Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

(Συριζαίικες αντιλαικές κουτοπονηριές)! Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για χιλιάδες ακίνητα

Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για χιλιάδες ακίνητα

Την λύση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών βρήκαν οι τράπεζες σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τους δανειστές προκειμένου να βγάλουν στο σφυρί τα ακίνητα χιλιάδων οφειλετών τους.


Υπό την πίεση του SSM και την κατάσταση που επικρατεί με το «μπλόκο» συλλογικοτήτων στις διαδικασίες πλειστηριασμών, τους προπηλακισμούς συμβολαιογράφων και την απόφαση για αποχή τους από τους πλειστηριασμούς, εντείνονται οι πιέσεις για την επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.


Έτσι οι σκηνές χάους και έντασης που διαδραματίζονται κάθε Τετάρτη στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας από το κίνημα κατά των πλειστηριασμών, το οποίο γιγαντώνεται και «μπλοκάρει» τους πλειστηριασμούς ακινήτων επιχειρείται να εξαλειφθεί με την βοήθεια της τεχνολογίας. 



Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, θα γίνονται χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία των συμβολαιογράφων οι οποίοι το τελευταίο διάστημα έχουν στοχοποιηθεί και δέχονται επιθέσεις και απειλές, ενώ στη διαδικασία θα μπορεί να συμμετέχει κάθε ενδιαφερόμενος και οι προσφορές από του πλειοδότες θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά εξασφαλίζοντας έτσι μια ανοιχτή και διαφανή διαδικασία. 

Η διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών προβλέπεται στις νέες διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν ενεργοποιηθεί.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας  η διαδικασία διενέργειας του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, όλες οι σχετικές λεπτομέρειες, καθώς και οι ειδικότερες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται, καθορίζονται με προεδρικό διάταγμα, το οποίο θα έπρεπε να είχε εκδοθεί ύστερα από πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μέχρι τον Ιούνιο του 2016.



Η κυβέρνηση «τρέχει» τις διαδικασίες για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς 

Η κυβέρνηση όμως δεν είχε προχωρήσει έως σήμερα  στην πρωτοβουλία αυτή. Τώρα, βλέποντας τις εικόνες έντασης που επικρατούν κάθε εβδομάδα στα Ειρηνοδικεία αλλά και μπροστά στο κίνδυνο να απαξιωθεί το μέτρο των πλειστηριασμών, που έχουν σχεδόν «παγώσει» μετά και την αποχή των συμβολαιογράφων, επιταχύνει τις διαδικασίες για τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας θα διενεργούνται οι πλειστηριασμοί ακινήτων.

Τη λύση αυτή προσυπογράφουν και οι τράπεζες, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση πιέζουν εδώ και αρκετό καιρό οι δανειστές. Μάλιστα, το θέμα αυτό βρέθηκε ξανά στο τραπέζι των συζητήσεων στον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων που είχε η ελληνική πλευρά με τους Θεσμούς στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. 

Τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τους πλειστηριασμούς ακινήτων προτείνει και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σε πρόσφατη μελέτη του για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών, το Ταμείο θεωρεί ότι το μέτρο αυτό θα εξασφαλίσει, μεταξύ άλλων, και τη διαφάνεια στην αγορά των πλειστηριασμών.

Όπως αναφέρει το ΤΧΣ, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ενθαρρύνουν τη συμμετοχή περισσότερων πλειοδοτών σε μια διαδικασία πλειστηριασμού και κάνουν τη διαδικασία πιο αποτελεσματική και διαφανή και ενδεχομένως πιο επικερδή για τον πωλητή.

Οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση συμμετοχής στον πλειστηριασμό. Ηλεκτρονικά θα υποβάλλονται η εγγυητική επιστολή συμμετοχής και οι προσφορές από τους πλειοδότες, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό μια ανοιχτή και διαφανή διαδικασία για όλους τους ενδιαφερόμενους.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θεωρείται ότι είναι εύκολο να στηθεί αφού υπάρχει ήδη από το 2013 το μοντέλο των ηλεκτρονικών διαγωνισμών για μακροχρόνια μίσθωση ή πώληση ακινήτων που ανήκουν στο Δημόσιο μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας (e-auction) του ΤΑΙΠΕΔ.



Ξεκινούν αρχές του 2017 οι πλειστηριασμοί 

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί δημοσίων ακινήτων είχαν «παγώσει» για αρκετούς μήνες και ενεργοποιήθηκαν τον περασμένο μήνα, ενώ για τον Ιανουάριο του 2017 έχουν προγραμματιστεί διαγωνισμοί πώλησης και μακροχρόνιας μίσθωσης 50 ή 30 ετών ακινήτων σε Ρόδο, Ναύπλιο, Χαλκιδική, Λασίθι, Κρήτη, Καλαμάτα, Καβάλα και Αθήνα.

Η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τους πλειστηριασμούς θεωρείται τώρα επιβεβλημένη μετά τα φαινόμενα προπηλακισμών που υπήρξαν στα δικαστήρια της χώρας και τα οποία έχουν οδηγήσει στην αποχή των συμβολαιογράφων από τους πλειστηριασμούς που δεν έχουν τη συναίνεση των ιδιοκτητών ακινήτων.


http://www.zougla.gr/money/article/ilektronika-sto-sfiri-xiliades-akinita

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου