Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

Συνδικαλιστική συμπαιγνία ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στον Πειραιά

Συνδικαλιστική συμπαιγνία ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στον Πειραιά

Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Πρωτόγνωρη αναστάτωση έχει προκληθεί στην εκπαιδευτική κοινότητα του Πειραιά, με δεκάδες καθηγητές αλλά και γονείς να καταγγέλουν «ρουσφετικούς» διορισμούς στις διευθυντικές θέσεις των σχολείων. Πρόκειται για διορισμούς ανθρώπων κομματικά εμπλεκόμενων, οι οποίοι ξεπερνώντας από τα όρια του θράσους μέχρι αυτά της κοινής λογικής και της ομαλής λειτουργίας μιας δημόσιας υπηρεσίας δημοκρατικής χώρας, ξεπέρασαν στα μόρια των διαγωνισμών πολλούς συναδέλφους τους, αν και υπολείπονταν των προσόντων τους σε τεράστιο βαθμό. Είχαν όμως το... κυριοτέρο: συνδικαλίζονταν ή είχαν σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη Νέα Δημοκρατία.




Οι θιγόμενοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι βάσει προσόντων (και άρα μορίων) θα έπρεπε αυτοί να έχουν ανέλθει στις διευθυντικές θέσεις αλλά... κόπηκαν με «ύποπτα» χαμηλή βαθμολογία στην... όχι και τόσο, όπως αποδεικνύεται, αξιοκρατική διαδικασία της συνέντευξης (στην τελική κρίση μετράει ο συμψηφισμός τυπικών προσόντων και επίδοσης στη συνέντευξη), ετοιμάζουν ήδη νομικές ενέργειες. Σύμμαχοί τους, δεκάδες γονείς, οι οποίοι δεν δίστασαν να πραγματοποιήσουν και συγκέντρωση διαμαρτυρίας για αυτόν τον σκοπό.
​Συνδικαλιστές με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη Νέα Δημοκρατία, βελτιώνουν την τελική τους κατάταξη -και άρα διορίζονται διευθυντές σχολίων- καθώς η εξαιρετικά υψηλή βαθμολογία στη συνέντευξη υπερκαλύπτει την υστέρηση, σε σχέση με άλλους συναδέλφους τους, στα τυπικά προσόνταΠρόκειται για την αξιολόγηση των υποψηφίων διευθυντών από το ΠΥΣΔΕ Πειραιά (240 υποψήφιοι), που λειτούργησε υπό την προεδρία του Διευθυντή ΔΙΔΕ Πειραιά Νικολάου Μουμούρη, στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, εναντίον του οποίου στρέφονται οι εκπαιδευτικοί που αδικηθήκαν, καθώς και εναντίον του 5μελούς διευρυμένου ΠΥΣΔΕ. Σημειώνεται ότι τα 3 μέλη ήταν διορισμένα από τον Υπουργό παιδείας. 

Μάλιστα, υπάρχει και τυπική παράβαση της λειτουργίας του συμβουλίου καθώς στη νομοθεσία προβλέπεται τα μέλη να είναι 7 και να υπάρχουν 2 γυναίκες για την αρχή της ισότητας, ενώ στο ΠΥΣΔΕ Πειραιά τα μέλη ήταν 6 εκ των οποίων η μία γυναίκα. 

Δείτε ενδεικτικά το απόσπασμα του πίνακα από «κομμένους» υποψήφιους διευθυντές, οι οποίοι αν και συγκεντρώνουν πολύ υψηλή βαθμολογία μορίων όσον αφορά στα τυπικά προσόντα, αξιολογούνται με σπάνια χαμηλή βαθμολογία στη συνέντευξη, με αποτέλεσμα να καταποντίζονται στη σειρά κατάταξης και άρα να χάνουν τον διορισμό τους ως διευθυντές. Προς όφελος άλλων συναδέλφων τους στους οποίους συνέβη το ακριβώς αντίθετο...

Προσέξτε τον 'καταποντισμό' της θέσης στην τελική κατάταξη για τους συγκεκριμένους κομμένους υποψηφίους, παρά τα πολλά αντικειμενικά μόρια. Ενδεικτικά, ο πρώτος υποψήφιος με 17,80 μόρια βαθμολογήθηκε μόλις με... 2,30 στη συνέντευξη (άριστα το 8) με αποτέλεσμα από τη 14η θέση να βρεθεί στην 134η.
Προσέξτε τον 'καταποντισμό' της θέσης στην τελική κατάταξη για τους συγκεκριμένους κομμένους υποψηφίους, παρά τα πολλά αντικειμενικά μόρια. Ενδεικτικά, ο πρώτος υποψήφιος με 17,80 μόρια βαθμολογήθηκε μόλις με... 2,30 στη συνέντευξη (άριστα το 8) με αποτέλεσμα από τη 14η θέση να βρεθεί στην 134η.


Παρακάτω ακολουθεί η αντίθετη εικόνα: Συνδικαλιστές με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη Νέα Δημοκρατία, βελτιώνουν την τελική τους κατάταξη -και άρα διορίζονται ως διευθυντές σχολείων- καθώς η εξαιρετικά υψηλή βαθμολογία στη συνέντευξη υπερκαλύπτει την υστέρηση, σε σχέση με άλλους συναδέλφους τους, στα τυπικά προσόντα...

Ενδεικτικά:

Παιδιά του ΣΥΡΙΖΑ, αριστεύουν στις συνεντεύξεις και διορίζονται...
Παιδιά του ΣΥΡΙΖΑ, αριστεύουν στις συνεντεύξεις και διορίζονται...


Όπως και τα παιδιά της Νέας Δημοκρατίας...
Όπως και τα παιδιά της Νέας Δημοκρατίας...

(Η συνδικαλιστική τους ιδιότητα προκύπτει από την υποψηφιότητά τους στα κεντρικά συμβούλια και στις ΕΛΜΕ Πειραιά και Κορυδάλλου. Οι σχετικοί πίνακες κατάταξης έχουν ανακοινωθεί δημόσια. )

Ακόμη ένα στοιχείο που συνηγορεί στο «μαγείρεμα» των βαθμολογιών μέσω του αστάθμητου παράγοντα των συνεντεύξεων, είναι το γεγονός ότι σε πανελλαδικό επίπεδο, το ποσοστό των υποψηφίων διευθυντών που βαθμολογήθηκαν με βαθμό κάτω του 6/8 αγγίζει το 10%, αλλά ειδικά στον Πειραιά έφτασε το 25%! Υπερδιπλάσιο δηλαδή, ενδεικτικό της... αυστηρότητας που στη συγκεκριμένη περιφέρεια αντιμετώπισε η κριτική επιτροπή μεγάλο μέρος των (ακομμάτιστων) υποψηφίων.
Το zougla.gr επικοινώνησε με τον Πολύδωρο Σταυρόπουλο, υποψήφιο που κόπηκε, παρά το εξαιρετικό του βιογραφικό: Έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο STEM, 35 συγγραφές και μεταφράσεις, δημοσιεύσεις σε επιστημονικά συνέδρια και ιστοσελίδες του χώρου, πολλές πιστοποιήσεις, εισηγήσεις σε σεμινάρια. 

«Φαίνεται ότι αυτά δεν λήφθηκαν υπόψη. Αξιολογήθηκα στη συνέντευξη με τον πέμπτο χειρότερο βαθμό σε 240 υποψηφίους (3,88) με αποτέλεσμα να πέσω από την 39η θέση στην 130η. Ο βαθμός αυτός είναι διασυρμός και αγγίζει τη συκοφαντική δυσφήμιση. Έρχονται καθημερινά σε επαφή μαζί μου συνάδελφοι και με ρωτούν τι έγινε στη συνέντευξη», τονίζει, ενώ ετοιμάζεται να κινηθεί νομικά, μαζί με άλλους συναδέλφους του, εναντίον της Επιτροπής.

Στα «κάγκελα» και οι γονείς


Ο Σύλλογος Γονέων ΕΠΑΛ Κορυδαλλού, παρακολουθώντας την κατάσταση, εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τη διαδικασία των κρίσεων των Διευθυντών Σχολείων στην Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, η οποία μάλιστα έγινε αποδεκτή ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο του Κορυδαλλού. 

«Συνδικαλιστική δράση χωρίς αρχές που υπονομεύει τη δημόσια εκπαίδευση»

Ο «καρατομημένος» διευθυντής του ΕΠΑΛ, Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, δήλωσε στο zougla.gr τα εξής:
«Έχω εκπαιδευτική εμπειρία 32 χρόνων και 17 χρόνων ως διευθυντής μιας από τις μεγαλύτερες σχολικές μονάδες της χώρας. Ειλικρινά δεν έχω συναντήσει μέχρι τώρα τέτοια, κατά τη γνώμη μου συμπεριφορά από το αρμόδιο συμβουλιο επιλογής διευθυντών. Θεωρώ, με βάση τα επίσημα ντοκουμέντα που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα ότι η περιβόητη συνέντευξη χρησιμοποιηθηκε ως ένα ιδιότυπο ασανσέρ. 

Τα μέλη του ΠΥΣΔΕ Πειραιά αδιαφορώντας για το γεγονός ότι έχουν ευθύνη ως δημόσιοι υπαλληλοι, απέναντι στη νομιμότητα και την δεοντολογία, με πλήρη έλλειψη συναδελφικοτητας, μεθόδευσαν μέσω της συνέντευξης, αφενός να καρατομήσουν άξιους συναδέλφους διευθυντές προκειμένου να γίνουν διευθυντές επώνυμοι συνδικαλιστες μέλη των παρατάξεων Σύριζα και ΝΔ.

Πιστεύω απόλυτα ότι πρόκειται για μια χωρίς αρχές συνδικαλιστική δράση που υπονομεύει τη δημόσια εκπαίδευση, υποβαθμίζει τη λειτουργία των σχολείων και στην ουσία στρέφεται κατά της μεγάλης πλειοψηφιας των εκπαιδευτικών.

Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει καταγγελία των μεθοδεύσεων από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ καθώς και πειθαρχικός έλεγχος των υπεύθυνων από το Υπουργείο Παιδειας που είχε και την άμεση ή έμμεση ευθύνη διορισμού των 4 από τα 6 μέλη του Συμβουλίου». 



Στα τέλη Ιουλίου, οι γονείς δεν δίστασαν να ζητήσουν οι ίδιοι τον λόγο από τον Διευθυντή ΔΙΔΕ Νικόλαο Μουμούρη, και μάλιστα να τον «πολιορκήσουν» απαιτώντας εξηγήσεις, ενώ αυτός παρέμενε πίσω από κλειστές πόρτες... Η άτυπη συγκέντρωση των 50 περίπου γονέων διαλύθηκε με την επέμβαση ισχυρής αστυνομικής δύναμης, ενώ ο Σύλλογος υπέβαλλε μηνύσεις  κατά του Διευθυντή για παράνομη βιντεοσκόπηση και απειλές!

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων ΕΠΑΛ Κορυδαλλού: 
​Οι γονείς δεν δίστασαν να ζητήσουν οι ίδιοι τον λόγο από τον Διευθυντή ΔΙΔΕ Νικολάου Μουμούρη, και μάλιστα να τον «πολιορκήσουν» απαιτώντας εξηγήσεις, ενώ αυτός παρέμενε πίσω από κλειστές πόρτες... Η άτυπη συγκέντρωση των 50 περίπου γονέων διαλύθηκε με την επέμβαση ισχυρής αστυνομικής δύναμης«Ο Σύλλογος Γονέων του ΕΠΑΛ Κορυδαλλού, ενός σχολείου με 630 μαθητές και μαθήτριες, διαμαρτύρεται έντονα για τις αναξιοκρατικές διαδικασίες με τις οποίες τα μέλη του ΠΥΣΔΕ Πειραιά προχώρησαν στην επιλογή των διευθυντών των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον Πειραιά

Με τη λογική τους θεωρούν τα δημόσια σχολεία, που πληρώνουμε εμείς, ως ιδιοκτησία τους, στα οποία διευθυντές πρέπει να είναι όχι οι άξιοι αλλά οι ευνοούμενοι τους. Για να υπάρξουν όμως κενές θέσεις διευθυντών που θα βολευτούν οι ευνοούμενοι, έπρεπε να “εκτελεστούν” εν ψυχρώ, μέσω της παρωδίας συνέντευξης, καταξιωμένοι και έμπειροι διευθυντές

Αυτό έπρεπε να συνδυαστεί με την αδικαιολόγητα υψηλή βαθμολογία των ευνοουμένων στη συνέντευξη, όπως και έκαναν. Αυτή τη δουλειά ανέλαβε ο κ. Νίκος Μουμούρης και η πλειοψηφία των διορισμένων μελών του συμβουλίου επιλογής με την παρουσία της τραγικής φιγούρας των συνδικαλιστών. Ενεργούν έτσι γιατί αδιαφορούν αν υποβαθμίζουν ή διαλύουν σχολεία.  Αλλά και γιατί υποτιμούν τη νοημοσύνη μας. Νομίζουν ότι δεν καταλαβαίνουν.

Θύμα σ’αυτή τη μεθόδευση έγινε και ο επί 17 χρόνια διευθυντής του σχολείου μας Γρηγόρης Γουρδομιχάλης που κατά κοινή ομολογία του εξασφάλισε σύγχρονες και ασφαλείς συνθήκες λειτουργίας.

Του δώσανε μια από τις χαμηλότερες βαθμολογίες στη συνέντευξη αδιαφορώντας για το έργο που έχει προσφέρει στο σχολείο μας και την Τοπική κοινωνία. Έτσι περίπου 50 περίπου άτομα, βρεθήκαμε σήμερα το πρωί Δευτέρα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση να ζητήσουμε εξηγήσεις για το τι δεν έκανε καλά κατά τη κρίση του ΠΥΣΔΕ, ο διευθυντής του σχολείου μας.

Αυτό είναι δημοκρατικό δικαίωμα μας στα πλαίσια του δημόσιου ελέγχου και της διαφάνειας που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση. Αντί για εξηγήσεις, αντιμετωπίσαμε άρνηση επικοινωνίας, κλειστές πόρτες, απειλές και κάτι πρωτοφανές, την παράνομη βιντεοσκόπηση μας από τον ίδιο τον κ. Νίκο Μουμουρη!

Δεν πρόκειται όμως να τρομοκρατηθούν οι πολίτες με την αντιδημοκρατική συμπεριφορά και τις μεθόδους του εκλεχτού της κυβέρνησης που θυμίζουν άλλες εποχές. Η ένταση μας μας ήταν τόση, που μόνο λόγω της ύπαρξης των ψυχραιμότερων δεν πραγματοποιήθηκαν γεγονότα μεγάλης έκτασης.

Ακόμα και όταν ο Διοικητής της ισχυρής Αστυνομικής Δύναμης του ζητούσε επίμονα να ανοίξει την πόρτα για διάλογο αφού όπως του τόνισε μόνο 3 γυναίκες θα ήταν στην επιτροπή, αρνήθηκε να ανοίξει! Προφανώς δε μπορούσε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Ήδη κατατέθηκε μήνυση κατά αυτού του κυρίου για την παράνομη βιντεοσκόπηση μας με στόχο την τρομοκράτηση μας. Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου!

Ζητάμε :

– Να γίνει αντικειμενικά η αξιολόγηση του Γρηγόρη Γουρδομιχάλη και των άλλων υποψηφίων διευθυντών.

– Να αποπεμφθεί άμεσα, από τον πρωθυπουργό κ.Τσίπρα και τον υπουργό Παιδείας, από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά για την ανεπίτρεπτη δράση του ο κ. Ν. Μουμούρης

– Να πάρουν θέση όλα τα κόμματα και οι εμπλεκόμενοι φορείς αφού συμπεριφορές σαν κι αυτές που συναντήσαμε σήμερα ντροπιάζουν την δημόσια εκπαίδευση και την κοινωνία μας

-Να εξετάσει άμεσα ο Εισαγγελέας για τυχόν αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της κατάχρησης εξουσίας από τα μέλη του ΠΥΣΔΕ Πειραιά».


http://www.zougla.gr/greece/article/sindikalistiki-simpegnia-nd-siriza-ston-pirea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου