Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2016

Να χορηγηθεί εκπαιδευτική άδεια στον Ν. Ρωμανό. Ιση μεταχείριση όλων των κρατουμένων

Έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που ο κρατούμενος Ν. Ρωμανός είχε πραγματοποιήσει μεγάλης διάρκειας απεργία πείνας με μοναδικό αίτημα τη χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας, που θα του έδινε τη δυνατότητα να σπουδάζει στο ΤΕΙ όπου είναι εγγεγραμμένος. Το ζήτημα είχε λάβει δημοσιότητα και όλοι θυμόμαστε ότι φαινόταν να έχει επιτευχθεί λύση, καθώς η τότε κυβέρνηση Σαμαρά, αφού φλέρταρε με την πρόκληση μόνιμων βλαβών ή ακόμη και θανάτου του Ρωμανού, είχε προχωρήσει σε σχετική νομοθέτηση της δυνατότητας για σπουδές με το περίφημο «βραχιολάκι» παρακολούθησης κρατουμένων.


Από την πλευρά του, ο Ν. Ρωμανός φαίνεται να πληροί όλες τις προϋποθέσεις (έχει περάσει το ένα τρίτο των μαθημάτων του, όπως απαιτεί ο νόμος) και, παρ’ όλα αυτά, η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και το μνημονιακό κράτος «Έκτακτης Ανάγκης» που οικοδομείται, με διάφορα νομικά τερτίπια, συνεχίζουν να του στερούν το δικαίωμα φοίτησης και ολοκλήρωσης των σπουδών του. Ο Ρωμανός εξακολουθεί να κάνει συνεχείς αιτήσεις στο συμβούλιο της φυλακής για να του χορηγηθεί σχετική άδεια.

Δεν έχουμε αμφιβολία ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη εντάσσεται σε μια γενικότερη προσπάθεια να καταστεί ο «βίος αβίωτος» όλων των κρατουμένων που σχετίζονται με το εργατικό ή νεολαιίστικο κίνημα, με σκοπό να τρομοκρατηθεί όποιος αντιστέκεται έμπρακτα στις μνημονιακές πολιτικές. Καταγγέλλουμε τη διαφορετική και άνιση αντιμετώπιση της περίπτωσης του Ν. Ρωμανού, σε σχέση με την αντιμετώπιση μιας σειράς άλλων κρατουμένων, όπως εμπόρων ναρκωτικών,  μεγαλοεπιχειρηματιών, πρώην υπουργών, χουντικών, δολοφόνων, χρυσαυγιτών και άλλων που είτε αποφυλακίζονται πριν προλάβουν να μπουν μέσα, είτε εκτίουν μέρος της ποινής τους και βγαίνουν, είτε απολαμβάνουν ειδική μεταχείριση εντός ή εκτός φυλακής.

Ανεξάρτητα από τις διαφωνίες μας για τις αντιλήψεις και τη δράση του Ν. Ρωμανού, υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά του, όπως και όλων των κρατουμένων, να σπουδάζουν όσο κρατούνται στις φυλακές, ενώ από την πλευρά μας αγωνιζόμαστε για πλήρη πολιτικά, συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους και τους νέους.

–  Άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων του Ν. Ρωμανού. Να δίνονται οι εκπαιδευτικές άδειες σε όλους τους κρατούμενους.

–  Όχι στην αυταρχικοποίηση των φυλακών. Να καταργηθεί ο νόμος για τις φυλακές «τύπου Γ»

–  Κάτω τα χέρια από τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 3 /10/2016

 Σωματείου Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσ/νίκης (ΣΜΕΘ)

τηλ 2310-265 730,  e-mail: somiekth@gmail.com  , ιστοσελίδα:  www.smeth.gr
  
Εργατικό Κέντρο Θεσ/νίκης Αριστοτέλους 32 (4ος όροφος 2ο γραφείο)


http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2016/10/blog-post_62.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου