Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

(Κατοχή, σου λέω και πρώτοι γερμανοτσολιάδες οι τραπεζίτες με τον Αλέξη τους)! Αλλάζουν χέρια οι "κολοσσοί"- ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΒΑΖΟΥΝ ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ ΣΕ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΦΙΡΜΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Αλλάζουν χέρια οι "κολοσσοί"

Τα «πάνω κάτω» έφερε στην ελληνική οικονομία και κοινωνία η οικονομική κρίση.

Ειδικά στο επιχειρείν οι Έλληνες αντιλαμβάνονται ότι όσα ήξεραν θα πρέπει να τα ξεχάσουν. 
Εταιρείες κολοσσοί αλλάζουν χέρια, καταρρέουν σαν χάρτινοι πύργοι, εξαφανίζονται από το προσκήνιο.



Νέοι «παίκτες» αναλαμβάνουν τα ηνία, αρχίζουν σιγά σιγά να γίνονται γνωστοί στην ελληνική πραγματικότητα, ενώ τα παλιά «τζάκια» προσπαθούν-τις περισσότερες φορές ανεπιτυχώς-να περισώσουν ότι μπορούν. 


Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν στα χέρια τους την πλήρη εικόνα της κατάρρευσης των επιχειρήσεων
Εταιρείες που τις ήξεραν και τα μικρά παιδιά και ήταν σημείο αναφοράς για ολόκληρους κλάδους βρίσκονται σε μεγάλες περιπέτειες και εξαφανίζονται με ταχύτατους ρυθμούς. 

Το βάρος των δανείων κυρίως, αλλά και η πτώση των πωλήσεων ήταν οι αποφασιστικοί καταλύτες. 

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν στα χέρια τους την πλήρη εικόνα της κατάρρευσης των επιχειρήσεων και προσπαθούν όπως μπορούν να μαζέψουν τα λεφτά τους. 
Τα περισσότερα βεβαίως θα χαθούν και για τις τράπεζες, που ακόμη δεν μπορούν να βρουν λύση για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια. 

Ο επιχειρηματικός χάρτης που έχουν στα χέρια τους οι τράπεζες αποκαλύπτουν το μέλλον. Αρκεί κανείς να δει τις 75 πιο γνωστές επιχειρήσεις, τα «κόκκινα» δάνεια των οποίων ανέρχονται στα 10 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύουν το 20% των NPLs. 


Οι πιο μεγάλες και γνωστές περιπτώσεις


Σε καθεστώς πτώχευσης τέθηκε η Hondos Center Πολυκαταστήματα, σύμφωνα με την απόφαση 520/2017 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.
Η Hondos Παλλάς πολυκαταστήματα, που ελέγχει ο Γιώργος Χόντος, ένας από τους πέντε αδελφούς της οικογένειας, εμφανίζει συνολικές υποχρεώσεις 77,5 εκατ. ευρώ
Εδώ και πολλά χρόνια, η εταιρεία- που δεν σχετίζεται, επιχειρηματικά, με την αλυσίδα καταστημάτων Hondos Center- βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο, ενώ ακίνητά της έχουν οδηγηθεί, στο παρελθόν, σε πλειστηριασμό.

Σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2013 για την 26η εταιρική χρήση, η Hondos Παλλάς πολυκαταστήματα, που ελέγχει ο Γιώργος Χόντος, ένας από τους πέντε αδελφούς της οικογένειας, εμφανίζει συνολικές υποχρεώσεις 77,5 εκατ. ευρώ, με την μερίδα του λέοντος, ποσό ύψους 24,3 εκατ. ευρώ να αφορά τους προμηθευτές. 

Σύμφωνα με την «εικόνα» των μεγεθών της 31.12.2013, οι οφειλές που συνδέονται με μεταχρονολογημένες επιταγές ανέρχονται σε περίπου 8 εκατ. ευρώ, ενώ τα δάνεια προς τις τράπεζες διαμορφώνονται σε 18,5 εκατ. ευρώ. Τα χρέη προς ασφαλιστικούς οργανισμούς και εφορία ξεπερνούν τα 9 εκατ. ευρώ.

Οι πλειστηριασμοί

Το περασμένο Φθινόπωρο, για οφειλές, ύψους 1,68 εκατ. ευρώ, στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) βγήκαν "στο σφυρί” τα εξής ακίνητα της Hondos Center Πολυκαταστήματα στην οδό Ιπποκράτους 3 στην Αθήνα:

-ισόγειο κατάστημα 15,7 τ.μ. στη στοά του Μεγάρου Παλλάδος που έχει εκτιμηθεί προς 45 χιλιάδες ευρώ, με το τίμημα πρώτης προσφοράς να είναι περίπου 74 χιλιάδες ευρώ.

-υπόγειο κατάστημα 49,3 τ.μ. στο Μέγαρο Παλλάδος με αξίας εκτίμησης 150 χιλιάδες ευρώ, με πρώτη προσφορά ύψους 120 χιλιάδες ευρώ.

-υπόγεια αποθήκη 21,2 τ.μ. στο ίδιο κτήριο που εκτιμάται προς 175 χιλιάδες ευρώ, με τιμή πρώτης εκκίνησης 140 χιλιάδες ευρώ.

Σημειώνεται ότι η χρήση και εκμετάλλευση του σήματος Hondos Center αποτελεί δραστηριότητα που αναπτύσσουν, αυτοτελώς, οι πέντε αδελφοί της οικογένειας Χόντου, με τον Νίκο, Αργύρη, Κώστα και Γιάννη να διαχειρίζονται ξεχωριστά, αλλά με ενιαία στρατηγική, τα καταστήματα της αλυσίδας. 
Ωστόσο, η πτωχευμένη Hondos Παλλάς του Γ.Χόντου και Στ.Κωστούλα είχε αποκοπεί από την ενιαία στρατηγική που υιοθετούσαν τα υπόλοιπα καταστήματα.

Το 2013 όταν έγιναν ευρέως γνωστές οι οικονομικές δυσχέρειες της Hondos Παλλάς Πολυκαταστήματα, η Hondos Center ανακοίνωνε ότι η μοναδική σχέση που συνδέει τα δύο σχήματα "περιορίζεται αποκλειστικά στην παραχώρηση άδειας χρήσης του εμπορικού σήματος "Hondos Center".


Κούρεμα χρεών 60% για την «Καλογήρου»

Το σύνολο των οφειλών της εταιρείας, οι οποίες συνολικά στις 31 Μαΐου 2017 ανέρχονταν σε 93,67 εκατ. ευρώ
Το σύνολο των οφειλών της εταιρείας, οι οποίες συνολικά στις 31 Μαΐου 2017 ανέρχονταν σε 93,67 εκατ. ευρώ


Μεγάλο «κούρεμα» χρεών προς τις τράπεζες που φτάνει ακόμη και το 60% και προς μερίδα προμηθευτών που φτάνει έως και 85% προβλέπει η συμφωνία εξυγίανσης της αλυσίδας "Καλογήρου" η οποία κατατέθηκε χθες στο δικαστήριο, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής». 

Η σχετική αίτηση ορίστηκε να συζητηθεί από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις 6 Οκτωβρίου 2017, όμως ήδη ο επικείμενος νέος βασικός μέτοχος, ο επιχειρηματίας Σάμι Φάις, σε συνεργασία με τις πιστώτριες τράπεζες έχει προχωρήσει σε χρηματοδότηση της εταιρείας με στόχο την επιστροφή της σε ομαλή λειτουργία.  
Ήδη άλλαξε χέρια η Εθνική Ασφαλιστική

Στο διάδοχο σχήμα, την εταιρεία Vetria, θα συμμετέχει και η οικογένεια Λεμονή, μέχρι σήμερα ιδιοκτήτρια της αλυσίδας "Καλογήρου", με ποσοστό 15%, όμως δεν είναι κόμη σαφές το ποσοστό με το οποίο θα συμμετέχουν τα "Αττικά Πολυκαταστήματα".

Το σύνολο των οφειλών της εταιρείας, οι οποίες συνολικά στις 31 Μαΐου 2017 ανέρχονταν σε 93,67 εκατ. ευρώ, θα ρυθμιστούν ως εξής: 

-Οι οφειλές προς τις τράπεζες ύψους 68 εκατ. ευρώ "κουρεύονται" σε ποσοστό 60%. Στη νέα εταιρεία θα μεταφερθεί ως υποχρέωση ποσό 15 εκατ. ευρώ, το οποίο θα συμπληρωθεί με νέους όρους (επταετή διάρκεια με δυνατότητα παράτασης για 5 χρόνια αναλόγως του ύψους των πωλήσεων). Οφειλή 3 εκατ. ευρώ θα παραμείνει ως βάρος στους παλαιούς μετόχους, τα αδέλφια Λεμονή. 

-Οι οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία ύψους περίπου 3 εκατ. ευρώ θα αποπληρωθούν σε 144 μηνιαίες δόσεις με διαγραφή τόκων, προστίμων και προσαυξήσεων. Οι οφειλές που δημιουργήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2017 κι έπειτα προβλέπεται να αποπληρωθούν σε 90 δόσεις. 

-Οι οφειλές προς τους προμηθευτές που δεν έχουν εξασφαλίσεις χωρίζονται σε δυο κατηγορίες. 

Ειδικότερα, μια κατηγορία προμηθευτών με συνολικό ποσό απαιτήσεων 25,56 εκατ. ευρώ (ίσο με 27,32% των συνολικών οφειλών της εταιρείας) θα υποστεί «κούρεμα» 85%. Το υπόλοιπο των οφειλών, ποσό δηλαδή περίπου 3,8 εκατ. ευρώ, προβλέπεται να αποπληρωθεί από 12 έως 48 δόσεις, αναλόγως του ύψους τους. 

Οφειλές προς προμηθευτές, οι οποίοι θεωρούνται απαραίτητη για τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης, θα αποπληρωθούν στο 100% σε 48 δόσεις. 

Οι συνολικές οφειλές αυτής της κατηγορίας ανέρχονται σε 15,22 εκατ. ευρώ. 

Στη συμφωνία προβλέπονται θετικοί όροι για τους εργαζόμενους της εταιρείας. Κατ’ αρχάς μεταβιβάζονται στη νέα εταιρεία όλες οι συμβάσεις εργασίας που ήταν ενεργές έως τις 31/5/2017, ακόμη και αυτές που είχαν καταγγελθεί από τον εργοδότη έως τις 31/5/2017 και για τις οποίες οι εργαζόμενοι έχουν ασκήσει εγκαίρως αγωγή για ακύρωση της καταγγελίας. 

Η νέα εταιρεία θα αναλάβει επίσης να πληρώσει και δεδουλευμένα που θα προκύψουν από δικαστικές αποφάσεις. 
Ήδη πάντως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους εργαζόμενους έχουν εξοφληθεί.

Οι άλλοι...

Ανυπέρβλητα προβλήματα και για μια σειρά πολύ γνωστές επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων είναι: ο ξενοδοχειακός όμιλος Μαντωνανάκη (Elounda, Grand Resort Lagonissi κ.ά.) με δάνεια ύψους 400 εκατ. ευρώ. 

O όμιλος παροχής υπηρεσιών Υγείας (διαγνωστικά κέντρα, κλινικές κ.ά.) του Θ. Λιακουνάκου, επίσης με δάνεια της τάξης των 400 εκατ. ευρώ. 
 Η Χαλυβουργία Ελλάδος του Νίκου Μάνεση με 320 εκατ. ευρώ. Για τον χαλυβουργικό κλάδο οι τράπεζες έχουν αναθέσει στην Alvarez & Marsal να εκπονήσει μελέτη βιωσιμότητας, ένα προσχέδιο της οποίας έχει ήδη παραδοθεί στις τράπεζες και προβλέπει περιορισμό παραγωγής και κλείσιμο μονάδων.

Ο όμιλος τροφίμων Χαΐτογλου από τη Βόρεια Ελλάδα, με δάνεια 150 εκατ. ευρώ, και η εταιρεία παραγωγής και εμπορίας κατεψυγμένων προϊόντων Καλλιμάνης με 47 εκατ. ευρώ. 

Ο κλάδος του αυτοκινήτου είναι από τους πλέον προβληματικούς, καθώς τα ανοίγματα φθάνουν στο ιλιγγιώδες ποσό των 5 δισ. ευρώ.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ομίλου Θεοχαράκη, για την οποία οι πιστώτριες τράπεζες έχουν προτείνει τη «συντεταγμένη μείωση της δραστηριότητάς του». 

Η Agripan SA αντιμετωπίζει πρόβλημα με 60 εκατ. ευρώ
Η Agripan SA αντιμετωπίζει πρόβλημα με 60 εκατ. ευρώ

Προβλήματα αντιμετωπίζει και η Αgripan SA Παντελεημονίτης με 60 εκατ. ευρώ. 


 Ακολουθούν τα καύσιμα με την Jetoil - Mamidoil. Η Jetoil βρέθηκε στα πρόθυρα πτώχευσης, αλλά εντάχθηκε στις διατάξεις του άρθρου 106β του Πτωχευτικού Κώδικα (υπόθεση Μαρινόπουλος) και διασώζεται με την εξεύρεση επενδυτή. Πρόκειται για την αυστριακή Cetracore, θυγατρική της ρωσικής Rosneft. 

Η Cetracore θα καταβάλει ως τίμημα εξαγοράς 111,5 εκατ. ευρώ. Από τα 111,5 εκατ. τα 72 εκατ. θα πάνε στις τράπεζες έναντι συνολικών δανείων 138 εκατ. ευρώ.

Σε συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες έχει έρθει και η εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων Fortress για την απόκτηση του ομίλου real estate Χαραγκιώνη. 
Τέλος, τη διαδικασία ειδικής διαχείρισης εξετάζουν οι τράπεζες για την περίπτωση της Alpha Grissin, η οποία έχει άνοιγμα της τάξης των 25 εκατ. ευρώ.

Στο σφυρί και υγιείς θυγατρικές

Οι τράπεζες, εκτός από τις επιχειρήσεις με «κόκκινα» δάνεια, βρίσκονται σε διαδικασία ρευστοποίησης συμμετοχών που δεν έχουν σχέση με τραπεζικές δραστηριότητες. Πρόκειται για μνημονιακή υποχρέωση των τραπεζών, που εφαρμόστηκε πρώτα στην Αγροτική Τράπεζα με την πώληση της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ, τη ΔΩΔΩΝΗ και τώρα την ΕΒΖ.

Ήδη άλλαξε χέρια η Εθνική Ασφαλιστική. Η Εθνική Τράπεζα μεταβίβασε το 75% στον όμιλο EXIN - Kalamos έναντι 718 εκατ. ευρώ.

Τις επόμενες ημέρες θα ανοίξουν οι δεσμευτικές προσφορές για την πώληση του 100% της Avis από την Τράπεζα Πειραιώς. 

Ο επενδυτής, εκτός από το τίμημα, θα κληθεί να αναλάβει δάνεια 240 εκατ. ευρώ. 

Επίσης, η Eurobank έχει δεχθεί 15 μη δεσμευτικές προσφορές για την πώληση του King George στον διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στον χώρο της υγείας το fund της CVC Capital Partners μετά την εξαγορά της πλειοψηφίας της κλινικής Metropolitan είναι έτοιμο να διεκδικήσει και το «Ερρίκος Ντυνάν», όταν αυτό βγει προς πώληση από την Τράπεζα Πειραιώς.

Επίσης, έως το τέλος του έτους θα έχουν αλλάξει χέρια και οι δύο μεγαλύτερες μονάδες στον χώρο των ιχθυοκαλλιεργειών, ο Νηρέας και η Σελόντα, που σήμερα βρίσκονται υπό τον έλεγχο των τραπεζών.

Οι δύο εταιρείες αντιπροσωπεύουν περίπου το 55% της εγχώριας παραγωγής και ήδη μεγάλα funds αλλά και στρατηγικοί επενδυτές του χώρου έχουν δείξει ενδιαφέρον για την εξαγορά τους.

Η αμερικανική AMERRA που εξαγόρασε την Ανδρομέδα και ο τουρκικός όμιλος Kilic θα είναι δύο από τους ενδιαφερομένους. 

Σημειώνεται πως ο διαγωνισμός προβλέπει οι προσφορές να αφορούν είτε και τις δύο εταιρείες είτε την κάθε μία χωριστά.

'Μάχη' για τα φιλέτα της ακτοπλοίας
'Μάχη' για τα φιλέτα της ακτοπλοίας


 Ενδιαφέρον από ξένους ομίλους θα εκδηλωθεί και για την Attica Συμμετοχών (Superfast, Blue Star Ferries) όταν αυτή βγει προς πώληση από τη MIG και την Τράπεζα Πειραιώς. 

Σε μεταγενέστερο χρόνο η Πειραιώς θα βγάλει προς πώληση και άλλες δραστηριότητες της MIG, από τον κλάδο των τροφίμων (Vivartia), όπως π.χ. τον κλάδο των κατεψυγμένων «Μπάρμπα Στάθης».


http://www.zougla.gr/money/etairika-nea/article/alazoun-xeria-i-kolosi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου