Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή, 5 Μαρτίου 2017

[Παραλήρημα; Μα (π.χ.) ο ΛΑΕτζής Μαγιάκης, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο ΔΣ του Δήμου Αμαρουσίου, δεν ζητά τη νομιμοποίση του παράνομου Λατσικού ΤΗΕ ΜΑLL]; Παραλήρημα του Δ. Κουτσούμπα κατά του… Παν. Λαφαζάνη

ISKRA
Ο Δ. Κουτσούμπας απαντώντας στον Βασίλη Σκουρή στην Κυριακάτικη συνέντευξή του στην Real News (5/3) για το δημοσίευμα της Iskra που χαρακτήριζε ως σοκ τη θέση που πρόσφατα εξέφρασε για το ευρώ και το εθνικό νόμισμα, όχι μόνο έχασε την ψυχραιμία του, αλλά ξεπέρασε κάθε όριο, επιδιδόμενος σε μια ασυνάρτητη παραληρηματική επίθεση στο Παν. Λαφαζάνη με απίθανες αοριστίες και αναπαραγωγή της θεωρίας των δύο άκρων.

Δεν μας ξενίζει πια η περίεργη θέση του Δ. Κουτσούμπα και του ΚΚΕ για το εθνικό νόμισμα. Το ΚΚΕ παλιότερα είχε σε πρώτο πλάνο τη θέση για την αποδέσμευση – έξοδο από την ευρωζώνη (βλ. θέσεις του για το Μάαστριχτ) και την ΕΕ. Σήμερα αυτές οι θέσεις, σχεδόν, αποσιωπούνται και σε κάθε περίπτωση περνάνε σε δεύτερη μοίρα, έναντι της θέσης του «σοσιαλισμού – λαϊκής εξουσίας», ο οποίος από στρατηγική επιδίωξη έχει μετατραπεί σε άμεσο στόχο. Ακόμα και η απλή αναφορά στα μνημόνια, πολύ περισσότερο στον ειδικό τύπο πολιτικής και οικονομικής καπιταλιστικής διαχείρισης που αντιπροσωπεύουν, απουσιάζει, καθόλου τυχαία, από ολόκληρη την συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Για το σημερινό ΚΚΕ, εφόσον δεν ανατρέπεται συνολικά ο καπιταλισμός για έναν βελτιωμένου είδους «υπαρκτό σοσιαλισμό», δεν έχει κανένα νόημα η έξοδος από την ευρωζώνη και η έξοδος από την ΕΕ, διότι ακόμα και αν αυτή η έξοδος λάβει χώρα με ένα μεταβατικό πρόγραμμα σοσιαλιστικής προοπτικής, θα είναι μια έξοδος χωρίς να έχει συντελεστεί ακόμα η ανατροπή του καπιταλισμού και επομένως αν όχι αντιδραστική, πάντως, ατελέσφορη και επιζήμια για τον λαό.
Επομένως, όσο δεν εγκαθιδρύεται η, κατά το ΚΚΕ πάντα, σοσιαλιστική εξουσία, ισχύει το «τι μέσα τι έξω από την ΕΕ, τι ευρώ, τι δραχμή και οι πατάτες μας γιαχνί».
Κατά τραγικό τρόπο δεν μας ξενίζουν, επίσης και οι επαναλαμβανόμενες ανιστόρητες αναφορές του Δ. Κουτσούμπα σε σχετική ερώτηση στην ίδια συνέντευξη, ότι οι μόνες συμμαχίες που επιδιώκει το ΚΚΕ είναι οι κοινωνικές («ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας», όπως περιέργως γράφει!!!). Ενώ, όπως τονίζει, «Τα κονέ και τα καλέσματα κορυφών σε ηγεσίες κομμάτων δεν οδηγούν πουθενά», πετώντας με μια παράγραφο στα σκουπίδια ολόκληρη την ιστορική παράδοση της τακτικής και στρατηγικής συμμαχιών του ΚΚΕ, που στον πυρήνα της είχε την εποποιία του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ και η οποία είχε αποδέκτες όχι μόνο κοινωνικές τάξεις και στρώματα αλλά και αριστερές, προοδευτικές, πατριωτικές πολιτικές δυνάμεις με ριζοσπαστικά προγράμματα.
Αυτό, όμως, που προκάλεσε την πιο αλγεινή εντύπωση στην συνέντευξη, είναι η αόριστη, άνευ ουδενός επιχειρήματος, απόπειρα του Δ. Κουτσούμπα, η οποία εκθέτει και μειώνει την θέση και τον ρόλο του, να εμφανίσει τον Παν. Λαφαζάνη να καλεί, τάχα, τον λαό «να παλέψει κάτω από τις σημαίες της αστικής τάξης και των ομίλων (…) συντασσόμενος άθελά του (σσ: πάλι καλά!) με συντηρητικές, ακόμα και αντιδραστικές φασιστικές δυνάμεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη».
Η θεωρία του «μαύρου» και του «κόκκινου» φασισμού, της σύγκλισης φασισμού και Αριστεράς, είναι πολύ παλιά, πολύ επιζήμια, πολύ αποτυχημένη και πολύ αποτροπιαστική για να την αναπαράγει (άθελά του!) ο Δ. Κουτσούμπας.
Αυτό που χρειάζεται όσο ποτέ η χώρα σήμερα, δεν είναι οι εμφύλιοι πόλεμοι στην Αριστερά, αλλά ένα μεγάλο ενωτικό μέτωπο, πέρα και πάνω από διαφορές, όλωνχωρίς εξαιρέσεις, των κομμουνιστικών, αριστερών, ριζοσπαστικών, προοδευτικών, πατριωτικών, δημοκρατικών δυνάμεων, που θέλουν να τερματίσουν τα μνημόνια και τη λιτότητα, να βγάλουν τη χώρα από την ευρωζώνη και την ΕΕ και να εφαρμόσουν ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα μετασχηματισμών, ανοικτό σε μια νέα σοσιαλιστική προοπτική, που δεν θα αναπαράγει τα αποτυχημένα αντιδημοκρατικά πρότυπα του παρελθόντος.
Με δυο λόγια, η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα, τηρουμένων των αναλογιών, μια καινοτόμα και πλατιά πολιτικοκοινωνική συμμαχία τύπου ΕΑΜ, με ένα βαθύτατα ανεξαρτησιακό και κοινωνικό προσανατολισμό και με πλήρη συνείδηση ότι αυτή η σύγχρονη συμμαχία, αυτό το νέο μέτωπο πρέπει να αποφύγει ΛίβανουςΒάρκιζες και αποκηρύξεις, με τραγικό τέλος, ηρωικών ηγετικών μορφών όπως ο Άρης.
Αυτή είναι η πρόκληση για το ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα και όχι οι ανοίκειες προσωπικές επιθέσεις. Και για την πρόκληση αυτή ποτέ δεν είναι αργά.
Στη συνέχεια παραθέτουμε τις δύο ερωταπαντήσεις από την συνέντευξη του Δ. Κουτσούμπα στις οποίες αναφερόμαστε:
Ερώτ.: Δεχτήκατε, πάντως, σφοδρή επίθεση από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, που χαρακτηρίζει ως «σοκ» τις δηλώσεις σας για το εθνικό νόμισμα…
Δ. Κουτσούμπας: Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι ο Π. Λαφαζάνης «σοκάρεται» από την καθαρή θέση του ΚΚΕ ότι η πάλη για την αποδέσμευση από την ΕΕ και την Ευρωζώνη, για να είναι πραγματικά προς όφελος των συμφερόντων του λαού μας, πρέπει να συνδέεται στην καθημερινή πάλη με την ίδια την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, με το πρόγραμμα της λαϊκής εξουσίας, αλλιώς θα είναι «μία τρύπα στο νερό». Και δεν «σοκάρεται» ότι ο ίδιος και οι συν αυτώ καλούν το λαό να παλέψει κάτω από τις σημαίες της αστικής τάξης και των ομίλων, πότε υποστηρίζοντας την ανεδαφική άποψή του ως υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, πότε συντασσόμενος άθελά του με συντηρητικές ακόμα και αντιδραστικές φασιστικές δυνάμεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Μια ματιά να ρίξει κανείς τις τελευταίες μέρες στα δημοσιεύματα και στο τι υποστηρίζουν τα σάιτ τέτοιων δυνάμεων και να τα συγκρίνει με τα σάιτ του Λαφαζάνη θα νοιώσει τι σημαίνει πραγματικό σοκ!
Ερώτ.: Τι είδους συνεργασίες σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο θα επιδιώξετε μετά το Συνέδριο;
Δ. Κουτσούμπας: Η βασική επιδίωξή μας αφορά στη συγκρότηση της κοινωνικής συμμαχίας και αγκαλιάζει την πλειοψηφία του λαού μας, την εργατική τάξη, τους μισθωτούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, εμπόρους, βιοτέχνες και επιστήμονες, τους αγρότες. Αφορά το σύνολο αυτών των κοινωνικών δυνάμεων ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας. Μέσα σε αυτή την κοινωνική συμμαχία με κατεύθυνση πάλης ενάντια στο σύστημα, στα μονοπώλια, χωρούν όλοι ανεξάρτητα από το πώς αυτοπροσδιορίζονται μέχρι σήμερα, αριστεροί δεξιοί, κεντρώοι κλπ. Στο έδαφος αυτό υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρό. Τα «κονέ» και τα «καλέσματα» κορυφών, σε ηγεσίες κομμάτων δεν οδηγούν πουθενά. Το ΚΚΕ βάζει τα μέλη του στην υπηρεσία αυτής της αντικαπιταλιστικής αντιμονοπωλιακής κοινωνικής συμμαχίας με στόχο να έρθει πραγματικά ο λαός σ την εξουσία.
http://www.iskra.gr/%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BB%CE%AE%CF%81%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B4-%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%84%CF%83%CE%BF%CF%8D%CE%BC%CF%80%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%BF%CF%85/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου