Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Λίστα και καταγγελίες Λαγκάρντ: Με σχέσεις «τύπου μαφίας» η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα



Το ζήτημα της Λίστας Λαγκάρντ και των ανέλεγκτων υποθέσεων επαναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, με ερώτησή τους, ζητούν δικαστική και διοικητική διερεύνηση των αναφορών της διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, για τις απειλές κατά της ζωής της από πλούσιους φοροφυγάδες. «Η ελληνική μαφία δεν διστάζει να απειλεί την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και η ελληνική κυβέρνηση σιωπά», δήλωσε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης. 

«Η αποκάλυψη της Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνδυασμό με τη σαφή υστέρηση της Ελλάδας ως προς την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, παραπέμπει περισσότερο σε πλαίσιο άνομων σχέσεων «τύπου μαφίας» παρά σε ευνομούμενο κράτος δικαίου», αναφέρουν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, Ασημίνα Ξηροτύρη και Νίκη Φούντα και καλούν τους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης να απαντήσουν αν είναι σε γνώση τής κυβέρνησης τα συγκεκριμένα γεγονότα, κι αν έχει επιληφθεί η ελληνική Δικαιοσύνη και οι άλλες αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Καλούν επίσης τους αρμόδιους υπουργούς να ενημερώσουν αν θα ζητήσουν τη δικαστική και διοικητική διερεύνηση της βασιμότητας όσων πρωτοφανών καταγγέλλονται από την Κριστίν Λαγκάρντ.
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει το ζήτημα των ανέλεγκτων υποθέσεων της Λίστας Λαγκάρντ. «Δεν είναι δυνατόν κάθε μήνα το υπουργείο Οικονομικών να δημοσιοποιεί πληθώρα οικονομικών στοιχείων και γι' αυτές τις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής να μην δίνει στοιχεία», αναφέρει μεταξύ άλλων η αξιωματική αντιπολίτευση και σημειώνει πως από τις 2.062 περιπτώσεις, ο έλεγχος έχει τελειώσει μόνο σε 25, πέντε το 2013 και 20 το 2014.
Η φοροδιαφυγή που έχει διαπιστωθεί, σύμφωνα με το ΣΔΟΕ, είναι 25 εκατ. ευρώ και οι φόροι που αναλογούν είναι της τάξης των 12 εκατ. ευρώ, υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και υπενθυμίζει ότι στις 31.12.2015 οι υποθέσεις της «Λίστας Λαγκάρντ» παραγράφονται. Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος τα στοιχεία από την ενημέρωση που είχε αντιπροσωπεία του κόμματος κατά την πρόσφατη επίσκεψη στο ΔΟΕ, τονίζει για τους φορολογικούς ελέγχους:
  1. ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ: Εμβάσματα της περιόδου 2009- 2011, 24.710 περιπτώσεις. Το 2013 ελέγχθηκαν μόλις δύο, από τις οποίες εισπράχθηκαν 5 εκατ ευρώ. Αναμένουμε τα στοιχεία για το 2014.
  2. OFFSHORE ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ: Περίπου 10.000 offshore εταιρείες υπάρχουν στην Ελλάδα. Το 2013 ελέγχθηκαν μόνο 34. Τα ποσά που βεβαιώθηκαν είναι 40 εκατ. ευρώ. Αναμένονται στοιχεία για το 2014».
http://tvxs.gr/news/ellada/lista-kai-kataggelies-lagkarnt-me-sxeseis-typoy-mafias-i-forodiafygi-stin-ellada


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου