Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

Ο “Μεγάλος Αδελφός” γίνεται πράξη. Μεγάλο πείραμα παρακολούθησης

μεγάλος
Δέκα χιλιάδες άθνρωποι στη Νέα Υόρκη, καλούνται να μοιραστούν τις καθημερινές τους στιγμές και προσωπικά τους δεδομένα για 20 χρόνια, συμμετέχοντας στο μεγαλύτερο πείραμα όλων των εποχών, με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και του νορβηγικού επιστημονικού – φιλανθρωπικού ιδρύματος Kavli. Ο «Μεγάλος Αδερφός» είναι πάλι εδώ.

Οι συμμετέχοντες στο πείραμα θα πρέπει να επιτρέψουν σε μια ομάδα επιστημόνων να “καλωδιώσουν” τα σπίτια τους και τους ίδιους, ώστε να παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο η καθημερινή ζωή τους. Ειδικότερα, τα 10.000 άτομα που θα πάρουν μέρος, θα παρακολουθούνται 24 ώρες το 24ωρο και θα καταγράφονται όλες τους οι κινήσεις εντός και εκτός σπιτιού. Από το που βρίσκονται κάθε στιγμή στο χάρτη, μέχρι τι τρώνε, τι μουσική ακούνε και τι προβλήματα υγείας παρουσιάζουν. Οι ερευνητές επιδιώκουν να βρουν άτομα από όλες της γειτονιές της Νέας Υόρκης μέσα στο επόμενο έτος, που θα ξεκινήσει αυτή η νέα κοινωνική μελέτη με όνομα “The Human Project”.
Στόχος του πειράματος θα είναι να συλλέξει έναν τεράστιο όγκο προσωπικών δεδομένων, για την υγεία, τη γήρανση, την εκπαίδευση, τη συμπεροφά και πολλές άλλες πτυχές της ανθρώπινης ζωής,  τα οποία στη συνέχεια οι επιστήμονες (γιατροί, κοινωνιολόγοι, ψυχολόγοι) θα έχουν στη διάθεσή τους προς αξιοποίηση.
Σημειώνεται, ότι έχουν υπάρξει και άλλες ιατρικές μελέτες μεγάλων δεδομένων, ενώ το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας σχεδιάζει να ξεκινήσει προσλήψεις εκατομμυρίων ανθρώπων αυτό το φθινόπωρο για μία έρευνα που θα προωθήσει εξατομικευμένη θεραπεία. Όμως, το “Human Project”,  που ο προϋπολογισμός του φτάνει τα 15 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο,  αποτελεί την πρώτη μελέτη που θα δώσει πρόσβαση σε έναν τόσο μεγάλο αριθμό προσωπικών δεδομένων.
“Είναι ένα πολύ φιλόδοξο πρότζεκτ. Μιλάμε ουσιαστικά για την πρώτη πραγματική σύνθεση τεχνικών μεγάλων δεδομένων (big data) από πολλές επιστήμες και τομείς με στόχο την ποσοτικοποίηση και κατανόηση της ανθρώπινης κατάστασης με έναν αυστηρό επιστημονικά τρόπο”, σημείωσε ο Vasant Dhar, καθηγητής του Stern School of Business στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, στο περιοδικό Big Data.
Στα πλαίσια της έρευνας, οι επιστήμονες θα ελέγχουν τα πάντα, κάνοντας από εξετάσεις αίματος και ούρων μέχρι γενετικούς ελέγχους και τεστ IQ. Σημειώνεται, ότι οι ερευνητές θα έχουν πλήρη πρόσβαση στα προσωπικά ιατρικά αρχεία των συμμετεχόντων, όπως και στα εκπαιδευτικά και στα οικονομικά τους στοιχεία. Ακόμη, τα κινητά τηλέφωνά τους θα καταγράφουν συνεχώς το πού βρίσκονται, τι κάνουν και τι συζητούν, μέσω ειδικών συσκευών παρακολούθησης. Οι ιατρικές εξετάσεις θα επαναλαμβάνονται, για να ελέγχουν την εξέλιξη και τα προβλήματα του κάθε οργανισμού, βάσει της ζωής που κάνει.
Οι συμμετέχοντες θα λαμβάνουν 500 δολάρια ανά οικογένεια. Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι τα αποτελέσματα θα είναι πολύτιμα για την επιστήμη και θα οδηγήσουν σε αναπάντεχα συμπεράσματα ακόμη και για τον ανθρώπινο οργανισμό και για πολλές ασθένειες, όπως το άσθμα και το Αλτσχάιμερ.
Ο  υπεύθυνος του  “The Human Project” Paul Glimcher, νευροεπιστήμονας και ψυχολόγος του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης υποστήριξε πως αντίθετα με τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας και των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, θέλει οι συμμετέχοντες να γνωρίζουν ακριβώς σε τι ερευνητικό πείραμα πρόκειται να συμμετάσχουν.
“Ο τρόπος που χρησιμοποίησε η Silicon Valley για να ελέγχει τον κόσμο, ήταν εγκληματικός”, δήλωσε ο Glimcher. Για παράδειγμα, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δε γνώριζαν ότι παρακολουθούνταν συνεχώς οι αναζητήσεις τους στο διαδίκτυο, οι προσωπικές τους συνομιλίες και οι τοποθεσίες που βρίσκονταν. “Στόχος μας είναι, οι 10.000 συμμετέχοντες να είναι λεπτομερώς ενημερωμένοι για τα πάντα”, πρόσθεσε.
Όπως σημειώνει Glimcher, “οι συμμετέχοντες, θα πρέπει να εκπαιδευτούν ώστε να χειριστούν το “ρόλο” τους στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων. Θα πρέπει επίσης να πειστούν ότι οι προσωπικές τους πληροφορίες θα παραμείνουν ασφαλείς”.
Αξίζει να σημειωθεί, οτι το κέντρο διαχείρισης δεδομένων, όπου θα στεγάζεται το πρότζεκτ, θα βρίσκεται μέσα στη νέα πανεπιστημιούπολη του New York University στο Μπρούκλιν και θα πληρούνται όλες οι προδιαγραφές υψίστης ασφαλείας, όπως ακριβώς σε μία τράπεζα. Το υλικό δεν θα μπορεί να δημοσιευθεί, να μεταδοθεί ή να αναδιανεμηθεί. Κανείς δε θα έχει τη δυνατότητα να “κλέψει” πληροφορίες από εκεί, αφού οι αναλυτές υπολογιστών δεν είναι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο.
Ωστόσο, σε αντίθεση με μια τράπεζα τα δεδομένα θα πρέπει να είναι διαθέσιμα σε ερευνητές από διάφορους κλάδους και συνεπώς θα υπάρχει ένα σύστημα ζωνών ασφαλείας. Ειδικότερα, στην “πράσινη ζώνη”, θα παρακολουθείται όλη η δραστηριότητα, αλλά η πρόσβαση σε ασφαλείς πληροφορίες θα είναι περιορισμένη. Για να εξετάσουν τα πραγματικά δεδομένα οι επιστήμονες θα πρέπει να εισέλθουν στην “κίτρινη ζώνη” χρησιμοποιώντας ένα αποτύπωμα και μια ειδική ταυτότητα. Οι εξωτερικοί ερευνητές μπορούν να ζητήσουν ένα σετ δεδομένων, το οποίο δεν θα περιλαμβάνει πληροφορίες ταυτοποίησης.
Τα πιο σημαντικά δεδομένα όμως, θα βρίσκονται στην “κόκκινη ζώνη”. Για να εισέλθει κάποιος σε αυτή τη ζώνη θα πρέπει να περάσει από μια “ανθρπώπινη παγίδα”, όπως ονομάζεται. Πρόκειται ουσιαστικά, για έναν προθάλαμο που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο θύρες, που ελέγχουν το αποτύπωμα και μία ηλεκτρονική ταυτότητα και μέσω σάρωσης από βίντεο ασφαλείας, θα αποδεικνύει τη μοναδικότητα του καθενός. Τέλος, θα πρέπει να εισαχθεί ένας κωδικός που λίγοι μόνο θα γνωρίζουν.
Μέχρι το 2020, ο Glimcher και η ομάδα του ευελπιστούν να έχουν αρκετά στοιχεία για να αρχίσουν να έχουν τα πρώτα ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Και καθώς περνούν τα χρόνια, ελπίζουν να δημιουργήσουν αυτό που ουσιαστικά θα αποτελέσει έναν άτλαντα του ανθρώπινου είδους.
*Πηγή: tvxs.gr

http://www.iskra.gr/%CE%BF-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%B1%CE%B4%CE%B5%CE%BB%CF%86%CF%8C%CF%82-%CE%B3%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CF%81%CE%AC%CE%BE%CE%B7-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CE%BB/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου