Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

18η Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων: Να ενισχυθεί η πάλη για τα δικαιώματα των εργαζομένων, των λαών, για το σοσιαλισμό





Ξεκίνησαν σήμερα Παρασκευή, στο Ανόι, πρωτεύουσα του Βιετνάμ οι εργασίες της 18ης Διεθνούς Συνάντησης των Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων, με θέμα: «Η καπιταλιστική κρίση και η ιμπεριαλιστική επίθεση. Η στρατηγική και τακτική των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στην πάλη για την ειρήνη, τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, το σοσιαλισμό».
Η έναρξη των εργασιών έγινε με τον Ύμνο της Διεθνούς, ενώ την εισαγωγική ομιλία εκ μέρους του ΚΚ Βιετνάμ έκανε οNguyen Manh Cuong, Γενικός Διευθυντής, του Τμήματος έρευνας και γενικών υποθέσεων, καθώς κι Υπεύθυνος των Εξωτερικών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ.
Στις εργασίες λαμβάνει μέρος αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, στην οποία συμμετέχουν οΓιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, οΕλισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και ηΔανάη Χέλμη, συνεργάτης του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το Προεδρείο της Διεθνούς Συνάντησης 

Ο Γιώργος Μαρίνος, κατά την έναρξη των εργασιών, προσκλήθηκε στο Προεδρείο της Διεθνούς Συνάντησης, μαζί τους εκπροσώπους του ΚΚ Βιετνάμ, που φιλοξενεί τη 18η Διεθνή Συνάντηση, του ΚΚ (Τουρκία), που φιλοξένησε πέρσι την 17η Διεθνή Συνάντηση, καθώς και του ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας, που προτίθεται να φιλοξενήσει το 2017 την 19η Διεθνή Συνάντηση. Η παρουσία του μέλους του ΠΓ της ΚΕ ΚΚΕ στο Προεδρείο της φετινής συνάντησης, έγινε για να τιμηθεί η συμβολή του ΚΚΕ στη σύγχρονη Ιστορία των Διεθνών Συναντήσεων, καθώς κι η στήριξη που παρέχει στο SOLIDNET. Επιπλέον για την εκπροσώπηση και των άλλων περιοχών του πλανήτη στο τιμητικό προεδρείο για την έναρξη των εργασιών προσκαλέστηκαν οι εκπρόσωποι του ΚΚ Παλαιστίνης, του ΚΚ Κούβας, του ΚΚ Καναδά, του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό), του Νοτιαφρικάνικου ΚΚ.

Εισαγωγική ομιλία

Στην εισαγωγική ομιλία του ο Nguyen Manh Cuong, εκ μέρους του ΚΚ Βιετνάμ καλωσόρισε τους εκπροσώπους των ΚΚ στο Ανόι, στην πρωτεύουσα του Βιετνάμ κι αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση τόνισε πως καπιταλισμός έχει αυξήσει την επίθεσή του στα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα. Σημείωσε πως οι καπιταλιστές χρησιμοποιούν τα επιτεύγματα της επιστήμης για την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, ενώ προκαλούν και τεράστιες καταστροφές του περιβάλλοντος και πρόσθεσε πως σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίση του καπιταλισμού. Αναφερόμενος στη διεθνή κατάσταση τόνισε πως αν κι ο ψυχρός πόλεμος τέλειωσε ο κόσμος βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις, εξαιτίας της πολιτικής των ΗΠΑ στη Μ. Ανατολή κι αλλού, που δημιουργεί διεθνή ένταση και μεγάλες απειλές για πρώτη φορά τόσο μεγάλες μετά τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σημείωσε πως η Οκτωβριανή Επανάσταση πριν 100 χρόνια άνοιξε νέους ορίζοντες στην ανθρωπότητα. Η ΕΣΣΔ μετατράπηκε σε μια ανεπτυγμένη χώρα, κατάφερε και νίκησε το φασισμό. Το σοσιαλιστικό σύστημα, που εμφανίστηκε μετά τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρξε παράγοντας ειρήνης και σταθερότητα, εξανάγκασε τον καπιταλισμό να κάνει υποχωρήσεις στους εργαζόμενους. Η διάλυση της ΕΣΣΔ κι η πτώση του σοσιαλισμού στην Ανατολική Ευρώπη ήταν ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω, αλλά δεν ήταν το τέλος της Ιστορίας, προσθέτοντας πως μόνο με το σοσιαλισμό μπορούν να λυθούν τα προβλήματα των εργαζομένων.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚ Βιετνάμ αναφερόμενος στην πολιτική της χώρας του σημείωσε πως το Βιετνάμ τάσσεται στις διεθνείς σχέσεις υπέρ της τήρησης των αρχών του ΟΗΕ, στην επίλυση όλων των διεθνών προβλημάτων όλα μέσα από ειρηνικές διευθετήσεις, χωρίς πολέμους ή άσκηση απειλής πολέμου κι υποστήριξε πως η χώρα του δέχεται απειλές ενάντια στην εδαφική κυριαρχία της.

Αναφερόμενος στην εσωτερική πολιτική που ακολουθεί το ΚΚΒ σημείωσε τις δυσκολίες με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπο το Βιετνάμ μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ κι υποστήριξε πως η «γραμμή ανανέωσης», που ακολουθεί το ΚΚΒ είναι ένας νέος δρόμος ανάπτυξης του Βιετνάμ, με στόχο την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων στη χώρα, ώστε να μπουν οι βάσεις του σοσιαλισμού. Σ’ αυτές τις συνθήκες, υποστήριξε, ο ρόλος του Κόμματος βρίσκεται στο να αμβλύνει τις συνέπειες της αγοράς, να χρησιμοποιήσει τον κεντρικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη της χώρας. Αν και εκτίμησε πως αυτή η πολιτική βοήθησε τον λαό του Βιετνάμ να έχει μεγάλες κατακτήσεις στο βιοτικό του επίπεδο, κάτι που, όπως είπε φαίνεται κι από την αύξηση του προσδόκιμου ορίου ζωής, δεν παρέλειψε να σημειώσει πως έχουν δημιουργηθεί και διάφορα κοινωνικά, οικολογικά ζητήματα, καθώς επίσης και προβλήματα διαφθοράς στον κρατικό και κομματικό τομέα. Σημείωσε, ωστόσο, πως το τελευταίο συνέδριο του ΚΚΒ επιβεβαίωσε τη συνέχιση της «πολιτικής της ανανέωσης».

Αναφερόμενος στις Διεθνείς Συναντήσεις των ΚΚ σημείωσε πως το ΚΚΒ θα συνεχίσει να συμβάλει στη συνέχιση τους και υπογράμμισε την ανάγκη ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των ΚΚ για διάφορα ζητήματα, στη βάση του σεβασμού της αυτοτέλειας του κάθε κόμματος, για την ενίσχυση της πάλης για τα δικαιώματα των εργαζομένων, των λαών, για το σοσιαλισμό.

Οι συμμετοχές


Στις εργασίες της 18ης Διεθνούς Συνάντησης συμμετέχουν 110 εκπρόσωποι ΚΚ των παρακάτω 58 κομμάτων:

  1. Αλγερινό Κόμμα για τη Δημοκρατία και το Σοσιαλισμό,
  2. Κομμουνιστικό Κόμμα Αργεντινής,
  3. Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστραλίας,
  4. Κόμμα Εργασίας Αυστρίας,
  5. Κόμμα Εργασίας Βελγίου,
  6. Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας,
  7. Κομμουνιστικό Κόμμα Βιετνάμ
  8. Βραζιλιάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα,
  9. Κομμουνιστικό Κόμμα Βραζιλίας,
  10. Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας,
  11. Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα,
  12. Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα,
  13. Λαϊκό Προοδευτικό Κόμμα Γουιάνας,
  14. Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία,
  15. Κομμουνιστικό Κόμμα Δανίας,
  16. Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας,
  17. Κομμουνιστικό Κόμμα ΗΠΑ,
  18. Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας,
  19. Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (Μαρξιστικό),
  20. Ιορδανικό Κομμουνιστικό Κόμμα,
  21. Κομμουνιστικό Κόμμα Ιράκ
  22. Κόμμα Τουντέχ (Ιράν),
  23. Κομμουνιστικό Κόμμα Ιρλανδίας,
  24. Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας,
  25. Κομμουνιστικό Κόμμα Ισημερινού,
  26. Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας,
  27. Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας,
  28. Κομμουνιστικό Κόμμα Ισραήλ,
  29. Κομμουνιστικό Κόμμα Καναδά
  30. Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας,
  31. Κόμμα Εργατών Κορέας,
  32. Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας,
  33. ΑΚΕΛ (Κύπρος),
  34. Λαϊκό Επαναστατικό Κόμμα Λάος,
  35. Λιβανέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα,
  36. Κομμουνιστικό Κόμμα Λευκορωσίας,
  37. Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού,
  38. Εργατικό Κόμμα Μπανγκλαντές
  39. Προοδευτικό Βήμα Μπαχρέιν,
  40. Κομμουνιστικό Κόμμα Νεπάλ (Ενοποιημένο Μαρξιστικό-Λενινιστικό),
  41. Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας,
  42. Νοτιοαφρικάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα,
  43. Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα,
  44. Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας,
  45. Κομμουνιστικό Κόμμα Πακιστάν,
  46. Παλαιστινιακό Κομμουνιστικό Κόμμα,
  47. Κόμμα Λαού της Παλαιστίνης,
  48. Κομμουνιστικό Κόμμα Φιλιππίνων (PKP-1930),
  49. Πορτογάλικο Κομμουνιστικό Κόμμα,
  50. Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας,
  51. Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας,
  52. Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ένωσης,
  53. Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας (Σερβία),
  54. Κομμουνιστικό Κόμμα Σρι Λάνκα,
  55. Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας,
  56. Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα,
  57. Κομμουνιστικό Κόμμα (Τουρκία),
  58. Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας Μοραβίας (Τσεχία).

Οι εργασίες συνεχίζονται με τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των ΚΚ.


http://e-oikodomos.blogspot.gr/2016/10/18.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου