Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 27 Αυγούστου 2017

Ρομπότ: Η 3η επανάσταση στις πολεμικές επιχειρήσεις ΤΑ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΑ - ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ - ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ΜΕ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

 Ρομπότ: Η 3η επανάσταση στις πολεμικές επιχειρήσεις

Ηγέτες της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης παγκοσμίως απευθύνονται στα Ηνωμένα Έθνη για την απαγόρευση ανάπτυξης και χρήσης δολοφονικών ρομπότ.

Ο Elon Musk της Tesla και ο Mustafa Suleyman της Alphabet (Google) είναι δύο από τους 116 ειδικούς από 26 χώρες, που ζητούν την απαγόρευση των αυτόνομων όπλων.

Τα φονικά αυτόνομα όπλα/οπλικά συστήματα (LAWs) είναι ένας τύπος στρατιωτικών ρομπότ, που είναι σχεδιασμένα να επιλέγουν και να επιτίθενται σε ανθρώπινους στόχους και μη χωρίς να απαιτούν ανθρώπινη παρέμβαση. Μπορούν να λειτουργήσουν στον αέρα, στην ξηρά, στη θάλασσα, κάτω από τη θάλασσα ή στο διάστημα. Μέχρι και το 2016, η αυτονομία αυτών των συστημάτων είναι περιορισμένη, καθώς η τελική εντολή για επίθεση πρέπει να γίνει και πάλι από άνθρωπο, όμως υπάρχουν και εξαιρέσεις.


Το Super Aegis έχει τη δυνατότητα να στοχεύει αυτόματα έως και 3 χλμ. μακριά μέσω θερμικής απεικόνισης. Οι ειδικοί αναλαμβάνουν δράση για την θέσπιση ρυθμιστικού πλαισίου της αυτονομίας τέτοιων συστημάτων.

Η διαφορά με τα ήδη υπάρχοντα drones (μη επανδρωμένα σκάφη) είναι ότι αυτά ελέγχονται απομακρυσμένα από πιλότο και παρά το γεγονός ότι μπορούν να πετάξουν και αυτόνομα, δεν μπορούν να ανοίξουν πυρ, χωρίς εντολή από χειριστή.

Η ανοιχτή επιστολή

Τα ΗΕ πρόσφατα ψήφισαν την έναρξη των επίσημων συζητήσεων για τα αυτόνομα οπλικά συστήματα, τα οποία περιλαμβάνουν drones, άρματα και αυτόματα πυροβόλα όπλα. Πριν από αυτές τις συζητήσεις, η ελίτ της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης έστειλε ανοιχτή επιστολή στα ΗΕ για την παρεμπόδιση του επερχόμενου αγώνα για αυτά τα φονικά ρομπότ.
Η ανοιχτή επιστολή προειδοποιεί για τους κινδύνους.
Η ανοιχτή επιστολή προειδοποιεί για τους κινδύνους.


Σε αυτήν την ανοιχτή επιστολή, οι ιδρυτές προειδοποιούν την επιτροπή των ΗΕ ότι αυτά τα οπλικά συστήματα θα φέρουν την τρίτη επανάσταση στις πολεμικές επιχειρήσεις, έπειτα από την πυρίτιδα και τα πυρηνικά όπλα.
Αυτά τα οπλικά συστήματα θα φέρουν την τρίτη επανάσταση στις πολεμικές επιχειρήσεις, έπειτα από την πυρίτιδα και τα πυρηνικά όπλαΗ ανοιχτή επιστολή αναφέρει: "Έπειτα από την ανάπτυξή τους, τα θανάσιμα αυτόνομα όπλα θα επιτρέπουν στις πολεμικές συγκρούσεις να αποκτήσουν έκταση μεγαλύτερη από ποτέ και να διεξάγονται πολύ πιο γρήγορα απ' ότι μπορούν να αντιληφθούν οι άνθρωποι. Μπορούν να γίνουν όπλα της τρομοκρατίας, που θα χρησιμοποιούνται ενάντια σε αθώο πληθυσμό και θα μπορούν να χακαριστούν για αθέμιτη χρήση. Δεν μας μένει πολύς χρόνος για να δράσουμε. Αν ανοίξει το Κουτί της Πανδώρας, θα είναι δύσκολο να κλείσει.

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ξανά ότι η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης έχει φτάσει σε ένα σημείο που η ανάπτυξη τετοιων όπλων είναι μόλις χρόνια και όχι δεκαετίες μακριά. Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να κάνει ένα πεδίο μάχης ασφαλέστερο για το στρατιωτικό προσωπικό, οι ειδικοί φοβούνται ότι η αυτονομία επιθετικών όπλων θα σημάνει μεγαλύτερους αριθμούς σε ανθρώπινες απώλειες.
To πρωτοσέλιδο της Liberation για τα αυτόνομα οπλικά συστήματα.
To πρωτοσέλιδο της Liberation για τα αυτόνομα οπλικά συστήματα.


Η επιστολή, που παραδόθηκε κατά την έναρξη του Διεθνούς Συνεδρίου Τεχνητής Νοημοσύνης (IJCAI) στη Μελβούρνη πριν μερικές ημέρες υποστηρίζεται από πολλούς ηγέτες στον κλάδο της ρομποτικής και καθιστά ξεκάθαρη την ανάγκη για άμεση δράση, έπειτα από καθυστερήσεις από τη μεριά των ΗΕ. Στην επιστολή απαιτείται η απαγόρευση αυτών των συστημάτων και η προσθήκη τους στη λίστα των απαγορευμένων όπλων, όπως είναι τα χημικά.

Οι χρήσεις

"Σχεδόν όλες οι τεχνολογίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για καλό, όσο και για κακό και η τεχνητή νοημοσύνη ανήκει σε αυτήν την κατηγορία. Μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση πολλών σημαντικών προβλημάτων της σύγχρονης κοινωνίας, όπως η ανισότητα και η φτώχεια, τα προβλήματα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, αλλά και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Η ίδια όμως τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκβιομηχανοποίηση του πολέμου με τα αυτόνομα όπλα. Χρειάζεται να πάρουμε σήμερα κιόλας αποφάσεις για το μέλλον που θέλουμε.", αναφέρει ο Toby Walsh, καθηγητής τεχνητής νοημοσύνης Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.

Ο Musk, που έχει επίσης υπογράψει την ανοιχτή επιστολή, έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα για την ανάγκη ρυθμιστικών κανονισμών για την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς την αποκαλεί την "μεγαλύτερη υπαρξιακή απειλή της ανθρωπότητας". Όμως πολλοί θεωρούν ότι αυτή η απειλή είναι θέμα του μακρινού μέλλοντος.
Ο μηχανικός, εφευρέτης και πρωτοπόρος της τεχνολογίας προειδοποιεί για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης.
Ο μηχανικός, εφευρέτης και πρωτοπόρος της τεχνολογίας προειδοποιεί για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης.


Ο Ryan Gariepy, ιδρυτής της Clearpath Robotics αναφέρει: "Εν αντιθέσει με άλλες πιθανές μορφές τεχνητής νοημοσύνης, που παραμένουν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, τα αυτόνομα οπλικά συστήματα είναι άμεσα υλοποιήσιμα αυτήν τη στιγμή και υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να προκαλέσουν κακό σε αθώους ανθρώπους εν μέσω παγκόσμιας αστάθειας."

Τα αυτόνομα όπλα

Παρά το γεγονός ότι τα δολοφονικά ρομπότ ενδεχομένως ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας, τα αυτόνομα οπλικά συστήματα αποτελούν ήδη πραγματικότητα. Το πολυβόλο (sentry gun) της Samsung, SGR-A1, τεχνικά είναι ικανό να ανοίγει πυρ αυτόνομα, ενώ φημολογείται ότι βρίσκεται σε χρήση στα σύνορα της Ν. Κορέας.

Το όπλο κατασκευάστηκε για λογαριασμό της κυβέρνησης της Ν. Κορέας και ήταν το πρώτο του είδους του με αυτόνομα συστήματα που είναι ικανά για επιτήρηση, αναγνώριση φωνής, εντοπισμό, αλλά και να ανοίξει πυρ με πολυβόλο ή βόμβες. Δεν είναι όμως και το μόνο που βρίσκεται υπό ανάπτυξη.
Το αυτόνομο οπλικό σύστημα της Samsung, SGR-A1.
Το αυτόνομο οπλικό σύστημα της Samsung, SGR-A1.


Το Taranis drone της Αγγλίας αναπτύσσσεται από την BAE Systems και προορίζεται για πλήρως αυτόνομη χρήση. Μπορεί να εκτελέσει επιθέσεις αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους διηπειρωτικά. Η πρώτη του δοκιμαστική πτήση έγινε ο 2013 και αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικό κοντά στο 2030 ως μέρος της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας και θα αντικαταστήσει τα πολεμικά αεροπλάνα Tornado GR4.

Η Ρωσία, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες κατασκευάζουν ρομποτικά άρματα, που είτε μπορούν να χειρίζονται απομακρυσμένα, είτε αυτόνομα, όπως για παράδειγμα το ρωσικό Uran-9. Το αυτόνομο πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ, Sea Hunter, που κατασκευάστηκε από την Vigor Industrial, έχει τη δυνατότητα να επιτίθεται και σε υποβρύχια. Η Boeing επίσης κατασκευάζει τα δικά της αυτόνομα υποβρύχια συστήματα με την πλατφόρμα Echo Boyage.

http://www.zougla.gr/technology/world-of-tech/article/rompot-i-3i-epanastasi-stis-polemikes-epixirisis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου