Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017

Ένταση και ΜΑΤ στο δημοτικό συμβούλιο της Λαμίας με θέμα τα απορρίμματα

Ένταση και ΜΑΤ στο δημοτικό συμβούλιο της Λαμίας με θέμα τα απορρίμματα

Με την παρουσία ισχυρής αστυνομικής, μεταξύ των οποίων και δύο διμοιρίες ΜΑΤ, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Λαμίας που ολοκληρώθηκε πριν λίγο. Αιτία ήταν η διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ δημοτικής αρχής και εργαζομένων στην καθαριότητα, η οποία ξεκίνησε με την προσπάθεια ανάθεσης της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιωτική εταιρεία.


Οι αστυνομικοί δεν επέτρεπαν την είσοδο στο χώρο που συνεδρίαζε το δημοτικό συμβούλιο σε απολυμένους συμβασιούχους, εργαζόμενους στην καθαριότητα και συνδικαλιστικά στελέχη της ΠΟΕ ΟΤΑ. Είχαν προηγηθεί μηνύσεις από την πλευρά της δημοτικής αρχής σε βάρος απολυμένων συμβασιούχων, αναφορές στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών και την Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας με τις οποίες η δημοτική αρχή ζητούσε «προστασία του χώρου της συνεδρίασης», αλλά και ενστάσεις και αντιρρήσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο.








Στην ψηφοφορία που ακολούθησε με 23 ψήφους (υπήρχαν ωστόσο και 3 διαρροές από τον συνδυασμό της πλειοψηφίας) εγκρίθηκε από τους παριστάμενους δημοτικούς συμβούλους - μόνο της πλειοψηφίας - η σύμβαση για ανάθεση της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιωτική εταιρεία, με διαδικασίες κατεπείγοντος και χωρίς τη δημοσίευση της σχετικής πρόσκλησης.

Η αντιπολίτευση στο δήμο της Λαμίας κατηγορεί τόσο τον δήμαρχο Νίκο Σταυρογιάννη όσο και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ζαχαρία Χαλβατζή (και μάλιστα απειλούν με μηνύσεις) για παράβαση καθήκοντος. Οι συνδυασμοί της αντιπολίτευσης στο δήμο χαρακτηρίζουν τη συνεδρίαση ως «παρωδία» και κάνουν λόγο για κατάθεση προσφυγών στον ελεγκτή νομιμότητας έτσι ώστε να ακυρωθούν όλες οι αποφάσεις που ελήφθησαν σ' αυτήν τη συνεδρίαση.





Υπενθυμίζεται ότι πριν περίπου 40 μέρες, για πρώτη φορά, η δημοτική αρχή "άνοιξε τα χαρτιά της" στο ζήτημα της ανάθεσης σε ιδιώτες της αποκομιδής των απορριμμάτων. Τότε όμως, με παρέμβαση των απολυμένων συμβασιούχων και της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ακυρώθηκε η λήψη οποιασδήποτε απόφασης. Στη συνέχεια, με διαδικασίες κατεπείγοντος, ελήφθη απόφαση στην Οικονομική Επιτροπή του δήμου για ανάθεση της καθαριότητας σε ιδιωτική εταιρεία η οποία ωστόσο χθες ακυρώθηκε ως μη νόμιμη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Χθες με την έναρξη της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου οι εντάσεις κορυφώθηκαν και υπήρξαν πολλαπλές πολύωρες διακοπές. Στην πρώτη δίωρη διακοπή της συνεδρίασης ο πρόεδρος του ΔΣ ζήτησε την επέμβαση της αστυνομίας χωρίς όμως να γίνει κάτι τέτοιο αποδεκτό. Στη συνέχεια υπήρξε νέα διακοπή στη συνεδρίαση καθώς υπήρξε τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας για να ξεκινήσει και πάλι η συνεδρίαση λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Λίγο αργότερα και ενώ είχε φτάσει η ώρα της ψηφοφορίας για το κρίσιμο θέμα της ιδιωτικοποίησης των απορριμμάτων, οι απολυμένοι συμβασιούχοι κατέλαβαν τον χώρο της συνεδρίασης και δεν επέτρεψαν την εξέλιξη της ψηφοφορίας. Έτσι η συνεδρίαση διακόπηκε και πάλι.

Το δημοτικό συμβούλιο επανήλθε σε συνεδρίαση λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα, όταν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ανακοίνωσε την διακοπή της συνεδρίασης για σήμερα στις δύο το μεσημέρι.
Η παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης στο χώρο της συνεδρίασης από τη μια το μεσημέρι, όπου δεν επέτρεπε σε όλους την είσοδο, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από πολίτες, απολυμένους συμβασιούχους, συνδικαλιστές, όλα τα μέλη της μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου αλλά και 3 μέλη του συνδυασμού του δημάρχου τα οποία διαχώρισαν τη θέση τους από τις επιλογές της δημοτικής αρχής.

Τέλος, οι επικεφαλής των συνδυασμών της μειοψηφίας στο δήμο, εκτός από τις προσφυγές κατά των αποφάσεων που ελήφθησαν ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν και σε μηνύσεις για παράβαση καθήκοντος. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Νίκος Σταυρογιάννης ανακοίνωσε στο δημοτικό συμβούλιο ότι κάθε δημοτική αρχή κρίνεται εκ του αποτελέσματος και ότι η κρίση για την παρούσα δημοτική αρχή θα έρθει στο τέλος της 5ετίας.

Δείτε τα βίντεο:

 

 

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βίντεο/Φωτογραφίες: lamiareport.gr 


http://www.zougla.gr/greece/article/entasi-ke-mat-sto-dimotiko-simvoulio-tis-lamias-me-8ema-ta-aporimata

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου