Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Τρόικα – Αναστασιάδης διώχνουν τους Κύπριους από τις εστίες τους



Του Λεωνίδα Βατικιώτη
Δραματική επιδείνωση των όρων ζωής πολλών χιλιάδων Κυπρίων θα σημάνει η ψήφιση από την κυπριακή Βουλή το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου νόμου που ανοίγει τον δρόμο για την εκποίηση χιλιάδων υποθηκευμένων κατοικιών. Την υπερψήφιση του νόμου, που σέρνεται εδώ και εβδομάδες, έχει αναλάβει προσωπικά ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων του τις αρνητικές συνέπειες που θα επέλθουν στην καθημερινή ζωή των Κυπρίων, όταν μετά τη δουλειά και το μισθό θα χάσουν και το σπίτι τους. Ο νόμος υπερψηφίσθηκε με 47 ψήφους υπέρ (ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, και ΑΚΕΛ), 7 κατά (ΕΔΕΚ, Οικολόγοι, Κ. Ζουλίας) και 1 αποχή (ΕΥΡΩΚΟ, το οποία μάλιστα ανήκεις την συμπολίτευση) κατόπιν επίμονης απαίτησης της Τρόικας, που απέναντι στις εύλογες αντιδράσεις αντέτεινε, είτε άμεσα η ίδια είτε μέσω των κυβερνητικών της φερέφωνων ότι αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.

Από την φαρέτρα της επιχειρηματολογίας των Μνημονιακών κομμάτων δεν λείπει και το πιο θανατηφόρο βέλος: ότι αν δεν ψηφιστεί ο νόμος που επιτρέπει τις εκποιήσεις, τότε δεν πρόκειται να καταβληθεί η επόμενη, έκτη δόση ύψους 436 εκ. ευρώ. Με άλλα λόγια, και κατά παράφραση του εκβιαστικού διλήμματος «μνημόνιο ή χρεοκοπία», στους Κύπριους ο εκβιασμός που ασκείται είναι: «τα …σπίτια σας ή χρεοκοπία»!

Η παράδοση χιλιάδων σπιτιών στην κερδοσκοπία, που αργά ή γρήγορα θα τα ξεπουλήσει έναντι πινακίου φακής σε διψασμένους για ήλιο και θάλασσα βορειοευρωπαίους, θα οξύνει στο έπακρο το κοινωνικό ζήτημα στην Κύπρο, που ήδη έχει διαλύσει τον κοινωνικό ιστό. Δειγματοληπτική έρευνα που διενεργήθηκε μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2013 από την Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής έδειξε ότι το 73% των νοικοκυριών δέχθηκε μείωση στο εισόδημά του τον προηγούμενο χρόνο, στο 26% των νοικοκυριών το εισόδημα παρέμεινε σταθερό και μόνο το 1% όσων ερωτήθηκαν δήλωσε ότι το εισόδημά του αυξήθηκε. Δραματικό επίσης είναι το συμπέρασμα της ίδιας έρευνας πως 4 στα 10 νοικοκυριά έχουν στο σπίτι τους άνεργο.

Επιδείνωση του επιπέδου ζωής

Η εικόνα της ραγδαίας υποβάθμισης του επιπέδου ζωής των Κυπρίων μέσα σε ενάμισι χρόνο, αφού η ευρωζώνη τους έβαλε το πιστόλι στον κρόταφο τον Μάρτιο του 2013 να δεχθούν το πακέτο «βοήθειας» συνολικού ύψους 10 δισ., με πολύ φυσιολογικό αποτέλεσμα σήμερα να έχει οδηγηθεί στα ύψη το μίσος κατά του ευρώ, επιβεβαιώνεται και από τα επίσημα μεγέθη. Η ανεργία το 2014 αναμένεται να φτάσει το 18,6%, όταν το 2013 ήταν 15,9% και το 2012 11,9% του εργατικού δυναμικού. Η αποζημίωση ανά εργαζόμενο μειώθηκε κατά 6% το 2013 και 3% αναμένεται να μειωθεί φέτος, ενώ το πραγματικό μοναδιαίο κόστος εργασίας μειώθηκε κατά 4,3% το 2012, κατά 4,2% το 2013 και κατά 3% αναμένεται να μειωθεί και φέτος. Προς διάψευση μιας γενικής εντύπωσης που πλανάται περί γαλαντόμου κυπριακού κράτους πρόνοιας, πρέπει να αναφερθεί μια στατιστική που περιλαμβάνεται στην ανοιξιάτικη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κυπριακή οικονομία (απ’ όπου προέρχονται όλα τα στοιχεία) σχετικά με το ύψος των κοινωνικών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ. Σε σχετικό πίνακα της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, Eurostat, που δημοσιεύεται φαίνεται πως οι σχετικές δαπάνες στην Κύπρο είναι μόλις το 22,8% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος κοινωνικών δαπανών της ΕΕ ανέρχεται στο 29%. Εν ολίγοις, δεν υπήρχε καν λίπος για να καεί, για να χρησιμοποιήσουμε την ΠΑΣΟΚική διάλεκτο…

Οικονομία σε κατάρρευση

Παρά την μείωση των μισθών, που κατά τους νεοφιλελεύθερους μύθους φέρνει νέες επενδύσεις, ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου μειώνεται σταθερά, προδικάζοντας ότι η ανεργία τα επόμενα χρόνια θα αυξηθεί ή θα παραμείνει στα τωρινά επίπεδα. Επ’ ουδενί όμως δεν πρόκειται να καμφθεί η ανεργία όπως προβλέπουν. Το κεφάλαιο μειώθηκε το 2012 κατά 18,3%, το 2013 κατά 21,6% και το 2014 κατά 17%. Άμεσο αποτέλεσμα του πλήγματος που δέχθηκαν οι αμοιβές ήταν η μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης: κατά 2% το 2012, 5,7% το 2013 και κατά 5,1% το τρέχον έτος, με βάση προβλέψεις. Από την άλλη, οι περικοπές στον κρατικό προϋπολογισμό οδήγησαν σε μείωση και την δημόσια κατανάλωση: Κατά 3,8% το 2012, κατά 5% το 2013 και κατά 2,7% το 2014. Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται και το ΑΕΠ της Κύπρου που μειώθηκε κατά 2,4% το 2012, κατά 5,4% το 2013 και κατά 4,2% το 2014. Η μείωση του ΑΕΠ και της κατανάλωσης προκάλεσαν συρρίκνωση και στα δημόσια έσοδα που από 6,97 δισ. ευρώ το 2012 μειώθηκαν στα 6,66 δισ. το 2013, ενώ για φέτος προβλέπεται να μειωθούν στα 6,63 δισ. Μείωση προβλέπεται και για το 2015. Ο συνεχιζόμενος δημοσιονομικός εκτροχιασμός (όπως ακριβώς συμβαίνει και στην Ελλάδα) μόνο έκπληξη δεν προκαλεί. Προς επίρρωση το «βάλτωμα» του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 5,3% για φέτος από 5,4% το 2013 και η έκρηξη του δημόσιου χρέους από 86,6% του ΑΕΠ το 2012 (και 71,5% το 2011), στο 111,7% το 2013, στο 119,9% με βάση τις προβλέψεις φέτος και στο 124,4% το 2015. Εν ολίγοις, χειρότερα δεν μπορούσαν να γίνουν…

Η Τρόικα, που κατά τα δύο τρίτα αποτελείται από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), μέχρι στιγμής έχει προκαλέσει το μεγαλύτερο πλήγμα που έχουν δεχθεί οι Κύπριοι στην καθημερινότητά τους, μετά την τουρκική εισβολή στο νησί που προκάλεσε 200.000 πρόσφυγες και τη συνεχιζόμενη κατοχή του. Η επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών που δεν αφορούν μόνο κοινωνικούς δείκτες όπως η ανεργία αλλά και δημοσιονομικούς, σταθερά από το 2012 όταν στις 25 Ιουνίου επί προεδρίας Δ. Χριστόφια κατατέθηκε το σχετικό αίτημα και ξεκίνησαν οι επισκέψεις της Τρόικας, μέχρι τώρα επιβεβαιώνει ότι για την Κύπρο η συνέχιση της σημερινής κατάστασης που την έχει μετατρέψει σε αποικία αποτελεί την χειρότερη λύση. Η Κύπρος το καλύτερο που έχει να πράξει είναι να διώξει την Τρόικα, να διακόψει το πρόγραμμα χρηματοδότησης που την έχει οδηγήσει στα Τάρταρα, να βγει από το ευρώ και να βρει άλλες πηγές κάλυψης των αναγκών της, προσανατολισμένη στην εσωτερική αγορά και τις παραδοσιακές διεθνείς της συμμαχίες. Κι αυτό μάλιστα πρέπει να γίνει όσο το δυνατό συντομότερα, πριν η πολιτική της ΕΕ επιφέρει μεγαλύτερα πλήγματα στην Κύπρο.

Κερδίζει από τη Ρωσία η Κύπρος

Ο κίνδυνος βαθύτερης ύφεσης που απειλεί την Κύπρο προέρχεται από το εμπάργκο της ΕΕ κατά της Ρωσίας, καθώς η Κύπρος έχει εξασφαλίσει μοναδικά (σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη χώρα – μέλος της ΕΕ) πλεονεκτήματα από τις δοσοληψίες της με την Ρωσία. Συγκεκριμένα, το 2013 η αξία των εξαγωγών κυπριακών υπηρεσιών στη Ρωσία ξεπέρασε την αξία των σχετικών εξαγωγών προς τις άλλες 17 χώρες της ευρωζώνης, δίνοντας στη Ρωσία το αδιαφιλονίκητο προβάδισμα. Ενδεικτικά, το πλεόνασμα πέρυσι έφτασε το 9% του ΑΕΠ προερχόμενο κυρίως από τον τουρισμό και δευτερευόντως από υπηρεσίες όπως λογιστικές, νομικές και συμβουλευτική επιχειρήσεων. Οι διακυβεύσεις επομένως για την Λευκωσία από το νέο Ψυχρό Πόλεμο που προκαλεί η ΕΕ είναι πολύ σημαντικές!

Αν η βίαιη διακοπή των οικονομικών σχέσεων με την Ρωσία, κατόπιν πρωτοβουλίας της ΕΕ είναι η μια αιτία ανησυχίας για την επόμενη μέρα της Κύπρου, η δεύτερη σχετίζεται με την οικονομική κρίση που βαθαίνει. Αυτή ακριβώς η οικονομική κρίση αποτελεί μέχρι στιγμής την βασικότερη αιτία για την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που ανέρχονται ως τώρα στο 42,7% του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών. Από το σύνολο μάλιστα των μη εξυπηρετούμενων δανείων μόνο το 21,7% αφορά ακίνητα, ενώ το 57,8% αφορά επιχειρήσεις, το 15,4% καταναλωτικά δάνεια, κ.λπ. Το τεράστιο ενδιαφέρον που ήδη υπάρχει για τα σπίτια των Κυπρίων επιβεβαιώνεται από το πλήθος των αιτήσεων για εκποίηση ακίνητης περιουσίας (3.639 μέχρι τις 21 Μαρτίου) που εκκρεμούν στο Τμήμα Κτηματολογίου και σύμφωνα με εκτιμήσεις μέχρι τώρα απαιτούταν η πάροδος 5 ακόμη και 8 χρόνων για να εκτελεστούν. Διαδικασίες που προφανώς κρίνονται περιττές και χρονοβόρες, απ’ όσους εποφθαλμιούν τα 6.000 ακίνητα

 που βρίσκονται στο δρόμο της εκποίησης, μετατρέποντας σε άστεγους για δεύτερη φορά χιλιάδες Κύπριους…

Πηγή – επίκαιρα


http://gregordergrieche.blogspot.gr/2014/09/blog-post_196.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου