Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Σαράντα χρόνια νόμιμος Ριζοσπάστης


Ηταν σαν σήμερα, 25 Σεπτέμβρη 1974 - σαράντα χρόνια πριν - που ο «Ριζοσπάστης», όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ, κυκλοφόρησε και πάλι ελεύθερα. Κατακτούσε μαζί με το ΚΚΕ τη νόμιμη έκδοση και κυκλοφορία του, 27 χρόνια μετά την 18η Οκτώβρη του 1947 που κυρήχθηκε παράνομος κι έκλεισε το τελευταίο φύλλο του με το εξής σχόλιο: «Οι φύλακες γρηγορούν και ο Ριζοσπάστης, που στάθηκε ακλόνητος στις επάλξεις του όταν αντιμετώπιζε τη φωτιά και το σίδερο της χιτλερικής και της αγγλικής κατοχής, δε θα υποστείλει ποτέ την τιμημένη σημαία του. Γιατί η σημαία του Ριζοσπάστη είναι σημαία του ΚΚΕ».

Ιδρυτής του Ριζοσπάστη ήταν ο Γιάννης Πετσόπουλος, ο οποίος αγόρασε τον τίτλο από τον Γεώργιο Φιλαρέτο που εξέδιδε εφημερίδα με το όνομα «Ριζοσπάστης» την περίοδο 1908-1911. Η πρώτη έκδοση του «Ριζοσπάστη» έγινε τον Ιούνιο του 1916 στη Θεσσαλονίκη, αλλα σύντομαμεταφέρθηκε στην Αθήνα από όπου ξεκίνησε και την πρώτη της έκδοση στις 23 Ιουλίου του 1917. Η μετεμφυλιακή περίοδος δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Ριζοσπάστης βρέθηκε στο στόχαστρο διώξεων. Η πρώτη απαγόρευση του Ριζοσπάστη έγινε κατά τη δικτατορία του Πάγκαλου για να απαγορευθεί εκ νέου κατά τη δικτατορία Μεταξά. Στο μεσοδιάστημα των δύο δικτατοριών κυκλοφόρησε με τον τίτλο «Νέος Ριζοσπάστης» ώστε να μπορέσει να επαναλειτουργήσει. Η επανέκδοση του «Ριζοσπάστη» ξεκίνησε ξανά μετά την Απελευθέρωση το 1944 για να απαγορευθεί το 1947, όπου το αντικομμουνιστικό αίσθημα κορυφώθηκε.
Ο Ριζοσπάστης για πολλά χρόνια βρισκόταν υπό καθεστώς διωγμού στην Ελλάδα, άλλες φορές επίσημα, άλλες ανεπίσημα. Ακόμα και όταν κυκλοφορούσε ελεύθερα, σπανίως αγοραζόταν από τα περίπτερα, υπό το φόβο καταδοτών, ενώ σε κρίσιμες περιόδους δεν ήταν λίγες οι φορές που οι κρατικές υπηρεσίες διοχέτευαν στην αγορά πλαστές εφημερίδες «Ριζοσπάστη», με κείμενα δικής τους εμπνεύσεως.
Το πρώτο φύλλο του νόμιμου Ριζοσπάστη:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου