Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Νομοσχέδιο εργασιακά: Φέρνει αλλαγές στο επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ



Δύο άρθρα του νομοσχεδίου για τα εργασιακά που κατατέθηκε χθες το βράδυ στην Βουλή προβλέπουν νέες ρυθμίσεις για το επίδομα ανεργίας που χορηγεί ο ΟΑΕΔ και αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και τους εργαζόμενους.

Ειδικότερα προβλέπεται, η δυνατότητα να καταβάλλεται επίδομα ανεργίας από την αμέσως επόμενη ημέρα, εφόσον ο εργαζόμενος θεωρήσει ότι η μη καταβολή των δεδουλευμένων του ισοδυναμεί με απόλυση.  Θεωρείται ότι σε περίπτωση μονομερούς βλαπτικής μεταβολής από τον εργοδότη, ο εργαζόμενος μπορεί να θεωρήσει ότι έχει υπάρξει απόλυση και να διεκδικήσει την αποζημίωσή του.
Συγκεκριμένα, ο άνεργος επιδοτείται εάν, μαζί με την αίτηση για επιδότηση, προσκομίσει στον ΟΑΕΔ την εξώδικη δήλωση με την οποία άσκησε το εν λόγω δικαίωμα και το αποδεικτικό κοινοποίησής της στον εργοδότη. Εντός έξι μηνών από την υποβολή της αίτησης, ο άνεργος οφείλει να προσκομίσει στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ είτε έγγραφα που αποδεικνύουν την εξόφληση της αποζημίωσης απόλυσης από τον εργοδότη είτε την αγωγή που άσκησε κατά αυτού.
Επίσης για τους ελεύθερους επαγγελματίες υπάρχει διάταξη που τους παρέχει τη δυνατότητα να αποκτήσουν πρόσβαση στο επίδομα ανεργίας με τα 4.200 ευρώ να είναι το εισοδηματικό όριο που τίθεται.
Ειδικότερα συμπληρώνεται ο σκοπός του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας που συστάθηκε στον ΟΑΕΔ με τις διατάξεις της παρ. 2 του ν. 3986/2011 υπέρ των αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολουμένων με την ενίσχυση της απασχόλησης αυτών. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μετά από γνώμη του ΔΣ του ΟΑΕΔ, καταρτίζονται προγράμματα για την ενίσχυση της απασχόλησης των αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολουμένων, καθορίζονται και εξειδικεύονται οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια για την ενίσχυση, η διαδικασία, ο χρόνος, ο τόπος και ο τρόπος της ενίσχυσης, το ύψος αυτής κ.λπ.
Επανακαθορίζονται, επίσης, οι προϋποθέσεις της τεκμαιρόμενης διακοπής του επαγγέλματος για τους ασφαλισμένους που υπάγονταν στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ), προκειμένου να δικαιούνται τη χορήγηση του βοηθήματος του ανωτέρω Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας (τροποποιείται το ανώτερο όριο εισοδήματος του προηγούμενου έτους και μειώνεται η περίοδος αναμονής, δηλ. της μη άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας από 8 μήνες σε 6 μήνες). Η πρόσβαση στο επίδομα ανεργίας θα έχει ώς κριτήριο τα 4.200 ευρώ ώς εισοδηματικό όριο.
http://www.aftodioikisi.gr/ergasiaka-ypallilwn-ota/nomosxedio-ergasiaka-fernei-allages-sto-epidoma-anergias-tou-oaed/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου