Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

ΔΥΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ… ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ!

(Πεμ. 18/9/14 - 20:53)
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΕΛΑΚΗ*
Το μήνυμα της τρόικας προς την κυπριακή κυβέρνηση ήταν απολύτως σαφές. Η επόμενη δόση του δανείου δεν πρόκειται να δοθεί αν προηγουμένως η κυπριακή βουλή δεν τροποποιήσει αποφάσεις που έχει πάρει, νόμους που έχει ψηφίσει ειδικά δε αυτόν για τις εκποιήσεις (βλέπε ιδιωτικοποιήσεις, πλειστηριασμούς).

Περιθώρια παρερμηνειών δεν υπάρχουν.Οι βουλευτές είναι μεν αντιπρόσωποι του κυρίαρχου κυπριακού λαού αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τον κ. Νταισεμπλουμ. Θυμίζω ότι σε κατάστασηέκτακτης ανάγκης, η κυπριακή Βουλή το έχει ξανακάνει...

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε αναλυτικά το πρόγραμμα των εφτά σημείων μιας κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην τοποθέτησή του αλλά και απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων υπήρξε σαφής. Στη θέση ενός πρωθυπουργού που δεν διαπραγματεύεται θα βρεθεί έναςπρωθυπουργός που διαπραγματεύεται. Κανείς καλοπροαίρετος δεν δικαιούται να αμφιβάλει για τιςπροθέσεις της νέας κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.
Από πού προκύπτει όμως ότι όσοι κάθονται απέναντι στο τραπέζι είναι πρόθυμοι να διαπραγματευθούν καν όταν τώρα μόλις φοράνε νέα θηλιά στο λαιμό της Κύπρου και δεν φαίνονται διατεθειμένοι να παραχωρήσουν λίγα «κουκούτσια» στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου μπας και διασωθεί πολιτικά.
Εύλογα γεννιέται το ερώτημα που δεν αφορά καν το πώς θα γίνει δεκτή η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του ονομαστικού χρέους αλλά πως το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότηταςθα χρηματοδοτήσουν μια κυβέρνηση που θα τους καλέσει σε διαπραγμάτευση αφού θα έχει ήδη ακυρώσει το μνημόνιο. Θυμίζω ότι η επαναφορά του κατώτερου μισθού αλλά κυρίως η μερική επαναφορά των συντάξεων και η δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας έχουν ανάγκη χρηματοδότησης.
Το σημερινό ευρωπαϊκό κεκτημένο μιλάει για σκληρά προγράμματα λιτότητας, απανωτά μέτραδημοσιονομικής πειθαρχίας και μείωση των ελλειμμάτων με κάθε (ανθρώπινο) κόστος.
Η αλληλεγγύη την οποία επικαλείται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι κενό γράμμα ή έστω αναφορά των κομμάτων της ευρωπαϊκής αριστεράς που όμως απέχουν από το να καθορίζουν τις εξελίξεις.
Τι γίνεται λοιπόν στην περίπτωση που οι «εταίροι» δανειστές μας συμπεριφερθούν όπως στην Κύπρο.
  • Θα βάλουμε πάνω από όλα το συμφέρον του ελληνικού λαού όπως αναφέρεται ρητά στην απόφαση του τελευταίου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

  • Θα προχωρήσουμε μονομερώς σε παύση πληρωμών ώστε να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης που πολύ σωστά τέθηκε ως προτεραιότητα.
Πάνω στα δυο αυτά ερωτήματα ούτε στην ομιλία στο Βελλίδειο ούτε την άλλη μέρα στην συνέντευξη Τύπου, δόθηκαν απαντήσεις.
Μέσα από τις συντεταγμένες κομματικές διαδικασίες τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν την υποχρέωση να τις αναζητήσουν έχοντας πάντα υπόψη ότι οι Επιτροπές Προγράμματος δεν έχουν το δικαίωμα νααλλοιώνουν ή να παρακάμπτουν τις συνεδριακές αποφάσεις.
*Πηγή: http://anasyn.wordpress.com
Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=17770:xelakhs-dyo-erwthseis&catid=58:oikonomiki-politiki&Itemid=182

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου