότι έχουν κοπάσει οι πολύ ισχυροί άνεμοι που έπνεαν τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα στο νησί, παραμένουν όμως μεταβλητοί.
Πάντως ο κίνδυνος πυρκαγιάς παραμένει τόσο στα Κύθηρα όσο και σε αρκετές ακόμα περιοχές της Ελλάδας, σύμφωνα με  την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ ποιες περιοχές κινδυνεύουν σήμερα λόγω των ανέμων και των πολύ υψηλών θερμοκρασιών
Παράλληλα, το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 32 δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες από τις οποίες τέθηκαν άμεσα υπό έλεγχο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.
Επίσης, υπό έλεγχο έχουν τεθεί οι πυρκαγιές στις περιοχές Υάμεια Μεσσηνίας, Βρουβιανά Αιτωλοακαρνανίας και Δροσούπολη του δήμου Αχαρνών Αττικής.

Καταγγελίες σοκ για τη βιβλική καταστροφή

Μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο αντιδήμαρχος Κυθήρων Γιώργος Κομηνός, τόνισε ότι «οι ζημιές από τη φωτιά την πρώτη μέρα δεν ήταν τόσο μεγάλες. Η μεγάλη καταστροφή έγινε τις επόμενες ημέρες με τις αναζωπυρώσεις. Οι ευθύνες είναι βαριές. Υπήρχαν και μεγάλα κενά στις ρίψεις των αεροπλάνων που αποσύρονταν λόγω βλάβης ή ανεφοδιασμού. Αυτό ευνοούσε την επέκταση της φωτιάς. 
Στο μεσοδιάστημα γινόταν τέτοια αναζωπύρωση, που δεν μπορούσες να την παλέψεις. Ό,τι γινόταν για μια ώρα από τις ρίψεις των αεροπλάνων πήγαινε χαμένο τις τρεις ώρες του κενού.»
Κάτοικοι καταγγέλλουν ότι εκτός από τις ελλείψεις υπήρξε επιπλέον καθυστέρηση και στην κήρυξη του νησιού σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, η οποία έγινε ώρες μετά τη μεγάλη αναζωπύρωση.
Αρμόδιοι της Πυροσβεστικής διευκρίνιζαν ότι τα εναέρια μέσα ουδέποτε εγκατέλειψαν το έργο της κατάσβεσης, αλλά αναγκαστικά έπρεπε να επιστρέψουν στη βάση τους για τον ανεφοδιασμό και τον εντοπισμό τυχόν βλαβών.
Σε κάθε περίπτωση, η νύχτα που πέρασε ήταν δύσκολη και για τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, η οποία επιχείρησε με 116 πυροσβέστες με 38 οχήματα, 83 άτομα πεζοπόρο τμήμα, βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά) και 3 χωματουργικά μηχανήματα του στρατού. Εξάλλου, με το πρώτο φως της ημέρας, συμμετέχουν από αέρος δύο αεροσκάφη κι ένα ελικόπτερο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για τη Δευτέρα 7/8 (pic)

Ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για τη Δευτέρα 7/8 (pic)

Κινδύνεψε το μοναστήρι της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας
fwtia ki 2
Στο μοναστήρι μάλιστα διέμεναν συνολικά 27 επισκέπτες, οι οποίοι είχαν κάνει τάμα να το επισκεφθούν και έζησαν στιγμές αγωνίας, μέχρι να απομακρυνθούν. 
Το γεγονός που δυσχέραινε κυρίως τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν οι δυνατοί άνεμοι και η αλλαγή της κατεύθυνσής τους.
Το απόγευμα της Κυριακής εκδηλώθηκε νέο μέτωπο και η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω. Σε κίνδυνο βρέθηκαν τα χωριά Καρβουνάδες και Φράτσια.
Ο δήμαρχος Κυθήρων το απόγευμα της Κυριακής απεύθυνε έκκληση στις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να μεταφερθούν στη θέση Βάνη, καθώς εκεί μαινόταν ανεξέλεγκτο ένα μέτωπο. 
«Κάνουμε ό,τι είναι εφικτό για να μπορέσουμε να οριοθετήσουμε την μεγάλη πυρκαγιά στα Κύθηρα. Είναι πολύ δύσκολη η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων, επειδή πρόκειται για μια πυρκαγιά με ιδιαιτερότητες, λόγω της συνεχούς εναλλαγής κατεύθυνσης των ανέμων, αλλά και της πυκνής καύσιμης ύλης». Αυτά τόνισε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης.
Αργά το μεσημέρι της Κυριακής, ο κ. Καπάκης εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία, λέγοντας ότι οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες: «Αν δεν αλλάξει κατεύθυνση ο άνεμος θα μπορέσουμε να θέσουμε υπό έλεγχο τη φωτιά» είπε.
Εξάλλου, το μεσημέρι ενισχύθηκαν οι δυνάμεις με 32 πυροσβέστες και 8 οχήματα.
Η κατάσταση για τους κατοίκους είναι δραματική καθώς είδαν μέσα σε ελάχιστα λεπτά το μέτωπο της πυρκαγιάς να πλησιάζει τα σπίτια τους. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών, η πύρινη λαίλαπα έγλειψε τις αυλές σπιτιών ενώ η καταστροφή στο νησί είναι... βιβλική! 
Οι περιοχές είναι δύσβατες και παρθένες, παρόλο που υπάρχουν αρκετοί άνδρες και εθελοντές δεν μπορούν να πλησιάσουν κοντά και τα εναέρια μέσα δεν προλαβαίνουν τις αναζωπυρώσεις λόγω του αέρα.
«Σώστε μας, κάντε κάτι, το νησί μας καίγεται», φώναζαν οι κάτοικοι στους πυροσβέστες ζητώντας ακόμα περισσότερες ενισχύσεις από εναέρια μέσα. 
«Καταστραφήκαμε! Κάηκαν τα χωράφια μας, τα ζώα μας...»,ανέφερε στο Newsbomb.gr κάτοικος της περιοχής
kythira fwtia 2
«Μαύρη μέρα» για τα Κύθηρα, χαρακτήρισε την προχθεσινή (05/08/2017) ο δήμαρχος του νησιού Ευστράτιος Χαρχαλάκης. Μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε ότι από τη μεγάλη πυρκαγιά έχουν καεί περισσότερα από 20.000 στρέμματα πρασίνου. Όπως ανέφερε, πρόκειται είτε για πυκνό δάσος, είτε για δασικές εκτάσεις χαμηλής βλάστησης.
kithira fotia proi 2

http://www.newsbomb.gr/ellada/news/story/812281/fotia-kythira-kataggelies-sok-gia-lathi-tis-krisimes-ores-to-katigoro-poy-kaiei

1 σχόλιο:

  1. Η Κλήρωση η Κληρωτίδα/Κλητωρίδα και ο ... Γκαβρόγλου! (ή Αλλοιώς: Φωτιά Στα ... Μπατζακλήκια Σας!!!)


    Αυτοί ΌΛΟΙ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΝΟΥΜΕΡΑ!!!

    ΕΧΟΥΝ ΒΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΚΛΗΡΩΤΙΔΑ/ΚΛΗΤΩΡΙΔΑ ΌΛΗ ΤΗΝ ΧΏΡΑ ΌΛΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ!!!

    Τώρα πρέπει και ο Πιό Αδαείς να καταλάβει και να κατανόηση ΤΙ ΕΣΤΙ ΔΕΞΙΑ/ΔΕΞΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ!

    ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΓΥΜΝΗ ΚΑΙ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ!!!


    ΣΤΑ Τάρταρα με ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΛΑΚΕΔΕΣ!!!

    ΣΤΑ Τάρταρα Με ΌΛΟ ΤΟ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ κ. ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΟ ΣΎΣΤΗΜΑ!!!

    ΣΤΑ Τάρταρα ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΤΊΧΡΙΣΤΟΥΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΠΑΔΕΣ-ΡΑΓΙΑΔΕΣ!!!


    Σήμ. Γραμματικής: Όταν η Κλητορίδα είναι "καταγής" γράφεται με "ο"! Όταν Είναι Στο "Υψος" γράφεται με "ω" διότι το φωνητικό "ο" Είναι ... Ανοιχτό γιαυτό "ω" (Ω-Μέγα!)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή