Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

{Το πολιτικό προσωπικό της χώρας (όλο) παίζει με τα νεύρα μας. Παλιός Πασοκατζής}: Σγουρός προς Δούρου: Ξεπεράσατε και τα «θα» του ΠΑΣΟΚ

Η μηδενική παραγωγή νέου έργου, οι υπερφίαλοι και ανέφικτοι στόχοι για τη δημιουργία εντυπώσεων, η έλλειψη σχεδιασμού και προγραμματισμού, αλλά και η ανισοκατανομή πόρων ανάμεσα στους δήμους της Αττικής που πλέον χωρίζονται σε αρεστούς και μη, αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά του προϋπολογισμού του έτους 2017 της Περιφέρειας Αττικής.

Όπως τόνισε κατά τη σημερινή συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ο Γιάννης Σγουρός, ο προϋπολογισμός αποτελεί μνημείο υποσχεσιολογίας.
Περιέχει πολλά «θα», την ώρα που στην πράξη, δυόμιση χρόνια τώρα, τα αποτελέσματα είναι πενιχρά, υποπολλαπλάσια των στόχων και η παραγωγή έργου σχεδόν μηδενική. «Ξεπεράσατε και τα «θα» του ΠΑΣΟΚ» τόνισε ο Γ. Σγουρός χαρακτηριστικά.
Ειδικότερα :
  • Ο προϋπολογισμός του Προγράμματος Εκτελεστέων Έργων συντάχθηκε με τη λογική της φούσκας. Έχει αυξηθεί κατά 200 % την τελευταία τετραετία, από τα 500 εκ. € στο 1,5 δις €, με αποτέλεσμα να ξεπερνά κατά πολύ και να υπερκαλύπτει τα προσδοκώμενα έσοδα. Σημειωτέον ότι εάν όλα αυτά τα έργα υλοποιηθούν στο σύνολό τους, σε πέντε χρόνια από σήμερα η Περιφέρεια Αττικής θα έχει αντί για πλεόνασμα χρέη και έντεκα χρόνια νοικοκυρέματος (2003-2014) και άσκησης διοίκησης με μέτρο και σύνεση θα έχουν πάει περίπατο.
  • Σε επίπεδο πραγματικής οικονομίας, το 91,2 % της απορροφητικότητας του έτους 2016 (τα 18,6 από τα 20,5 εκ. €) οφείλεται σε έργα της διοίκησης «Σγουρού» και μόλις το 8,8 % σε νέα έργα της διοίκησης «Δούρου». Που να μην ήταν και έτοιμοι να εφαρμόσουν το σχέδιο τους δηλαδή, όπως έλεγαν προεκλογικά.
  • Δεν έχει ακόμη εκπονηθεί ο προβλεπόμενος από το νόμο του Καλλικράτη 5ετής Επιχειρησιακός Σχεδιασμός για την περίοδο 2014-2019 που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο κάθε προγραμματισμού. Με σχεδιασμό «του ποδαριού» δεν μπορεί να υπάρξει σοβαρό αποτέλεσμα.
  • Υπάρχουν κραυγαλέες αποκλίσεις στην κατανομή πόρων ακόμη και ανάμεσα σε γειτονικούς δήμους της Αττικής, που είναι εμφανές ότι πλέον χωρίζονται σε αρεστούς και μη. Σε αυτό συνηγορούν και οι κατά καιρούς ανακοινώσεις της ΚΕΔΕ, που κάνει λόγο για bullying της Περιφέρειας σε βάρος ορισμένων δήμων, γεγονός που συνιστά αδιανόητη για τα δεδομένα της αυτοδιοίκησης θεσμική εκτροπή.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Γιάννης Σγουρός εξέφρασε ακόμη την κατηγορηματική αντίθεση του, στην πρόθεση της νέας διοίκησης για την αγορά κτιρίων με το υπέρογκο ποσό των 36 εκ. €, με στόχο τη στέγαση των υπηρεσιών της Περιφέρειας, αντιπροτείνοντας να αναζητηθούν κτίρια ιδιοκτησίας του δημοσίου, που δεν θα επιβαρύνουν τον «περιφερειακό» κορβανά.
Παράλληλα αναφερόμενος στην τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας πρότεινε να αναλάβει η Περιφέρεια Αττικής την ανάπλαση του, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, επένδυση που όπως είπε θα τονώσει αποφασιστικά την απασχόληση, το εμπόριο, την τοπική οικονομία και ανάπτυξη.
http://www.aftodioikisi.gr/ota/perifereies/sgouros-pros-dourou-xeperasate-kai-ta-tha-tou-pasok/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου