Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΤΟΝ ΚΑΙΑΔΑ ΤΑ ΠΡΟΝΟΙΑΚΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

(Πεμ. 18/9/14-11:15)
Την ένταξη όλων τωνπρονοιακών επιδομάτων σε τρεις κεντρικούς πυλώνες, υπό τη σκέπη του υπουργείουΕργασίας, προβλέπει το σχέδιο αναδιάρθρωσης τηςκοινωνικής πολιτικής.

Μια σειρά από 100 ή καιπερισσότερα επιδόματα που δίνονται από τα υπουργείαΕργασίας, Υγείας, Παιδείας,Οικονομικών και Ανάπτυξηςθα μπουν στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Η καθολική εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος εντός του 2015, άλλωστε, προϋποθέτει την εξεύρεση κονδυλίων ύψους έως και 1 δισ. ευρώ, που θα προκύψουν από την αναδιάρθρωση των υπόλοιπων προνοιακών παροχών.
Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς τους δανειστές αφορούν την κατάργηση ουσιαστικά τωνπρονοιακών και αναπηρικών επιδομάτων,στα πλαίσια της λεγόμενης αναδιάρθρωσης και την καταβολή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, που θα αντιστοιχεί, όπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα, σε 400ευρώ (!) για τετραμελή οικογένεια, κόβοντας τη δυνατότητα καταβολής κάθε άλλου επιδόματος.

Η λεγόμενη αναδιάρθρωση των προνοιακών επιδομάτων καθώς και ο διαχωρισμός παροχών κοινωνικής ασφάλισης από τις παροχές αλληλεγγύης αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση για την οποία τρέχουν ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Ηδη, υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στην πιλοτική εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, για το οποίο αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις εντός της επόμενης εβδομάδας. Οι δεκατρείς δήμοι στους οποίους θα εφαρμοστεί έχουν επιλεγεί, με στόχο να καλυφθεί το 7% του πληθυσμού τους.

Σχετικά ο υφυπουργός Εργασίας κ. Βασίλης Κεγκέρογλου μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό realfm 97,8 αποκάλυψε ότι το μέτρο του εγγυημένου εισοδήματος θα εφαρμοστεί πανελλαδικά από τον Ιανουάριο του 2015.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας, για μία τετραμελή οικογένεια το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα υπολογίζεται στα 400 ευρώ συμπεριλαμβανομένων όλων των επιδομάτων, ενώ θα είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο. «Θα είναι ένας μόνιμος μηχανισμός στήριξης αυτών που βιώνουν την ακραία φτώχεια με οικονομική ενίσχυση, πρόσβαση σε συγκεκριμένες υπηρεσίες και αγαθά και προσπάθεια για ένταξη ή επανένταξη στην εργασία. Αυτά τα τρία θα είναι το εγγυημένο εισόδημα», είπε ο κ. Κεγκέρογλου.
Οι λεπτομέρειες της εφαρμογής του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα εξετασθούν σε νέα συνάντηση της τρόικας με τον κ. Κεγκέρογλου, που θα πραγματοποιηθεί αύριο, στις 14.00, στο υπουργείο Εργασίας.
Ουσιαστικά, στη συνάντηση με τον κ. Κεγκέρογλου θα συζητηθεί η συνολική αναδιάρθρωση των προνοιακών - κοινωνικών επιδομάτων. Ειδικά για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, η τρόικα θα επιμείνει στην μόνιμη θέση της, όσοι το λαμβάνουν να μην εισπράττουν ταυτόχρονα και άλλες προνοιακές παροχές.
Η Τρόικα απαιτεί σε όσους τελικά χορηγηθεί το εν λόγω επίδομα, να αποκλειστούν από τυχόν χορήγηση των όποιων άλλων επιδομάτων.
Πρακτικά, κάτι τέτοιο μεταφράζεται σε απώλεια για παράδειγμα του οικογενειακού επιδόματος που χορηγεί ο ΟΓΑ, για να ληφθεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Η iskra παραθέτει τη σχετική δήλωση του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Δ. Στρατούλη.
ΣΥΡΙΖΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δήλωση Δημήτρη Στρατούλη, βουλευτή Β’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και  υπεύθυνου της επιτροπής κοινοβουλευτικού ελέγχου του Υπουργείου Εργασίας, για τα σημερινά δημοσιεύματα για προωθούμενες από την κυβέρνηση περικοπές στα προνοιακά και αναπηρικά επιδόματα.
Η κυβέρνηση προωθεί τον σφαγιασμό των προνοιακών και αναπηρικών επιδομάτων.
«Η κυβέρνηση προωθεί, σε συνεργασία με την τρόικα, τον σφαγιασμό των προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων, οδηγώντας στην εξαθλίωση και στον κοινωνικό καιάδα τους συμπολίτες μας με αναπηρία, τις άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και τις οικογένειές τους. Τα ΑμεΑ, οι οικογένειές τους και όλος ο λαός μπορούν με τους αγώνες και την ψήφο τους να βάλλουν ένα τέλος σε αυτές τις ανθρωποκτόνες μνημονιακές πολιτικές και να ανατρέψουν την κυβέρνηση που πιστά τις υπηρετεί και τις εφαρμόζει.»
Αθήνα 17/9/2014
Το Γραφείο τύπου
Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=17764:epidomata&catid=42:ergasiakes-sxeseis&Itemid=168

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου