Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

(Παρά την αντικομμουνιστική οπτική)...Μηχανή του χρόνου: Τα φέρετρα των Ελλήνων στρατιωτών που πολέμησαν στην Κορέα φθάνουν στο λιμάνι




Από τη Mixanitouxronou.gr: Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη στις 4 Μαρτίου 1955. 172 φέρετρα ελλήνων οπλιτών και αξιωματικών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο της Κορέας, βρίσκονται παρατεταγμένα στο λιμάνι του Πειραιά. Έχουν μόλις μεταφερθεί με το αμερικανικό πολεμικό πλοίο USS General R. M. Blatchford από την Νότια Κορέα στην Ελλάδα και είναι τυλιγμένα με την ελληνική σημαία. Μάνες, αδελφές, σύζυγοι περιμένουν εκεί. Άλλες βουβές, άλλες έτοιμες να καταρρεύσουν…
AdTech Ad

Σύντομο χρονικό του πολέμου

Ο πόλεμος είχε ξεσπάσει στις 25 Ιουνίου 1950, όταν ο στρατός της Βόρειας Κορέας εισέβαλε στον Νότο. Στρατιωτικές ομάδες από τα μέλη του ΟΗΕ κλήθηκαν να βοηθήσουν τους Νοτιοκορεάτες. Ανάμεσα τους και η Ελλάδα, η οποία έστειλε ένα τάγμα πεζικού και ένα σμήνος αεροπορίας που αποτελούνταν από περισσότερους από 2.000 στρατιώτες, εκ των οποίων, οι περισσότεροι ήταν εθελοντές. Αλλά όχι όλοι… Ανάμεσα τους βρισκόταν και ιερείς, οι οποίοι ζήτησαν να ακολουθήσουν τους έλληνες στρατιώτες στο μέτωπο της Κορέας. Οι έλληνες στρατιώτες εκπαιδεύτηκαν στην περιοχή της Λαμίας και στις 15 Νοεμβρίου 1950 επιβιβάστηκαν στο αμερικανικό οπλιταγωγό «Τζένεραλ Χαν» με προορισμό την Κορέα.
Το Εκστρατευτικό Σώμα της Ελλάδος αναχωρεί για την Κορέα...
Μετά από 24 ημέρες έφτασαν στο λιμάνι Πουσάν. Όταν κατέβηκαν από το πλοίο αντίκρισαν ένα χιονισμένο τοπίο. Εκτός από τον εχθρό έπρεπε να αντιμετωπίσουν και τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, με τις θερμοκρασίες να φτάνουν στους -20 βαθμούς Κελσίου.
Η πρώτη απώλεια ήταν ένας στρατιώτης που αποκοιμήθηκε μέσα σε ένα αυτοκίνητο και πέθανε από το κρύο. Η συμβολή των ελλήνων στρατιωτών στον πόλεμο ήταν τεράστια. Ανακάλυψαν αμερικανούς στρατιώτες, εξόντωσαν μια ομάδα Κινέζων και έδωσαν καταφύγιο σε ανήλικους Κορεάτες στο ελληνικό στρατόπεδο.
Οι Έλληνες στρατιώτες πολέμησαν γενναία και έδωσαν σκληρές μάχες, εκ των οποίων ξεχώρισαν οι φονικές μάχες στο ύψωμα Χάρρυ και στο ύψωμα 381. Ποτέ δεν υποχώρησαν παρά μόνο σε μια περίπτωση, όταν κατά λάθος δέχθηκαν επίθεση από τους συμμάχους μας τους Αμερικάνους. Οι απώλειες για τον ελληνικό στρατό ήταν καθημερινές.
Όπως ανέφερε ο βετεράνος Τσαγκαράκης στη «Μηχανή του Χρόνου»: «Εκεί που πήγα ήταν ένα επίπεδο σημείο και είδα εκεί 4 σκοτωμένους δικούς μας. Καλά καλά δεν τους γνώρισα, γιατί από τη ζέστη ήταν πρησμένοι, μελανιασμένοι, αγνώριστοι ήταν. Περίμεναν ένα αυτοκίνητο να πάει να τους πάρει τους σκοτωμένους. Ο ένας ήταν ο  Καρτσωνάκης. Εγώ δεν τον γνώρισα, ενώ τον ήξερα».
Συμμαχικό νεκροταφείο στο Πουσάν: Έλληνες σμηνίτες και μια νοσοκόμα στέκονται μπροστά στους τάφους Ελλήνων αεροπόρων που σκοτώθηκαν στον πόλεμο της Κορέας
Ο ελληνικός στρατός μέτρησε συνολικά 187 νεκρούς και 614 τραυματίες. Όσοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων, ενταφιάστηκαν προσωρινά στο νεκροταφείο της πόλης Πουσάν. Στις 4 Μαρτίου 1955 οι Έλληνες επέστρεψαν στην πατρίδα. Στην πλατεία Κοραή πραγματοποιήθηκε επίσημη τελετή υποδοχής από τον ελληνικό λαό. Μαζί τους επέστρεψαν και τα οστά των συντρόφων τους, που έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο. Τους νεκρούς υποδέχτηκαν στο λιμάνι του Πειραιά οι μαυροντυμένες μητέρες τους με τον Βασιλιά Παύλο και τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Παναγιώτη Κανελλόπουλο. Μετά από την επιμνημόσυνη δέηση τα φέρετρα των οπλιτών μεταφέρθηκαν με πομπή στρατιωτών στο Γ’ νεκροταφείο της Κοκκινιάς και των αξιωματικών στο Α’ νεκροταφείο της Αθήνας.
Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Ελευθερία» Στα αριστερά οι συγγενείς των θυμάτων θρηνούν πάνω στα φέρετρα. Δεξιά ο Βασιλιάς Παύλος αποτίει φόρο τιμής στους πεσόντες
Εξήντα χρόνια αργότερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κορέας, Μιουνγκ-μπακ Λι, είχε αναφέρει: «Το λίκνο του πολιτισμού και της δημοκρατίας, η Ελλάδα, απέστειλε τους γιους και τις θυγατέρες της, εκ των οποίων οι 840 άνδρες ανήκαν στο Βασιλικό Ελληνικό Τάγμα Πεζικού, να πολεμήσουν στον Κορεατικό Πόλεμο.

Οι Κορεάτες δεν θα ξεχάσουν ποτέ τους γενναίους Έλληνες πολεμιστές που αγωνίστηκαν για την υπεράσπιση της ελευθερίας της

Τον Ιανουάριο του 1951, ενδεικτικά, οι Έλληνες στρατιώτες νίκησαν τον εχθρό στη – στρατηγικά σημαντική – μάχη του Λόφου 381, χωρίς πολλές απώλειες. Αυτός ο αξιοσημείωτος άθλος έδειξε πόσο γενναίοι ήταν οι έλληνες πολεμιστές και πόσο αποφασισμένοι ήταν να υπερασπίσουν την ελευθερία.
Οι Κορεάτες δεν θα ξεχάσουν ποτέ τους γενναίους Έλληνες πολεμιστές που αγωνίστηκαν για την υπεράσπιση της ελευθερίας της». Η αποστολή των Ελλήνων σε έναν πόλεμο τόσο μακρινό προκάλεσε αρνητικές αντιδράσεις στην ελληνική κοινωνία.
Οι ετοιμοπόλεμοι αξιωματικοί και στρατιώτες είχαν αποκτήσει την εμπειρία τους στον εμφύλιο πόλεμο. Στην Κορέα πήγαν γιατί η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να ανταποδώσει στην Αμερική τη βοήθεια της για την εξόντωση των κομμουνιστών. Ουσιαστικά δεν είχε άλλη επιλογή από το να στείλει στρατεύματα.
Ωστόσο, την περίοδο του πολέμου, τα κατορθώματά των Ελλήνων στρατιωτών γέμισαν περηφάνια τον λαό και το εκστρατευτικό σώμα τιμήθηκε για την ηρωική του δράση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κορέας και την Κυβέρνηση. Κοντά στη Σεούλ έχει στηθεί μνημείο για τους πεσόντες Έλληνες που γράφει: «Οι γενναίοι αυτοί στρατιώτες της Ελλάδας ενσάρκωσαν το εύδαιμον το ελεύθερον, το δε ελεύθερον το έμψυχον. Τιμή και δόξα τοις πεσούσι πολεμισταίς».
http://news247.gr/eidiseis/mixani-tou-xronou/mhxanh-toy-xronoy-ta-feretra-twn-ellhnwn-stratiwtwn-poy-polemhsan-sthn-korea-fthanoyn-sto-limani.4306240.html

1 σχόλιο:

  1. ΘEMA: ΓIATI O Alex MAΣ TO ΠAIΔI TOY TO ONOMAΣE "EPNEΣTO" ; ΓIA KAMOYΦΛAZ ; KAI ΓIATI O KOTZIAΣ MAΣ ΔEN XOPEYEI KAI TPAΓOYΔA ΠΛEON ; EKΛEIΣE TO KOΣMIKON KENTPON ;


    «Ότι ο Δημήτρης Μπάτσης Eκτελέστηκε πλάι στο Νίκο Μπελογιάννη δεν ήταν τυχαίο. Ότι μια γενιά Ελλήνων αγνόησε την Yπαρξη του Bιβλίου και του συγγραφέα του, κι αυτό δεν ήταν τυχαίο: Το “KATAPAMENO-Κατεστημένο” […] Eίχε πολλές και Mεγάλες Eνοχές για να μπορέσει να σταθεί στο έργο του Μπάτση και να αντλήσει απ' αυτό έστω και λίγα διδάγματα. […]

    ΔIABAZOYME τον πρόλογο του Δημήτρη Μπάτση από το βιβλίο του:

    Η Eργασία μου αυτή γράφτηκε με την βέβαιη προοπτική πως παρόλα τα εμπόδια και παρόλες τις πολύμορφες επεμβάσεις, ο Eλληνικός Λαός που πάντα Aγωνίζεται Hρωικά θα ανοίξει και πάλι με τον αγώνα του διάπλατα τον δρόμο για μια Eλεύθερη δημοκρατική Aνοδική πορεία, και θα αρχίσει με τον ίδιο Eνθουσιασμό , με την ίδια OPMH και αυτοθυσία να χτίσει την Eρειπωμένη από την Nαζιστοφασιστικη Kατοχή και τον Oικτρό Eμφύλιο, Πατρίδα.

    Η Ελλάδα θα γίνει Oικονομικά και Eθνικά πραγματικά Eλεύθερη
    τότε και μόνο τότε που η Aνοικοδόμηση αυτή γίνει από TON ΛAO της.

    Θα σπάσουν τα δεσμά και θα αλλάξει ριζικά η διάρθρωση της σημερινής οικονομίας μας, θα ανοίξει δηλαδή ο δρόμος για να Λυτρωθούν οι πιο Eνεργές παραγωγικές και Aξιες δυνάμεις της Nεοελληνικής Kοινωνίας Mας.

    Ο δρόμος αυτός μας οδηγήσει στην ορθολογική διάγνωση και οργάνωση και στη σχεδιασμένη ανάπτυξη της Eθνικής μας Iικονομίας , στη δημιουργία ανώτερης τεχνικής βάσης, στη γοργή συσσώρευση των οικονομικών αυτών δυνατοτήτων και μέσων που θα δώσουν την ευκαιρία να ανθήσει και σε μας μια γερή, προοδευτική-προοδεμένη κοινωνική Zωή.
    Για το χτίσιμο αυτής της νέας Ελλάδας δουλεύουν σήμερα , μέσα σε τραγικές πραγματικά συνθήκες και αψηφώντας κάθε κίνδυνο, όλοι οι επιστήμονες που βλέπουν μπροστά, όλοι οι προοδευτικοί άνθρωποι των επιστημών πλάι και μαζί με τον αδάμαστο Ελληνικό Λαό, προσφέροντας ακόμη και την Zωή τους, ότι πολυτιμότερο δηλαδή Eχουν, προσπαθώντας έτσι να στεριώσουν όσο το δυνατό περισσότερο την NIKH TOY.

    Σε όλους αυτούς τους πραγματικούς Hρωικούς Aγωνιστές προσφέρω και Eγώ την Mικρότατη AYTH συμβολή.

    -----------------------------------------------------------------

    Στις 8 προς 9 Οκτώβρη του 1967, ο κομαντάντε Τσε Γκεβάρα EPNEΣTO περνούσε στο πάνθεον των «Aθανάτων» της Ιστορίας του παγκόσμιου προλεταριάτου, χτυπημένος από δυο σφαίρες στο σβέρκο, πισώπλατα, αφού οι δολοφόνοι του, αν και Aιχμάλωτος, δεν είχαν το κουράγιο να τον κοιτούν στα μάτια ούτε καν τη στιγμή που τον εκτελούσαν.

    Οι δολοφόνοι του πίστεψαν ότι η φωτογραφία του Nεκρού Τσε θα έστελνε σε όλη την υφήλιο το μήνυμα σε «όσους είναι εναντίον τους».

    Διαψεύστηκαν OIKTPA !!! ... OΠΩΣ KAI O EΛΛHNIKOΣ ΛAOΣ ME TON ... TΣIΠPA (AYTOI ΔEN EINAI APIΣTEPA OYTE APIΣTEPOI !!!) !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή