Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

{Μια ανεξαρτοποίηση χαστούκι στους καιροσκόπους του βαθέως ΣΥΡΙΖΑ (ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΕ και λοιπούς)}! Δ. Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας: Ανεξαρτητοποιήθηκε σύμβουλος – Οριακή η πλειοψηφία της παράταξης Βασιλόπουλου

Οριακή είναι πλέον η πλειοψηφία της δημοτικής παράταξης, «Δύναμη Πολιτών», του δημάρχου Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Άρη Βασιλόπουλου έπειτα από την παραίτηση του δημοτικού συμβούλου, Ορέστη Δούλου. Ο κ. Δούλος ανακοίνωσε, μέσω μιας επιστολής που έστειλε στο τοπικό blog «Κρίσεις», το εξόχως πολιτικό και πλήρως αιτιολογημένο σκεπτικό βάσει του οποίου αποφάσισε να αποχωρήσει από τη «Δύναμη Πολιτών» και να παραμείνει ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος. Απευθύνει, μάλιστα, πρόσκληση κοινής δράσης.

Αναλυτικά ολόκληρη η ανακοίνωση αποχώρησης του κ. Δούλου:
«Η «Δύναμη Πολιτών» ιδρύθηκε το 2010 με σκοπό να εκφράσει στον Δήμο Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας την αγωνιστική εναντίωση της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων στα Μνημόνια βαρβαρότητας,που επιβλήθηκαν από την τρόικα και την ελληνική άρχουσα τάξη. Η « .Π» αποτέλεσε μια αριστερή συμμαχία διαφορετικών οργανώσεων και ρευμάτων, γύρω από ένα αριστερό ριζοσπαστικό, αντιμνημονιακό πρόγραμμα.Μέσα στο πλαίσιο αυτής της συμμαχίας, η οργάνωση της οποίας έχω την τιμή να είμαι μέλος, η Κομμουνιστική Τάση, αγωνίστηκε ως διακριτή μειοψηφία, υπερασπίζοντας με συνέπεια μια γνήσια σοσιαλιστική πολιτική,συνδέοντας τα τοπικά προβλήματα με τις βαθύτερες, αναγκαίες επαναστατικές αλλαγές στην κοινωνία, την οικονομία και το κράτος.
Η νίκη της «Δ.Π» στις Δημοτικές εκλογές του 2014, σαν μέρος της επικράτησης δεκάδων αριστερών δημοτικών παρατάξεων στη χώρα, δημιούργησε σημαντικές δυνατότητες για να γίνει πράξη αυτό που τόνιζε στην εκλογική της διακήρυξη: «Να ανατραπεί η πολιτική των μνημονίων που έχει φέρει την κοινωνία στην κατάσταση της ανθρωπιστικής κρίσης και έχει μετατρέψει τους Δήμους σε παράρτημα του υπουργείου εσωτερικών και της τρόικας». Ένα χρόνο αργότερα, η μετατροπή της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησής της σε δήμιο των εργαζόμενων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, δημιούργησε μια καινούρια πραγματικότητα και έθεσε νέα πολιτικά καθήκοντα σε δημοτικές διοικήσεις όπως αυτή της«Δ.Π».
Αναμφισβήτητα, η παρούσα δημοτική διοίκηση έχει δώσει δείγματα θετικού έργου όπως η στήριξη του Κοινωνικού Φαρμακείου και Παντοπωλείου, η περιοδική παροχή δωρεάν διαφόρων ιατρικών εξετάσεων, η δημιουργία Κέντρου Ψυχικής Υγείας, η καθιέρωση «δεκατιανού» γεύματος στα σχολεία, η σύγκρουση με τοπικά οικονομικά συμφέροντα. Αλλά μια αληθινά ριζοσπαστική – αριστερή δημοτική διοίκηση δεν μπορεί να εξαντλεί την πολιτική της σε ορισμένα μέτρα περιορισμού των δεινών που δημιουργούν τα Μνημόνια και ο καπιταλισμός που τα γέννησε. Οφείλει να εφαρμόζει ένα πρόγραμμα που θα δημιουργεί ένα υπόδειγμα φιλολαϊκής – αντι-μνημονιακής και αντι-καπιταλιστικής πολιτικής, αλλά και ταυτόχρονα, να πρωτοστατεί με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στον αντιμνημονιακό και αντικαπιταλιστικό αγώνα.
Στοιχειώδης προϋπόθεση γι’ αυτό τον αναγκαίο δρόμο, είναι η ρητή και ξεκάθαρη εναντίωση στη σημερινή μνημονιακή κυβέρνηση και τις οργανωμένες κομματικές δυνάμεις που τη στηρίζουν. Δυστυχώς όμως, η παρούσα δημοτική διοίκηση, όχι μόνο δεν βαδίζει στον αναγκαίο δρόμο της δημιουργίας ενός προπύργιου αντιμνημονιακού – αντικαπιταλιστικού αγώνα και ενός υποδείγματος φιλολαϊκής πολιτικής,αλλά επιμένει να διατηρεί τον «ομφάλιο λώρο» με τον μνημονιακό και υποταγμένο στην άρχουσα τάξη και την τρόικα, ΣΥΡΙΖΑ. Οι αποστάσεις που από το καλοκαίρι του 2015 και μετά, επιχείρησε να λάβει με την αποχώρησή του από το κυβερνών κόμμα ο Δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης, αλλά και η πλειοψηφία των συμβούλων της δημοτικής διοίκησης,αναιρούνται την πράξη από τη στενή συνεργασία με τη μνημονιακή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής και τη σύσφιξη σχέσεων τον ίδιο τον οργανωμένο ΣΥΡΙΖΑ, με αποκορύφωμα την πρόσφατη ορκωμοσία του τοπικού γραμματέα του ως δημοτικού συμβούλου της διοικούσας παράταξης.
Αυτή η εξέλιξη επισφραγίζει και τυπικά την πολιτική βούληση της παρούσας δημοτικής διοίκησης να διατηρήσει την επίσημη στήριξη από το κυβερνών κόμμα, αντί να διαχωρίσει έμπρακτα, καθαρά και οριστικά τη θέση της από αυτό. Η αποδοχή της συμμετοχής του επικεφαλής του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ στην ομάδα δημοτικών συμβούλων της «Δ.Π», καθιστά πλέον αυτονόητα απαγορευτική κάθε περεταίρω παραμονή των συνειδητών αριστερών και κομμουνιστών αγωνιστών στην «Δ.Π».
Δυστυχώς, οι άλλες, εκτός της Κομμουνιστικής Τάσης, αριστερές δυνάμεις της «Δ.Π» (ΛΑΕ,ΔΕΑ – «Κόκκινο Δίκτυο» κ.α) επιλέγουν να παραμείνουν σε μια παράταξη που δεν διαχωρίζεται από τον μνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύουμε ότι κάνουν ένα πολύ σοβαρό πολιτικό λάθος. Παρόλα αυτά, στο μέτρο και στο βαθμό που μελλοντικά θα είναι διατεθειμένοι να σπάσουν την τοπική συμμαχία με τον κυβερνητικό – μνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, εγώ και τα υπόλοιπα μέλη της Κομμουνιστικής Τάσης στο Δήμο μας, θα συνεχίζουμε να επιδιώκουμε την κοινή δράση με αυτούς τους συντρόφους στο μέλλον.
Σε ότι αφορά τη θέση μου στο Δημοτικό Συμβούλιο, μένοντας πιστός στις ριζοσπαστικές,αριστερές, αντιμνημονιακές ιδρυτικές διακηρύξεις της παράταξης, αλλά και στις ιδιαίτερες,δημόσια εκφρασμένες, γνήσια σοσιαλιστικές προγραμματικές θέσεις της Κομμουνιστικής Τάσης με τις οποίες επίσης εκτέθηκα στον προεκλογικό αγώνα, είναι αυτονόητο ότι δεν προτίθεμαι να παραδώσω την έδρα σε κάποιον τοπικό απολογητή των Μνημονίων και της κυβέρνησης.
Δηλώνω ότι θα συνεχίσω να στηρίζω κάθε μέτρο ή πράξη της δημοτικής διοίκησης που θα είναι προς όφελος των εργαζόμενων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και θα προάγει τον αγώνα τους για το ξερίζωμα της σύγχρονης μνημονιακής – καπιταλιστική βαρβαρότητας. Ταυτόχρονα, εγώ ως δημοτικός σύμβουλος αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της Κομουνιστικής Τάσης, απευθύνουμε πρόσκληση σε όλες τις δυνάμεις και τους αγωνιστές της Αριστεράς, του εργατικού κινήματος και των κινημάτων της πρωτοπόρας νεολαίας στο Δήμο μας, για κοινή και συντονισμένη αντικυβερνητική,αντιμνημονιακή και αντικαπιταλιστική αγωνιστική δράση».
Η θέση της “Δύναμης Πολιτών”
Η απάντηση στα λεγόμενα του κ. Δούλου ήρθε σήμερα, μέσω δελτίο τύπου που εξέδωσε η «Δύναμη Πολιτών». Σε αυτό χαρακτηρίζει την επιστολή παραίτησης ως «ένα μακροσκελές πολιτικό κείμενο με ακραίο σεχταρισμό, πλήθος ανακριβειών και την απουσία οποιασδήποτε αυτοδιοικητικής πολιτικής θέσης που να θέτει καθήκοντα στην παράταξη και τη διοίκηση του Δήμου». Και συνεχίζει λέγοντας πως τα λεγόμενα περί απόκλισης από τις θέσεις της δημοτικής παράταξης αποτελούν «εφεύρεση όταν όλοι γνωρίζουν ότι αυτή η παράταξη και η Διοίκηση του Δήμου τα τελευταία δύο χρόνια στην πράξη, και όχι στα λόγια, έχει βρεθεί απέναντι σε κάθε οργανωμένο συμφέρον και απέναντι στις εκάστοτε κυβερνήσεις, όταν αυτό απαιτούν τα συμφέροντα του Δήμου και του λαού της πόλης μας».
Κλείνοντας και, αφού αφήνει αιχμές επισημαίνοντας ότι η αποχώρησή του «στερεί ένα δημοτικό σύμβουλο από τη διοίκηση του Δήμου, παραβιάζοντας όχι μόνο το καταστατικό της Δύναμης πολιτών αλλά και αγνοώντας τη συλλογική δουλειά πολλών δεκάδων ανθρώπων», η πλειοψηφούσα δημοτική παράταξη καλεί τον κ. Δούλο «να αναλογιστεί ποιοι θα πανηγυρίσουν  γι’ αυτήν του την απόφαση, ποιους βοηθά αντικειμενικά με αυτήν του την κίνηση και να ανακαλέσει».
Ολόκληρη η απάντηση της «Δύναμης Πολιτών»:
Ο δημοτικός σύμβουλος της Δύναμης πολιτών κ. Δούλος ανακοίνωσε σήμερα στον τοπικό τύπο την αποχώρησή του από την παράταξη και την ανεξαρτητοποίησή του. Με ένα μακροσκελές πολιτικό κείμενο, το οποίο χαρακτηρίζεται από ακραίο σεχταρισμό, πλήθος ανακριβειών και την απουσία οποιασδήποτε αυτοδιοικητικής πολιτικής θέσης που να θέτει καθήκοντα στην παράταξη και τη διοίκηση του Δήμου, ο κ. Δούλος εφευρίσκει απόκλιση της Δύναμης πολιτών από τις θέσεις και το πρόγραμμά της. Και πρόκειται πραγματικά περί εφεύρεσης όταν όλοι γνωρίζουν ότι αυτή η παράταξη και η Διοίκηση του Δήμου τα τελευταία δύο χρόνια στην πράξη, και όχι στα λόγια, έχει βρεθεί απέναντι σε κάθε οργανωμένο συμφέρον και απέναντι στις εκάστοτε κυβερνήσεις, όταν αυτό απαιτούν τα συμφέροντα του Δήμου και του λαού της πόλης μας.
Από τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν στο ΡΣΑ και τις χωροταξικές αλλαγές στην πόλη και τα μείζονα οικονομικά και θεσμικά ζητήματα της μνημονιακής υποδούλωσης της αυτοδιοίκησης, μέχρι τη σύγκρουση με κυκλώματα εργολάβων, προμηθευτών και επιχειρηματιών και κάθε λογής τρωκτικών που λειτουργούσαν απομυζώντας χρήματα του απλού πολίτη, μέχρι τέλος την αλληλεγγύη και την υπεράσπιση των προσφύγων απέναντι στο φασισμό. Τέλος, από τον ίδιο το σχεδιασμό και τις προτεραιότητες που έχει θέσει αυτή η διοίκηση σε όλους τους τομείς, από την κοινωνική πολιτική (πχ, ιδρύοντας κοινωνικό παντοπωλείο, δημοτικό φαρμακείο, κέντρο ψυχικής υγείας, κ.α), μέχρι το σχεδιασμό και τη διεκδίκηση έργων υποδομής για την πόλη (ανέγερση σχολείων, αντιπλημμυρικά έργα, διευθέτηση Ποδονίφτη, ανέγερση και σχεδιασμός νέων παιδικών σταθμών, σχεδιασμός για τη διαχείριση απορριμμάτων, κ.α) και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη (συντήρηση και αγορά απορριμματοφόρων, σαρώθρων, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού μέσα από έναν αναδιανεμητικό κανονισμό τελών που μειώνει τα βάρη στους πολίτες και τα αυξάνει σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ).
Αυτό είναι το πρόγραμμα της Δύναμης πολιτών, αυτές τις μάχες θα συνεχίσει να δίνει τα επόμενα χρόνια και από αυτή την προσπάθεια στερεί ένα δημοτικό σύμβουλο από τη διοίκηση του Δήμου, παραβιάζοντας όχι μόνο το καταστατικό της Δύναμης πολιτών αλλά και αγνοώντας τη συλλογική δουλειά πολλών δεκάδων ανθρώπων. Ελπίζουμε, ακόμη και την τελευταία στιγμή, να αναλογιστεί ποιοι θα πανηγυρίσουν  γι’ αυτήν του την απόφαση, ποιους βοηθά αντικειμενικά με αυτήν του την κίνηση και να ανακαλέσει
http://www.aftodioikisi.gr/ota/dimoi/d-filadelfeias-xalkidonas-anexartitopoiithike-simvoulos-oriaki-pleiopsifia-tis-parataxis-vasilopoulou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου