Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Χιλιάδες Έλληνες αντιμέτωποι με τον εφιάλτη

Χιλιάδες Έλληνες αντιμέτωποι με τον εφιάλτη

Δεκάδες χιλιάδες Έλληνες πασχίζουν να σώσουν τα σπίτια τους, γράφουν οι New York Times, συγκρίνοντας τις διαμαρτυρίες που έχουν ξεκινήσει για τους πλειστηριασμούς με το αντίστοιχο κίνημα που είχε εμφανιστεί στην Ισπανία τα προηγούμενα χρόνια. Οι δανειστές πίεσαν την κυβέρνηση να επιτρέψει τη δημοπρασία των ακινήτων οφειλετών, σημειώνει το δημοσίευμα, κάνοντας αναφορά σε περίπου 119 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων, κάτι λιγότερο από τα μισά που έχουν δοθεί, με το 41% να είναι στεγαστικά.


«Είναι σαν θρίλερ», λέει ένας από αυτούς τους ιδιοκτήτες ακινήτων, ο Μιχάλης Χάνης. Ο 63χρονος συνταξιούχος λογιστής δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα ότι παίρνει αντικαταθλιπτικά και υπνωτικά για να αντέξει. «Δεν μπορείς να χαλαρώσεις ποτέ. Θέλω απλά να προστατεύσω το σπίτι μου», αναφέρει.


Η πραγματική πρόκληση είναι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων με τρόπο που δίνει κάποια ελπίδα στους οφειλέτες, αλλά δεν υπονομεύει το τραπεζικό σύστημα, γράφουν οι New York Times. Ομως, ίσως είναι αδύνατο να τετραγωνιστεί αυτός ο κύκλος, προσθέτει το δημοσίευμα.


​«Οι Έλληνες είναι έξαλλοι και νιώθουν προδομένοι. Σε μία καμπάνια που θυμίζει τις πρωτοβουλίες πολιτών στην Ισπανία πριν από μερικά χρόνια, ιδιοκτήτες ακινήτων και οι υποστηρικτές τους κάνουν διαμαρτυρίες ενάντια στους πλειστηριασμούς σε όλη τη χώρα»
 «Από τη στιγμή που υπέγραψε το τρίτο πακέτο διάσωσης, το καλοκαίρι του 2015, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει λιγότερο μέσο πίεσης απέναντι στους δανειστές. Οι επικριτές λένε ότι κάνει τη μία υποχώρηση μετά την άλλη, παρά τις υποσχέσεις να προστατεύσει τα σπίτια. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι επέμεναν ότι είναι ασφαλή. Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης σε δήλωση ανέφερε ότι οι πρώτες κατοικίες ήδη προστατεύονται σε ό,τι αφορά τα χρέη προς τράπεζες. Οι αρχές, πρόσθεσε, εξετάζουν περαιτέρω παρέμβαση για χρέη αποκλειστικά προς το Δημόσιο. Όμως, την άνοιξη η κυβέρνησε ήρε την απαγόρευση πώλησης των στεγαστικών και των δανείων προς μικρές επιχειρήσεις. Το καλοκαίρι πέρασαν νέοι νόμοι που επέτρεψαν στις τράπεζες να ξεκινήσουν κατασχέσεις αν οι οφειλέτες θεωρούν μη συνεργάσιμοι», αναφέρουν οι New York Times.

Οι Έλληνες είναι έξαλλοι και νιώθουν προδομένοι. Σε μία καμπάνια που θυμίζει τις πρωτοβουλίες πολιτών στην Ισπανία πριν από μερικά χρόνια, ιδιοκτήτες ακινήτων και οι υποστηρικτές τους κάνουν διαμαρτυρίες ενάντια στους πλειστηριασμούς σε όλη τη χώρα, συνεχίζει το δημοσίευμα, κάνοντας αναφορά στις συγκεντρώσεις έξω από τα δικαστήρια, τις εισβολές στις δικαστικές αίθουσες και τις σε μερικές περιπτώσεις συγκρούσεις με την αστυνομία.
Ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος, μέλος του κινήματος «Δεν Πληρώνω», διοργανώνει σχεδόν κάθε εβδομάδα εκδηλώσεις διαμαρτυρίας αλλά και αποτροπής πλειστηριασμών. Με αφορμή το εν λόγω δημοσίευμα, μίλησε στο zougla.gr: «Γίνονται περίπου 70 πλειστηριασμοί την εβδομάδα, στην πλειοψηφία τους πρόκειται για σπίτια φτωχών οικογενειών ή μικρών επιχειρήσεων που χρεοκόπησαν, άρα δεν ισχύουν αυτά που λέει η κυβέρνηση. 

»Προσπαθούμε η δράση μας να φέρνει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αποτέλεσμα και το καταφέρνουμε, ίσως όχι μόνιμα, αλλά και μόνο που ο οφειλέτης κοιμάται το ίδιο βράδυ σπίτι του, είναι πολύ σημαντικό. Για εμάς, η λύση θα ήταν μια σύγχρονη Σεισάχθεια», σημειώνει μεταξύ άλλων στο zougla.gr, τονίζοντας ότι ο αγώνας τους θα συνεχιστεί. 

Ακούστε τις δηλώσεις του:







Και συνεχίζει το άρθρο των New York Times: Σε πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι φέτος έγιναν μόνο 500 πλειστηριασμοί και κανένας το 2015, θυμίζει η αμερικανική εφημερίδα. Οι συμβολαιογράφοι λένε ότι ο αριθμός είναι μεγαλύτερος.

Ο Ευάγγελος Κρητικός, πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Δανειοληπτών λέει ότι θα γίνουν πλειστηριασμοί για έως και 50.000 ακίνητα την επόμενη χρονιά. «Ο κόσμος πανικοβάλλεται. Δεχόμαστε περίπου 500 κλήσεις κάθε ημέρα», δήλωσε στους New York Times.

Ο Τρύφων Αλεξιάδης ανακοίνωσε πάγωμα κατασχέσεων για τις πρώτες κατοικίες με φορολογική αξία 300.000 ευρώ, αλλά δεν νομοθετήθηκε. Η αντιπολίτευση και άλλοι επικριτές σχολιάζουν ότι αυτό δεν έγινε γιατί στην Αθήνα βρίσκονταν οι εκπρόσωποι των δανειστών και θα είχαν ενστάσεις, αναφέρει το δημοσίευμα, σημειώνοντας ότι τα «κόκκινα» δάνεια έχουν αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης πολλές φορές, αλλά το θέμα παραμένει άλυτο.

Αν δεν λυθεί, οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορέσουν να ρίξουν χρήματα στην οικονομία. Ήδη έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί τρεις φορές σε τρία χρόνια, σημειώνει το δημοσίευμα. Οι δανειστές δεν σχολιάζουν επίσημα όσο εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις, ιδιωτικά όμως αξιωματούχοι αναφέρουν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η ελληνική κυβέρνηση έχει αποτολμήσει μία μονομερή ενέργεια την οποία ανακάλεσε.
Και οι τρεις Θεσμοί έχουν επισημάνει ότι τα «κόκκινα» δάνεια είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, ζητώντας να παταχθούν οι στρατηγικοί οφειλέτες, όσοι έχουν χρήματα και δεν πληρώνουν. 

Τραπεζικοί αξιωματούχοι πρότειναν οι δημοπρασίες να γίνονται ηλεκτρονικά, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των θυμωμένων πολιτών στα δικαστήρια.

Στο μεταξύ, ο Δημήτρης Αναστασόπουλος, δικηγόρος του κ. Χάνη, δήλωσε ότι έχει εκπροσωπήσει περίπου 1.000 ανθρώπους τα χρόνια της κρίσης, χωρίς να περιλαμβάνει στον αριθμό όσους απλά του ζήτησαν συμβουλή. Για εκείνον, οι ελληνικές αρχές επικεντρώθηκαν περισσότερο στο να δώσουν στους ιδιοκτήτες ακινήτων μία ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας, παρά να τους δώσουν πληροφορίες για τις επιλογές τους.

Πολλοί είναι απελπισμένοι λέει, προσθέτοντας ότι ένας πελάτης πρόσφατα του είπε ότι είχε σκεφτεί να αυτοκτονήσει...

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης


http://www.zougla.gr/greece/article/xiliades-elines-antimetopi-me-ton-efialti

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου