Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Ξεχασμένοι πόλεμοι

Ξεχασμένοι πόλεμοι

Του  Κώστα Μπετινάκη
  Μόλις μία ημέρα κράτησε η «ενημέρωση» του διεθνούς κοινού από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης περί βομβαρδισμού της Υεμένης από αμερικανικά πολεμικά σκάφη. Κατόπιν η λήθη.

Η Υεμένη και το Σουδάν εμπλέκονται στις διεθνείς ανακατατάξεις που κάποιοι εγκέφαλοι στην Ουάσινγκτον έχουν προγραμματίσειΟύτε μία εικόνα από τα διεθνή (αποκαλούμενα του συρμού) ΜΜΕ για όσα συμβαίνουν στο Σουδάν. «Μα εδώ ο κόσμος χάνεται στο Χαλέπι και τη Μοσούλη» μας λένε συνεχώς.

Κι όμως τόσο η Υεμένη όσο και το Σουδάν αποτελούν μέρος των διεθνών ανακατατάξεων που κάποιοι εγκέφαλοι στην Ουάσινγκτον έχουν προγραμματίσει. Αλλά τα ελεγχόμενα «ως ανεξάρτητα - διαφημίζονται» δυτικά Μέσα επίτηδες αγνοούν.

Μήπως η Υεμένη αποτελεί ένα ιστορικό ανάλογο ενός άλλου ξεχασμένου (επειδή χάθηκε) πολέμου, εκείνου στο Βιετνάμ;

Ένα παρόμοιο περιστατικό -στον Κόλπο του Τονκίνου- (τι τα σκαλίζουμε τώρα) δεν αποτέλεσε την αφορμή για την είσοδο των ΗΠΑ στον αιματηρό πόλεμο του Βιετνάμ; 

Έμμεσα τουλάχιστον, οι ΗΠΑ βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση στην Υεμένη, υποστηρίζοντας ένα από τα πλέον καταπιεστικά καθεστώτα στον κόσμο: Τον εισβολέα σε ξένα χωράφια, τη Σαουδική Αραβία.

Ο Οίκος των Σαούντ, με το επιχείρημα που του δίνει «το δικαίωμα του γειτονικού κράτους», βομβαρδίζει σχολεία, ναούς, κηδείες, νοσοκομεία, προκειμένου να επιβληθεί ένα φιλικό στην Υεμένη (και στις ΗΠΑ) καθεστώς. Η εν λόγω προσπάθειά του διαρκεί εδώ κι έναν χρόνο.

Αυτός ο πόλεμος δεν θα συνέβαινε αν δεν τον ήθελαν οι ΗΠΑ, που όχι μόνον εξοπλίζουν τους Σαουδάραβες, αλλά και ανεφοδιάζουν εν πτήσει τα σαουδαραβικά βομβαρδιστικά εδώ και 18 μήνες.

Πόσα χρόνια προβλέπεται να κρατήσει ο πόλεμος στην Υεμένη;

Πόσοι θα είναι συνολικά οι νεκροί;

Οι κάτοικοι της φτωχής αυτής χώρας θα περιμένουν να έρθει η ώρα να σκοτωθούν;

Γιατί ενδιαφέρονται οι ΗΠΑ να συμμετάσχουν σ’ αυτόν τον πόλεμο;

Γιατί η Σαουδική Αραβία επιτέθηκε στην Υεμένη;

Ας μας απαντήσουν κάποτε τα συστημικά μέσα ενημέρωσης πόσες ακριβώς χώρες βομβαρδίζουν σήμερα οι ΗΠΑ, με εντολή του βραβευμένου με το Νόμπελ Ειρήνης προέδρου Ομπάμα.

Βίντεο από διπλή αεροπορική επιδρομή σε κηδεία στην Υεμένη:



Σουδάν: To χειρότερο μέρος στη Γη

Ελάχιστοι τόλμησαν να βρεθούν στο σπαρασσόμενο εδώ και χρόνια Σουδάν, που αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη σε έκταση χώρα της αφρικανικής ηπείρου, τη δεύτερη μεγαλύτερη αραβική και τη 16η μεγαλύτερη χώρα παγκοσμίως.



Το Σουδάν έχει γνωρίσει δύο εμφύλιους πολέμους: Από το 1955 έως το 1972 ο πρώτος και από το 1983 έως το 2005 ο δεύτερος, μεταξύ Βορρά και Νότου, που οδήγησε τελικά στην ανεξαρτητοποίηση του νότιου μέρους της χώρας το 2011.

Αλλά σήμερα τόσο στα ανατολικά της χώρας όσο και στα δυτικά υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα. Πιο πολύ γνωστό λόγω της τραγικής κατάστασης που επικρατεί εκεί είναι το Νταρφούρ.

«Στέκομαι στα απομεινάρια ενός φτωχικού σπιτιού. Νιώθω εκείνη την αποτρόπαιη οσμή του θανάτου. Γύρω μου ερείπια. Από αυτό που κάποτε ήταν μια πόλη. Απ' όπου πέρασε ο πόλεμος, η καταστροφή, ο θάνατος. Ελάχιστοι άνθρωποι έχουν καταφύγει στα ερείπια. Κι αυτοί πρόσφυγες από τα γειτονικά κατεστραμμένα χωριά. Η ατμόσφαιρα θυμίζει τους βομβαρδισμένους ''αγρούς του θανάτου'' στην Καμπότζη, στις Φιλιππίνες, στην Κορέα, στη Νότια Αφρική, στον Λίβανο, στη Ρουάντα, στη Βοσνία, τη Γουατεμάλα, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στη Συρία» γράφει ο Nick Turse, διευθυντής της ιστοσελίδας «TomDispatch» που δημοσιογραφεί και στο «Intercept», ενώ είναι μέλος του Εθνικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ. 

Στο βιβλίο του «Τα αυριανά πεδία των μαχών» («Tomorrow's Battlefield: U.S. Proxy Wars and Secret Ops in Africa») μόλις απονεμήθηκε το βραβείο «American Book Award».



Ο Turse περιγράφει: «Αν θέλετε να μάθετε τι έχει συμβεί στο Σουδάν, να μην αρχίσετε από την πόλη Leer. Καλύτερα να πάρετε τον δρόμο μερικά μίλια απ' εδώ, στην Thonyor, άλλη μία κατεστραμμένη πόλη του νότιου κράτους, όπου έχει καταφύγει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Leer. Ο εμφύλιος πόλεμος έφτασε εκεί, μόλις ξέσπασε και στην πρωτεύουσα Τζούμπα, τον Δεκέμβριο του 2013. Από τις αρχές του 2014 οι κάτοικοι άρχισαν να τρέχουν να σώσουν τη ζωή τους. Μάταια ο Ερυθρός Σταυρός έκανε ρίψεις φαρμάκων και τροφίμων.

»Ο εμφύλιος είχε επίσημα περιγραφεί ως διαμάχη ανάμεσα στον πρόεδρο Salva Kiir, επικεφαλής της μεγαλύτερης φυλής των Ντίνκα, και τον επικεφαλής της δεύτερης σε μέγεθος φυλής Riek Machar, των Nuer. Επίσημα έχει υπογραφεί ανακωχή από τον Αύγουστο του 2015, αλλά ουδέποτε ίσχυσε στην πραγματικότητα».

Η αλήθεια είναι πως ο πόλεμος στο Νότιο Σουδάν ξεπερνά τα όρια της διαμάχης δύο φυλών με τους στρατούς τους. Είναι μια ένοπλη διαμάχη, όπου έχει ανάμειξη πληθώρα ένοπλων παραγόντων και παραστρατιωτικών οργανώσεων με επικεφαλής διεφθαρμένους ηγέτες που διεξάγουν πόλεμο μέσα σε έναν άλλον πόλεμο.

«Οι άνθρωποι στο Νότιο Σουδάν έχουν γνωρίσει τις βιαιότερες εμπόλεμες καταστάσεις» ανέφερε έκθεση των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», η οποία έκανε λόγο για «βιασμούς γυναικών και παιδιών, φόνους και καταστροφές ολόκληρων οικισμών». 

Στα τέλη του περασμένου χρόνου υπολογίζεται πως περισσότεροι από 600.000 κάτοικοι είχαν ξεσπιτωθεί, αφήνοντας στην αλλόφρονα φυγή τους άταφους νεκρούς.

 
Υ.Γ. Αλλά πόσοι γνωρίζουν πως αμερικανικά στρατεύματα (πεζοναύτες) σταθμεύουν στο Νότιο Σουδάν μετά τον βίαιο διαμελισμό της χώρας από αιματηρό εμφύλιο πόλεμο; Η «Washington Post» στις 13 Ιουλίου δημοσίευσε άρθρο με τίτλο: «Αμερικανικά στρατεύματα εστάλησαν να ενισχύσουν την αμερικανική πρεσβεία στο Ν. Σουδάν» (U.S. troops deployed to bolster security at American embassy in South Sudan).

Και μην ξεχνάμε πως το Σουδάν περιλαμβανόταν στα αμερικανικά σχέδια «αλλαγής διακυβέρνησης» μαζί με άλλες επτά χώρες που είχε αποφασίσει η Ουάσινγκτον από τις αρχές του αιώνα: Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη, Συρία και Σουδάν βρίσκονται υπό διάλυση, ενώ -προς το παρόν- αντέχουν Ιράν και Λίβανος, που ως τώρα έχουν ξεφύγει από το «πρόγραμμα».

http://www.zougla.gr/kosmos/article/ksexasmeni-polemi


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου