Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Φρένο στις συλλήψεις για χρέη




Τέλος στις ποινικές διώξεις και τις φυλακίσεις οφειλετών οι οποίοι αποδεδειγμένα αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις προς το Δημόσιο λόγω της οικονομικής κρίσης επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση. 


Η νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τα όσα προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, στο μέτρο αυτό θα υπάγονται και οι οφειλέτες που δεν έχουν διαπράξει αδικήματα φοροδιαφυγής. Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει αύξηση του ορίου οφειλής (5.000 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα) πάνω από το οποίο θα δίνεται εντολή για την άσκηση ποινικής δίωξης. Επιπλέον, η ρύθμιση προβλέπει τη μη δίωξη του οφειλέτη που έχει ληξιπρόθεσμα χρέη και δεν πληρώνει στο Δημόσιο φόρο εισοδήματος ή περιουσίας, ρύθμιση που αφορά άμεσα τους ανέργους.

Ωστόσο, στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών διαμηνύουν πως θα παραμείνουν σε ισχύ τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, μισθών και συντάξεων μέχρι του ορίου των 1.500 ευρώ, καθώς και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων.

Τι ισχύει σήμερα
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όσοι δεν καταβάλλουν τα βεβαιωμένα χρέη τους στις κατά τόπους Δ.Ο.Υ. για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών τιμωρούνται με ποινές φυλάκισης:

  • τουλάχιστον έξι  μηνών, εφόσον το συνολικό χρέος υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ
  • τουλάχιστον ενός έτους για οφειλές άνω των 50.000 ευρώ
  • τουλάχιστον τριών ετών για χρέη που ξεπερνούν τα 150.000 ευρώ.
Ενδεικτικό της κατάστασης που διαμορφώθηκε μέσα στο 2013 με τις συλλήψεις οφειλετών αποτελούν τα στοιχεία της Οικονομικής Αστυνομίας τα οποία δείχνουν ότι 3.072 άνθρωποι συνελήφθησαν για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και ασφαλιστικούς φορείς. Το ύψος των χρεών αυτών άγγιξε τα 10 δισ. ευρώ και εις βάρος των συλληφθέντων ασκήθηκαν ποινικές διώξεις.
Αποσυμφόρηση Δικαιοσύνης και ανακούφιση οφειλετών

Μιλώντας σε ημερίδα του ΣΕΒ για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης υπογράμμισε πως ζητούμενο αυτής της ενέργειας είναι η αποσυμφόρηση της Δικαιοσύνης και της φορολογικής διοίκησης σε σχέση με τις ποινικές διαδικασίες για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών που έχουν οι φορολογούμενοι προς το Δημόσιο.

«Δεν αναφέρομαι στις πράξεις φοροδιαφυγής αλλά στο ξεχωριστό αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο, ένα ζήτημα που από κοινού με το Υπουργείο Δικαιοσύνης αντιμετωπίζουμε για να δώσουμε λύση πρακτική, δίκαιη και εναρμονισμένη με τις διεθνείς πρακτικές» τόνισε.

Επιπλέον, εξήγησε πως εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιμηκυνθεί η προθεσμία έκδοσης απόφασης επί ενδικοφανoύς προσφυγής (στις 60 ημέρες σήμερα), καθώς υπάρχει μεγάλη συσσώρευση υποθέσεων. Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Αυγούστου 2013 θεσπίστηκε η ενδικοφανής διαδικασία για τη διοικητική επίλυση των φορολογικών διαφορών για οποιαδήποτε πράξη της διοίκησης αμφισβητεί ο φορολογούμενος και ανεξαρτήτως ποσού, με στόχο να αποσυμφορηθούν τα διοικητικά δικαστήρια από υποθέσεις που μπορεί να επιλυθούν σε επίπεδο φορολογικής διοίκησης.
http://www.zougla.gr/greece/article/freno-stis-silipsis-gia-xrei



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου