Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

ΟΤΑΝ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΘΕΛΕΙ, ΜΠΟΡΕΙ

(Πεμ. 25/9/14 - 21:10)
Του ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ*
''Τελειώνει έτσι μια περίοδος, όπου η στάθμευσηαποτελούσε ένα ακόμα χαράτσι για τα λαϊκά στρώματα, χωρίς να έχει λυθεί το κυκλοφοριακό, όπως διατυμπάνιζαν οι προηγούμενες δημοτικές αρχές'' ανακοίνωσε ο Δήμος και αναγνωρίζει ότι στην πόλη επικρατεί «όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια, το κυκλοφοριακό κομφούζιο και το χάος''.''Σε όσους πολίτες επιδόθηκαν χθες κλήσεις αποκλειστικά για την ελεγχόμενη στάθμευση, ο Δήμος έδωσε τη δυνατότητα να μην τις πληρώσουν''. Με αυτή τη δήλωση ξεκίνησε τη θητεία του στην Πάτρα ο αριστερός δήμαρχος Κ. Πελετίδης, διώχνοντας την ιδιωτική εταιρείαπου είχε τον έλεγχο της στάθμευσης στην πόλη, με αποτέλεσμα να συζητιέται σήμερα, τουλάχιστο σε αυτούς που ασχολούνται με την αυτοδιοίκηση, με τα καλύτερα λόγια και να αφήνει την αίσθηση ότι«όταν η αριστερά θέλει, μπορεί».

Παλιότερα βέβαια, πριν γίνει δήμαρχος, σκέπαζε τα παρκόμετρα με σακούλες, ακολουθώντας μια ακτιβιστική δραστηριότητα, η οποία φυσικά αποτέλεσε και έναν από τους πολιορκητικούς κριούς του στην προσπάθεια κατάληψης της δημαρχίας.
Εκείνο που ουσιαστικά έκανε ο Κ. Πελετίδης, ήταν να περάσει το μήνυμα πως μπορείς ν' αντισταθείς στις ορέξεις του ιδιωτικού συμφέροντος, μπορείς να αντισταθείς στα σχέδια του νεοφιλελευθερισμού που στοχεύει στη μεταφορά όλων των κοινωνικών υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα, αλλά κυρίως ότι μια αριστερή δημοτική αρχή οφείλει να σέβεται και να πολεμά για την ικανοποίηση των αναγκών των δημοτών της, μπορεί να παλεύει για την προστασία τους ανεξαρτήτως κόστους κι όχι να υποκύπτει στην άθλια οικονομική κατάσταση του δήμου και να καταλήγει στης λογική της διαχείρισης, μια λογική που τείνει να κυριαρχήσει στην αυτοδιοίκηση στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, με βασικό πρόσχημα το τερατούργημα της μνημονιακής λογικής «Καλλικράτη», που ορίζει τα πλαίσια και τις αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης.
Βέβαια, η σύγκρουση με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική δεν τελειώνει στην ουσιαστική αλλά και επικοινωνιακή δράση, όπως αυτή στην Πάτρα, για μια αριστερή δημοτική αρχή.
Το χρέος της απέναντι στην κοινωνία είναι πολύ μεγαλύτερο και οι ανατροπές που οφείλει να κάνει, πρέπει να φτάσουν βαθειά στο μεδούλι της κοινωνίας.
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, θέλω να προτείνω κάποια βασικά – κατά τη γνώμη μου – στοιχεία που θα πρέπει να αποτελέσουν τους πυλώνες και το στοίχημα των δημοτικών αρχών της αριστεράς.
  • Ένα από τα πρώτα και ιδιαίτερα σημαντικό και ουσιαστικό στοιχείο, για μια αριστερής αντίληψης λειτουργία του δήμου, είναι η θεώρηση του εργαζόμενου ως βασικού παράγοντα ανατροπής. 
  • Η ανάδειξη και η βελτίωση των προσόντων του και κυρίως η συμμετοχή του ίδιου σε κάθε διαδικασία εκσυγχρονισμού του δήμου.
  • Οι αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης πρέπει να αποτελούν αποκλειστικά ευθύνη της αυτοδιοίκησης και σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται να ασκούνται από ιδιώτες. Μόνο όταν τέτοια ζητήματα είναι ξεκάθαρα και δεν επιδέχονται πολλαπλών ερμηνειών μπορεί να αντιμετωπιστεί το «όργιο» των επεμβάσεων του ιδιωτικού τομέα, όπως για παράδειγμα το θέμα της καθαριότητας και της διαχείρισης απορριμμάτων.
  • Η πλήρης και ουσιαστική αποσύνδεση της πολιτικής λειτουργίας από την διοικητική πρέπει να αποτελέσει το ευαγγέλιο μιας αριστερής δημοτικής αρχής, ώστε η διοίκηση να αποτελέσει αποκλειστικό δικαίωμα των υπαλλήλων του δήμου και όχι της πολιτικής ηγεσίας.
  • Πρέπει να αρνηθεί να εφαρμόσει κάθε μορφή ελαστικής απασχόλησης και να καθιερώσει ένα αντικειμενικό σύστημα επιλογής προσωπικού που θα ανταποκρίνεται στις πάγιες και διαρκείς ανάγκες του δήμου και σε αυτές που έχουν εποχιακό χαρακτήρα. Πρέπει ουσιαστικά να επαναπροσδιορίσει την έννοια της ανάγκης για εποχιακό ή έκτακτο προσωπικό 8μηνης ή 4μηνης διάρκειας.
  • Οφείλει να καθιερώσει διαδικασίες (ουσιαστικά ένα κώδικα ή μια πιστοποίηση), για την εκτέλεση καθηκόντων εξυπηρέτησης των πολιτών και γενικά αυτών που συναλλάσσονται με το δήμο.
  • Να ενισχύσει τα ΚΕΠ, που αποτελούν ένα πραγματικά σύγχρονο εργαλείο στην εξυπηρέτηση των δημοτών.
  • Να θεσπίσει τη συμμετοχή των συλλογικών φορέων των εργαζομένων στα «συμβούλια» διοίκησης, ακόμη κι αν δεν προβλέπεται από το νόμο ή ακόμη περισσότερο να την εφαρμόσει έστω κι αν έρχεται σε αντίθεση με το νόμο.
  • Να καθιερώσει τη δημόσια διαβούλευση για την λήψη σοβαρών αποφάσεων σε τοπικό επίπεδο, με τη συμμετοχή της Διοίκησης , των αρμόδιων συλλογικών φορέων και ενώσεων πολιτών.
  • Να καθιερώσει τα τοπικά δημοψηφίσματα αλλά και άλλες μορφές κοινωνικής συμμετοχής(συλλογές υπογραφών, λαϊκές δημοσκοπήσεις κλπ) για την άσκηση της τοπικής πολιτικής.
Ως αριστερά η ευθύνη μας είναι μεγάλη και ιστορική. Είναι η δεύτερη φορά - για πρώτη φορά δόθηκε στην αριστερά η ευκαιρία να κυριαρχήσει στην αυτοδιοίκηση την περίοδο της μεταπολίτευσης – και οφείλουμε να δουλέψουμε σκληρά, με στόχο το συμφέρον των πολιτών, των εργαζομένων, της νεολαίας και όλων των ζωντανών κυττάρων της κοινωνίας.
Οφείλουμε τα «μικρά» να είναι για μας το αυτονόητο και το δεδομένο και να παλέψουμε με οραματικήπροοπτική διεκδικώντας τα «μεγάλα».
Οφείλουμε να αποδείξουμε την αξία και την ανωτερότητα των ιδεών μας.
Οφείλουμε εν κατακλείδι να αποδείξουμε ότι όταν η αριστερά θέλει μπορεί !
Αξίζει να αναφερθώ στην κοινή δήλωσή δημάρχων της αριστεράς (ανάμεσα σ' αυτούς, ο δήμαρχος Βύρωνα Άκης Κατωπόδης και οι γείτονές μας της Καισαριανής και του Ζωγράφου, Γ. Κοντόσταυλος και Τ. Καφατζάκη), που δίνει το έναυσμα αυτής της ανατροπής.
«Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να αποστείλουμε τα στοιχεία που ζητά το ΥΔΜΗΔ ή να συμπράξουμε με κανέναν τρόπο στη δημιουργία ενός ακόμα μηχανισμού που θα μας μετατρέψει σε διακοσμητικά στοιχεία, αφού χωρίς εργαζομένους δεν θα μπορούμε να προσφέρουμε καμία υπηρεσία προς τους πολίτες μας.
Στεκόμαστε δίπλα στους εργαζόμενους των Δήμων μας, οι οποίοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει για το θέμα η ΑΔΕΔΥ και η ΠΟΕ-ΟΤΑ, δίνοντάς τους και το σχετικό "εντέλλεσθε" να απέχουν από κάθε διαδικασία που σχετίζεται με την επανεξέταση των συμβάσεων με νέα κριτήρια σύμφωνα με το Ν. 4250/14.
Καλούμε όλους τους αιρετούς να πάρουν δημόσια θέση για το θέμα, στηρίζοντας τους εργαζομένους και την Αυτοδιοίκηση.
Και, τέλος, απευθυνόμαστε στους πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν τη διοίκηση των Δήμων τους και τους καλούμε να αναλάβουν και οι ίδιοι πρωτοβουλίες υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα των δημοτικών υπηρεσιών, να σταθούν αλληλέγγυοι στον αγώνα τον εργαζομένων και των αιρετών των Δήμων. Γιατί, ειδικά στη σημερινή κοινωνικά κρίσιμη συγκυρία, το να παραμείνουν οι παιδικοί σταθμοί, οι κοινωνικές υπηρεσίες, οι υπηρεσίες καθαριότητας και πρασίνου, οι δομές αλληλεγγύης των Δήμων ανοιχτές, είναι πρώτα και κύρια δικός τους αγώνας.»
* Ο Σωτήρης Παπαμιχαήλ είναι μέλος της γραμματείας της Ν.Ε. Ανατολικής Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ
Πέμπτη  25 Σεπτεμβρίου 2014

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=17860:papamixahl-&catid=79:aytodioikisi&Itemid=179


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου