Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Προεδρικές εκλογές Βουλγαρία: «Σάρωσε» ο φίλος του Βλαντιμίρ Πούτιν

Προεδρικές εκλογές Βουλγαρία: «Σάρωσε» ο φίλος του Βλαντιμίρ Πούτιν

Ο Ρούμεν Ράντεφ, ο υποψήφιος της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης και πρόσωπο που θεωρείται φίλα προσκείμενο στη Μόσχα, επικράτησε σήμερα, Κυριακή (13/11/2016) στις προεδρικές εκλογές στη Βουλγαρία, σύμφωνα με τα exit poll που είδαν το φως της δημοσιότητας, έναντι της αντιπάλου του, Τσέσκα Τσάτσεβα, την οποία υποστήριζε ο συντηρητικός πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ.

Συνολικά τρεις εταιρείες δημοσκοπήσεων δίνουν στον 53χρονο πρώην αρχηγό της πολεμικής αεροπορίας, ποσοστό 58,1% έως 58,5% έναντι 35,25% έως 35,7% για την πρόεδρο του Κοινοβουλίου Τσάτσεβα, υποψήφια του κυβερνώντος κόμματος.
Σύμφωνα με επείγον τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, μετά και την εξέλιξη αυτή, ο κ. Μπορίσοφ ανακοίνωσε πως θα υποβάλει την παραίτησή του μετά την ήττα της Τσάτσεβα και του κυβερνώντος κόμματος GERB στις προεδρικές εκλογές.
«Εναπόκειται στους πολίτες να αποφασίσουν: εάν επιθυμούν μια πολιτική κρίση, θα την έχουν», είχε δηλώσει νωρίτερα ο ίδιος, καθώς προσερχόταν για να ψηφίσει σε εκλογικό κέντρο της Σόφιας. Η θητεία του πρωθυπουργού έληγε κανονικά το 2018.
Η παραίτησή του οδηγεί στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών και σε μια περίοδο αβεβαιότητας για την χώρα, η οποία το 2013 είχε συγκλονιστεί από μαζικές διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς και πολλούς μήνες πολιτικής αστάθειας.
Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της 6ης Νοεμβρίου, ο Ράντεφ είχε κάνει την έκπληξη επικρατώντας της υποψηφίας του Μπορίσοφ.
Ο Ρούμεν Ράντεφ, που δηλώνει ότι δεν ανήκει σε κάποιο κόμμα αλλά υποστηρίζεται από τους Σοσιαλιστές, τάχθηκε υπέρ της άρσης των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ρωσίας και έχει δηλώσει ότι η «Κριμαία (η χερσόνησος της Ουκρανίας που προσαρτήθηκε στη Ρωσία το 2014) είναι στην πραγματικότητα ρωσική».
Η θητεία του διαρκεί πέντε χρόνια και διαδέχεται τον Ρόσεν Πλέβνελιεφ, που υποστήριζε το κυβερνών κόμμα, ο οποίος ξεχώρισε από την κριτική που άσκησε προς τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.


Read more: http://www.newsbomb.gr/kosmos/news/story/745362/proedrikes-ekloges-voylgaria-sarose-o-filos-toy-vlantimir-poytin#ixzz4PxcoSZYn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου