Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Σε υπαρξιακή κρίση το προτεκτοράτο της ΠΓΔΜ

προτεκτοράτο
Λεωνίδας Βατικιώτης

Πρωτοφανείς και ασυνήθιστες, ακόμη και για την Ελλάδα που την τελευταία δεκαετία έχει αναδειχθεί σε θερμοκήπιο της σύγχρονης υποτέλειας και ξενοκρατίας, είναι οι πρόσφατες εξελίξεις στα Σκόπια που απειλούν την ούτως ή άλλως εύθραυστη στ aθερότητα της χώρας. Πρωταγωνιστής των ωμών πολιτικών παρεμβάσεων είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, που συνεπικουρούμενη από τις ΗΠΑ επιζητά τη ριζική ανανέωση του πολιτικού προσωπικού της χώρας, ώστε να διασφαλίσουν την απόλυτη πρόσδεσή της στη Δύση.

Η κορύφωση της πολιτικής κρίσης ήλθε την Τετάρτη 1 Μαρτίου με αφορμή την άρνηση του προέδρου της χώρας Τζόρτζε Ιβανόφ να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ζοράν Ζαέβ, ηγέτη του κεντροαριστερού κόμματος SDSM, προκαλώντας με αυτό τον τρόπο επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές. Το σκεπτικό του προέδρου ήταν ότι ο Ζαέβ ηγείται ενός σχεδίου, που έχει προετοιμαστεί στα δυτικά επιτελεία, και στο τέλος της ημέρας θα καταστρέψει τη χώρα, για χάρη της Μεγάλης Αλβανίας. Προς επίρρωση, η αποδοχή εκ μέρους του κεντροαριστερού πολιτικού του αιτήματος του αλβανικού κόμματος DUI για αναγνώριση της αλβανικής γλώσσας σε δεύτερη επίσημη γλώσσα της χώρας. Όταν το ίδιο αίτημα είχε διατυπωθεί στον Νίκολα Γρκουέφσκι, ηγέτη του συντηρητικού εθνικιστικού κόμματος VMRO DPMNE, το είχε απορρίψει αποτυγχάνοντας έτσι να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών που θα του επέτρεπαν το σχηματισμό κυβέρνησης.
ΕΕ και ΗΠΑ από τη μεριά τους έκαναν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να επιβεβαιώσουν τις κατηγορίες του σκοπιανού προέδρου. Για παράδειγμα, η υπεύθυνη για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, από τα Σκόπια όπου μετέβη(!) χαρακτήρισε τη στάση του Ιβανόφ ως αντιδημοκρατική. Κατηγόρησε επίσης το πολιτικό κατεστημένο των Σκοπίων ότι δημιουργεί τους όρους για αναζωπύρωσης του εμφυλίου πολέμου. Η Μογκερίνι ωστόσο δείχνει να παραβλέπει το πιο ουσιαστικό: Ότι το αίτημα των Αλβανών δε συνάδει με τη Συμφωνία της Ωχρίδας που τερμάτισε πριν 15 χρόνια την αιματηρή σύγκρουση. Δηλαδή την ακυρώνει, διευκολύνοντας την επανέναρξη των μαχών.
Ο αποσταθεροποιητικός ρόλος των ΗΠΑ από την άλλη, φάνηκε πεντακάθαρα στις 8 Φεβρουαρίου όταν επιφανής Ρεπουμπλικανός, μέλος του Κογκρέσου, ονόματι Ντάνα Ροχραμπάτσερ, δήλωσε σε αλβανική τηλεόραση «συγγνώμη, αλλά η Μακεδονία δεν είναι κράτος». Χαρακτήρισε αποτυχημένο πρότζεκτ τη δημιουργία της και πρότεινε τον διαμελισμό της μεταξύ των γειτονικών κρατών. Πρόκειται για εξελίξεις που προκαλούν ανησυχία, πολύ περισσότερο αν λάβουμε υπ’ όψη μας την πολιτική κρίση που έχει προκαλέσει η απροκάλυπτη παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία διόρισε μέχρι και ειδικό εισαγγελέα για να καθοδηγήσει την αποστράτευση του παλιού πολιτικού κατεστημένου, εκδίδοντας κατηγορίες για διαφθορά. Στα απόνερα αυτής της παρέμβασης διαλύθηκε η Βουλή το 2015, μετά το μποϋκοτάζ της σοσιαλδημοκρατικής αντιπολίτευσης και ξέσπασαν μαζικές διαμαρτυρίες με αποκορύφωμα το θάνατο 15 ατόμων στο Κουμάνοβο.
Η ΕΕ σε ρόλο γεννήτορα κι εξαγωγέα πολιτικών κι όχι μόνο οικονομικών κρίσεων!
*Πηγή: prin.gr

http://www.iskra.gr/%CF%83%CE%B5- 


5 σχόλια:

  1. ΘΕΜΑ: ΘΥΜΙΖΟΥΜΑΙ

    05/03/2017 Αλβανία: Αντιδράσεις από την εξαφάνιση 1.300 κοντέινερ με επικίνδυνα απόβλητα Συνεχίζονται στην Αλβανία οι αντιδράσεις για το ζήτημα που έχει προκύψει με τα 1.300 κοντέινερ με επικίνδυνα απόβλητα που εισήλθαν στο αλβανικό έδαφος από την Ιταλία και έκτοτε αγνοείται η τύχη τους.

    ΘΥΜΙΖΟΥΜΑΙ: Ιεραρχικά:Το Κόσοβο Τα Σκόπια στα πλαίσια της "Μεγάλης Αλβανίας" ΈΧΟΥΝ προγραμματιστή ΣΑΝ ΑΠΟΘΉΚΗ ΑΤΟΜΙΚΩΝ/ΠΥΡΗΝΙΚΏΝ ΑΠΟΒΛΉΤΩΝ ΕΔΏ και σχεδόν ... 25 χρόνια!!! Γιαυτό τα κάναν ... Κράτοι !!! Στον ΊΔΙΟ ΆΞΟΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΧΏΡΑ ΜΑΣ (β.λ. Σκουριές!!!)

    Αλλά Εσείς που να πάρετε χαμπάρι ! Σας ρίξανε στο ψέμα ότι η Ελλάδα έχει χρέος!!! Και Εσείς ψάχνεται της γωνίες στον... Κύκλο !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε μου μήν το κουράζεις και πολύ το πράμα! Στην Πολιτική ανέκαθεν τα Προτεκτοράτα είχαν και έχουν συγκεκριμένο ρόλο που το ορίζουν οι δημιουργοί τους ! Επί του παρόντος και του Συγκεκριμένου Αυτά (Κόσοβο/Σκόπια) έχουν διπλό Σκοπό ! Ο ΒΑΣΙΚΌΣ ΌΜΩΣ ΣΚΟΠΌΣ ΤΟΥΣ ΕΊΝΑΙ αποθήκη Ατομικών/Πυρηνικών Αποβλήτων ! Σας παραπέμπουμε σε πρόβλημα τεράστιο που έχει η Γερμανία/Γαλλία αναφορικά το Asche II ! ΟΎΤΕ Ο ΘΕΌΣ ΔΕΝ ΞΈΡΕΙ τι έχει βάλει εκεί Το Παγκόσμιο Λόμπι της Μαφίας των Ατομικών/Πυρηνικών Εργοστασίων ! Τα Υπόγεια Ύδατα της Γερμανίας μέχρι Β. Ιταλία και το ήμισυ της Γαλλίας .. απειλούνται Direkt από το Asche II ! Θέλουν μεταφορά των αποβλήτων στα Σκόπια/Κόσοβο ! Έχουν τάχατες καλό υπέδαφος ! Αυτά λοιπόν ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και συνεχίζουμε φίλε μου. Το ότι σας έχουν ρίξη στο "πολιτικό" ταμπλό της ανάλυσης για Σκόπια/Κόσοβο όπως σας κατάφεραν να χάψεται το (εικονοκό=ψεύτικο) οικονομικό χρέος της Χώρας μας, δείχνει και κάτι άλλο! Ότι πέρα από ουδεμία πολιτική Εθνική Σκέψη στην Χώρα, δεν υπάρχει ούτε για ιδέα Επιστημονικός Κορμός στην Ελλάδα! Όλα είναι στον αέρα σαυτόν τον μαχαλά! Το είδαμε ιδιαίτερα στην Ατομική καταστροφή από τσουνάμι στην Ιαπωνία! Όλοι Αυτοί οι καθηγητάδες και ειδικοί επιστήμονες που τα έχουν κάνει πλακάκια με την Αποικιοκρατική Μούχλα της Χώρας Μας Ανέκαθεν, λέγαν ΜΌΝΟ ΨΕΜΑΤΑ! Και ο μισθός τους είτανε λιγότερες από του Ιούδα! Αλλά το Χειρότερο είναι ότι έχουν βάλει το όνομα του Φιλόσοφου, του Επαναστάτη, του Επιστήμονα, του Φυσικού, του Θρακειώτη του ΔΗΜΟΚΡΊΤΟΥ! ΣΑΝ κάλυψη για το ψέμα Τους! ΑΥΤΟΣ ΔΕΝ ΈΧΕΙ ΣΧΈΣΗ ΜΕ ΜΟΥΧΛΕΣ ΣΑΝ και ΕΣΑΣ!ΤΟ Ψέμα που είπατε για την Φουκουσίμα ΔΕΝ ΣΆΣΑ ΤΟ ΣΥΓΧΩΡΕΊ τόσο ο Δημόκριτος όσο και ΕΜΕΊΣ- Λέρες του Αποικιοκρατικού Κατεστημένου! (Asse IO)

      Διαγραφή
    2. Και συνεχίζουμε φίλε μου. Το ότι σας έχουν ρίξη στο "πολιτικό" ταμπλό της ανάλυσης για Σκόπια/Κόσοβο όπως σας κατάφεραν να χάψεται το (εικονοκό=ψεύτικο) οικονομικό χρέος της Χώρας μας, δείχνει και κάτι άλλο! Ότι πέρα από ουδεμία πολιτική Εθνική Σκέψη στην Χώρα, δεν υπάρχει ούτε για ιδέα Επιστημονικός Κορμός στην Ελλάδα! Όλα είναι στον αέρα σαυτόν τον μαχαλά! Το είδαμε ιδιαίτερα στην Ατομική καταστροφή από τσουνάμι στην Ιαπωνία! Όλοι Αυτοί οι καθηγητάδες και ειδικοί επιστήμονες που τα έχουν κάνει πλακάκια με την Αποικιοκρατική Μούχλα της Χώρας Μας Ανέκαθεν, λέγαν ΜΌΝΟ ΨΕΜΑΤΑ! Και ο μισθός τους είτανε λιγότερες από του Ιούδα! Αλλά το Χειρότερο είναι ότι έχουν βάλει το όνομα του Φιλόσοφου, του Επαναστάτη, του Επιστήμονα, του Φυσικού, του Θρακειώτη του ΔΗΜΟΚΡΊΤΟΥ! ΣΑΝ κάλυψη για το ψέμα Τους! ΑΥΤΟΣ ΔΕΝ ΈΧΕΙ ΣΧΈΣΗ ΜΕ ΜΟΥΧΛΕΣ ΣΑΝ και ΕΣΑΣ!ΤΟ Ψέμα που είπατε για την Φουκουσίμα ΔΕΝ ΣΆΣΑ ΤΟ ΣΥΓΧΩΡΕΊ τόσο ο Δημόκριτος όσο και ΕΜΕΊΣ- Λέρες του Αποικιοκρατικού Κατεστημένου! (Asse II)

      Διαγραφή
    3. .... Έχουμε και συνέχεια ! Το Asse II φτιάχθηκε για Αποθήκη Ραδιενεργών Αποβλήτων Ατομικών/Πυρηνικών για τα επόμενα...150 (εκατόν πενήντα!) Εκατομμύρια Χρόνια ! Μετά από μερικές δεκαετίες και από σύμπτωση είδαν το ... λάθος τους οι μαφιόζει! Συγκεκριμένα το 1993! Και το 1995 πήραν αποφάσεις άρον άρον για ... μετεγκατάσταση! "Εκτίμησαν" ότι το υπέδαφος που υπάρχει μεταξύ Φλώρινας έως Κόσοβο είναι ... ιδανικό ξανά για 150 εκατομμύρια χρόνια (ρωτάμε Εμείς !)! Καί Εσείς ψάχνεται για πολιτικές λύσεις σε προγραμματισμένους ... σκουπιδότοπους! Δεν Σας κάνει ξεφτέρια και τζιμάνια καθόλου εντύπωση η περιοχή της Χαλκιδικής (Σκουρίες);; Ίσως θέλουν διέξοδο στην θάλασσα,! Μήπως το Αιγαίο -Ιόνιο;; Εκτός και εάν θέλουν διαμέσου Αιγαίου/Ιονίου διέξοδο για Ειρηνικό ! Είστε ειδικοι σε Αναλύσεις ... βρείτε το !

      Διαγραφή