Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Οι φτωχοί στη Μαδρίτη και οι πλούσιοι στην Τοσκάνη

Οι φτωχοί στη Μαδρίτη και οι πλούσιοι στην Τοσκάνη

Επί τάπητος τέθηκε για πολλοστή φορά το ζήτημα του ελληνικού χρέους και η βιωσιμότητά του -αυτήν τη φορά στη Σύνοδο των χωρών του Νότου, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Μαδρίτη. Την ίδια ώρα, οι υπουργοί εξωτερικών των χωρών G7 βρέθηκαν στην Τοσκάνη και συζήτησαν για το συριακό πρόβλημα, την ώρα που έξω από το κτήριο της Συνόδου σημειώνονταν βίαια επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών.


Οι ηγέτες της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Μάλτας συναντήθηκαν στην ισπανική πρωτεύουσα, συζητώντας για την ελληνική κρίση.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ


​«Ήρθε η ώρα να υπάρξει λύση για το ζήτημα του χρέους, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την έξοδο της χώρας από την κρίση»«Ήρθε η ώρα να υπάρξει λύση για το ζήτημα του χρέους, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την έξοδο της χώρας από την κρίση» υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξής Τύπου ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «η Ελλάδα έχει να παρουσιάσει εξαιρετικές επιδόσεις στην οικονομία το τελευταίο χρονικό διάστημα», προσθέτοντας πως «οι κανόνες πρέπει να τηρούνται απ’ όλους». Παράλληλα, ανέφερε ότι «τα πλεονάσματα κάποιων είναι τα ελλείμματα ορισμένων άλλων».

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «η Ευρώπη θα καταφέρει να ξεπεράσει την οικονομική κρίση, αντιμετωπίζοντας τις ανισότητες στο εσωτερικό της», προσθέτοντας πως «η επόμενη διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο, μετά τις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στη Γερμανία και τη Γαλλία».



Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός ανέφερε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου:

«Θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να ευχαριστήσω τον Ισπανό Πρωθυπουργό για την εξαιρετική φιλοξενία της τρίτης κατά σειρά Συνόδου Χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου. Μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε πέρυσι τον Σεπτέμβρη και καθιερώνεται, καθίσταται ολοένα και πιο απαραίτητη, σημαντική θα έλεγα πρωτοβουλία για την πορεία του διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης, όσο σημαντική, όμως, θα έλεγα ότι είναι και η παρουσία του Νότου στην Ευρώπη και στην ευρωπαϊκή προοπτική εν γένει. 

Νομίζω ότι η πρωτοβουλία μας έχει ήδη συμβάλει στην ενίσχυση των δεσμών αλληλεγγύης μεταξύ μας και προχωρά αποφασιστικά, ώστε να συμβάλει και στο μέλλον της Ευρώπης. Η πορεία των Διακηρύξεών μας, άλλωστε, αντανακλά αυτή ακριβώς τη δυναμική. Και σήμερα δεν βρισκόμαστε εδώ για συζητήσουμε μονάχα για το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και το παρόν της Ευρώπης. Το πώς ο Νότος της Ευρώπης, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται και στην πρώτη γραμμή των μεγάλων προκλήσεων που αφορούν την Ευρώπη, θα μπορέσει να παίξει καθοριστικό ρόλο, επηρεάζοντας τους συσχετισμούς και παρεμβαίνοντας για την αναγκαία, την απαραίτητη αλλαγή της πορείας, την αλλαγή κατεύθυνσης. 

Είμαστε χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, αλλά και ενεργά μέλη της Ευρωζώνης, κράτη - μέλη που διατηρούμε την πίστη μας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μακριά από λογικές εθνικού απομονωτισμού. Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, νομίζω. 

Οι σημερινές μας συνομιλίες αποτυπώνουν την κοινή μας πολιτική βούληση, έτσι όπως αυτή αποτυπώθηκε και στη Διακήρυξη της Μαδρίτης. Πρώτα απ’ όλα για την οικοδόμηση μιας αναπτυξιακής και κοινωνικής Ευρώπης, με έναν ουσιαστικό ευρωπαϊκό κοινωνικό πυλώνα. Με δύο λόγια, την αναγκαιότητα η Ευρώπη να καταφέρει να ξεπεράσει την οικονομική κρίση. Και για να ξεπεράσει η Ευρώπη την οικονομική κρίση, πρέπει να ξεπεράσει τις εγγενείς ανισότητες στο εσωτερικό της. 



Θέλω να επισημάνω ότι όλοι μας, σε αυτό το πάνελ, έχουμε συμφωνήσει να τηρήσουμε τους κανόνες έτσι όπως απορρέουν από τις κοινές μας Διακηρύξεις. Χρειάζεται, όμως, πρώτον η απαραίτητη ευελιξία, δεύτερον χρειάζεται αυτούς τους κανόνες να τους τηρούν όλοι. Και όταν ειδικά μιλάμε για την Ευρωζώνη, η οποία είναι ένα κλειστό κύκλωμα οικονομικό, αντιλαμβάνεστε ότι τα πλεονάσματα κάποιων είναι τα ελλείμματα κάποιων άλλων. Και έτσι, λοιπόν, τα ελλείμματα του ευρωπαϊκού Νότου στο σύνολό του, είναι τα υπερβολικά πλεονάσματα, έξω και πέρα από όσο ορίζουν οι Συνθήκες και οι Συμφωνίες που έχουμε συνυπογράψει, που υπάρχουν αυτή τη στιγμή για ορισμένες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά. Θα πρέπει, λοιπόν, αυτή η αντίφαση να επιλυθεί. 

Θέλω να ευχαριστήσω, για άλλη μια φορά, και τους έξι συναδέλφους για τη διαρκή τους στήριξη και αλληλεγγύη στην προσπάθεια της Ελλάδας να ξεπεράσει την οικονομική κρίση. Η Ελλάδα έχει καταφέρει, το τελευταίο διάστημα, εξαιρετικά σημαντικές επιδόσεις στην οικονομία, έχουμε καταφέρει ήδη από το 2016 να πιάσουμε τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018, που είναι 3,5%. Τώρα, λοιπόν, ήρθε η ώρα, πιστεύω, να υπάρξει μία ουσιαστική λύση και για το ζήτημα του χρέους της Ελλάδας που θα δώσει την προοπτική υπέρβασης της κρίσης για την Ελλάδα, αλλά νομίζω ότι αυτό θα σηματοδοτήσει την έξοδο από την κρίση συνολικά της Ευρωζώνης. Και νομίζω ότι όλοι μας συμφωνούμε ότι θα πρέπει να γίνουν τα απαραίτητα βήματα, τα επόμενα βήματα, που θα αφορούν τόσο σε ένα λογικό πλαίσιο για το μεσοπρόθεσμο διάστημα των πρωτογενών πλεονασμάτων όσο όμως και στα μεσοπρόθεσμα εκείνα απαραίτητα μέτρα για την απομείωση του χρέους. 



Πιστεύω ότι τελειώνοντας τη δεύτερη αξιολόγηση και άρα, δίνοντας το σήμα ότι η Ελλάδα ξεπέρασε την κρίση και ότι η Ευρωζώνη ξεπέρασε την κρίση, ανοίγει η δυνατότητα να θέσουμε επί τάπητος, οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μία σειρά από αιτήματα που θα βαθύνουν τόσο την οικονομική σύγκλιση όσο και την κοινωνική συνοχή. Να θέσουμε επί τάπητος το αίτημα για την ανάγκη να μπορέσουμε να περιορίσουμε τους κινδύνους μέσα στην Ευρωζώνη και την αποσταθεροποίηση. Και αυτό σημαίνει την αμοιβαιοποίηση των κινδύνων. Αυτό σημαίνει, δηλαδή, τη δυνατότητα και την προοπτική, ενδεχομένως, ενός ευρωπαϊκού ομολόγου. Αυτό σημαίνει την προοπτική μιας κοινής τραπεζικής ένωσης με κοινούς κανόνες και με εγγυήσεις καταθέσεων. Αυτό σημαίνει έναν κοινό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά προγράμματα για την ενίσχυση των επενδύσεων, που θα δημιουργήσουν μία προοπτική ενίσχυσης και της απασχόλησης και άρα, καταπολέμηση της ανεργίας. 

Όλα αυτά, λοιπόν, θα μπορέσουν να τεθούν πιστεύω στο τραπέζι και θα τα συζητήσουμε. Αποφασίσαμε να τα συζητήσουμε στην επόμενη Διάσκεψη στην Κύπρο, που θα λάβει χώρα αμέσως μετά το πέρας δύο κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων σε δύο κρίσιμες χώρες της Ευρώπης: στη Γαλλία και στη Γερμανία. 



Είχαμε τη δυνατότητα, βεβαίως, να κουβεντιάσουμε, όπως είπαν οι προλαλήσαντες, και τα ζητήματα του Brexit, το θέμα του Κυπριακού και της σταθερής στήριξης των προσπαθειών του Νίκου Αναστασιάδη για μία βιώσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Είχαμε τη δυνατότητα να κουβεντιάσουμε για την ανάγκη μιας αποτελεσματικότερης ανθρώπινης μεταναστευτικής πολιτικής, που θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και στην αλληλεγγύη. Είχαμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε για τις εξελίξεις στη Συρία. Και εκεί, ως χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, που τις περισσότερες μας βρέχει η Μεσόγειος Θάλασσα, έχουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να υπάρξει μια συγκροτημένη ευρωπαϊκή πολιτική που να κινείται προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της ειρήνης και της σταθερότητας. Και γι’ αυτό συμφωνήσαμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση. 

Ξέρω πολύ καλά ότι βρισκόμαστε σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή, σε ευρωπαϊκό και περιφερειακό επίπεδο, νομίζω, όμως, ότι ιστορικά πάντοτε -σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές- ο Νότος της Ευρώπης, η Μεσόγειος, μπόλιασαν την ευρωπαϊκή σκέψη και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό με το απαραίτητο όραμα για το μέλλον. Πιστεύω ότι και τώρα αυτό επιχειρούμε. Επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε έναν σπουδαίο ποιητή, τον Θερβάντες, ο οποίος πολέμησε και στη χώρα μου, στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, ο οποίος είχε πει, μεταξύ άλλων, το εξής: «Αυτό που είναι παράλογο είναι να βλέπεις τον κόσμο μόνο έτσι όπως είναι και όχι έτσι όπως θα έπρεπε να είναι». Εμείς, λοιπόν, επιχειρούμε να σταματήσουμε τον παραλογισμό του να βλέπουμε την Ευρώπη μόνο έτσι όπως είναι, αλλά να προσπαθήσουμε να τη δούμε και έτσι όπως θα έπρεπε να είναι και να δουλέψουμε, για να την κάνουμε έτσι όπως θα έπρεπε να είναι».

Ολάντ: «Πρέπει να λύσουμε το θέμα της Ελλάδας»


Από τη μεριά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τόνισε πως «πρέπει να λύσουμε το θέμα της Ελλάδας».

«Θέλουμε η Ελλάδα επιτέλους να βρει τις απαντήσεις στα προβλήματα της γιατί έχει κάνει πράγματι τρομακτικές προσπάθειες και πρέπει να τελειώσουμε με αυτό το θέμα και να ανοίξουμε μια νέα φάση. Να εμβαθύνουμε στη νομισματική ένωση, στην οικονομική σύγκλιση και να χτίσουμε πολιτικές επενδύσεων. Αυτή είναι η προτεραιότητα που πρέπει να έχει η Ευρώπη των 27 και η φωνή της να ακουστεί στον κόσμο» είπε.

«Ορισμένες χώρες του Νότου είχαν προβλήματα, ωστόσο σηκώθηκαν, περπάτησαν και αυτό επέτρεψε στην Ευρωζώνη να γίνει εκ νέου ζώνη εμπιστοσύνης» πρόσθεσε.



Αναστασιάδης: Το ενδιαφέρον για το μέλλον της Ευρώπης είναι κοινό

«Θέλουμε μια ισχυρή και ασφαλή Ευρώπη», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης στην κοινή συνέντευξη Τύπου των επτά αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων των νότιων χωρών-μελών της ΕΕ, σημειώνοντας πως το ενδιαφέρον για το μέλλον της Ευρώπης είναι κοινό απ' όλα τα κράτη.

Ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης είπε ότι όλοι θα εργαστούν για να υλοποιηθούν τα όσα προβλέπονται στη Διακήρυξη της Ρώμης, ενώ την ίδια ώρα θα προσπαθήσουν με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο να διαχειριστούν την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Επίσης, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση στη Λευκωσία, ανέφερε ότι τη Σύνοδο απασχόλησε η οικονομική ανάπτυξη, η απασχόληση, οι επενδύσεις, το ενδιαφέρον που πρέπει τα κράτη-μέλη να επιδείξουν, ιδιαίτερα στον κοινωνικό και οικονομικό τομέα, λαμβάνοντας υπόψη ιδιαίτερα τα προβλήματα των νέων και ιδιαίτερα της απασχόλησης των νέων.

Ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης καταδίκασε τις τρομοκρατικές ενέργειες στη Ρωσία, στη Στοκχόλμη, στην Αίγυπτο. «Μέσα από το πνεύμα της αλληλεγγύης, όλοι εργαζόμαστε έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα της τρομοκρατίας που ολοένα μεταφέρονται και εντός της ΕΕ», επεσήμανε.

Τέλος, ευχαρίστησε για τη στήριξη των συναδέλφων του, όπως και ολόκληρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις προσπάθειες για μία λύση στο Κυπριακό, που να επανενώνει την Κύπρο στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, και θα την απαλλάσσει από τον κατοχικό στρατό.

Η Σύνοδος έγινε στο Βασιλικό Ανάκτορο «El Prado» και ήταν η τρίτη κατά σειρά Σύνοδος των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου, την οποία συγκροτούν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Μάλτα.

Η επόμενη σύνοδος των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων των νότιων χωρών-μελών της ΕΕ, θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Διαβάστε επίσηςΣύνοδος του Νότου: «Δικαιολογημένη» η αμερικανική επίθεση στη Συρία

Επεισόδια στην Τοσκάνη στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ των G7


Αστυνομικοί και διαδηλωτές συγκρούστηκαν το απόγευμα της Δευτέρας στην πόλη Λούκα της Τοσκάνης, στο περιθώριο της διάσκεψης των υπουργών εξωτερικών της G7. Ορισμένοι από τους διαδηλωτές φέρονται να ανήκουν στον αναρχικό χώρο και διαδήλωσαν με καλυμμένο το πρόσωπο και με κράνη.

Οι συγκρούσεις με την αστυνομία άρχισαν όταν μέρος των συμμετεχόντων στην πορεία με σύνθημα "έξω οι δολοφόνοι, έξω το G7 από την Τοσκάνη", προσπάθησαν να εισέλθουν στην λεγόμενη "κόκκινη ζώνη" και να φτάσουν κοντά στο μέγαρο όπου διεξάγεται η σύνοδος.

 


 


 

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση γκλοπ, ενώ οι διαδηλωτές που βρίσκονται στην κεφαλή της πορείας κρατούν πλαστικές και σιδερένιες ασπίδες. Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν τουλάχιστον 5 αστυνομικοί κι αρκετοί πολίτες.

Οι υπουργοί των εξωτερικών συζήτησαν για τη συριακή κρίση και πρότειναν την επιβολή κυρώσεων στη Συρία αλλά και τη Ρωσία, μετά το πρόσφατο συμβάν με τα χημικά όπλα, αν και δεν έχει υπάρξει απόδειξη ότι για τον όλεθρο ευθύνεται η πλευρά του Άσαντ. 

Φωτογραφίες: (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI)


http://www.zougla.gr/politiki/article/i-ftoxi-sti-madriti-ke-i-plousi-stin-toskani

1 σχόλιο:

  1. Για την πιο ολοκληρωμένη ενημέρωση σας:

    Ο Μετρ του παγκοσμίου χορευτικού και τραγουδοποιού Νεοεποχητικου κουαρτέτου και της ΜΚΟ "ΠΡΑΤΤΤΤΤΩ" Είναι γέννημα θρέμμα του εκδοτικού οίκου .............. Της ....."Βλάχου" !!! Αυτοι του ετοίμασαν την λαμπρή καριέρα του στο πιο βρώμικο Υπουργείο της Χώρας μας, ΣΤΟ ... ΥΠΕΧ!!!

    Και ωωωωωωωωωωω τι σύμπτωση! Εμείς ανέκαθεν θεωρούμε το πιο βρώμικο ανθελληνικό προδωτικο άτιμο προστυχο και χίλια μύρια κακά της Χώρας μας, το ΥΠΕΧ!
    Και όσοι το υπηρέτησαν πρόδωσαν! Συγνώμη αλλα ακόμη και ο Σεφέρης Μας! Και όταν το κατάλαβε λόγω της Αμερικανικής Χούντας είπε το Περίφημο "Εγώ Σιωπο"! Αργά Σεφέρη το κατάλαβες, αλλά το καταλαβες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή