Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Η νύχτα που αναβίωσε ο Ψυχρός Πόλεμος

Η νύχτα που αναβίωσε ο Ψυχρός Πόλεμος

Του Κώστα Μπετινάκη

Ο Ντόναλντ Τραμπ, για να δικαιολογήσει τη μαζική πυραυλική επίθεση εναντίον της Συρίας επικαλέσθηκε «ζωτικά συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και αποτροπή της εξάπλωσης των χημικών όπλων».

Το άμεσο επακόλουθο ήταν όμως να εμφανισθούν και πάλι τα μαύρα σύννεφα των κινδύνων αναμέτρησης των δύο μεγάλων δυνάμεων, με τα συγκρουόμενα μεταξύ τους συμφέροντα. Η Ρωσία, αμέσως επέκρινε την αμερικανική επίθεση, αλλά ταυτόχρονα επανεξετάζει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ.



Άμεσο επακόλουθο ήταν να αναστείλει η Μόσχα το κανάλι επικοινωνίας με τις ΗΠΑ που είχε δημιουργηθεί «για να αποτρέψει ενδεχόμενα εναέρια περιστατικά ανάμεσα σε Ρώσους και Αμερικάνους πιλότους στον εναέριο χώρο της Συρίας». 

Πρόσφατα Αμερικάνοι αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι το «Μεμοράντουμ κατανόησης» είναι σημαντικό όσο πλησιάζει η τελική μάχη για την κατάληψη της Ράκα από τους τζιχαντιστές.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, ουδέποτε προηγουμένως είχε επιδείξει νευρικότητα στις συνεντεύξεις Τύπου. Τη νευρικότητα αυτή επέδειξε διαβάζοντας το πρωί της Παρασκευής την προετοιμασμένη ανακοίνωση εναντίον της αμερικανικής επίθεσης στη συριακή αεροπορική βάση.

Η Ζαχάροβα είπε πως οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν ως πρόφαση τον βομβαρδισμό της αποθήκης με τα χημικά της αλ-Νούσρα «για να δικαιολογήσουν το από καιρό προετοιμασμένο πλήγμα εναντίον του Άσαντ». Στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται πως η αμερικανική ενέργεια «είναι ξεκάθαρη επίθεση εναντίον της κυριαρχίας της Συρίας, βασισμένη σε παραποιημένα γεγονότα». 

«Η δράση που ανέλαβαν οι ΗΠΑ, καταστρέφει τις ρωσο-αμερικάνικες σχέσεις και είναι φανερό πως είχε προετοιμασθεί από καιρό, πριν τα γεγονότα στο Ιντλίμπ που απλώς εξυπηρέτησαν ως πρόφαση για την επίδειξη δύναμης», ανέφερε η ανακοίνωση.

Η αμερικανική επίθεση επίσης, άλλαξε και άλλα δεδομένα. Ανάμεσα στους νεκρούς περιλαμβάνονται και τέσσερις Σύροι στρατιωιτκοί. Κάτι που δεν γίνεται για πρώτη φορά από αμερικανικά πυρά. Αλλά προηγουμένως, οι ΗΠΑ είχαν παραδεχθεί ότι «επρόκειτο περί λάθους».

Τώρα πλέον, και μετά από τις δηλώσεις του προέδρου Τραμπ, οι Αμερικάνοι στρατιώτες που έχουν σταλεί στη Συρία, δεν θα μπορεί να θεωρούνται ότι συμμετέχουν στις δυνάμεις που μάχονται την τρομοκρατία, αλλά ως εχθρική δύναμη σε μια χώρα της οποίας απειλούν τη νόμιμη κυβέρνηση.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας εξέδωσε ανακοίνωση του επικεφαλής του στρατηγού Igor Konashenkov στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Όλες οι κατηγορίες ότι η Δαμασκός παραβίασε τη σύμβαση για τα Χημικά Όπλα του 2013 και χρησιμοποιήθηκε ως πρόφαση για την αμερικανική επίθεση είναι ανεδαφικές. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επανειλημμένα έχει εξηγήσει ότι ο συριακός στρατός δεν χρησιμοποιεί χημικά όπλα».

Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται πως τα χημικά όπλα που διέθετε η Συρια, μεταφέρθηκαν την περίοδο 2013-16, στις ΗΠΑ, τη Φινλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, και τη Γερμανία και καταστράφηκαν.

Ο Ρώσος διευθυντής του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (δεξαμενής σκέψης στη Μόσχα) υποστηρίζει πως «η Ρωσία αιφνιδιάστηκε με την απόφαση της Ουάσινγκτον. Όταν μάλιστα την προηγουμένη είχε εκφρασθεί η άποψη πως η Ρωσία είναι έτοιμη να αλλάξει στάση απέναντι στον Άσαντ, στην περίπτωση που ευθύνεται για την επίθεση με χημικά». 

Ο Ρώσος εκδότης και ειδικός στα στρατιωτικά Alexander Golz δήλωσε στη DW, πως τα αμερικανικά πυραυλικά πλήγματα, σήμαναν τον τερματισμό της ρωσικής διπλωματικής προσπάθειας στη Συρία. «Τώρα είναι ξεκάθαρο πως η ρωσική επέμβαση του 2015,απλώς καθυστέρησε την αμερικανική άμεση ανάμειξη»

Σύμφωνα με τον Koray Gurbuz, ειδικό σε στρατιωτικό ζητήματα στο Πανεπιστήμιο Bilkent της Άγκυρας, οι ΗΠΑ με τα πυραυλικά πλήγματα στη Συρία, «παραβίασαν τη διεθνή πρακτική. Αντί να διαπραγματευθούν με τη νόμιμη συριακή κυβέρνηση, η Ουάσινγκτον δρα με περισσή βία, προς όφελος των τρομοκρατών».

Η επίθεση ήταν συμβολική οι καταστροφές ελάχιστες

Σύμφωνα με στοιχεία που αποκάλυψε ο Ρώσος δημοσιογράφος Evgenii Poddubnyi που βρέθηκε στο αεροδρόμιο που δέχθηκε τη μαζική πυραυλική δεν υπέστη ανεπανόρθωτες ζημιές. Ο μικρός αριθμός των αεροσκαφών που επλήγησαν ήταν τα περισσότερα με βλάβες και βρίσκονταν εκεί για επισκευές.
Καταστράφηκαν αποθήκες καυσίμων καθώς και μερικά τσιμεντένια τολ αποθήκευσης αεροσκαφών. Αλλά το βασικότερο , ο αεροδιάδρομος δεν υπέστη ζημιές.

Όσο για τις απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό, δεν ξεπερνούν τους εφτά στρατιωτικούς.
Γεγονός ακόμη είναι πως μόλις 23 από τους 59 πυραύλους Τόμαχοκ που εκτοξεύθηκαν έπληξαν τη βάση. Οι υπόλοιποι «αγνοούνται». Και ίσως αυτό να οφείλεται στην παραπλάνησή τους από ηλεκτρονικά σήματα της ρωσικής αντιαεροπορικής άμυνας.

Η αμερικανική πυραυλική επιδρομή εναντίον της Συρίας που έγινε όπως είπαν μερικοί «για εσωτερική κατανάλωση», στην πραγματικότητα έκρουσε ταυτόχρονα και το κουδουνάκι του κινδύνου στη Μόσχα. Έδειξε δηλαδή για μια ακόμη φορά, πως η συνεργασία Ουάσιγκτον –Μόσχας είναι εφικτή, όταν οι Ρώσοι δεχθούν να υποταχθούν στα καπρίτσια της αμερικανικής διακυβέρνησης.

Η ρωσική παρέμβαση στη Συρία, αργά η γρήγορα, θα φαινόταν πόσο έχει ενοχλήσει επειδή ήταν αντίθετη με όσα είχε σχεδιάσει η Ουάσιγκτον για το μέλλον της περιοχής.

Και μπορεί ο Τραμπ να έχει ξεφορτωθεί τα βαρίδια όπως οι Φλίν και Μπάνον, αλλά σε θέσεις κλειδιά στην Ουάσιγκτον, παραμένουν πολεμοχαρείς Σιονιστές που θέλουν την αντικατάσταση του Άσαντ με υπάκουο στην Ουάσιγκτον άνθρωπο, που δεν θα ασχολείται με την κλοπή της Παλαιστίνης από τους Ισραηλινούς. Και που θα επιτρέψει στον αχυράνθρωπο της Exxon Tillerson να προχωρήσει στον αγωγό πετρελαίου από το Κατάρ στην Τουρκία, κι από εκεί στην Ευρώπη, μέσω Συρίας. 
Και μόλις η Ουάσιγκτον ξεμπλέξει με τη Συρία, έρχεται η σειρά του Ιράν.


http://www.zougla.gr/kosmos/article/i-nikta-pou-anaviose-o-psixros-polemos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου