Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Οι θρησκευόμενοι καταλαβαίνουν τον κόσμο λιγότερο;



Οι θρησκευόμενοι έχουν χειρότερη αντίληψη του φυσικού κόσμου και επίσης, πιστεύουν πως «πράγματα», όπως για παράδειγμα, οι πέτρες, το χαρτί και τα λουλούδια διαθέτουν ανθρώπινες ιδιότητες, υποστηρίζει νέα επιστημονική μελέτη.

Ότι με άλλα λόγια, το πιο πιθανόν είναι ότι οι πιστοί…. πιστεύουν πως τα λουλούδια και οι πέτρες μπορούν να σκέφτονται και να αισθάνονται, σύμφωνα με τον Ιndependent.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκισυνέκριναν πιστούς ή οπαδούς παραφυσικών φαινομένων με ανθρώπους που πάσχουν από αυτισμό έχοντας προηγουμένως διαπιστώσει ότι οι θρησκευόμενοι δυσκολεύονται να καταλάβουν τις διαστάσεις, τις παραμέτρους της τρέχουσας πραγματικότητας.
Οι θρησκευτικές δοξασίες συνδέονται με ασθενέστερη ικανότητα κατανόησης των φυσικών και βιολογικών φαινομένων, εκτός από την περίπτωση κατά την οποία τους αποδίδονται ανθρώπινες ιδιότητες -κι αυτό αφορά από τα ηφαίστεια και τα λουλούδια μέχρι τις πέτρες και τους ανέμους. 
Όπως δήλωσαν οι επικεφαλής της μελέτης, Marjaana Lindeman και Annika Svedholm-Häkkinen «όσο πιο θρησκευόμενοι ή ένθερμοι οπαδοί των παραφυσικών φαινομένων ήταν οι συμμετέχοντες στην έρευνα, τόσο χαμηλότερες ήταν οι διαισθητικές ικανότητες τους στη φυσική, τη μηχανική, τόσο χαμηλότερη η αντιληπτική ικανότητα, οι σχολικές επιδόσεις στα μαθηματικά και τη φυσική, η γνώση για φυσικά και βιολογικά φαινόμενα... Και τόσο πιο έντονη η τάση να πιστεύουν ότι τα άψυχα έχουν πνευματική, ψυχική διάσταση».
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα ευρήματά τους υποδηλώνουν πως η έλλειψη των ανθρώπων αυτών ως προς την κατανόηση του φυσικού κόσμου σημαίνει ότι εφαρμόζουν τα δικά τους ανθρώπινα χαρακτηριστικά σε όλο το σύμπαν «με αποτέλεσμα την πίστη σε δαίμονες, θεούς, και άλλα υπερφυσικά φαινόμενα».
Η σύγχυση ανάμεσα στις πνευματικές και φυσικές ιδιότητες «έχει [επίσης] αναγνωριστεί κυρίως μεταξύ των αρχαίων ανθρώπων και των παιδιών», πρόσθεσαν.
Οι ερευνητές ζήτησαν από 258 Φινλανδούς να απαντήσουν κατά πόσο συμφωνούν ότι «υπάρχει ένας παντοδύναμος, παντογνώστης, γεμάτος αγάπη Θεός» και εάν πιστεύουν σε παραφυσικά φαινόμενα, όπως η τηλεπάθεια και τα οράματα.
Η έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες πλειοψηφούν σε σχέση με τους άνδρες -τόσο ως προς τη θρησκευτική πίστη όσο και ως προς τα παραφυσικά φαινόμενα- και τείνουν να βασίζουν τις πράξεις τους στο ένστικτο και όχι στην αναλυτική σκέψη.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι θρησκευόμενοι άνθρωποι τείνουν να έχουν χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης και είναι πιο πιθανό να πιστεύουν κατά κυριολεξία σε ό, τι οι επιστήμονες αποκαλούν «ανοησίες», αλλά… σύμφωνα με τα στατιστικά είναι επίσης, πιο ευτυχισμένοι, δηλώνουν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή σε σχέση με τους μη πιστούς και θεωρούνται πιο γενναιόδωροι και αξιόπιστοι.
http://tvxs.gr/news/kosmos/oi-thriskeyomenoi-katalabainoyn-ton-kosmo-ligotero

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου