Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Η τελεία



του Simple Man

Λέξεις ανάμεσα σε κόμματα. Έτσι στέκουν οι μονάδες επιμένοντας στο λάθος που τους έφερε να ζουν ανάμεσα σε παρενθέσεις και εισαγωγικά. Δεκαετίες ολόκληρες να ορίζεις την ζωή σου και το μέλλον σου σύμφωνα με το που θα μπει το κόμμα επιμένοντας ασυνείδητα ότι αυτό μπορεί κάποια στιγμή να σε κάνει λέξη γραμμένη με Κεφαλαία γράμματα. 
Όμως καμία λέξη δεν γράφεται με Κεφαλαία μετά από ένα κόμμα παρά μόνο το ίδιο το κόμμα. Εσύ είσαι ένα γράμμα, που αν είσαι καλό με το σύστημα πολιτικής γραφής γίνεσαι μία λέξη, αλλά ποτέ μια ολοκληρωμένη πρόταση. 
Το χαρτί που πάνω του έχουν γραφτεί θεωρίες και μικροπολιτικές έχει αλλοιωθεί τόσο που δεν ξεχωρίζεις ούτε νοήματα, ούτε πνεύματα, ούτε καν μουτζούρες. Τα κόμματα την δουλειά τους την έκαναν. 
Μπήκαν εκεί που οι λέξεις-άνθρωποι ήταν έτοιμες να ολοκληρώσουν τον επίλογο και να αλλάξουν σελίδα. Αλλά δεν υπάρχει μεγαλύτερο εμπόδιο στην πορεία της ιστορίας από αυτό το μικρό μα όχι τυχαίο κόμμα. Σαν μικρή λακκούβα, που νομίζεις ότι θα την υπερπηδήσεις και θα πας παρακάτω, στέκει ανάμεσα από σένα και το όνειρο και ξαφνικά σού μπλέκει το πόδι άτιμα πριν κάνεις την τελειωτική κίνηση. 
Σε ρίχνει κάτω και από πάνω σου περνάνε όλα τα ορισμένα γράμματα. Έτσι ζουν και δρουν ήσυχα οι συγγραφείς των βιβλίων της μοίρας μας. Σε έχουν ορίσει και εσύ επιμένεις ότι ακολουθώντας τους κανόνες του ανήθικου συντακτικού τους ίσως να πας παρακάτω και να δώσεις ένα ευτυχισμένο τέλος στην νουβέλα της ζωής. 
Αγνοείς όμως ότι το τέλος έχει οριστεί και εσύ απλά μπαίνεις στην γραμμή για να φτιάξεις ένα κείμενο του οποίου ο τίτλος δεν θα έχει τίποτε από τον κόπο σου και ο συγγραφέας θα σε εξαφανίσει με τα χρυσά ανάγλυφα γράμματα του ονόματός του. 
Δεν θα μπεις ούτε στις παραπομπές, ούτε στις υποσημειώσεις. 
Θα είσαι ένα σχήμα πριν και μετά από ένα κόμμα. Τόσο κοινό, τόσο μικρό, τόσο ακίνδυνο. Στο σύγγραμα αυτό που πήραν μέρος οι πρόγονοί σου, εσύ και όπως θα πάρουν μέρος και τα παιδιά σου υπάρχει όμως κάτι που ποτέ δεν υπολογίζει ο αλαζόνας συγγραφέας . 
Μία τελεία η οποία είναι κάπου κρυμμένη μέσα στα δισεκατομμύρια γραμμάτων και σημείων στίξης. Είναι αυτή που μπορεί να δώσει τέλος στα κόμματα. Να γίνει η μαύρη τρύπα που θα ρουφήξει ό,τι έχει γραφτεί δίνοντας στους επόμενους ένα καινούργιο λευκό χαρτί να γράψουν την ιστορία χωρίς υπαγορεύσεις. 
Τότε που το κάθε γράμμα θα γίνει Κεφαλαίο και η κάθε πρόταση κύρια και όχι υποθετική. 
Τότε που η τελεία θα φύγει από εκεί που είναι καταλάθος βαλμένη και θα γίνει σιδερένια παύλα που θα καρφωθεί ανάμεσα στα δόντια των καλολαδωμένων γραναζιών του συστήματος των κομμάτων τινάζοντας το στον αέρα. 
Αυτή η τελεία θα καπελώσει το κόμμα και θα το κάνει ερωτηματικό για να ξέρουν οι επόμενοι ότι όλα αμφισβητούνται όταν το κόμμα κρύβεται πίσω από σένα ή πίσω από την επόμενη λέξη που συνορεύει μαζί σου. 
Μία τελεία που τόσο τέλεια θα ορίσει την Αρχή. -


γράφτηκε Ιούνιο του 2011
  

Στον Τοιχο

http://gregordergrieche.blogspot.gr/2016/10/blog-post_50.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου