Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

(Πάλι και πάλι και πάλι: Παρά την μικρή ποινή, μπράβο σε αυτή την περίπτωση στην Ελληνική Δικαιοσύνη! Κατάρρευσε η βάση της παπατζήδικης μνημονιακής κατοχής! Αντικατοχικά και δυνατά)! Εκνευρισμός Βρυξελλών για την καταδίκη Γεωργίου





«Η ανεξαρτησία των στατιστικών υπηρεσιών στα κράτη μέλη μας αποτελεί βασικό πυλώνα της εύρυθμης λειτουργίας της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προστατεύεται από το δίκαιο της ΕΕ.


Λαμβάνουμε υπόψη τη σημερινή​ ​απόφαση, η οποία παρατηρούμε ότι δεν είναι σύμφωνη με​ αποφάσεις σε προηγούμενες διαδικασίες.  Κατανοούμε ότι η σημερινή απόφαση είναι ανοικτή για προσφυγή για νομικούς λόγους ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ελλάδας. Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία και την ακρίβεια των στοιχείων της ​ΕΛΣΤΑΤ κατά την περίοδο 2010-2015 και μετά».  Αυτή είναι η δήλωση της εκπροσώπου Τύπου της Κομισιόν Ανικας Μπράιντχαρντ, όταν ρωτήθηκε για τη νέα εξέλιξη στην υπόθεση του Ανδρέα Γεωργίου. Η ίδια άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσβολής της δικαστικής απόφασης, σε περίπτωση που κριθεί δυνατό από τη νομική εκπροσώπηση του Α. Γεωργίου. Ο ΕΜΣ από την πλευρά του δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο.
Στο παρασκήνιο, πάντως, οι Βρυξέλλες δεν κρύβουν την έκπληξη και τον εκνευρισμό τους για την… ατελείωτη υπόθεση Γεωργίου. Το νέο «επεισόδιο» στην δίωξη σε βάρος του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ προκάλεσε για μία ακόμη φορά αλγεινή εντύπωση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Χαρακτηριστικό είναι ότι παράγοντες των Βρυξελλών ρωτούσαν αν υπάρχει δυνατότητα προσβολής της απόφασης, δεδομένου ότι θεωρούν ότι βασίστηκε σε λάθος στοιχεία και πως ο Α. Γεωργίου δεν ήταν μέλος του ΔΝΤ όταν ανέλαβε ως επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ.
Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της αθώωσης του Ανδρέα Γεωργίου είχε τεθεί επανειλημμένως στο Euro Working Group και το Eurogroup ως προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης για το ελληνικό πρόγραμμα. Οι θεσμοί ζητούσαν και την πληρωμή των δικαστικών εξόδων του Α. Γεωργίου.
Ένα ακόμη «επεισόδιο» είχε σημειωθεί λίγα εικοσιτετράωρα μετά την εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. από το Eurogroup, κάνοντας τους διπλωμάτες να θεωρούν ότι η ελληνική πλευρά αθέτησε την υπόσχεση που είχε δώσει. «Είναι θέμα εμπιστοσύνης στην ελληνική πλευρά», εξηγούσε πηγή του ευρωσυστήματος στο Νews 24/7. Όπως μας είχε εξηγήσει, θεωρούσαν οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε την απαραίτητη βούληση για την άμεση ολοκλήρωση της υπόθεσης υπέρ του πρώην διευθυντή της στατιστικής υπηρεσίας, τον οποίον υποστηρίζουν.
Στις επίσημες δηλώσεις της τότε, η Κομισιόν είχε εκφράσει την πλήρη εμπιστοσύνη της στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. «H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σχολιάζει εθνικές δικαστικές διαδικασίες» είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μ. Σχοινάς σχετικά με το θέμα. Ο ίδιος παρέπεμψε στις δηλώσεις που είχαν κάνει για το ίδιο θέμα πέρυσι τον Αύγουστο ο Π. Μοσκοβισί, η Μ. Τάισεν και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Β. Ντομπρόβσκις όπου είχαν τονίσει ότι για την Επιτροπή και τη Eurostat «είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι τα στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης το 2010-2015 (το διάστημα που ήταν επικεφαλής ο Α. Γεωργίου) είναι απολύτως αξιόπιστα και με ακριβή τρόπο αναφέρθηκαν στη Eurostat». Η Επιτροπή καλούσε τις ελληνικές αρχές να αμφισβητήσουν ενεργά και δημοσίως την εσφαλμένη εντύπωση ότι τα δεδομένα έχουν υποστεί χειραγώγηση κατά την περίοδο 2010-2015 και να προστατεύσει την ΕΛΣΤΑΤ και το προσωπικό της από τέτοιους αβάσιμους ισχυρισμούς.

πηγή φωτογραφίας: AP/ Yves Logghe
http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/ekneyrismos-vryksellwn-gia-thn-katadikh-gewrgioy.4787932.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου