Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

(Περίεργο άρθρο με περίεργο τίτλο από το Έθνος)... ΜΙΣΟΛΟΓΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΙΔΗΡΑ ΚΥΡΙΑ ΤΟΥ ΔΝΤ Οι περίεργες καταγγελίες της Κριστίν Λαγκάρντ

Βγήκε για «φαγητό με τους Financial Times» σε ινδικό εστιατόριο της Ουάσιγκτον... και κάπου εκεί, μεταξύ τυρού και αχλαδίου, αφού πρώτα «χαμογέλασε εγκάρδια στον σερβιτόρο και παρήγγειλε τηγανητό μπακαλιάρο», η σιδηρά κυρία του ΔΝΤ άφησε μερικά υπονοούμενα-καρφιά εναντίον της Ελλάδας.

«Οταν μίλησα για την Ελλάδα και τους φόρους στο παρελθόν, δέχτηκα απειλές για τη ζωή μου», είπε σε δημοσιογράφους η Κριστίν Λαγκάρντ. Απορίας άξιον γιατί μια τέτοια καταγγελία δεν βρήκε τον δρόμο της
«Οταν μίλησα για την Ελλάδα και τους φόρους στο παρελθόν, δέχτηκα απειλές για τη ζωή μου», είπε σε δημοσιογράφους η Κριστίν Λαγκάρντ. Απορίας άξιον γιατί μια τέτοια καταγγελία δεν βρήκε τον δρόμο της προς τη δικαιοσύνη...
Καλούμενη να σχολιάσει εκείνη την παλαιότερη τοποθέτησή της (του Μαΐου του 2012 στην εφημερίδα «Guardian») πως οι πλούσιοι Ελληνες δεν πληρώνουν φόρους, η 58χρονη Γαλλίδα επανήλθε με μία αποκάλυψη-βόμβα.

«Καλύτερα να μην πω πολλά γι' αυτό το θέμα γιατί, ξέρετε, όταν μίλησα για την Ελλάδα και τους φόρους στο παρελθόν, δέχτηκα απειλές για τη ζωή μου και αναγκαστήκαμε να αυξήσουμε τα μέτρα ασφαλείας... Πληρώνουν οι εφοπλιστές στην Ελλάδα πραγματικά τους φόρους τους; Πληρώνουν οι υπόλοιποι; Δεν το νομίζω», δήλωσε η κυρία Λαγκάρντ, η οποία «δεν ήθελε να μιλήσει για το θέμα», αλλά τελικά μίλησε... και αποκάλυψε, ειρήσθω εν παρόδω, πως έχει δεχτεί απειλές κατά της ζωής της από Ελληνες φοροφυγάδες (ενδεχομένως εφοπλιστές).
Εάν πράγματι ισχύει κάτι τέτοιο, εάν η διευθύντρια ενός εκ των ισχυρότερων οργανισμών στον κόσμο, ενός οργανισμού-Ταμείου με δύναμη 760 δισ. δολ., έχει όντως δεχτεί απειλές για τη ζωή της, τότε μιλάμε προφανώς για ένα τεράστιο θέμα το οποίο θα έπρεπε να έχει καταγγελθεί στις Αρχές και να έχει πάρει προ πολλού τον δρόμο της δικαιοσύνης σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Από... σπόντα
Εάν μάλιστα η κ. Λαγκάρντ έχει υποψίες (όπως αφήνει να εννοηθεί) πως οι απειλές προέρχονται από τον χώρο των πλουσίων Ελλήνων που δεν πληρώνουν φόρους, τότε το θέμα αποκτάει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα και προφανώς δεν μπορεί να θίγεται από... σπόντα, ανάμεσα σε άλλα ζητήματα όπως η «πολυπολιτισμικότητα», το «δικαίωμα των γυναικών στη διοίκηση επιχειρήσεων» και οι «συνταγές για μαρμελάδες».
Για τους καχύποπτους, υπάρχει βέβαια πάντα και η πιθανότητα όλα τα παραπάνω να αποτελούν απλώς άλλο ένα επεισόδιο στο επικοινωνιακό παιχνίδι της συνεχιζόμενης κόντρας μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων.
Είναι απορίας άξιο, πάντως, πως η Λαγκάρντ είχε παραλείψει μέχρι σήμερα να αναφερθεί στις απειλές κατά της ζωής της. Ισως να αποσπάστηκε από τους λοιπούς της προβληματισμούς για «τα παιδιά στα σχολεία του Νίγηρα», για τον αφορολόγητο μισθό της στο ΔΝΤ ή για τη «θέση των γυναικών», για την οποία θέση, ωστόσο, δεν μπορεί να μιλάει ούτε με τη Μέρκελ, καθώς «η Ανγκελα ενδιαφέρεται μόνο για τεχνικά ζητήματα και δεν είναι στο στυλ της τέτοιες συζητήσεις».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
gskafidas@pegasus.gr

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=64063618

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου