Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 22 Αυγούστου 2017

(Από τον Μπόμπολα στον Σαββίδη: Μια Συριζαίικη ντρίπλα δρόμος... για τους μισούς)! Πόντιος Πιλάτος o α/α προϊστάμενος Α. Καπετάνιος: Συνέχεια για το περιβαλλοντικό σκάνδαλο του Σαββίδη στο Παλιούρι Χαλκιδικής

Thumb_issue_689
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σ. Φάμελλος, και οι σύμβουλοί του συνεχίζουν να πιέζουν τους υπηρεσιακούς παράγοντες των δασικών υπηρεσιών της Χαλκιδικής προκειμένου να υποκύψουν και να δεχτούν να συντελεστεί το περιβαλλοντικό σκάνδαλο στο Παλιούρι Χαλκιδικής, με την ολική ή μερική καταστροφή ενός πευκοδάσους 125,44 στρεμμάτων, ηλικίας 25 έως 40 χρόνων, όπως απαιτεί η συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη εταιρία, η οποία αγόρασε την έκταση του παλιού ΞΕΝΙΑ από το ΤΑΙΠΕΔ (σχετικά μπορείτε να διαβάσετε εδώεδώ και εδώ).


Αρχικά η εταιρία του Σαββίδη και το ΤΑΙΠΕΔ πίεζαν για τον αποχαρακτηρισμό αυτού του δάσους. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Χαλκιδικής, όμως, δεν ενέδωσαν στις πιέσεις και συμφώνησαν με την Πράξη Χαρακτηρισμού του Δασάρχη Κασσάνδρας, που χαρακτήρισε το δάσος αυτό ως δάσος Χαλεπίου Πεύκης 100/100. Συμφώνησαν, επίσης, με τη θέση του Δασάρχη Κασσάνδρας, ότι η εταιρία του Σαββίδη μπορεί να οικοδομήσει στο δάσος, σύμφωνα με το άρθρο 49 του νόμου 998/1979, όπως αυτό τροποποιήθηκε με τον δασοκτόνο νόμο 4280/2014 των Σαμαροβενιζέλων. Επρεπε, όμως, πρώτα να παρουσιάσει η εταιρία στο Δασαρχείο το σχέδιο επέμβασης.

Στο διάστημα αυτό η εταιρία του Σαββίδη, μολονότι ζητούσε από το Δασαρχείο γνωμοδότηση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), δεν έστελνε το σχέδιο επέμβασης (δηλαδή τι και σε πόση έκταση θέλει να χτίσει μέσα στο δάσος), γιατί προφανώς επιδιώκει να καταστρέψει όλο το δάσος.

Στις 12 Απρίλη του 2017, ο γενικός διευθυντής Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Ν. Φραγκισκάκης, έστειλε στον α/α προϊστάμενο της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος (ΔΠΔΑ) του υπουργείου, Α. Καπετάνιο, τη γνωμοδότηση του Δασαρχείου Κασσάνδρας για την ΜΠΕ της περιβόητης επένδυσης της εταιρίας του Σαββίδη, με συνημμένα τα έγγραφα συμφωνίας όλων των αρμόδιων διευθύνσεων: της Διεύθυνσης Δασών Χαλκιδικής, της Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας και Θράκης και της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της ΑΔΜΘ, της οποίας προϊσταται.

Παραθέτουμε απόσπασμα από αυτό το σημαντικό έγγραφο:

«Η διαπίστωση του χαρακτηρισμού της έκτασης ως ΑΔ στο νυν αναρτημένο δασικό χάρτη της περιοχής, έγινε με βάση τα πραγματικά δεδομένα του χρόνου αναρτήσεως αυτού (έτος 2016-2017), όπου η έκταση έχει επιγενομένως αποκτήσει τον δασικό χαρακτήρα.

Εξάλλου ανάλογη περίπτωση αντιμετωπίζεται και με την υπ’ αριθμ. 145957/4853/4-10-2016 Δ/γή του ΥΠΕΝ (ΑΔΑ:739Δ4653Π8-ΛΒΜ).

Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι για την έκταση των Ε=125.436,31 τμ (…) έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 49 του Ν. 998/79 (όπως αυτό ισχύει) και οι προϋποθέσεις που θέτει η εν λόγω διάταξη».

Με το έγγραφό του αυτό, ο γενικός διευθυντής Δασών, Ν. Φραγκισκάκης, υπενθύμιζε στον α/α προϊστάμενο της ΔΠΔΑ, Α. Καπετάνιο, δύο σημαντικά ζητήματα, τα οποία γνώριζε και ο τελευταίος, δεδομένου ότι στη σύνταξη της εγκυκλίου διαταγής του ΥΠΕΝ ο Α. Καπετάνιος είχε διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο (έχουμε σημειώσει και άλλες φορές, ότι ο Α. Καπετάνιος και ο τότε αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ι. Τσιρώνης, δεν είχαν στο μυαλό τους την υπεράσπιση του δάσους, αλλά τη νομιμοποίηση σε μαζική κλίμακα του αποχαρακτηρισμού δασών και δασικών εκτάσεων που είχαν ξεχερσωθεί παράνομα).

Ο Ν. Φραγκισκάκης, λοιπόν, υπενθύμιζε στον Α. Καπετάνιο:

- Πρώτον, ότι σωστά γνωμοδότησε για την ΜΠΕ ο Δασάρχης Κασσάνδρας, μετά από επιτόπια αυτοψία και εξέταση του φακέλου της ΜΠΕ, δεδομένου ότι είχε κάθε νόμιμο δικαίωμα να επανεξετάσει τον δασικό ή μη χαρακτήρα της συγκεκριμένης έκτασης, καθώς «ανάλογη περίπτωση αντιμετωπίζεται» και με την εγκύκλιο διαταγή του ΥΠΕΝ.
Ιδού απόσπασμα από αυτή την εγκύκλιο διαταγή, που επιβεβαιώνει απόλυτα τη θέση του Ν. Φραγκισκάκη:

«Η επάνοδος του Δασάρχη με την έκδοση πράξης χαρακτηρισμού, δεν αποτελεί ανεπίτρεπτη ανάκληση ή τροποποίηση της προγενέστερης πράξης, εφόσον  η διαπίστωση για τον δασικό ή μη χαρακτήρα της εκτάσεως δεν γίνεται με βάση τα πραγματικά δεδομένα του χρόνου της εκδόσεως της προγενέστερης πράξης χαρακτηρισμού, αλλά με την υφιστάμενη κατά το χρόνο της υποβολής του νέου αιτήματος πραγματική κατάσταση».

- Δεύτερον, ότι σύμφωνα με το άρθρο 49 του Ν. 998/1979 επιτρέπονται επεμβάσεις σ’ αυτό το δάσος. Συμπληρώνουμε, ότι η εταιρία του Σαββίδη ήταν υποχρεωμένη να στείλει στον Δασάρχη το σχέδιο επέμβασης.

Παρά την ξεκάθαρη απάντηση του γενικού διευθυντή Δασών και Αγροπεριβάλλοντος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, ο α/α προϊστάμενος  Α. Καπετάνιος τρενάρισε την απάντησή του στον Δασάρχη Κασσάνδρας, κρατώντας το έγγραφο στα γραφεία της ΔΠΔΑ για 36 μέρες (απάντησε στις 18 Μάη του 2017). Στην απάντησή του, όχι μόνο δε συμφώνησε με τη γνωμάτευση του Δασάρχη Κασσάνδρας, μολονότι αυτός εφάρμοσε αυστηρά την εγκύκλιο διαταγή του ΥΠΕΝ (στη σύνταξη της οποίας, όπως προαναφέραμε, πρωτοστάτησε ο Α. Καπετάνιος), αλλά και τον εγκάλεσε υποστηρίζοντας ότι δε γνωμοδότησε με σαφήνεια για την επέμβαση της εταιρίας στο δάσος των 125,44 στρεμμάτων.

Οπως είδαμε, δεν υπήρχε η παραμικρή ασάφεια στη γνωμάτευση του Δασάρχη Κασσάνδρας. Αυτό το γνωρίζει ο Α. Καπετάνιος, γιατί γνωρίζει πολύ καλά τη δασική νομοθεσία και επομένως ξέρει ότι η εταιρία του Σαββίδη ήταν υποχρεωμένη να στείλει στον Δασάρχη το σχέδιο επέμβασης στο δάσος. Ομως, από τη στιγμή που έγινε (παράνομα φυσικά) σύμβουλος της γενικής γραμματέα Χ. Μπαριτάκη, ο Α. Καπετάνιος άλλαξε ρότα και από υπερασπιστής του δασικού πλούτου της χώρας έγινε σύμβουλος των εξολοθρευτών αυτού του πλούτου. Γι’ αυτό βάζει εμπόδια στις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες της Χαλκιδικής και συνεχίζει να αποφεύγει να  γνωμοδοτήσει επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων). Οφειλε να εγκαλέσει την εταιρία του Σαββίδη που δεν έστελνε το σχέδιο επέμβασης στο δάσος και όχι να εγκαλεί τον Δασάρχη Κασσάνδρας για ασάφεια στη γνωμοδότησή του.

Αυτό που δεν έκανε η εταιρία του Σαββίδη το έκανε ο Δασάρχης, στέλνοντας στις 8 Ιούνη έγγραφο στην εταιρία, με το οποίο της ζητούσε να στείλει έκθεση τουριστικής αξιοποίησης. Ετσι, η εταιρία αναγκάστηκε να στείλει στις 23 Ιούνη αυτή την έκθεση στον Δασάρχη. Σύμφωνα με την έκθεση, ήθελε να οικοδομήσει 18.650 τμ, ενώ σύμφωνα με το άρθρο 49 του Ν. 998/1979 δικαιούται να οικοδομήσει μόνο 6.519,53 τμ! Ηθελε, δηλαδή, να οικοδομήσει μέσα στο δάσος 12.425 τμ παραπάνω απ’ αυτά που δικαιούται! Όπως ήταν υποχρεωμένος, ο Δασάρχης Κασσάνδρας διαφώνησε με το σχέδιο της εταιρίας και γνωμοδότησε στις 27 Ιούνη αρνητικά για τη συγκεκριμένη επέμβαση στο δάσος των 125,44 στρεμμάτων (γνωμοδότησε αρνητικά και για άλλα ζητήματα).

Στη συνέχεια, η Γνωμοδότηση του Δασάρχη διαβιβάστηκε υπηρεσιακά (μέσω της Διεύθυνσης Δασών Χαλκιδικής, της Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών και της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης) στο Τμήμα Επιτρεπτών Επεμβάσεων της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος, που υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος του ΥΠΕΝ, προϊστάμενος της οποίας είναι ο Κ. Δημόπουλος. Μαζί με τη Γνωμοδότηση στάλθηκαν και όλα τα συνημμένα έγγραφα, στα οποία περιλαμβανόταν και το σχέδιο επέμβασης της εταιρίας. Εγινε το λάθος να μην σταλούν τα έγγραφα και των τριών Διευθύνσεων που προαναφέραμε. Εκείνη την περίοδο, επικοινωνούσαμε συχνά με τους προϊσταμένους των υπηρεσιών που προαναφέραμε καθώς και με τον εισηγητή της ΔΠΑΑ, Σ. Τζαφέρο και τους «ενοχλούσαμε» συνέχεια προκειμένου να στείλουν τη συμφωνία τους με τη Γνωμοδότηση του Δασάρχη Κασσάνδρας, γιατί ο Σ. Τζαφέρος μας είχε δηλώσει ότι, εάν του στείλουν και οι υπόλοιπες Διευθύνσεις τη συμφωνία τους, θα συντάξει τη Γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος, που θα είναι ταυτόσημη με τη Γνωμοδότηση του Δασάρχη Κασσάνδρας. (Παρενθετικά αναφέρουμε ότι η Διεύθυνση Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος γνωμοδοτεί για τις επιτρεπτές επεμβάσεις σε δάση και δασικές εκτάσεις και θα εξακολουθήσει να είναι συναρμόδια με τη Διεύθυνση Διαχείρισης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, μέχρις ότου δημοσιευτεί στο ΦΕΚ το Προεδρικό Διάταγμα που την αναγορεύει στη μόνη Διεύθυνση που θα γνωμοδοτεί για τις επιτρεπτές επεμβάσεις σε δάση και δασικές εκτάσεις).

Η ΔΠΔΑ εξέδωσε στις 2 Αυγούστου την Γνωμοδότησή της για την ΜΠΕ της επένδυσης της εταιρίας του Σαββίδη στο Παλιούρι (με αριθμό πρωτοκόλλου 4012) και την έστειλε στη ΔΔΔΠ για να γνωμοδοτήσει και αυτή. Ομως, ο α/α προϊστάμενος της ΔΠΔΑ, Α. Καπετάνιος, δηλώνει αδυναμία να γνωμοδοτήσει για την επέμβαση στο δάσος των 125,44 στρεμμάτων, γιατί δεν υπάρχει σχετικό αίτημα επιτρεπτής επέμβασης! Αναφέρει χαρακτηριστικά:

«…και ελλείψει σχετικού αιτήματος επιτρεπτής επέμβασης στο δάσος που θα εξετάζονταν σύμφωνα  με το άρθρο 49 του ν.998/1979 ως ισχύει, δεν δυνάμεθα να γνωμοδοτήσουμε επ’ αυτής (της ΜΠΕ) εν αναμονή περαιτέρω ενεργειών (…) Σημειώνεται ότι η έγκριση επιτρεπτής επέμβασης σε έκταση που προστατεύεται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας για τον επιχειρούμενο σκοπό εξετάζεται μετά από αίτημα του ενδιαφερόμενου (σ.σ. της εταιρίας του Σαββίδη), και όχι αυτεπαγγέλτως από τη δασική υπηρεσία. Μετά τούτων η υπηρεσία μας, ως αρμοδία να γνωμοδοτεί για τις επιτρεπτές επεμβάσεις στις εκτάσεις που προστατεύονται από τη δασική υπηρεσία, δεν δύναται εν προκειμένω να γνωμοδοτήσει για τους προαναφερόμενους λόγους».

Πράγματι, για να γνωμοδοτήσουν οι αρμόδιες δασικές υπηρεσίες για επιτρεπτές επεμβάσεις σε δάση και δασικές εκτάσεις πρέπει να υποβληθεί αίτημα από την ενδιαφερόμενη εταιρία. Το αίτημα από την εταιρία του Σαββίδη υποβλήθηκε στο Δασαρχείο Κασσάνδρας στις 23 Ιούνη του 2017, με αριθμό πρωτοκόλλου 12781/23-6-2017, μετά από πίεση που ασκήθηκε στην εταιρία από το Δασαρχείο Κασσάνδρας. Το έγγραφο αυτό το γνωρίζει ο Α. Καπετάνιος, γιατί στάλθηκε στη Διεύθυνσή του μαζί με τη γνωμοδότησή του Δασάρχη και όλα τα συνημμένα έγγραφα. Ψεύδεται, λοιπόν, όταν ισχυρίζεται ότι δεν υποβλήθηκε αίτημα από την εταιρία του Σαββίδη για επέμβαση στο δάσος Χαλεπίου Πεύκης 100/100 έκτασης 125,44 στρεμμάτων.

Τώρα θυμήθηκε ότι η δασική υπηρεσία δε γνωμοδοτεί αυτεπαγγέλτως, αλλά ότι χρειάζεται να υποβληθεί αίτημα από την ενδιαφερόμενη εταιρία. Στις 18 Μάη, στην απάντησή του στον Δασάρχη Κασσάνδρας, τον εγκαλούσε για ασάφεια στην πρώτη Γνωμοδότηση του, ενώ θα έπρεπε, ως δασική υπηρεσία που προστατεύει πραγματικά τον δασικό πλούτο της χώρας, να συμφωνήσει με τη Γνωμοδότηση του Δασάρχη και να εγκαλέσει την εταιρία, σε αυστηρό τόνο μάλιστα, επειδή κωλυσιεργεί και δεν υποβάλλει το αίτημά της για την επέμβαση στο δάσος του Παλιουρίου. Λέει ψευδώς ότι δεν υποβλήθηκε αίτημα, γιατί προφανώς δε συμφωνεί μεν με τη Γνωμοδότηση του Δασάρχη, με την οποία απορρίπτεται η επέμβαση στο δάσος που υπερβαίνει κατά 12.425 τμ την επιτρεπόμενη επέμβαση, όμως δε θέλει και να γνωμοδοτήσει ότι είναι επιτρεπτή η επέμβαση της εταιρίας του Σαββίδη.

Με τον ψεύτικο αυτό ισχυρισμό ο Α. Καπετάνιος επιδιώκει να παγιδεύσει και τη Διεύθυνση Διαχείρισης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, προκειμένου να υιοθετήσει και αυτή τη θέση της Διεύθυνσής του και έτσι να βρεθούν εκτεθειμένοι ο Δασάρχης Κασσάνδρας και οι προϊστάμενοι των συναρμόδιων Διευθύνσεων που συμφώνησαν με τη Γνωμοδότησή του. Καλά θα κάνει, λοιπόν, ο Α. Καπετάνιος να τελειώνει με αυτά τα παιχνιδάκια και να εκδώσει «εδώ και τώρα» τη Γνωμοδότησή του, που ακόμα και σύμφωνα με το ισχύον δασοκτόνο άρθρο 49 του νόμου 998/1979, δεν μπορεί παρά να είναι απορριπτική.

Θα κλείσουμε με λίγα λόγια για την περιβόητη «τουριστική βιομηχανία» και την «ανάπτυξη».

Πρώτον, η κατασκευή στην Ελλάδα ξενοδοχείων -και μάλιστα πέντε αστέρων- χρηματοδοτείται γενναία από τον κρατικό κορβανά. Αυτές οι επιχειρήσεις ήταν και είναι κρατικοδίαιτες και γι’ αυτό στους καπιταλιστές δεν καίγεται καρφάκι όταν υπολειτουργούν.

Δεύτερον, οι καπιταλιστές δε χρηματοδοτούνται μόνο για την κατασκευή του ξενοδοχείου. Οταν αυτό αρχίζει να λειτουργεί, επιδοτείται από τον ΟΑΕΔ για τις θέσεις εργασίας.

Τρίτον, στα ξενοδοχεία επικρατεί ο πιο βαθύς εργασιακός μεσαίωνας.

ΥΓ1. Στη συχνή επικοινωνία που είχαμε τον Ιούλη με τον εισηγητή Σ. Τζαφέρο, μας είχε δηλωθεί ότι είχε λάβει την απορριπτική Γνωμοδότηση του Δασάρχη Κασσάνδρας (της 27ης Ιούνη), την αίτηση της εταιρίας του Σαββίδη για την επέμβαση και ότι αν του στελνόταν και η θέση της Διεύθυνσης Δασών Χαλκιδικής θα συνέτασσε τη Γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος που θα είναι σύμφωνη με τη Γνωμοδότηση του Δασάρχη. Τι μεσολάβησε και ο Σ. Τζαφέρος φέρεται ως εισηγητής της μη-Γνωμοδότησης του Α. Καπετάνιου με ημερομηνία 2.8.2017 και αριθμό πρωτοκόλλου 4012;

ΥΓ2. Την ίδια περίοδο, πολιτικό στέλεχος του ΥΠΕΝ επικοινώνησε με τον γενικό διευθυντή Κ. Δημόπουλο και ζήτησε να μάθει τι γίνεται με την επένδυση του Σαββίδη στο Παλιούρι. Τι ρόλο έπαιξε αυτή η επικοινωνία στο έγγραφο του Α. Καπετάνιου στις 2 Αυγούστου, με το οποία δήλωσε αδυναμία να γνωμοδοτήσει για την ΜΠΕ της επέμβασης της εταιρίας του Σαβββίδη;
Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017
http://www.eksegersi.gr/%CE%95%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1/29068.%CE%A0%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%A0%CE%B9%CE%BB%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%82-o-%CE%B1%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%83%CF%84%CE%AC%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CE%91-%CE%9A%CE%B1%CF%80%CE%B5%CF%84%CE%AC%CE%BD%CE%B9%CE%BF%CF%82

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου