Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ 508 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΤΣΕΛΗ-NUTRIANT...ΔΙΝΟΥΝ ΨΙΧΟΥΛΑ ΓΙΑ ΔΗΘΕΝ ΕΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

(Πεμ.18/9/14-11:25)

Mέχρι το 2008 η Κατσέλης ήταν μια κερδοφόρα εταιρεία. Τότε εξαγοράστηκε επιθετικά απο τον όμιλο Δαυϊδ και η Κατσέλης συγχωνεύθηκε με την Αλλατίνη ( Άλευρα ) και την εταιρεία Πλάζα ( κατεψυγμένη Ζύμη ) και ονομάστηκεNutriart. Για την εξαγορά, όμως, της εταιρείας  απο τον όμιλο Δαϋιδ χρησιμοποιήθηκαν 50 εκατ. ευρώ ως δάνειο τα οποία πέρασαν στην νέα εταιρεία Nutriart με συνέπεια ο συνολικός δανεισμός να φθάσει τα 120 εκατ. ευρώ.

Μετά την περίοδο της εξαγοράς, οι πρώην εργαζόμενοι της εταιρείας κατήγγειλαν κακοδιαχείριση με προσλήψεις εργαζομένων απo τον όμιλο της Coca- Cola, έξοδα. Tελικώς, το 2013 η εταιρεία οδηγήθηκε σε πτώχευση και οι 508 απολυμένοι βρέθηκαν, όπως χιλιάδες άλλοι, κυριολεκτικά στο δρόμο.
Το τραγελαφικό, βεβαίως, γεγονός, είναι ότι αφού ακολουθήθηκε αυτή η πολιτική, που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σε διαρκή ύφεση και αναγκαστικές απολύσεις, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση αποφάσισε την εκταμίευση 6.096.000 ευρώ, ως ενίσχυση για επανεκπαίδευση και βοήθεια στους 508 απολυμένους της ελληνικής εταιρείας αρτοποιίας Nutriart (πρώην Κατσέλης) και την εκπαίδευση άνεργων νέων στην Κεντρική Μακεδονία.
Τα κονδύλια από το λεγόμενο "Ταμείο Παγκοσμιοποίησης" για την χρηματοδότηση προγραμμάτων για απολυμένους εργάτες προπαγανδίζονται ως δήθεν αντιμετώπιση της ανεργίας., ενώ στην πραγματικότητα ούτε μπορούν, ούτε και προορίζονται να αντιμετωπίσουν τα τεράστια προβλήματα της ανεργίας και των ανέργων. Είναι ελάχιστα, εντελώς ανεπαρκή για την κάλυψη των αναγκών των ανέργων και εξανεμίζονται με την λήξη των προγραμμάτων και την συνολική νεοφιλελεύθερη ασκούμενη πολιτική .
Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=17762:katseli-ptwxeusi&catid=42:ergasiakes-sxeseis&Itemid=168

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου