Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016

«Γραμμές»: Μία ταινία για τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα της κρίσηςΓιώργος Ρούσσος


Τρία χρόνια μετά το φιλμ «10η Ημέρα» - για το οποίο ο σκηνοθέτης είχε παραχωρήσει συνέντευξη στο Tvxs - o Βασίλης Μαζωμένος, επιστρέφει εντυπωσιακά με μία επίσης πολιτικοποιημένη και επίκαιρη δημιουργία: «Γραμμές» (Lines - 2016). Η ταινία εμπνεύστηκε το θέμα της από τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα της κρίσης και επιλέχθηκε μαζί με άλλες έντεκα από όλο τον κόσμο, ώστε να προβληθεί στο Επίσημο Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του 20ου Black Nights Film Festival στο Ταλίν της Εσθονίας, όπου και θα πραγματοποιήσει την παγκόσμια πρεμιέρα της.

Ελλάδα, σήμερα. Μια κοινωνία σε κατάρρευση. Επτά διαφορετικοί άνθρωποι που φτάνουν στα όρια τους, καταρρέουν μαζί της. Αν και υπάρχουν ανάμεσα τους εμφανείς συγγενικές, φιλικές, αλλά και τυχαίες συνδέσεις, πιο πολύ όλους τους ενώνει η ίδια πράξη. Ένα τηλεφώνημα σ' ένα κέντρο ψυχολογικής υποστήριξης, στην «γραμμή ζωής». Εκεί ψάχνουν το όριο της ζωής και του θανάτου, το όριο της επικοινωνίας, αλλά και το όριο της ελπίδας...
To πιο φιλόδοξο πρότζεκτ του Bασίλη Μαζωμένου, αποτελεί μια κραυγή για την Ελλάδα που πεθαίνει παίρνοντας αφορμή από τις (τουλάχιστον) 4.000 αυτοκτονίες που έχουν σημειωθεί στη χώρα μας στην περίοδο της κρίσης. Επτά συγκλονιστικές ιστορίες ανθρώπων σε απόγνωση που φλερτάρουν με την ιδέα της αυτοκτονίας και ο τηλεφωνητής ενός κέντρου ψυχολογικής υποστήριξης που λέγεται «Γραμμή Ζωής».
Τα στοιχεία αυτά, συνθέτουν ένα σύγχρονο δράμα με σουρεαλιστικά στοιχεία. Με μια πλειάδα γνωστών ηθοποιών - από τον βραβευμένο στη Βενετία με το βραβείο ανδρικής ερμηνείας Θεμιστοκλή Πάνου, μέχρι την Άννα Καλαϊτζίδου του «Κυνόδοντα» και από τον Θόδωρο Κατσαφάδο μέχρι τον Τάσο Νούσια.
Η ταινία έχει ήδη προσελκύσει το διεθνές ενδιαφέρον με δημοσιεύματα να μιλούν για μια πτυχή της «σύγχρονης ελληνικής τραγωδίας». Η ταινία είναι μια συμπαραγωγή της Horme Pictures, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της ΕΡΤ. Ο σκηνοθέτης, αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Η ταινία προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα απέναντι στη συνεχιζόμενη τραγωδία που βιώνει η Ελλάδα. Τα θύματα της οικονομικής κρίσης γίνονται τα θύματα της επόμενης ημέρας. Μέσα από τα ψυχικά τους ερείπια, προβάλλουν τα ερείπια μιας ολόκληρης χώρας που προσπαθεί να κραυγάσει το πρόβλημά της, μέσα από λυγμούς που ακούγονται στις τηλεφωνικές γραμμές.» - Βασίλης Μαζωμένος
Γραμμές / Lines
Σκηνοθέτης - Παραγωγός - Συγγραφέας: Βασίλης Μαζωμένος
Εκτελεστές Παραγωγοί: Λάμπρος Γεωργόπουλος, Νάνσυ Κοκολάκη
Διευθυντής Φωτογραφίας: Γιώργος Παπανδρικόπουλος
Καλλιτεχνικός διευθυντής: Μιχάλης Σαμιώτης
Ενδυματολόγος: Νατάσσα Σαρρή
Μοντέρ: Θάνος Κουτσανδρέας
Επιβλέπων μοντέρ: Γιάννης Κωσταβάρας
Συνθέτες: Dna (Αλέξανδρος Χριστάρας, Μιχάλης Νιβολιανίτης)
Πρόσθετη μουσική: Η. Purcell (Music for a while)
Διασκευή: Τηλέμαχος Μούσσας, Λάμπρος Φιλίππου
Σύμβουλος σεναρίου: Δημήτρης Αθανίτης
Σχεδιαστής ήχου: Dna lab Γιάννης Σκανδάμης
Ηχολήπτης : Αντώνης Σαμαράς
Α’ Βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Γιαμλόγλου
Χειριστής steadicam: Γιώργος Πετράκης
Διευθυντής παραγωγής: Γιώργος Πέργαντος
Μακιγιάζ: Αλεξάνδρα Μυτά
Πρόσθετο Μακιγιάζ: Κυριακή Μελίδου
Κομμωτής: Χρόνης Τζήμος
Χορογράφος: Λίλα Ζαφειροπούλου
Digital composition: Αντώνης Νικολάου
Animator: Ανδρέας Χέλμης
On line - dcp mastering: Σάκης Μπουζιάνης
Color grading: Μάνος Χαμηλάκης
Ειδικά εφέ: Μιχάλης Σαμιώτης
Η νέα ταινία του Βασίλη Μαζωμένου, «Γραμμές» (Lines - 2016), θα πραγματοποιήσει την παγκόσμια πρεμιέρατης, στο Επίσημο Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του 20ου Black Nights Film Festival (το Φεστιβάλ διεξάγεται από τις 11 μέχρι και τις 27 Νοεμβρίου) στο Ταλίν της Εσθονίας, την Τρίτη 22 Νοεμβρίου.
Για περισσότερες πληροφορίες, παραθέτουμε και τον επίσημο ιστότοπο της ταινίας: «Γραμμές» (Lines - 2016).

http://tvxs.gr/news/sinema/mia-tainia-gia-tis-aytoktonies-stin-ellada-tis-krisis-grammes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου