Ο κίνδυνος της καταναγκαστικής εργασίας και άλλων μορφών δουλείας αυξήθηκε το 2017 στην Ευρώπη περισσότερο από ό,τι σε άλλες περιοχές του πλανήτη, σύμφωνα με μελέτη του αμερικανικού οργανισμού Verisk Maplecroft, κυρίως εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης, καθώς θύματα είναι κυρίως οι πρόσφυγες.
Η έκθεση, που σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα Liberation δημοσιεύθηκε στις 10 Αυγούστου, επισημαίνει το φαινόμενο της σύγχρονης δουλείας το οποίο κλιμακώθηκε μέσα στο 2017.
Συλλέγοντας στοιχεία από 198 χώρες, στην έρευνα αξιολογήθηκε η «αποτελεσματική εφαρμογή των νόμων καθώς και ο βαθμός παραβίασής τους». Ο όρος «σύγχρονη δουλεία» αφορά στην καταναγκαστική εργασία, την υποτέλεια και την εμπορία ανθρώπων.
Το συμπέρασμα της έρευνας είναι σαφές: Σε 20 χώρες της ΕΕ έχει αυξηθεί ο κίνδυνος να γίνει ένας άνθρωπος «σύγχρονος σκλάβος». Αυτό το φαινόμενο ενισχύεται λόγω της προσφυγικής αλλά και της οικονομικής κρίσης, καθώς πλήττει τα ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού.
Φαινόμενα καταναγκαστικής εργασίας καταγράφονται κυρίως στους τομείς της γεωργίας, της κατασκευής, αλλά ακόμη και των υπηρεσιών. Υψηλότερος κίνδυνος να πέσει ένας άνθρωπος θύμα εκμετάλλευσης εμφανίζεται στις χώρες εισόδου, δηλαδή στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία, την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ιταλία. Όμως το φαινόμενο παρατηρείται και σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης και βόρειας Ευρώπης, με ισχυρότερη οικονομία, όπως η Γερμανία και η Βρετανία.
Ανάλογα φαινόμενα εκμετάλλευσης παρατηρούνται και στις «πύλες της Ευρώπης», όπως για παράδειγμα στην Τουρκία, όπου πολλοί πρόσφυγες από τη Συρία αναγκάστηκαν να στραφούν στην παράνομη εργασία.
«Οι εταιρείες θα πρέπει να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στους προμηθευτές τους ακόμη και αν αυτοί προέρχονται από χώρες του οικονομικά ανεπτυγμένου κόσμου, όχι μόνο από αναδυόμενες οικονομίες», όπως είναι οι ασιατικές χώρες ή οι χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, υπογραμμίζεται στην έκθεση.
http://tvxs.gr/news/eyropi-eop/oi-sygxronoi-sklaboi-ayksanontai-stin-eyropi
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου