Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Ο ΦΟΥΧΤΕΛ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΘΥΜΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΥΧΤΕΛΙΣΤΕΣ!

(Κυρ. 30/10/16 – 13:22)
Του ΤΑΣΟΥ ΚΑΝΤΑΡΑ*
Ξεκινά την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου στο Ναύπλιο, στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, το 6ο ετήσιο συνέδριο της περίφημης Ελληνο - Γερμανικής Συνέλευσης. Στο Ναύπλιο, την πρώτη ιστορική ελληνική πρωτεύουσα. Αυτή δε, η μη τυχαία επιλογή του χώρου, αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση για την πατρίδα και το λαό μας. Ίσως σκέφτηκαν οι Γερμανοί, να τιμήσουν μ αυτό τον τρόπο την απόβαση των Βαυαρών προγόνων τους το 1833 στο Ναύπλιο και την φυλάκιση στο Ίτς Καλέ των Κολοκοτρώνη, Πλαπούτα, τα κόκκαλα των οποίων θα τρίζουν σίγουρα αυτές τις μέρες. Ιστορίες μιας άλλης εποχής, την οποία φροντίζουν να μην ξεχάσουμε, με τις εθελόδουλες πολιτικές που ακολουθούν, νέες και παλιές μνημονιακές δυνάμεις.

Τι είναι λοιπόν αυτή η περίφημη Ελληνογερμανική Συνέλευση που εκπροσωπεί ο κ. Φούχτελ και βρίσκει ένθερμους οπαδούς στο μνημονιακό στρατόπεδο της χώρας μας; Η Ελληνο- Γερμανική Συνέλευση προέκυψε από το Σύμφωνο Ελληνογερμανικής Συνεργασίας, το οποίο υπέγραψαν ο ανεκδιήγητος Γ. Παπανδρέου και η Α. Μέρκελ τον Μάιο του 2010, ταυτόχρονα με την ένταξη της χώρας στο καθεστώς των μνημονίων. Η συμφωνία ανανεώθηκε από τις μετέπειτα κυβερνήσεις Σαμαρά- Βενιζέλου -Κουβέλη και λοιπών παλαιομνημονιακών.
Το ίδρυμα Konrad Adenauer που δραστηριοποιείται εδώ και πενήντα χρόνια σε ολόκληρο τον κόσμο με προφανείς στόχους, επανήρθε στη χώρα μας το 2012 και ανέλαβε την υποστήριξη της Ελληνογερμανικής Ένωσης σε ζητήματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Απ ευθείας μεταφορά τεχνογνωσίας και συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα πολιτικά, οικονομικά, επιχειρηματικά». Αυτός είναι ο εύσχημος τίτλος των δραστηριοτήτων του. Γιατί η πραγματικότητα έχει μεγαλύτερο βάθος.
Ένα χρόνο πριν, τον Νοέμβρη του 2015, κάτω από τη πίεση των κοινωνικών αντιδράσεων που προηγήθηκαν, με πρωταγωνιστές τους εργαζομένους των ΟΤΑ οι οποίοι συνεχίζουν ακόμη να διώκονται, το 5ο συνέδριο είχε μετακομίσει στο ασφαλές έδαφος της Γερμανίας (Βερολίνο). Από την Κρήτη που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.
Φέτος, που στην κυβέρνηση της χώρας βρίσκεται ο μεταλλαγμένος μνημονιακός ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Φούχτελ και οι ντόπιοι Φουχτελιστές, πολύ αναθάρρησαν. Ο ίδιος αισθάνεται πια σαν το σπίτι του! Έτσι κι αλλιώς, οι συναντήσεις με τον κ. Σταθάκη τώρα δίνουν και παίρνουν. Το 3ο μνημόνιο τις απελευθέρωσε.
Αλλά και οι Έλληνες Φουχτελιστές, που το προηγούμενο διάστημα έδειχναν αρκετά διστακτικοί, τώρα συνδιοργανώνουν με πολλή θέρμη και επισημότητες την υποδοχή του Γερμανού Επάρχου. Προς τούτο, το ποιό αποκαλυπτικό στοιχείο σύγκρισης, αποτελούν οι περσινές αποστάσεις του κ. Πατούλη, σε σχέση με τα τωρινά του έργα. Είχε δηλώσει τότε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ (και στέλεχος της Ν.Δ.), «ότι ο ίδιος δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα πάει, αλλά έχει πληροφορίες ότι θα μεταβούν περί τους 100 δημάρχοι». Πέρσι τα φόρτωνε στους άλλους. Φέτος, τους ξεναγεί όλους στο Μπούρτζι! Έτσι σιγά σιγά, βγαίνουν από το καβούκι τους, οι ηττημένοι του 38% του δημοψηφίσματος! Και αυτό καταγράφεται ως μια ακόμη προσφορά του μεταλλαγμένου πρωθυπουργού και του κόμματος του.
Αλλά ας πάμε στο ψητό. Ο στρατηγικός σχεδιασμός των Γερμανών μέσω της Ελληνογερμανικής Ένωσης, είναι ξεκάθαρος. Είναι η περαιτέρω διείσδυσή της Γερμανίας στην οικονομική, πολιτική, πνευματική και κοινωνική ζωή της χώρας μας και η λεηλασία του εθνικού μας πλούτου, με δέλεαρ την παροχή «τεχνογνωσίας», «συμβουλών εκπαίδευσης» και άλλης βοήθειας.
Περίπου σαν το αμερικανικό σχέδιο Μάρσαλ παλιότερα. Απλά στη θέση του Τζέιμς Γουόρεν, βρίσκεται ο Γιόαχιμ Φούχτελ και το σχέδιο σήμερα, λέγεται σχέδιο Μέρκελ. Και το δόλωμα; «Η συνεργασία των δύο χωρών στην αναμόρφωση του ελληνικού συστήματος υγείας, στην οικονομική ανάπτυξη, σε ζητήματα μετανάστευσης, στον τουρισμό, στη διαχείριση απορριμμάτων, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην Παιδεία». Σε ότι βγάζει κέρδος δηλαδή. Αλλά και η μέχρι τώρα εμπειρία αυτής της «Συνεργασίας» έχει δείξει πως σε ελάχιστες, μετρημένες στα δάχτυλα περιπτώσεις, που υπήρξε παροχή ουσιαστικής τεχνογνωσίας, αυτό έγινε με το «αζημίωτο» για τα γερμανικά συμφέροντα, μέσω χρηματοδότησης από πόρους του ελληνικού ΕΣΠΑ, χωρίς διαγωνισμό, κατά παράβαση του εθνικού και κοινοτικού δικαίου!
Τα φουσάτα λοιπόν των Γερμανών και του κ. Φούχτελ , ιδιαίτερα μετά την προδοσία του δημοψηφίσματος το καλοκαίρι του 2015, τα καταλαβαίνουν όλοι. Εκείνο όμως που εκπλήσσει, είναι η θέρμη των εγχώριων Φουχτελιστών. Η απάντηση δεν βρίσκεται αλλού, από την ίδια την κατάσταση που έχει περιέλθει η Αυτοδιοίκηση των καιρών των μνημονίων, από την ιδεολογική ταυτότητα των αιρετών της, από την προσχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ, το καλοκαίρι του 2015, στο αντίπαλο πολιτικό σχέδιο. Αλλά και στις χρόνιες παθογένειες και νοοτροπίες, που κυριαρχούν στην πλειοψηφία των εμπλεκόμενων στην Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ Βαθμού.
Η Αυτοδιοίκηση, η οποία στερήθηκε και στερείται τα 2/3 των πόρων της, εξ αιτίας των μεσοπρόθεσμων μνημονιακών νόμων, των υπεξαιρεθέντων και μη αποδοθέντων(10 δις), αλλά και του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου (Καλλικράτης), έπρεπε να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της σύγκρουσης για την Ανατροπή αυτών των πολιτικών. Ως ελάχιστο χρέος, απέναντι σ αυτούς που εκπροσωπεί και οι οποίοι πλήττονται από εκατό μεριές.
Μπροστά σ αυτή την σκληρή πραγματικότητα οι αιρετοί του μνημονιακού μονόδρομου, του ΝΑΙ και της ευρωπληξίας, ακολουθούν την πεπατημένη. Επιλέγουν εν πρώτοις να φορτώσουν τις απώλειες στις πλάτες των δημοτών. Αυξάνουν συνεχώς τα δημοτικά τέλη και τις υπηρεσίες, προσφάτως δε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στο Βόλο, ψήφισαν (από κοινού οι παρατάξεις της Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ) να επιβληθεί νέος φόρος στους πολίτες, που θα τον εισπράττει η Αυτοδιοίκηση! Την πρόταση καταψήφισαν τα μέλη του Δ.Σ (Κανταράς, Σακούτης), δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι που εκφράζουν τις απόψεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στο χώρο της Αυτοδιοίκησης.
Ταυτόχρονα λόγω της παρατεταμένης οικονομικής ασφυξίας, οι μνημονιακοί αιρετοί προσβλέπουν στην βοήθεια του Γερμανού Έπαρχου. Γι αυτό προστρέχουν στο Ναύπλιο. Ορισμένοι απ αυτούς φαίνεται να ερωτοτροπούν με το ρόλο του ατζέντη, ιδιαίτερα στο χώρο διαχείρισης των απορριμμάτων. Αυτή εξάλλου η λεία της πίτας των απορριμμάτων, είναι που τροφοδοτεί τον ανταγωνισμό παραγόντων Α΄ και Β΄ βαθμού. (Βλ. Περιφέρεια Αττικής και τοπικοί Δήμαρχοι). Μα πως αλλιώς, θα επιβεβαιώνονταν τα τεράστια ποσοστά αδιαφάνειας και διαφθοράς, που καταγράφονται στο χώρο της Αυτοδιοίκησης;
Ενδιαφέρουσα είναι και η κατάσταση στο λεγόμενο κυβερνητικό στρατόπεδο. Στην προ της μετάλλαξης εποχή του ΣΥΡΙΖΑ, πολλοί δήμαρχοι, περιφερειάρχες, επικεφαλείς δημοτικών αντιπολιτεύσεων, βγάζανε καταδικαστικές αποφάσεις κατά του κ. Φούχτελ! Σήμερα, περιμένουν να πέσει κάνα ψίχουλο από το γραφείο του .κ. Κουρουμπλή για να το αρπάξουν. Σήμερα στο Δ.Σ της ΚΕΔΕ, μόνο δύο μέλη του (Κανταράς, Σακούτης) καταψήφισαν την πρόταση της πλειοψηφίας.
Πέρσι η κ. Δούρου, μας έλεγε για την αρνητική θέση του Π.Σ. «Το Περιφερειακό Συμβούλιο έπραξε το καθήκον του. Το απολύτως αυτονόητο. Σήμερα εκείνο που προέχει είναι ο σεβασμός της μνήμης, η εκπλήρωση των επιταγών του δικαίου, η αποκατάσταση της ηθικής τάξης. Και όλα τούτα δεν αποτελούν σημεία τριβής, αλλά συνομολόγησης ότι στην ευρωπαϊκή ήπειρο, εκείνο που οφείλει να επικρατήσει είναι το δίκαιο και η ηθική». Πέρσι. Φέτος αναβαθμιζόμενη στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται πως έπαθε αλαλία. Η αλλιώς προετοιμάζεται για την εισαγωγή στη δική της Φουχταλιάδα. Αγάλι αγάλι!
Πέρσι, το υπουργείο Εξωτερικών, διαβεβαίωνε «πως αυτά τα πράγματα δεν θα τα στηρίξουμε ποτέ!» Φέτος όμως, γύρισε η γη ανάποδα. Πέρσι, ο κ. Κουρουμπλής αρνήθηκε τη συμμετοχή του, φέτος όμως η κυβέρνηση θα εκπροσωπείτε σίγουρα στην Φουχτελιάδα. Δεν ξέρουμε το όνομα, αλλά ο κ. Τσίπρας μας εκπλήσσει εκκωφαντικά. Ίσως να ετοιμάζει τον κ. Πολύδωρα!
Μέσα σ αυτό το ζοφερό περιβάλλον, οι αιρετοί που επιμένουν στην κατάργηση των μνημονίων, στην ανατροπή του θεσμικού πλαισίου (Καλλικράτης), που επιμένουν σε μια ριζοσπαστική γραμμή διεκδικήσεων, οφείλουν να πάρουν πρωτοβουλίες σε τοπική και ευρύτερη κλίμακα. Δεν είναι το μέλλον της πατρίδας μας ο Φούχτελ και οι Φουχτελιστές. Ούτε η υποτέλεια και η μοιρολατρία. Υπάρχει άλλος δρόμος, αυτός της λαϊκής αφύπνισης, των ενωτικών αγώνων και της ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ! Είναι ο μόνος δρόμος. Αυτός οδηγεί στο Ναύπλιο την Πέμπτη 3/11! Να δώσουμε το βροντερό παρόν μας!
*Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της ΛΑΕ, υπεύθυνος για θέματα Αυτοδιοίκησης – μέλος του Δ.Σ της ΚΕΔΕ- Αντιπρόεδρος Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης.

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=25590:kantaras-fuchtel&catid=81:kivernisi&Itemid=198

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου