Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο, 4 Μαρτίου 2017

(Ο πανσλαυισμός έρχεται)! Η Μόσχα κατηγορεί ΝΑΤΟ, ΕΕ ότι προωθούν πλατφόρμα “μεγάλης Αλβανίας” στα Σκόπια

Η Μόσχα κατηγορεί ΝΑΤΟ, ΕΕ ότι προωθούν πλατφόρμα “μεγάλης Αλβανίας” στα Σκόπια

Η Ρωσία κατηγόρησε την Αλβανία, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι επιχειρούν να εγκαθιδρύσουν φιλο-αλβανική κυβέρνηση στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) η οποία διανύει περίοδο πολιτική κρίσης. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του καλεί την Δύση να σταματήσει τις παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της ΠΓΔΜ. 


Η ανακοίνωση του ρωσικού ΥπΕξ αναφέρει ότι «η πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ η οποία προκλήθηκε από εξωτερικές ωμές παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις αυτής της χώρας, επιδεινώνεται» και πως με την «ενεργό συνδρομή των ηγετών του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε επιχειρούν να επιβάλλουν την ‘’αλβανική πλατφόρμα’’, που συντάχθηκε στα Τίρανα, στο γραφείο του πρωθυπουργού με βάση τον Χάρτη της λεγόμενης Μεγάλης Αλβανίας, με τον οποίο προβάλλονται εδαφικές αξιώσεις σε περιοχές των γειτονικών χωρών, του Μαυροβουνίου, της Σερβίας της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας».


Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, εκφράζει την ανησυχία του επειδή στην όλη υπόθεση έχουν εμπλακεί και οι Αρχές του Κοσόβου, ενώ θεωρεί την γραμμή αυτή που ακολουθείται «εξαιρετικά επικίνδυνη επειδή, εγκυμονεί την καταστροφή της κρατικής οντότητας της ΠΓΔΜ και γενικά την αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, υπενθυμίζει ότι οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διενεργήθηκαν στην ΠΓΔΜ στις 11 Δεκεμβρίου του 2016 με απαίτηση της ΕΕ και των ΗΠΑ, ανέδειξαν νικητή το κυβερνών κόμμα του Νίκολα Γκρουέφσκι, ενώ «τώρα –όπως αναφέρει- η Δύση με την συνδρομή της αλβανικής μειονότητας προσπαθεί να φέρει στην εξουσία στα Σκόπια την ηττηθείσα αντιπολίτευση, η οποία υιοθετεί τις τελεσιγραφικές απαιτήσεις των Αλβανών, που υπονομεύουν τους συνταγματικούς θεσμούς της χώρας».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, εκτιμά ότι όλες αυτές οι προσπάθειες να επιβληθούν έξωθεν σχήματα, το μόνο που θα κάνουν είναι να επιδεινώσουν την κατάσταση, και καλεί όσους εμπλέκονται σ’ αυτές τις προσπάθειες «να σεβασθούν το δικαίωμα των πολιτών της ΠΓΔΜ να αποφασίζουν αυτοτελώς για το μέλλον τους, σύμφωνα με τις βασικές αρχές της Δημοκρατίας».

Άρωμα πραξικοπήματος στα Σκόπια οσμίζεται η βελγική εφημεριδα La Libre Belgique

Σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Αρωμα πραξικοπήματοςστα Σκόπια;», η βελγική εφημεριδα ‘La Libre Belgique’ αναφέρεται στην απόφαση του Προέδρου της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβανόφ να μη δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ζόραν Ζάγεφ.

Ο Ζάγεφ είναι επικεφαλής του κόμματος SDSM, το οποίο έχει 67 έδρες στη Βουλή (που αριθμεί συνολικά 120), ενώ έχει ακόμη εξασφαλίσει την υποστήριξη άλλων 20 βουλευτών του αλβανικού κόμματος.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι σε συνέχεια της απόφασης αυτής, αναζωπυρώνεται η ανησυχία για πολιτική αναταραχή στη χώρα με την ενίσχυση αποσχιστικών και εθνικιστικών φωνών από πλευράς της αλβανικής μειονότητας, ενώ η ΕΕ έχει θέσει ως προτεραιότητά της τη διατήρηση της σταθερότητας στην ΠΓΔΜ. 

ΑΠΕ-ΜΠΕ | Reuters


http://www.zougla.gr/kosmos/article/i-mosxa-katigori-nato-e-oti-pro8oun-platforma-megalis-alvanias-sta-skopia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου